Brandenburg: ten westen van Berlijn, de stad Brandenburg
Het zorgt wel voor wat verwarring, maar Brandenburg is niet alleen een deelstaat maar ook een stad in de deelstaat Brandenburg. Brandenburg ligt op 70 kilometer ten westen van Berlijn, voorbij Potsdam en is de oudste plaats van de streek. Het is een rustig stadje dat aan de rivier de Havel ligt, gebouwd tussen de meanders en dus erg idyllisch. In de zomer varen er heel wat bootjes af en aan op de rivier. Wie naar het hoogste punt van de stad wandelt, heeft een prima zicht op de stad en bij goed weer zie je zelfs Berlijn liggen!
De stad Brandeburg
Ligging
De stad Brandenburg is de oudste plaats van de streek. Het werd reeds in de 6de eeuw door de Slaven gesticht. In 948 werd er een missiebisdom gesticht. Het rustige stadje ligt aan de Havel en is gebouwd tussen de meanders van de rivier. Het bestaat uit drie eilanden met op elk eiland een historisch centrum.
Geschiedenis
De Altstadt onstond op de rechteroever en de Neustadt op de linkeroever. Uit beide delen ontstond de Hanzestad Brandenburg, zetel van de markgraaf. Gedurende twee eeuwen kende de stad voorspoed dankzij handel en textielproductie. De Dertigjarige oorlog bracht veel vernielingen met zich mee en het welzijn van de stad kende een flinke deuk. Dankzij geïmmigreerde hugenoten kwam de economie terug op gang, tot de opmars van Berlijn de ondergang van Brandenburg betekende. In het begin van de 20ste eeuw zorgde de staalindustrie terug voor groei. Ondanks verwoestingen tijdens de oorlog is er heel wat bewaard gebleven.
De Dominsel
Kathedraal
Het oudste eiland is het Dominsel, met zijn Romaanse St. Pieter en St. Paulusdom. Deze kathedraal werd gebouwd van 1165 tot het midden van de 13de eeuw. In de loop der tijden kreeg de dom een gotisch uiterlijk. Het is zeer strak gebouwd, in rode baksteen. Pas in 1836 werd het met een toren bekroond. Er is een prachtig rond glasraam boven de ingang, een "Tsjechisch" altaar of "Böhmische Altar" uit 1375 en het gotische hoofdaltaar uit 1518. De toegang tot de dom is gratis.
Museum
Naast de kathedraal is een museum waar de waardevolste schatten in worden bewaard en tentoongesteld, zoals bvb. liturgische boeken, meubelen en religieuze voorwerpen. Eén van de bewaarde teksten is de stichtingsoorkonde van het bisdom Brandenburg dat in 948 ondertekend werd door Otto I. Voor het museum moet je wel betalen. Rond het gebouwencomplex ligt een klein parkje met bomen en banken. Het doet een beetje aan als een begijnhof, want er zijn ook huizen rond de dom gebouwd.
Petrikappelle
Aan de overkant van de dom is de Petrikappelle, waar tentoonstellingen worden gehouden. De toegang is vrij en je kan er naar het prachtige plafond gaan kijken.
De Neustadt
In de Neustadt is er de Katharinenkirche met zijn romaanse gevel en gotische interieur. Op het prachtige altaar van de kerk staat het leven van de Heilige Katherina uitgebeeld. Het orgel is ontworpen door Wagner, maar wat er nu staat is spijtig genoeg niet meer het origineel. Let ook op de prachtige schilderijen op de gewelven van de kerk.
De Sint-Gotthardtkirche in de Altstadt
De Altstadt is van oorsprong een boerennederzetting op de rechteroever. In de Altstadt vind je de St. Gotthardkirche. Deze laatgotische kerk met de barokke toren vind je op de Gotthardtkirchplatz. In de kerk is een mooie kansel en de trap die helemaal versierd is met houtsnijwerk. Let ook op het triomfkruis en op de doopkapel. Verder is er in de Altstadt ook het Rathaus in de typische baksteengotiek met voor de ingang een reuzegroot standbeeld van de
Franse ridder Roland uit 1474. Deze neef van Karel de Grote, symboliseert de vrijheid en onafhankelijkheid van een stad en staat op verschillende plaatsen in
Hanzesteden in Duitsland, zoals bijvoorbeeld in Bremen. Voor het stadhuis is ook een mooie fontein. Let ook op de prachtige, driearmige straatlantaarns. Verder vind je hier ook het Stadtmuseum, met info over de lokale geschiedenis en de speelgoedproduktie.
De Friedenswarte op de Marienberg
Maak ook de wandeling naar het hoogste punt van de stad, in het oosten van de stad, boven de Altstadt. Bij helder weer kan je van hier uit zelfs Berlijn zien!
De marina's van de stad
Hou je van boten, dan moet je ook eens langs de twee marina's van de stad. Wanneer je de stad uitloopt, kom je eerst over de marina Shones Wehr. Deze is oud en klein, met weinig accomodatie. Ga je over de volgende brug, dan zie je de Havel Marin. Deze pas gebouwde marina (eind 2008) is supermodern. Meer dan 200 boten kunnen hier een ligplaats vinden, er is een restaurantje, alsook propere, nieuwe douches en WC's.
De stad en de meertjes via het water
Aan de Jahrtausendbrücke kan je voor ongeveer 5 euro per persoon een boottoer maken over de naburig gelegen meertjes. Ben je sportief en doe je het liever zelf, dan kan je bij de Cafébar bij de Jahrtausenbrücke een kleine kano huren. Voor 10 euro kan je hiermee met drie personen twee uur rondtoeren.
Algemene indruk van de stad
Je kan de voornaamste gebouwen van de stad bezoeken wanneer je de pijlen van de rondwandeling volgt. Dit kan in beide richtingen. Voor een bezoek aan Brandenburg kan je best een hele dag uittrekken. Rustig rondkuieren, de voornaamste gebouwen bezoeken, een hapje gaan eten. Let ook op de mooie schilderijen overal. Op elektriciteitskasten en oude huizen vind je overal mooie schilderijen van plaatselijke dieren, zoals eekhoorns, ooievaars, bevers, etc. Het landschap wordt ook overal overheerst door de lange, ranke schoorstenen van fabrieksgebouwen uit de voormalige DDR en door niet meer werkende watermolens. Het geheel doet nogal desolaat aan, armoedig en vervallen, maar de mooie kerken en musea maken de stad is in zijn geheel toch wel de moeite waard.