Zweden: Uitjes in Dalarna tussen Leksand en Rättvik

Zweden: Uitjes in Dalarna tussen Leksand en Rättvik Op zoek naar een leuk uitstapje in Zweden? Er zijn genoeg kleinere parken te bezoeken. Hieronder een korte beschrijving van een paar van deze parken.

Het berenpark in Osra

Het park is prima te vinden, doordat het goed aangegeven is. Volg vanuit Rättvik de borden naar Mora, via weg 45 en je rijdt, heerlijk rustig, door de prachtige omgeving van Mora, richting Orsa.

Het park is eigenlijk een soort dierentuin. Er zijn wolven, uilen, vossen, tijgers, lynxen maar het voornaamste zijn toch de beren. Op grote loopbruggen kan je de beren zien spelen en spartelen in het water, maar heel belangrijk is dat ze in een natuurlijke omgeving leven. En dat is duidelijk aan de beren te zien. Ze trekken zich maar weinig aan van de mensen die het park bezoeken. Ook het voeren van de beren is vanaf de loopbruggen goed te zien. In een overdekte hal is veel informatie over de beren. Je kan zelfs op de foto met een opgezette beer, die je vriendelijk vasthoudt.

Het ijsberencomplex

Naast het berenpark is ook sinds 18 mei 2009 het ijsberencomplex geopend. Dit park heeft een oppervlakte van 40.000m2 met twee grote meren. Het ijsberengedeelte is prachtig opgezet en hierdoor leven de ijsberen in hun natuurlijke omgeving. De mannetjesijsbeer is geboren in 2007 in Stuutgart in Duitsland en het vrouwelijke exemplaar is in 2005 in Nederland geboren.

Naast het buitengedeelte kent dit ijsberencomplex ook een binnengedeelte. In dit ijsberen informatiecentrum leert u alles over deze dieren op een speelse en opvoedende wijze. Hierdoor is het park ook voor kinderen zeer interessant en leerzaam.

Een bezoek aan het Naturum

Wanneer u de auto op de parkeerplaats neerzet, heb je meteen een prachtig uitzicht over het Siljanmeer. Hier begint ook een wandeltochtje van 1½ kilometer. Dit is een erge leuke wandeling voor jong en oud. De toch loopt onder andere over boomstammen, grote rotsen en smalle paadjes. Vergeet ook vooral niet de 121 treden van de toren te betreden. Eenmaal boven kunt u genieten van een prachtig uitzicht.

Vlak daarbij is een natuurcentrum. In dit natuurcentrum is veel informatie te vinden over de natuur en de dieren die leven in het betreffende gebied.

De kerkboten van Rättvik

Alleen op zondag in het hoogseizoen gaan de kerkgangers in klederdracht in grote roeiboten (kerkboten) over het Siljanmeer naar de kerk. Bij de kerk staan nog de kerkstallen, waar vroeger de paarden werden gestald als de eigenaren naar de kerk gingen. Erg leuk om een keer mee te maken.

De Dalarnapaardjes in Nusnäs

Wereldberoemd zijn de rode gekleurde, met de hand geverfde paardjes. Het hele proces van een stuk hout tot uiteindelijk een paard is in de fabriek te volgen. Het leuke aan deze fabriek is dat het maken van een paardje bijna helemaal bestaat uit handwerk. Behalve dan het uitzagen met een lintzaag. Na het uitsnijden en schuren, wordt de grondverf, meestal rood, op het paardje aangebracht. Daarna wordt hij geschilderd en tenslotte gelakt. En dit alles met de hand. Ook zijn er winkels te vinden vol met kleine en grote Dalarnapaardjes. Buiten de winkel zijn zelfs nog de hele grote paarden te vinden.

Springkallän

Op nog geen 10 minuten afstand lopen vanaf de parkeerplaats, over een wiebelbrug, is de eeuwige bron te vinden. Het water van deze bron is altijd koel en altijd helder. De bron is ontstaan door de inslag van een meteoriet. Bij de bron is een stookplaats aangelegd, waar je zelf een kampvuurtje kan maken of een barbecue kan houden. Helaas weten de muggen de bron ook te vinden.

Ook in de winter is de bron een bezoek waard. Het is een prachtig gezicht als het water bevroren is en de zon in het ijs schijnt.

Het Dalhalla in Rättvik

Het Dalhalla in Rättvik staat in de wijde omgeving bekend als een theater gebouwd tussen de rotsen. Het podium is gedeeltelijk omgeven door water. Elk jaar wordt er een nieuw programmaboekje uitgegeven, met alle voorstellingen die er dat jaar gegeven worden. Wees er vlug bij want het is snel uitverkocht. Mocht er nog een voorstellig vrij zijn, ga er zeker een avond heen. Een bezoek aan dit theater is een belevenis op zich.
© 2009 - 2024 Saskiaw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dalarna, must voor natuurliefhebberDalarna, must voor natuurliefhebberDwalen in de wildernis? Bootje varen in volstrekte eenzaamheid? Beren zien in hun natuurlijke omgeving of oog in oog sta…
Beren in Bern en trotse BernersBeren in Bern en trotse BernersDe stad Bern heeft heel duidelijk met beren te maken. Het eigenlijke woord voor beren in het Duits is Bären. De naam Ber…
Rondreis door ZwedenRondreis door ZwedenZweden is 11 keer zo groot als Nederland en er wonen slechts 9 miljoen mensen. Er zijn veel bergen, bossen en meren. Wij…
Dalarna paardjes, souvenir uit ZwedenDalarna paardjes, souvenir uit ZwedenHet Dalarna paardje is populairder dan ooit. In Zweden is het parmantige rode paardje het bekendste kunstvoorwerp uit de…

Italië: Het prachtige eiland CapriItalië: Het prachtige eiland CapriCapri. Dit prachtige vulkanische eiland in de baai van Napels staat ook wel bekend als het Jet Set eiland. Denk aan Jack…
Extremadura - SpanjeExtremadura - SpanjeExtrema-extreem en dura- hard. De naam van deze streek slaat echter op Extremo del Duero : het niemandsland ten zuiden v…
Bronnen en referenties
Saskiaw (29 artikelen)
Gepubliceerd: 30-09-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.