Douanebepalingen Turkije

Op uw reis naar en van Turkije passeert u uiteraard de Turkse grens. De Turkse Douane controleert bagage van de reizigers niet vaak. Toch is het beter voorbereid te zijn op wat u als reiziger wel en wat u niet mag meenemen de grens over. Wat moet u betalen wanneer u iets moet aangeven? Wat zijn de boetes wanneer u de Turkse regels overtreedt?

Geld

Wat Turkije betreft mag u een ongelimiteerde hoeveelheid aan contanten Turkije invoeren. Dat mogen Euro, Turkse Lira of andere valuta zijn. Op uitvoeren van contanten staat wel een limiet, namelijk een hoeveelheid ter waarde van 5.000 US Dollars.

Hierop worden uitzonderingen gemaakt. Als u niet in Turkije woont, of als u Turk bent, maar in een ander land werkt, dan mag u meer meenemen. Daarbij geldt echter wel dat u het bedrag dat u mee wilt nemen ook eerst zelf ingevoerd moet hebben. Ook mag u, als u wel in Turkije woont, een hoger bedrag aan vreemde valuta meenemen. U moet dan de herkomst van dat geld middels bankafschriften kunnen aantonen.

Op banktransacties naar het buitenland zit geen limiet.

Juwelen

Uw mag alleen uw persoonlijke juwelen Turkije in- en uitvoeren, dus geen juwelen bedoeld voor de verkoop bijvoorbeeld. De waarde mag dan niet meer dan omgerekend 15.000 US Dollar bedragen. Hebben de juwelen gezamenlijk een hogere waarde dan zult u deze moeten aangeven. De douane bepaalt dan aan de hand van de conditie en de documenten, zoals aankoopbewijzen, van de juwelen wat er verder moet gebeuren.

Tabak, alcohol, parfum, koffie/thee, chocolade en suikergoed

Hiervoor gelden de volgende limieten per persoon:
  • 200 sigaretten én 50 cigarillos én 10 sigaren én 200 gram shag (met 200 vloeitjes) of 200 gram pijp-, pruim- of waterpijptabak of 50 gram snuiftabak
  • 1 fles van 100 cc of 2 flessen van 70 of 75 cc alcoholhoudende drank
  • 5 verpakkingen eau de cologne, lavendelwater, parfum en lotion van maximaal 120 ml
  • 1 kilo koffie
  • 1 kilo oploskoffie
  • 500 gram thee
  • 1 kilo chocolade
  • 1 kilo suikergoed
Tabak en alcohol mogen niet meegenomen worden door personen onder de 18 jaar.

Medicijnen

U mag de hoeveelheid medicijnen en medicinale benodigdheden meenemen die u nodig heeft voor uw persoonlijke behoefte. Neemt u hiervan een Europees Medisch Paspoort mee. Dit kunt u krijgen bij uw apotheek of huisarts. Mogelijk mag u niet alle medicijnen meenemen, informeert u hiernaar bij uw apotheek.

Geschenken

U mag geschenken en persoonlijke of familie-eigendommen meenemen Turkije in als deze bedoeld zijn voor persoonlijk gebruik, niet voor commercie dus. De ‘Officer of Undersecretary’ is gemachtigd te onderzoeken of u zich aan deze regels houdt.

Deze artikelen mogen samen maximaal 300 Euro per persoon waard zijn. Voor jongeren onder de 15 jaar geldt een limiet van 145 Euro. Neemt u voor een hogere waarde aan artikelen mee dan de genoemde 300 of 145 Euro, maar minder dan 1.500 Euro, dan betaalt daarover u een vaste vergoeding van 10%. Ook hiervoor geldt dat het alleen goederen voor eigen gebruik mogen zijn. Heeft u goederen met een hogere waarde dan 1.500 Euro dan zal daarvoor de invoerbelasting worden bepaald.

Overige artikelen

Het is niet toegestaan mobiele telefoons als geschenk Turkije in te voeren.

Op de site van de Republic of Turkey Prime Ministry Undersecretariat of Customs wordt een lijst van artikelen genoemd welke u Turkije mag invoeren. Een aantal voorbeelden: u mag een tv meenemen met een beeldscherm tot 21 inches, u mag een radio meenemen, en een laptop, een video game console, u mag tien cd’s meenemen, tien geluidsbanden, een walkietalkie, een kampeertent, een tennisracket met drie boxen met ballen, 5 pakjes speelkaarten, een beademingsapparaat, een automatische injector voor diabetici, twee thermosflessen, et cetera.

Ook vindt u op die site een lijst met artikelen waarvoor u een zogenaamde ‘banderole-fee’ betaalt. Op deze lijst staat ontvangstapparatuur voor radio- en televisie-uitzendingen, zoals grotere televisies, camera’s, radio’s, tuners en satellietapparatuur. Voor ieder artikel wordt de bepaalde vergoeding gegeven.

Dieren

U mag twee katten, honden of vogels meenemen en tien aquariumvissen, op voorwaarde dat ze onder controle worden gehouden. Ook dient u van de dieren een EU-paspoort, een gezondheidscertificaat, herkomst- en vaccinatiebewijs mee te nemen. De dierenarts kan u hierbij van dienst zijn.

Voertuigen

U kunt per auto of motor de grens over, maar uw voertuig mag niet langer dan 180 dagen per jaar in het land blijven. Buitenlanders die met pension zijn of die een verblijfsvergunning hebben mogen hun voertuig gedurende een jaar in het land houden. Daarvoor moeten ze wel schriftelijke toestemming hebben gekregen van de Turkse Ambassade of het Turkse Consulaat. Nadat u minimaal zes maanden weer uit het land bent geweest kunt u met uw voertuig opnieuw Turkije in.

U moet wel bij de grens kunnen aantonen dat het voertuig van u is en gedurende uw verblijf verzekerd is. Als u een voertuig van een ander meevoert, moet u van de eigenaar een door notaris, de Ambassade of het Consulaat gelegaliseerde machtiging kunnen tonen. U mag het voertuig gedurende het verblijf in Turkije niet uitlenen en niet verkopen.

Verlaat u tijdelijk het land zonder uw voertuig mee te nemen, dan moet u dat in bewaring stellen bij een douanekantoor.

Rijdt u in een gehuurde auto dan moet u daarvoor het huurcontract kunnen overleggen. Ontstaat er twijfel dan moet u een kopie van het huurcontract in het Turks opvragen. U mag met een dergelijk voertuig in Turkije blijven zolang het huurcontract loopt.

Op het overtreden van deze voorschriften staat een boete.
© 2010 - 2024 Samke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turkse Lira: geld, informatie, koersDe nieuwe Turkse Lira is er sinds 2008. Wanneer je een bezoek brengt aan Turkije zul je met deze munteenheid moeten beta…
Douane Nederland: aangifte doenWe vinden het allemaal zo normaal, onze koffers pakken met spullen die we mee willen nemen, nog wat aankopen doen op Sch…
Op vakantie naar TurkijeTurkije is een erg populair bestemming voor een zonvakantie, het is ook een goedkoop land om te verblijven.
Douanebepalingen NederlandAls u als reiziger Nederland verlaat of binnenkomt dan krijgt u te maken met de Nederlandse Douane, maar daar denken we…

Let op bij het kopen van een boerenwoning in ToscaneToscane is er vol van: de fascinerende boerenwoningen die ooit deel uitmaakten van een boerderij. Nu worden ze volop geb…
Catalonië: veelzijdige regio in Noord-Oost SpanjeCatalonië is een grote regio in Spanje die maar liefst 7,3 miljoen inwoners telt. De hoofdstad is Barcelona, befaamd om…
Bronnen en referenties
  • http://www.douane.nl/ http://en.gumruk.gov.tr/traveler/trv.aspx
Samke (50 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.