Een van de 10 eilanden van Kaapverdie, Sal

Kaapverdië is een Afrikaans land. Het is een eilanden groep (Kaapverdische eilanden) in de Atlantische oceaan op ongeveer 600 kilometer van de Senegalese kust. Sal is een van de tien bewoonde eilanden die in afstand ver uit elkaar gelegen zijn. Het is zo’n dertig kilometer lang en gemiddeld 7 kilometer breedt.

Hoe geraak ik er?

Vanuit België

Twee keer per week is er een gecharterde tuifly.com vlucht vanuit Brussel naar Sal, met een eventuele tussenlanding op Boa Vista. Je kan er ook via TAP (Portugueese luchtvaartmaatschappij) naar toe, maar dan is er steeds een overstap via de luchthaven van Lissabon nodig, deze laatste is ook aanzienlijk duurder.

Vanuit Nederland

Met TUI wekelijke vluchten vanuit Amsterdam en rechtstreekse vluchten met TACV vanuit Amsterdam

Ter plaatste kan je het beste de andere eilanden bezoeken met de nationale luchtvaartmaatschappij van Kaapverdië, TACV. Die zeker betrouwbaar is en aan alle voorschriften voldoen. Er is ook een nieuwe luchtvaartmaatschappij die de eilanden met elkaar in verbinding stelt Halcyonair.

Welke paperassen?

Je hebt geen inentingen nodig voor de Kaapverdische eilanden, check de laatste richtlijnen via www.diplomatie.be voor Belgen en via www.minbuza.nl voor Nederlanders.

Je hebt een geldig paspoort nodig (boekje), minsten nog zes maanden geldig na aankomst. Je kan een paspoort bekomen op jouw gemeentehuis. De leveringstermijn is tussen de 7 en 14 werkdagen. Een versnelde procedure is altijd mogelijk (aanvraag in de voormiddag en levering de volgende dag) maar kost tot drie keer meer. Vraag meer info in jouw gemeentehuis.

Visum

Boek je een reis met verbijf via het reisbureau of touroperator, dan zal men daar jou visa normaal gezien regelen. Ga je op goed geluk en boek je enkel je vlucht via een website denk er dan aan je visum zelf te regelen. Je kan dit door naar de Kaapverdische Ambassade te gaan in Brussel (zowel Belgen als Nederlanders, daar er geen ambassade is in Nederland). Een afspraak maken is niet nodig. Je moet in het bezit zijn van je paspoort, één pasfoto, je retourticket en 45 euro cash. Dit kan ook per post.

De laatste mogelijkheid voor de aankoop van een visa is op de luchthaven is Sal. Dit is evenwel niet aan te raden. Lange wachtrijen en voor diegene die geen Portugees spreken kan het een moeilijke klus worden. Eén voordeel is wel dat het goedkoper is, 25 euro.

Kaapverdische Ambassabe; Avenue Jeanne 25 –Brussel
Elke weekdag open van 9uur tot 12u30


Munt?

Alle winkels, resto’s, bars, taxis en hotels aanvaarden zowel euro’s als de nationale munt de Kaapverdische Escudo. Omdat deze bijna dezelfde waarde hebben worden ze door elkaar terug gegeven. Kijk dus niet raar op als de wisselgeld terug krijgt waar euro’s tussen je escudo’s zitten. Je doet er het beste aan je euro’s te wisselen in een bank. Wij raden jullie de Caixa Economica in Espargos aan.

Voor de mensen die geen Visa-kaart hebben, maar enkel een normale bankkaart (Maestro) is het zeer lastig om geld af te halen aan de betaalautomaat. Voor zover wij weten kan dit maar op één plaats in Murdeira (receptie condo’s) waar het beperkt is tot 100 euro per dag. Let op dat de kosten zeer hoog zijn (afhankelijk van je bank tot 5 euro per transactie). Zorg dat je voldoende cash bij je hebt of over een Visa kaart beschikt.

1 euro = 110,25 is de officiele koers, maar men gebruikt overal 1 euro tegenover 100 escudo’s.

Uurverschil?

Er is een verschil van -2 uur met onze tijd. In de zomer is dit -3 uur.

Openbaar vervoer en transport?

Sal kent geen openbaar vervoer zoals wij dat kennen. Er zijn geen openbare vervoermaatschappijen of treinen op het eiland.
Het goedkoopste transportmiddel zijn de Aluguer mini busjes. Ze vertrekken vanuit Espargos (naar St Maria) en vanuit Santa Maria (naar Espargos) voor 1 euro per enkele rit. Het duurt ongeveer een kwartier voor de op je bestemming bent. Je kan je overal tussen vertrek en eindbestemming laten afzetten en laten oppikken. Nadeel is dat de busjes pas vertrekken als er voldoende mensen inzitten. Dit kan soms tot een kwartier of langer duren.

Nog frequenter en een beetje avontuurlijker zijn de pick-up trucks. Ze rijden overal en altijd, en vragen je vaak zelf of je een ritje nodig hebt. Neem je binnen plaats (3 personen) betaal je 1 euro, nestel je jezelf op één van de twee bankjes (6 personen) in de laadruimte van de truck dan kost een rit je 0,50 cent. Denk eraan dat er een harde wind is op Sal, dus dat laatste wel niet altijd even prettig is.

In Espargos, Palmeira, Murdeira en Santa Maria is het geen probleem om een taxi te nemen. Je ziet ze overal (dag en nacht). Laat er gewoon eentje stoppen langs de weg.

Gemiddelde prijzen taxi’s:
  • Espargos-Murdeira 500 escudo’s
  • Murdeira-Santa Maria 600 escudo’s
  • Espargos-Santa Maria 1000-1200 escudo’s

Denk eraan dat ’s nachts de prijzen ongeveer 30% omhoog gaan.

Auto’s huren kan je op verschillende plaatsen op het eiland. De kosten hiervan zijn redelijk hoog (40 tot 60 euro per dag).

Vanuit de luchthaven?

Als je aankomt kan je best een taxi nemen om naar je bestemming te gaan (of een van de mogelijkheden opgesomt in het hoofdstuk ‘vervoer’). De prijs van de taxi naar Santa Maria is ongeveer 1000 escudos (1200 escudo’s nachttarief). Spreek een prijs af voor je instapt.
© 2009 - 2024 Bartmelis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boa Vista, het zand en duinen eiland van KaapverdiëSamen met enkele andere Kaapverdische eilanden is Boa Vista zeer in trek bij vakantiegangers de laatste jaren. De mix va…
De Kaapverdische Eilanden, een onbekend stukje AfrikaKaapverdië, een eilandengroep op zes uurtjes vliegen vanuit Brussel of Amsterdam is één van de nieuwe reisbestemmingen.…
Op vakantie naar Sal (Kaapverdische Eilanden)Op vakantie naar Sal (Kaapverdische Eilanden)Het eiland Sal is een onderdeel van Kaapverdië, een groep van tien eilanden voor de westkust van Afrika. Dankzij de loca…
Het Kaapverdisch eiland SalEilanden waar de zon altijd schijnt,doen denken aan wuivende palmen en tropische natuur, maar niet op het Kaapverdische…

Bezienswaardigheden in Orlando FloridaBezienswaardigheden in Orlando FloridaAls je Orlando hoort denk je onmiddellijk aan Disney World en Universal Studio's, maar er is hier zoveel meer om te bezo…
Thailand, BangkokThailand, BangkokDe hoofdstad van het prachtige land Thailand is Bangkok, een miljoenenstad. De stad kan wat overweldigend zijn omdat het…
Bartmelis (25 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.