Algemene informatie voor vakantiegangers naar La Palma
La Palma wordt steeds geliefder bij toeristen. Dat is niet zo gek, dit kleine mooie eilandje biedt bijna het hele jaar door een garantie op mooi weer. De plaatselijke bevolking spreekt hier alleen maar Spaans. Dit betekend dat het voor veel toeristen moeilijk is om informatie aan hen te vragen. Daarom staat hier de belangrijkste informatie hier duidelijk op een rij zodat u niet met vragen komt te zitten tijdens uw vakantie.
Klimaat
Het klimaat op La Palma is het hele jaar door zacht. De westkant van het eiland is het meest geliefd bij toeristen, hier is de meeste zon; ook in de wintermaanden schijnt hier bijna iedere dag de zon. Wel kan het 's avonds fris zijn, vooral als uw accomodatie wat hoger ligt. Het oosten en noorden kunnen vooral in de wintermaanden regenachtig en nevelig zijn en soms ook ronduit koud. In de zomermaanden is het hele eiland zonnig en is het in het westen het warmste. Toch stijgt de temperatuur zelden boven de 30 graden uit. Alleen bij de Calima, een warme Sahara wind, kan de temperatuur oplopen tot 45 graden.
Openingstijden
De meeste winkels zijn geopend van 09.00 uur tot 13.30 en daarna weer van 16.30 tot 20.00 of 21.00. Uitzonderingen hierop zijn de winkels in toeristenplaatsen en de grote supermarkten. Die zijn de hele dag door geopend.
Banken en overheids instanties zijn vaak alleen 's ochtens geopend tot ongeveer 14.00 uur in de middag. Ditzelfde geldt voor veel apotheken, en de postkantoren. Alleen de grote postkantoren in Santa Cruz en Los Llanos de Aridane zijn de hele dag geopend.
Vervoer
Op La Palma kunt u eigenlijk het beste een auto huren. Als deze niet bij uw reis inbegrepen zit kunt u op de luchthaven een auto huren. Als u ander vervoer heeft van de luchthaven naar uw accomodatie kunt u in de toeristen plaatsen ook auto's. De prijs van een huurauto is rond de 30 euro per dag. Uiteraard afhankelijk van het model dat u wilt huren en het aantal dagen. Als u de auto korter dan een week huurt kost dat vaak meer per dag. Houdt u er rekening mee dat sommige verhuur bedrijven een borg vragen. Benzine is op La Palma goedkoop. Op dit moment zo rond de 1,15 cent per liter. De wegen op La Palma kunnen steil en kronkelend zijn maar zijn over het algemeen wel goed. Er zijn wel onverharde wegen maar deze leiden over het algemeen niet naar plekken die voor toeristen leuk zijn. U mag overigens met een huurauto niet over onverharde wegen rijden.
De busverbindingen op La Palma zijn niet slecht, zeker niet in de drukker bevolkte gebieden. Voor de meest recente bustijden en verbindingen kunt u het beste in de supermarkt het gratis krantje Docassión afhalen. Hierin staat een tabel met de bustijden. Ook bij de grote busstations kunt u deze informatie opvragen.
Taxi's zijn relatief gezien duur op La Palma. Vraag voordat u instapt altijd wat het kost naar uw bestemming. Ook liften is gebruikelijk op La Palma.
Markten
La Palma heeft een aantal dagelijkse markten en een aantal weekmarkten. Santa Cruz en Los Llanos de Aridane hebben allebei een dagelijkse markt die alleen op zondag gesloten is. Deze markten zijn 08.00 tot 14.00 uur.
villa de heeft een boerenmarkt in de weekeinden. Op Zaterdag van 15.00-19.00 en op zondag van 09.00-13.00. Ook de wijk El Fayal bij Puntagorda heeft een markt ieder weekeinde. Hier wordt behalve verswaar ook kunst en handwerk verkocht. Deze markt is op zaterdag van 14.00-18.00 en op zondag van 11.00-15.00. In Los Llanos de Aridane in de wijk Arqual wordt iedere zondag vanaf 09.00 uur een rommelmarkt gehouden. Het aanbod op deze markt is heel divers. Hier is troep van de zolder te vinden maar ook mooi handwerk, kleding en sieraden. Aan deze markt grenst het atelier van een glasblazer die iedere zondag demonstraties geeft.
Sportieve activiteiten
Op La Palma kunnen diverse sportieve activiteiten gedaan worden. Die zetten we even op een rijtje:
- Wandelen: La Palma heeft honderden kilometers aan wandelpaden. Deze zijn over het algemeen genomen allemaal goed. Met behulp van een gids kunt u wandelingen maken. Als u met een gids wilt wandelen vindt u in de toeristenplaatsen informatie stands en folders bij horeca bedrijven. Ook zonder gids kunt u uitstekend wandelen. Zorg dan wel voor een goede wandelkaart en/of routebeschrijving.
- Mountainbiken: In de toeristenplaatsen Puerto Naos en Los Concajos zitten bedrijven die mountainbikes verhuren. Bij hun kunt u een fiets huren en zelf met een kaart op pad gaan. Ook kunt u zich naar boven laten brengen door hun auto's en dan zelf weer naar beneden fietsen. De eigenaren spreken meerdere talen.
- Paragliden: In Puerto Naos kunt u een tandem vlucht maken samen met een piloot. U wordt meegenomen naar hun startplek en jullie vliegen rustig weer terug naar Puerto Naos. De eigenaar spreekt Duits en Engels.
- Duiken: In Los Concajos, Puerto Naos en Los Canarios zitten duikscholen. Zij bieden programma's aan voor alle niveau's. Ook zonder duikdiploma kunt u mee het water in om een proefduik te maken. De eigenaren spreken allemaal meerdere talen.
- Kanovaren: Het maken van kanotocht over de oceaan is ook mogelijk. In Puerto Naos hangen aanplakbiljetten in diverse horeca gelegenheden met hierop hun programma en een telefoonnummer vermeld. De eigenaren spreken Duits.
- Paardrijden: In El Paso in de wijk Tacande zit een manege. Deze organiseerd buitenritten maar u kunt ook les krijgen als u dit wilt. Deze buitenritten gaan alleen onder begeleiding. De eigenaar spreekt Duits.
Met de boot
Wie een boottochtje wil maken kan terecht in de haven van Tazacorte. Hier zijn drie bedrijven die boottochtjes aan bieden. Ze hebben allemaal verschillende programma's maar het hoofddoel is vaak toch om dolfijnen op de oceaan te zien. Aan boord krijgt u een hapje en een drankje en onderweg is bij rustige zee gelegenheid tot zwemmen.
Wie een uitstapje wil maken naar één van de andere eilanden kan hiervoor terecht in de haven van Santa Cruz. Informeer wel tijdig naar de mogelijkheden want ze varen lang niet iedere dag uit. Er zijn verschillende bedrijven die zo'n tochtje aanbieden. De prijzen verschillen behoorlijk dus laat u goed informeren.
Stranden
La Palma heeft een behoorlijk aantal grote en kleine strandjes. Alle stranden op La Palma hebben zwart zand. Om bij de kleine afgelegen en vaak erg mooie strandjes te komen zult u vaak een flink stuk moeten afdalen en later weer terug moeten klimmen. Houdt altijd de zee in de gaten bij deze kleine strandje, zwemmen is zeker niet altijd mogelijk!
Puerto Naos, Los Concajos en Tazacorte hebben de grootste stranden. Ook hier kan de zee vaak wilt zijn, maar hier worden dan rode vlaggen gehezen.
Ten zuiden van Puerto Naos, richting El Remo, ligt het strandje Charco Verde. Dit is het mooiste strand van het eiland. Tussen Charco Verde en Puerto Naos ligt het enige strandje waar naaktrecreatie toegestaan is: Las Monjas. Bij de ingang van de oprit tussen de bananenplantages staat een bord.
Eerste hulp
Het is nooit te hopen, maar het kan gebeuren dat u medische hulp nodig heeft tijdens uw vakantie. In noodgevallen waarbij een ambulance nodig is belt u 112. Als u zelf in staat bent naar de eerste hulp te gaan kunt u terecht in de gezondheidscentra (Centro de Salud) in alle grotere plaatsen. Het ziekenhuis van La Palma ligt net buiten de hoofdstad Santa Cruz, aan de weg naar Los Llanos de Aridane. Dit is het enige grote gebouw in de omgeving, dus het valt zeker op. Ook kunt u terecht bij particuliere artsen. Deze zijn vaak wel duurder en worden lang niet altijd vergoed door uw verzekeringsmaatschappijn.
Zorg er altijd voor dat u uw Europese verkeringskaart mee heeft en vraag om een gespecificeerde rekening. Niet alles zal vergoed worden door uw Nederlandse verzekeringsmaatschappij. Uiteraard kun u wel een aanvullende reisverzekering afsluiten die wel alles vergoed.
Afval
Langs alle wegen staan grote zwarte containers. Hier kunt u uw afval in kwijt. Op La Palma wordt weinig aan gescheiden afval verzamelen gedaan. Alleen in de grote plaatsen kunt u aparte containers vinden voor verschillende soorten afval. Wel staan er her en der glasbakken op La Palma, maar dat zijn er ook niet bijster veel. De meeste Palmero's gooien ook eigenlijk al hun afval in die zwarte containers.