Een droomvakantie op de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse republiek is een populaire vakantiebestemming, zowel als strandvakantie en als stopplaats tijdens een cruise door het Caribische gebied. Als je kiest voor een reis naar de Dominicaanse Republiek zal je moeten kiezen tussen Puerto Plata of Punto Cana of één van de nieuwere hotspots op het eiland.

De Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek is gelegen op eiland in de Caribische Zee. De republiek deelt het eiland in het westen met Haïti. Het eiland ligt ten westen van Puerto Rico en Haïti ligt ten oosten van Cuba. Het eiland is nog iets groter van oppervlakte als Nederland en telt ongeveer 9 miljoen inwoners. De hoofdstad van de Dominicaanse Republiek is Santo Domingo, gelegen aan de zuidkust van het eiland en huisvest ongeveer een derde van het totaal aantal inwoners van de republiek. Het land heeft twee belangrijke toeristische gebieden, met name Puerto Plata in het noorden en Punta Cana in het uiterste oosten.

Trekpleisters

Puerto Plata is een bekende havenstad met de tweede belangrijkste luchthaven die vooral het nabijgelegen Playa Dorada bedient met de vele luxe hotels en resorts. De toeristen voor Punta Cana maken eerder gebruik van hun eigen luchthaven. Punta Cana is een verzameling van kleine dorpjes waar het massatoerisme hevig heeft toegeslagen. Tussen Santa Domingo en Punta Cana liggen nog enkele kleinere badplaatsen, zoals Boca Chica en Juan Dolio. Een speciale vermelding verdient het schiereiland Samana in het noord-oosten van het eiland met een waar paradijselijk karakter dat vooral vaak bezocht wordt door cruisschepen. Cruiseschepen die Santa Domingo willen bezoeken maken gebruik van de haven van La Romana. Van hieruit vertrekken ook cruises die langs de Maagden Eilanden en de Franse en Nederlandse Antillen varen.

Tropisch klimaat

De temperaturen op de Dominicaanse Republiek liggen het ganse jaar tussen de 25° en de 35° celcius en het klimaat is erg zwoel. Vanaf eind augustus begint het stormseizoen in de streek. De rest van het jaar is er erg weinig regenval. De warmste periode is van mei tot oktober. Het eiland is gekend voor zijn erg complete all inclusive reizen, waarbij de toerist in het geheel niets tekort komt. De meeste hotels zijn gelegen aan het strand en zijn voorzien van een privé strand. Kleinere en goedkopere hotels liggen enkele honderden meters het binnenland in en maken gebruik van een pendeldienst naar hun privé strand.

Puerta Plata

Naast cruiseschepen en toerische zeilschepen, komen in deze havenstad ook tal van containerschepen aan. Het is een eerder drukke havenstad en de meeste toeristen laten deze stad dan ook links liggen. De meeste toeristen blijven eerder veilig binnen de muren van de vele hotels en resorts aan de Costa Dorada met in het totaal meer dan 100000 bedden. Wie de stad wel bezoekt, kan terecht in botanische tuinen op de top van berg Isabel de Torres. Ook het ambermuseum en Ocean World zijn erg populair. In Ocean World kan je onder meer zwemmen met enkele van de 14 dolfijnen van het park. De stranden van Dorada staan beken om hun goudgele kleur. De warme golfstroom heeft voortdurend de nare bijwerking allerhande vuiligheid tot op het strand te laten aanspoelen, maar het Dominicaanse personeel is erop getraind om dag in dag uit de stranden proper te houden voor de toeristen. De belangrijkste excursies aan Costa Dorada gebeuren per boot. Zo kan je walvistochten maken en diepzeeduiken. Voor diepzeeduikers en snorkelaars zijn er echter wel betere locaties te vinden in de Caribische Zee. Ook voor walvistochten zijn er betere locaties, meer naar het oosten van het eiland, maar de kans is zeer groot dat je effectief walvissen te zien zal krijgen. De dominicaanse Republiek is daarnaast ook nog eens populair bij golfers. Tal van hotels beschikken over eigen golfterreinen.

Punto Cana

Dit is het tweede grote toeristische gebied, in het uiterste oosten van het eiland. Dit gebied telt slechts een vierde van het aantal hotelbedden aan de Costa Dorada, maar kent jaarlijks een sterkere groei van bina 10%. In de streek is er niet echt een grote stad die men kan bezoeken, maar wel twee grote nationale parken. Nationaal Park Punta Cana en het eiland Saona, die men door middel van excursies kan bezoeken. Voor de duikers is een groot en niet onaardig koraalrif net voor de kust. Het toeristische middelpunt van de kustlijn is Bavaro, alwaar je tal van restaurants, bars en shoppingcentra kan terugvinden. Bavaro is stilaan aan het uitgroeien tot het Mekka voor de golfer op de Dominicaanse Republiek. Op veel vlakken heeft Punto Cana ook meer troeven dan Puerta Plate. De toerist verlaat hier ook veel meer het hotel om te gaan winkelen of te genieten van de vele attracties.

Boca Chica en Juan Dolio

Dit zijn twee kleinere vakantiebestemmingen in het zuiden van de Domicaanse Republiek, die niet veraf gelegen zijn van de hoofdstad Santa Domingo. De badplaatsen zijn veel authentieker dan Puerta Plata en Punta Plata en druk bezocht door de bewoners van de hoofdstad. Je vind er estaurantjes, bars en luide muziek en kindvriendelijke stranden. ´s Avonds heerst een bruisend nachtleven. Pas de laatste jaren kennen deze badplaatsen meer en meer succes bij buitenlandse toeristen.

Samana

Dit is een bergachtig schiereiland in het noord-oosten, dat verschillende stranden telt en recentelijk ook een eigen luchthaven heeft gekregen en een verbindingsweg met de hoofdstad. Het is voorbestemd om op termijn de derde belangrijkste toeristenbestemming te worden van de Dominicaanse Republiek. Hiervoor heeft het zeker enkele troeven, zoals de mooie natuur en de watervallen. En voor de kust bevind zich ook de belangrijkste broedplaats voor walvissen in de streek. Door de ligging is het tevens een ideale stopplaats voor cruiseschepen die de Caribische Zee bevaren. Het aantal hotels en resort groeit hier dan ook aanzienlijk.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Dominicaanse Republiek: tips voor elke vakantiegangerDe Dominicaanse Republiek: tips voor elke vakantiegangerDe Dominicaanse Republiek is een prachtige bestemming voor een zonvakantie. Het hele jaar door kan men hier genieten van…
De mooiste bestemming voor een cruise: de Caribische ZeeEen helderblauwe zee, prachtig eilanden, zonovergoten witte stranden, palmbomen en een heerlijk tropisch klimaat. Dat zi…
Dominicaanse Republiek - CaraïbenOntdek de Dominicaanse Republiek. Waar voor je geld. Buiten de bezienswaardigheden van de hoofdstad Santo Domingo zijn e…
Puerto Plata, een paradijs in de Dominicaanse RepubliekRond om Puerto Plata aan de noordkust van de Dominicaanse Republiek hebben zich drie volledig verschillende vakantieoord…

Met de kinderen op cruise met Disney Cruise LineAls je met je kinderen een leuke familievakantie zoekt, dan is de Disney Cruise Line misschien iets voor jou. Een droomc…
Setenil - Zuid SpanjeSetenil de las Bodegas is een wit dorpje in de provincie Cadiz dat ten onrechte amper beschreven wordt in reisgidsen ove…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.