Bolivia - rijk aan cultuur

Bolivia is door de geïsoleerde ligging eeuwenlang afgesneden geweest van de bewoonde wereld en heeft daardoor zijn eigen cultuur weten te behouden. Bolivia is niet alleen het hoogste en het armste land van Zuid-Amerika maar is ook het meest authentieke en het meest indiaanse land. Ondanks het feit dat Bolivia een vrij arm land is, zijn de mensen er erg vriendelijk en rustig. Een bezoek aan dit land is voor de cultuur liefhebber iets om nooit te vergeten.

Algemene wetenswaardigheden

Vervoer

Vervoer in de stad (en algeheel in Bolivia) is veelal per (mini)bus en taxi die relatief goedkoop zijn. Voor de verschillende bussen die rijden betaal je een vaste prijs maar reis je per taxi is het aanbevolen eerst een prijs af te spreken alvorens in te stappen! De prijzen varieren per taxichauffeur nogal, en je kunt voor lelijke verassingen komen te staan als je na je ritje ineens veel meer moet betalen dan je dacht.

Prijzen voor de taxi’s zijn onderhandelbaar en er zijn er vele, dus kun je altijd een andere taxi zoeken. Als je de omgeving een beetje kent en de te reizen afstand niet zo ver is kun je ook de bus nemen. De prijs is goedkoop en hetzelfde voor elke afstand. Het enige verwarrende is dat er allerlei bussen rijden, allemaal verschillende kleuren en nummers, en de richtingen die ze op gaan worden vanuit het busje door een persoon rond geschreeuwd. Voordeel is wel dat je op een willekeurig punt kunt in- en uitstappen, specifieke bushaltes zijn er niet. Een echte infrastructuur is er ook niet dus alle vervoersmiddelen rijden door elkaar heen. Pas daarom vooral op tijdens het oversteken als voetganger zijnde!

Veiligheid

In Bolivia is het verschil tussen arm en rijk erg groot, wat helaas de criminaliteit verhoogt, zoals in ook veel andere armere landen. Je ziet dit verschil ook wanneer je in een wat rijkere buurt komt en alle huizen omringd zijn door hoge muren/tralies, etc. Dit geeft je toch een onveilig idee, terwijl de Bolivianen een heel vredig volk zijn.

Als je echter een beetje inleeft in de situatie (op reis in een vreemd land) en de volgende tips volgt, komt het vast goed:
  • Welke accommodatie je ook gebruikt, koop een paar handsloten die je om je koffers en andere bagage kunt doen als je je accommodatie verlaat.
  • Neem zo weinig mogelijk mee als je de straat op gaat, bv. je paspoort of een kopie ervan, wat geld (veel heb je meestal niet nodig) en als het nodig is wellicht een kleine camera. Een geldportemonnee wat je met een touwtje om je nek doet en vervolgens achter je kleding stopt, is ideaal.
  • Houd dure spullen zoveel mogelijk uit het zicht van andere mensen, bv. in je broekzak en ook waar je het zelf makkelijk kunt bereiken/in zicht is.

Hoogte

Wat je het meest zult merken, zijn de hoogteverschillen tussen de steden. Sommige steden zoals Sucre, Cochabamba, etc. zitten op 2500m boven zeeniveau en zul je hoogstwaarschijnlijk geen last hebben van deze hoogte. Ga je echter naar steden zoals La Paz of Potosi, die boven de 3500m hoogte liggen zul je dit in de meeste gevallen wel merken: moeilijker kunnen ademen, opkomende hoofdpijn, etc. Sommige mensen kunnen heel goed tegen grote hoogtes, maar er zijn ook mensen die er 1-3 dagen van in het ziekenhuis liggen omdat ze hoogteziekte hebben.

Wat kun je doen om zoveel mogelijk beschermd te zijn tegen hoogteziekte?
  • Vooral rustig aan doen, niet te snel willen lopen.
  • Gen zware bepakking op je lichaam, dit vergt door het tekort aan zuurstof voor meer spanningen.
  • Een middeltje wat de Bolivianen zelf gebruiken: op wat cocabladeren kauwen. De cocabladeren zijn verkrijgbaar op de vele groente/fruit marktjes. Makkelijker is om naar een plaatselijke winkel/supermarkt te gaan en te vragen of uit te kijken naar "mate de coca" oftewel thee gemaakt van gemalen cocabladeren. Dit zijn officiële exportproducten en kun je zelfs als souvenir mee naar huis nemen. De coca-thee doe je in een thermoskan (evt. eerst wat laten afkoelen voor sneller drinken) en dit neem je met je mee als je naar grotere hoogtes gaat. De cocabladeren en de thee ervan zorgen namelijk voor een verhoogde zuurstof in je bloed en zorgt ervoor dat je minder last hebt van hoofdpijn en ademhalingsproblemen.

Interessante steden om te bezoeken

La Paz – de Hoofdstad

La Paz is de grootste stad van Bolivia en volgens wetgeving the hoofdstad. Officieel gezien is de hoofdstad echter Sucre, een veel kleiner stadje, omdat daar alle regeringsgebouwen zijn. Mocht La Paz je eerste uitstaphalte zijn in het vliegtuig, bus, etc. dan moet je vooral met bovenstaande informatie over hoogte rekening houden! De stad La Paz ziet eruit als een kom-vormige stad en loopt van beneden naar boven met een hoogte verschil van 3000 tot 4100 meter. Door de grote hoogte is de lucht hier veel ijler en is het belangrijk alles in een rustig tempo te ondernemen. Dit zul je ook aan de bevolking merken, alles gaat in een langzaam tempo. De beste tijd om Bolivia te bezoeken is van April tot October, in La paz is de temperatuur over het gehele jaar wat koeler omdat het hoog ligt.

Bezienswaardigheden in La Paz
  • Plaza Murillo: voorheen ook bekend als Plaza de Armas. Plaza Murillo is een groot plein waaraan een grote kathedraal gelegen is, en ligt in het centrum van La Paz. De ingang van de kathedraal wordt bewaakt door bewakers in rode uniformen om de soldaten van de oorlog in 1879-1884 te eren. In deze oorlog verloor Bolivia zijn kust gedeelte aan Chili.
  • Iglesia (kerk) San Fransisco: Deze kerk is gereconstrueerd in 1748 naar het origineel van 1548. De kerk bevat een combinatie van beide Christelijke als inheemse figuren en dieren, die gegraveerd zijn in de stenen pilaren.
  • Mrador Laikakota: het woord “mirador” betekent zoiets als “uitkijkpost”, hier is een kinderspeelplaats aanwezig en heb je een geweldig uitzicht op de stad La paz en ook om de hoogste berg Illimani te fotograferen.

Probeer tijdens de bezoeken aan het centrum het vervoer tijdens het zogenaamde "spitsuur", van 6pm tot 7.30pm te vermijden....ook op zaterdag, want dit is ook een normale werkdag. Probeer of eerder een taxi of bus te nemen, of zoek een restaurantje om rustig te eten. De spits is daar erg druk en het kan wel 1-2 uur duren voordat je met je vervoer uit het centrum bent.

Carnaval in Oruro

In Bolivia wordt het carnaval gevierd in de steden Oruro, Santa Cruz, Tarija. Santa Cruz, maar de meest bekende is in Oruro. De carnaval viering is ter ere van de bewaakster/ beschermster van de mijnwerkers.

Het carnaval in Oruro word gevierd in dezelfde tijd als het carnaval in Brazilie. De 8 dagen dat het carnaval duurt, wordt er elke dag gefeest van s’morgens vroeg tot s’avonds laat (18 uur per dag).

Feitelijk begint het carnaval met een parade met wel meer dan 50 dans groepen die allemaal dansen, spelen en zingen. Bij elkaar een lengte van zo’n 5 kilometer. De mensen verkleden zich als demonen, satan, inca’s of Spaanse veroveraars. In deze kostuums wordt de “Diablada” (dans van de duivel) gedanst en elk van de verklede personages hebben een rol in deze dans. Wat ook heel populair is tijdens het carnaval in Bolivia (dus niet alleen in Oruro), is het gooien van waterballonnen. Dit gebeurt zowel door jongeren als volwassenen. Je ontkomt er ook niet aan een nat pak. Is het dan toch de bedoeling dat je in droge kleding ergens aan komt, neem het dan apart mee in een plastic tas zodat je je later kunt omkleden.

Houdt er rekening mee dat Oruro niet veel accommodatie opties heeft, het is immers maar een klein stadje, boek dus op tijd. Zorg tijdens je verblijf ook voor comfortabele kleding (dat nat mag worden) en neem geen waardevolle spullen mee, als je dan toch je camera mee wilt nemen zorg ervoor dat deze watervast is… Neem ook bovenstaande regels voor veiligheid in achting, vooral tijdens deze festiviteiten waar er volop mensen in de straat zijn, is het aantal overvallen ook hoger.

Sucre, de stad met vele namen

Hoewel La Paz genoemd wordt als de hoofdstad van Bolivia omdat het de belangrijkste en grootste stad is van het land, is Sucre de officiële hoofdstad omdat alle regeringsgebouwen hier gevestigd zijn. Sucre is echter een vrij klein stadje en heeft ook allerlei verschillende namen.

Toen de Spanjaarden naar Bolivia kwamen om het land te overheersen vestigden ze zich in wat nu “Sucre” genoemd wordt, en noemden het “ Villa de Plata” of “La Plata” genoemd. Omdat hier de belangrijkste heersers zaten werd het stadje steeds belangrijker en kreeg een universiteit en een militaire academy. In de 17e eeuw werd La Plata vernoemd naar Chuquisaca, omdat de liberalen de traditionele waarden van de oorspronkelijke Inca’s wilden bewaren. Een eeuw later werd na veel strijd uiteindelijk de onafhankelijkheidsverklaring getekend in Chuquisaca en werd het stadje Sucre genoemd, naar Jose Antonio de Sucre, die veel had bijgedragen tot het bevrijden van andere landen in Zuid-Amerika.

Nu heeft Sucre nog de bijnaam “La cuidad Blanca” oftewel de witte stad, omdat bijna alle huizen in het stadje wit geschilderd zijn en vanuit een uitkijkpost zul je dit ook goed kunnen zien. Vanwege de vele witte huizen krijgt het kleine stadje dan ook een schone en vooral vredige atmosfeer. Er zijn leuke musea om te bezichtigen, leuke parkjes, verschillende cafe’s en restaurants. Het stadje is vooral bekend onder de “backpackers”, de rondtrekkende Europeanen en amerikanen. In Sucre is een zgn. talenschool aanwezig waar je op verschillende niveaus Spaans kunt leren. En er komen ook veel mensen om vrijwilligerswerk te doen. Wees daarom niet verbaasd als je tussen de donkere Bolivianen ook veel Europeanen en amerikanen ziet lopen.

Titicaca en Copacabana

Het meer van Titicaca is gelegen tussen twee Landen, namelijk Bolivia en Peru. Het meer is fascinerend, niet alleen om zijn schoonheid, maar ook omdat het meer op gemiddeld 3800 meter hoogte (boven zeeniveau) ligt! Het meer heeft een lengte van 190 kilometer en een wijdte van maar liefst 80 kilometer. Veel mensen zullen zeggen dat Puno (in Peru) de beste plaats is om te verblijven tijdens een bezoek aan dit meer, maar de Boliviaanse kant bied ook veel bezienswaardigheden.

Om te beginnen kun je vanuit La Paz centrum een plaatsje in een toeristenbus boeken voor zowel de heen- en terug reis. Dit wordt aangeraden, want tussen La Paz en copacabana rijdt verder weinig ander verkeer en wat er aan vervoersmiddelen rijdt, wordt gebruikt om onderweg ook mensen langs de kant van de weg op te pikken. Het is een uurtje of twee met de bus richting een klein haventje, waar je vervolgens dient uit te stappen en je per groepje in een bootje over het meer naar een kleine stad genaamd Tiquina wordt gebracht, en je vervolgens met een andere toeristenbus nog een uurtje verder reist richting het stadje Copacabana. De weg hiernaartoe is steeds hoger en rond de bergen, heb je dus last van reisziekte, is het aan te raden je reistabletten in te nemen.

Copacabana is een schattig klein stadje met veel faciliteiten zoals café’s, restaurants en hotels door de toeristen stroom. Je kunt in het stadje zelf de plaatselijke kerk bezoeken, maar er zijn ook twee redelijke bergen die je kunt beklimmen van waaruit je vervolgens een goed uitzicht hebt over het meer en op de vele bootjes die er varen.

Vanuit het haventje van Copacabana kun je vervolgens het grootste eiland van het meer bezoeken, nl. “Isla del Sol”, het eiland van de zon. Dit eiland is alleen per boot bereikbaar, er zijn geen wegen aanwezig op dit eiland, maar er zijn zo’n 180 ruïnes te bezichtigen uit de Inca tijd, die een tripje naar dit eiland zeker de moeite waard maken.
© 2010 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bolivia Zuid-AmerikaBolivia is een prachtig land in Zuid-Amerika, in het hart van de Andesgebergte, om ontdekt te worden tijdens een rondrei…
Bolivia: het Andesgebergte, Altiplano en de AmazoneBolivia: het Andesgebergte, Altiplano en de AmazoneBolivia is een land in Zuid-Amerika dat grenst aan Peru, Argentinië, Chili, Brazilië en Paraguay. Het land is te verdele…
Mijn reiservaring BoliviaBolivia, een prachtig land met veel cultuur. Ik wilde er graag naar toe om vrijwilligerswerk te doen en om Spaans te ler…
De Inca's: architectuurDe Inca's: architectuurWie Inca's zegt, denkt automatisch aan Machu Picchu, de befaamde verloren Inca-stad in de Andes die intussen tot 1 van d…

Turkije: alles over de Turkse Lira en EuroKunt u het beste Turkse Lira of Euro meenemen als u naar Turkije gaat? Hoeveel geld mag u maximaal meenemen als u de gre…
Westkust Amerika, een geweldige vakantieAmerika lijkt een steeds populairder vakantieoord te worden. Mensen willen graag een keer naar bijvoorbeeld New York of…
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 22-02-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.