Highlights in Venezuela – Isla de Margarita

Venezuela, een land met een zeer gevarieerd landschap. Regenwoud, savannes, stranden, rivieren, bergen. Het land biedt enorm veel om te bezoeken. Lees hier de highlights van Venezuela, wat u absoluut moet bezoeken als u in Venezuela bent.

Los Roques

Duiken en ontspannen in de enorm mooie wereld van het eiland voor de kust van Caracas

Deze zeer kleine archipel heeft Columbus al doen verbazen. Het ligt 135 kilometer voor de kust en bestaat uit ongevere 50 cayos, ‘rotskruimels’. Alleen Gran Roque is bewoond (1.000 inwoners), op de andere eilandjes leven alleen enkele vissers. Een riant koraalrif omvat de archipel en zorgt voor prachtige duik- en snorkelgebieden en zorgt ook voor een onvergetelijke kleurenspel in het water. Los Roques staat onder strenge natuurbescherming. Vandaar dat daar de maritieme natuur ook nog onbegrensd te bewonderen is.

Van Porlamar en Caracas uit kunt u dagtoeren naar Los Roques boeken. Meestal is een tocht op de catamaran naar verschillende cayos en een snorkeltrip inbegrepen. Wie langer blijft, kan zich door vissers voor 10 Dollar naar de verschillende stranden laten brengen. Los Roques bezit zelf namelijk geen strand.

Tips voor overnachtingen

  • La Cigala: Een luchtig pension met wit getinte wanden – 8 kamers
  • Quinta Orquídea – 7 kamers
  • Caracol: Het oudste pension en gunstig geprijsd, direct aan zee gelegen – 4 kamers
  • Doña Carmen – 9 kamers

Laguna de la Restinga

Een plezierige natuurkundeles op Isla de Margarita. Daarna lokt een heerlijke Caribische strand

Een mangrovejungle met talrijke broedplaatsen en af en toe een alligator. Een gezellige boottocht door de lagune begint in de buurt van het leuke vissersdorpje Boca del Río. Deze tocht is vaak bij de eilandtochten meegenomen, die overal worden aangeboden. Echter is deze tocht ook op eigen gelegenheid met een taxichauffeur te organiseren. U kunt de lagunetocht ook met een bezoek aan het zeemuseum Museo del Mar in Boca del Río combineren, met als afsluiting een duik aan de Playa La Restinga.

Hacienda El Bukare

Op Península Paria ligt het gastenhuis met een cacaomuseum omgeven door cacaoplantages

De toenmalige Hacienda ligt omgeven door cacaoplantages in het midden van het schiereiland, 30 kilometer oostelijk van Carúpano. Hier wordt cacao organisch verbouwd. Een klein cacaomuseum, diners waarbij chocolade als ingrediënt gebruikt wordt, vier stijlvolle kamers en een tuin. Wie wilt, kan ook de plantages bezoeken.
(Adres: Carretera Carúpano-Bohordal, Sector Chacaracual)

Playa Medina

Een fijn zandstrand bij Río Caribe onder de palmen van een toenmalige kokosplantage

De weg is van Río Caribe (18 km noordoostelijk) uit aangegeven en mooi, maar lastig en het beste met een allroud auto te verkennen. De boten vanuit Río Caribe stoppen naar wens ook aan andere stranden. Aan de Playa zelf, vol met palmen van een toenmalige kokosplantage en één van de mooiste stranden van het land, maken twee vrouwen eten klaar en verkopen dranken en verse kokosnoten.

Tip voor overnachting

Overnacht in één van de acht puristisch gestijlde, luchtige bungalows Cabañas Playa Medina. De bungalows hebben een terras met zicht op zee. Er is een restaurant aanwezig, echter alleen op reservering.

Cueva del Guácharo

Druipsteengrotten gelegen bij Cumaná

De druipsteengrotten liggen ongeveer 140 kilometer zuidoostelijk en is een dagexcursie zeker waard. Ontdek een aantrekkelijke, subtropische plantenwereld. Dit bezoek is ook mogelijk onder leiding van een gids. Het is aan te bevelen vaste schoenen en een jeans aan te trekken.

Stadswandeling

Koloniale stijl in de Caribean: Spaanse en Nederlandse elementen zijn in Coro op zijn mooist verzamelt

Alle bezienswaardigheden liggen in het historische centrum dicht bij elkaar. Uitgangspunt is de Plaza Bolívar met de enorme Catedral Basílica Menor. Over de Paseo Alameda loopt u naar Plaza San Clemente met de Capilla San Clemente aan de ene kant en de kerk San Francisco aan de andere kant. De dwars over de Paseo liggende Calle Zamora bezit meerdere mooie gebouwen en musea. Casa de las Ventanas de Hierro is een barokpaleis met smeedijzeren bedsteeën.

Parque Nacional Médanos de Coro

De stuifduinen op Península Paraguaná veranderen constant van vorm

Deze ‘minisahara’ ligt in de hals van Península Paraguaná. Roestrode stuifduinen, die de wind steeds weer over de straten voert, bouwen zich tot een hoogte van 25 meter op.

Pico Espejo

Een sensationele lift verbindt de op 1.600meter hoogte gelegen provinciehoofdstad Mérida met de Pico Espejo op 4.700meter

Het hoogtepunt van elk bezoek in Mérida is met de langste lift ter wereld (12,5 kilometer) op de 4.765meter hoge berg Pico Espejo te gaan en daarbij in vier etappes een hoogteverschil van 3.100meter te overwinnen. Boven wordt u, zover de wolken het toelaten, met een geweldig uitzicht over de Sierra beloont. Pico Bolívar (5007 m), Pico Humboldt (4942 m), Pico Bonpland (4883 m), Pico Toro (4755 m) en Pico León (4740 m) laten zich begroeten. Het dalstation van de lift ligt in het Parque de las Heroínas vijf minuten van het centrum. Vanwege de sterke nevelvorming, wat meestal tegen de middag opkomt, dient u zo vroeg mogelijk omhoog te gaan. Het is aan te raden pauzes om te acclimatiseren in te stellen, omdat het hoogteverschil de bloedsomloop sterk belast.

Ciudad Bolívar

Op de Paseo Orinoco halen de inwoners van de mooie koloniale stad het liefste een frisse neus

Het toenmalige Angosture, wat in 1764 opgericht is, is een hete, geschiedenis beladen stad in de buurt van Orinoco. Hoewel Ciudad Bolívar intussen gegroeid is (352.000 inwoners), blijft de tijd stil staan, alsof de Transatlantische Vrachtschepen hier feest houden. Hier was een belangrijke handelsplek.

Ciudad Bolívar ligt schilderachtig op een granieten schouder aan de zuidoever van Orinoco, waar hier sinds 1967 een grote hangbrug is: De Puente Angostura (1,6km overspanning, 57m hoogte).
De huizen hebben allen pastelkleurtjes. Dit heeft ook Unesco een indruk achtergelaten. Ciudad Bolívar bezit sinds kort Werelderfgoed. Na Coro en het Parque Nacional Canaima de derde benoemde in Venezuela.

Hato El Cedral

Bij La Ye kunt u de cowboys bezoeken tijdens het werk en een verbazingwekkend landschap en dierwereld leren kennen

De 530km2 grote veeboerderij ligt tussen La Ye en Elorza en biedt, met reservering, een onderkomen en excursies op hun land. Als de waterstand het toelaat (mei-oktober), vaart u met de boot en gaat u op zoek naar kaaimannen en vogels. Voor de rest is het mogelijk twee maal per dag (voor het ontbijt en voor de avondschemering) met de jeep op pad te gaan, dieren te waarnemen. Ook worden er nachtritten aangeboden. U overnacht in comfortabele, grote kamers, er is een zwembad aanwezig en het heeft een eigen landingsplaats.
Adres: Hato El Cedral, Av. La Salle, 5. Stock, Los Caobos, Caracas.

Orinocodelta

In een boomstamkano onderweg: Een ontdekkingstocht met de Indianen

Voor een uitstapje in het Orinocodelta moet u eigenlijk een paar dagen nemen. Het delta omvat ongeveer 40.000 km2, van noord naar zuid is het 360 kilometer en het wordt uit 80 riviermondingen gevormd. Het moeras- en eilandlandschap wordt door het Parque Nacional Mariusa beschermd. Het uitgangspunt voor deltatoeren zijn de provinciehoofdstad Tucupita en Maturín.

Parque Nacional Canaima

In de Gran Sabana: Magische Tafelberg, watervallen en rivieren

De natuur in het gebied van Guayana, waar ook het Nationale Park Canaima bijhoort, is ronduit grandioos. Al bij aankomst laat de grootheid van het landschap zich al zien: Licht kleurende wateraddertjes, die zich door het kakikleurende savanne kronkelen, diepblauwe meren, duistere bergen. Dit unieke landschap werd van boven ontdekt: Vanuit het vliegtuig hat de Amerikaanse piloot Jimmy Angel als eerste blanke de hoogste waterval ter wereld gezien. Deze waterval valt bijna 1.000 meter naar beneden en draagt zijn naam: Salto Angel.

Canaima, met 3.000 inwoners, heeft zich door de jungle toerisme ontwikkelt. Voor niet al te lange tijd was het een idyllisch vlekje middenin het indianenland van Gran Sabana. In zijn rode, door palmen schaduw gemaakte, straat heerst in de vroegte al drukte. Kleine jongens bieden zich aan als dragers of verdelen reclamemateriaal voor gunstige onderkomens.

Tochten

Salto Angel: 1.000 meter diep valt de hoogste waterval ter wereld bij Canaima naar beneden. Wie hem bezoeken wilt, heeft uithoudingsvermogen nodig en een beetje geluk

De meeste bezoekers komen als dagjesmensen of met een pakketreis voor twee of drie dagen. Aan één van de mooist gelegen stranden van het land gaat een boot over de Laguna Hacha tot Salto Sapo. Daar wacht één van de geweldigste pleziertjes van Canaima: U loopt achter de waterval op een smalle, in de rots gehouwen pad. De Peruaanse gids en Canaima pionier Tomás Bernal legden dit pad midden in de tachtiger jaren. Iets hoger ligt de Salto Sapito. Als het weer meespeelt, is een vlucht over de Salto Angel een sensatie.

Wie langer blijft, heeft de keuze in verschillende rivierexcursies, bijvoorbeeld:
  • Isla Orquídeas – alleen bij genoeg waterstand tijdens de regentijd
  • Río Carrao – omhoog naar Salto Angel, een vierdaagse wandeling, vol avontuur. Er wordt overnacht in hangmatten. Goede conditie is vereist
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Venezuela Zuid-AmerikaVenezuela Zuid-AmerikaVenezuela is beroemd om olie, de vele dictators die het land rijk was en de mooie Miss Venezuela meisjes. Venezuela, ooi…
Venezuela, land met de hoogste waterval (de Angel Falls)Venezuela, land met de hoogste waterval (de Angel Falls)Venezuela is gelegen in Zuid-Amerika. Het ligt aan de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan. Ook grenst het aan de lan…
Het mooie eiland Isla MargaritaWilt u altijd al eens naar het Caribisch gebied op vakantie maar vind u het eigenlijk veelste duur? Dan is Isla Margarit…
Feesten en evenementen in VenezuelaHet Katholieke heeft in Venezuela vele vrolijke facetten. Geen dag die geen aanleiding geeft tot dansen, drinken en plez…

Winterbanden en milieuvignet voor een vakantie of dagtripWinterbanden en een milieuvignet voor een vakantie of dagtrip naar Duitsland Wanneer je naar Duitsland gaat voor een vak…
Merkartikelen die men niet mag invoerenMerkartikelen die men niet mag invoerenIn exotische vakantiebestemmingen treffen we allemaal wel eens handelaren aan die dure merkartikelen tegen dumpprijzen a…
Bronnen en referenties
  • Foto's Lonely Planet
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.