Shoppen in Dubai

Shoppen in Dubai Dubai is een interessant en superdeluxe vakantieland. Als vakantieland biedt Dubai zand, zon, mooie hypermoderne architectuur, dadelpalmen en kokosbomen. Er zijn bloeiende tuinen, groene parken en vruchtbare landbouwgrond. Dubai is een groot sjeikdom van 4000 vierkante meters waar vele hotels zijn. Door de levendigheid, luxe en moderniteit is Dubai een zeer populaire vakantiebestemming en shoppen is hier een echt feest. Je kijkt je ogen uit. Shoppen in Dubai is aantrekkelijk vanwege de lage uitvoerrechten en de lage btw-heffingen. Als toerist kijk je er je ogen uit: door de overvloed aan rozenwater, wierook, noten en vijgen krijg je compleet het Arabische gevoel al bij de eerste stap die je op de bazaars zet. Er wordt druk gehandeld, overal mag gekeken en vergeleken worden. Handelaren zijn niet opdringerig en meestal wel bereid om eenderde van de prijs af te halen. Wel moet je dan de tijd nemen en contant betalen.

Dubai Shopping festival

In Nederland heb je de vlaggetjesweken en het prijzencircus, maar in Dubai heb je eveneens de jaarlijkse winkel- en koopjeskoorts. Het Shopping Festival in Dubai vindt elk jaar in het voorjaar plaats. Het is een feestelijke ceremonie en wordt ook als zodanig geopend door leden van de Maktoum familie. Meer dan 23.000 winkels geven kortingen tot 30% tijdens dit festival dat vier weken duurt. Men kan prijzen winnen welke op kunnen lopen tot een miljoenenbedrag, er zijn auto's te winnen en behoorlijk wat goud. Ook voor kinderen biedt dit festival tal van festiviteiten. Er zijn extravagante shows te zien die door de hotels georganiseerd zijn, om elkaar te beconcurreren. Dagelijks kan men genieten van autotentoonstellingen, modeshows van Arabische en Franse ontwerpers, concerten, sportwedstrijden, bungeejumpen, parachutespringen, paardenrennen, kamelenrennen, goedkope galadiners en nog veel meer. Hotels hebben tijdens het Dubai Shopping Festival vaak voordelige aanbiedingen en de vliegtuigmaatschappij van Dubai staat kilo's meer bagage toe zonder bijbetaling. De Nederlandse vlaggetjesweken verbleken in een oogwenk vergeleken bij al deze pracht en praal.

Shoppingcentra in Dubai

Westerse shoppingcentra zijn sterk in opkomst. Deze (koele) winkelcentra vind je in Abu Dhabi, Dubai en de Capital Area rond Muscat. Hét winkelparadijs is de soek van Sharjah. De architectuur borduurt voort op de Arabische traditionele bouw en is uitgerust met windtorens en koel marmer. Bij het Bur-Juman-centrum in Dubai en het Al-Harthy complex in de buurt van Muscat vind je staal- en glasarchitectuur. Zoek je liever de typische Arabische sfeer dan ga je naar de soek van Mutrah (bij Muscat). Hier zijn pittoreske smalle kronkelende straatjes, waar veel bedrijvigheid is en waar de exotische aroma's van handelswaren betoverend zijn en hoogtij vieren.

Naar de bazaars om te shoppen

Je kijkt je ogen uit op de bazaars in Dubai, er zijn veel Arabische zoete lekkernijen te koop. De stoffen die je kunt kopen zijn schitterend en van zijde in allerlei kleurschakeringen. Deze stoffen worden geïmporteerd uit Azië. Er hangt een tal van zijden en katoenen sari's. Eigenlijk is alles te koop, in de winkelcentra vind je kleding, tassen (Gucci, Chanel, Louis Voutton), schoenen, riemen van bekende ontwerpers, Japanse camera's, Iers kristal, spelelektronica, horloges van Cartier en Rolex. Deze producten zijn zeer populair bij toeristen uit de GOS-staten (ex-Sovjetstaten) die speciaal Dubai hiervoor bezoeken omdat deze luxe aankopen bijna niet mogelijk zijn in eigen land. Zij kopen jaarlijks voor miljarden dollars kleding, tassen en dergelijke in. Er is ook Arabische haute couture van hoogstaande kwaliteit en beeldschoon om te zien: namelijk Arushi, het Arabische antwoord op Chanel en Dior. Er is avondkleding en trouwkleding van Arushi, maar ook hennajurken (kleding gedragen door de bruid en haar vriendinnen op de zogeheten vrijgezellenavond: de avond voor het trouwen). Wie goed in de slappe was zit, kan Amouage kopen. Dit is het duurste parfum ter wereld, en wordt gebruikt door Arabische prinsessen. In Amouage zitten ingrediënten van de beste kwaliteit, zoals kwaliteitswierook. In Europa is dit duurste parfum nauwelijks te koop.

Je moet echter oppassen voor namaak omdat er veel imitaties zijn van designproducten en merkartikelen. Imitaties zijn vooral te vinden in het Karama winkelcentrum in Dubai. Ze zijn echter zo goed nagemaakt dat imitatie Cartier- en Rolex horloges haast niet van echt te onderscheiden zijn, evenals tassen van Louis Vuitton.

Oude Arabische gebruiksvoorwerpen

Oude Arabische gebruiksvoorwerpen zoals koffiepotten van de bedoeïnen, houten keukenartikelen, kromme dolken (khanjar), oude munten (Maria Theresia daalders), oude zilveren sieraden zijn natuurlijk de moeite waard om te bemachten, wel moet je hiervoor diep in de buidel tasten. Beter betaalbaar zijn de koloniale meubelen, tapijten, kunstnijverheid en munten uit Afrika, Indië, Fillipijnen en Sri Lanka. Deze zijn te vinden op de eerste etage van de soek in Sharjah.

Dubai is boordevol zilveren en gouden sieraden

Zilver

Jemen is de belangrijkste leverancier van zilveren sieraden, enkelbandjes en ringen voor handen, ceintuurs, kettingen en amulethouders van Theresia daalders die zijn omgesmolten. De Maria Theresia daalder was het betaalmiddel van de Europeanen in de achttiende eeuw (koffiehandel). In de jaren zeventig was het in Jemen nog een gebruik om de bruidschat in zilver te voldoen. Maar toen men later goud gebruikte als bruidsschat kwam er een grote hoeveelheid zilver op de markt. Arabië produceert echt de mooiste zilveren sieraden.

Goud

De Arabische Emiraten importeren jaarlijks zo'n 300 ton goud, wat de prijs behoorlijk drukt. Goud kan nergens zo voordelig worden aangeschaft als in Dubai en in de goudsoeks zijn tientallen juweliers te vinden. De schittering van edelmetaal is oogverblindend door de enorme hoeveelheden gouden horloges, kettingen, ringen, armbanden en dergelijke. De gouden sieraden echter zijn niet geheel volgens Europese smaak in de kleinere winkels, de sieraden in de grotere winkels zijn meer conform de Europese smaak. Er is veel Cartier en Bulgari. Naar de goudsoeks kan je beter 's avonds gaan: de wandeling langs de winkeltjes door de smalle straatjes lijkt op een sprookjesachtige wandeling zodat het net is of je in 'duizend en één nacht' beland bent.
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dubai architectuur: bezienswaardighedenDubai architectuur: bezienswaardighedenIn Dubai kijk je je ogen uit. Niet voor niets is Dubai een hele populaire vakantiebestemming. Shoppen is een paradijs (v…
Designer outlet en outlet shoppenDesigner outlet en outlet shoppenDesigner outlet is dure en exclusieve merk kleding kopen tegen veel goedkopere prijzen, in grote en stijlvolle shoppingc…
Een stedentrip naar DubaiDubai is een erg grote stad in de Verenigde Arabische emiraten. Het is de ideale vakantiebestemming voor ieder budget.

Voor 1 euro overnachten in SingaporeSingapore Airlines geeft van 15 april tot 30 september 2009 voor 1 euro een overnachting weg in Singapore. Dit gebeurt i…
Mooie hoofdsteden van EuropaInformatie over alle mooie hoofdsteden van Europa. Alles over de bezienswaardigheden, hoogtepunten en hoe je deze steden…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.