Het mooie eiland Isla Margarita

Wilt u altijd al eens naar het Caribisch gebied op vakantie maar vind u het eigenlijk veelste duur? Dan is Isla Margarita de perfecte oplossing voor u! In dit artikel vind u alle informatie die u nodig heeft voor een vakantie naar dit prachtige eiland! Het net ten noorden van Venezuela gelegen Isla Margarita is niet alleen een uiterst gevarieerd eiland, het is tevens de Caribische bestemming die voor iedereen bereikbaar is. De variatie zit hem in het landschap en de algehele sfeer die er heerst. Er zijn bergen, woestijngebieden, tropisch regenwoud, door kokospalmen omzoomde verlaten stranden, een prachtige turquise zee, belastingvrije shoppingmalls, historische bouwwerken en fantastische duikspots. Wat de sfeer betreft is het meest opvallende de ideale symbiose tussen het vurige Zuid Amerika en de relaxte mentaliteit van de Caribische bewoner. Dat de bestemming voor iedereen bereikbaar is, is een fijn gevolg van de gunstige koers de bolivar, de uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding van de hotels.

Ligging en landschap

Het eiland Isla Margarita ligt 38 km ten noorden van Venezuela in de Caribische zee en het is het grootse van de drie eilanden, Margarita, Cubagua en Coche. Die samen de Venezolaanse deelstaal Nuevo Esparta vormen. Isla Margarita telt 67 km van oost naar west en 33 km van noord naar zuid en heeft een oppervlakte van ca. 1071 km2. Het eiland bestaat uit twee schiereilanden, die met elkaar verbonden zijn door een landengte van mangroven, de laguna de la Restinga. Het grotere hoofdschiereiland ligt in het oosten, hier bevinden zich alle belangrijke plaatsen en stranden, ook ligt hier de hoogste berg van het eiland, de 960 meter hoge Cerro Grande.

Klimaat

Isla Margarita heeft het hele jaar een zeer aangenaam tropisch klimaat, met een verkoelende passaatwind vanuit het noord oosten. Grote temperatuurverschillen komen er niet voor, de uitersten zijn in januari 27 graden en in september 31 graden. Er zijn gemiddeld 320 zonnedagen per jaar! Het regent weinig op het eiland, als het dan al regent, zijn het korte buiten en de meeste vallen in de maanden Juli en Augustus

Bevolking

De plaatselijke bevolking van Margarita, de Margariteños bestond oorspronkelijk uit vissers. Sinds de opkomst van het toerisme zijn echter veel venezolanen van het vasteland, colombianen en mensen uit het Middellandse zeegebied naar het eiland toe getrokken. Samen vormen zij nu een bonte mengelmoes. Margariteños zijn vriendelijk, niet opdringerig en bij de geringste aanleiding in voor een feestje. Feesten worden in Venezuela intens gevierd en gaan gepaard met veel muziek, gelach en gedans. Dansen is een favoriete bezigheid, en het is hier vrij normaal om na het avondmaal, zonder enige aanleiding, een spontaan dansfeest te beginnen. De muziek voor zulke feesten is lekker pittig: erg populair zijn de salsa en de merengue. Een andere favoriete bezigheid is zitten op de hoek van de straat en urenlang praten over politiek, sport en geld.

Eten en Drinken

Omdat Isla Margarita wordt omgeven door zee, wordt er vanzelfsprekend veel verse vis gegeten, zoals tonijn, red snapper, heilbot, haai, sardines en kabeljauw. Een typische streekgerecht is Pabelon margariteño betaande uit cazon (babyhaai), gekookte rijst, gefrituurde bakbanaan, zwarte bonen en een stukje gefrituurde, harde, witte kaas. Voor de vleesliefhebbers is de Venezolaanse parilla een barbecue met verschillende stukken vlees en worsten op houten spiesen, een echte aanrader. Het hout geeft de spiesen een speciaal aroma. De populairste drankjes zijn de Venezolaanse wijn, de beroemde cocktails, uitstekende bieren zoals Polar, vruchtensappen van vers fruit en niet te vergeten, de Venezolaanse rum.
Een indicatie van enkele prijzen:
  • Koffie: € 0,60
  • Frisdrank: € 0,60
  • Bier: € 0,60
  • Cocktail: € 1
  • Sandwich: € 1
  • Salade: € 2
  • Ontbijt: € 4 a 5
  • Lunch: € 10 a 15
  • Diner: € 15 a 20

Badplaats Playa el Aqua

Dit gebied dat in het noordelijke puntje van het oostelijke schiereiland ligt is het strandparadijs van het eiland. Het zand is mooi wit en de zee een prachtig turkooisgroen. Het is er gezellig druk en parallel aan het strand wemelt het van de kleine restaurants, bars, kraampjes en souvenirwinkeltjes. Er worden diverse watersporten aangeboden.

Ligging en landschap
Playa el agua ligt in noordelijke richting ca. 15 km van La asuncion en ongeveer 25 km van Porlamar. Het ligt nabij de punt van het eiland, punta cabo negro, waar nog wat rustigere strandjes en vissersdorpen manzanillo liggen. Het beste duikgebied van Margarita ligt rond los frailes, een kleine onbewoonde archipel nabij playa el agua. Ter plaatse kunt u georganiseerde dagtochten, inclusief duik pakketen naar deze eilandengroep boeken.

Stranden
Het strand is 4 km lang en er worden zonneschermen en ligbedden verhuurd. In het hoogseizoen ziet u hier vele bananenboten en jetski’s. Zoekt u andere uitdagingen? Trips per helikopter en vluchtjes per ultralight behoren eveneens tot de mogelijkheden. En wilt u na een dagje strand nog even naar Porlamar, dan kant dat, wan er zijn voldoende taxi’s voorradig en er rijden diverse bussen die kant op.

Uitgaansleven
Het uitgaansleven vindt voornamelijk plaats in de stranddiscotheken. Bay watch en guaiqueri zijn erg populair, maar komt hier niet te vroeg in de avond want het feest begin hier meestal pas na middernacht. Een paar populaire restaurants zijn: Marlin, el rincon de isla, el pacifico en Sueno tropical.

Excursies

Caracas hoofdstad Venezuela
Een bezoek aan deze metropool, gelegen op meer dan 1000 meter hoogte is zeer zeker de moeite waard. Tijdens een rondrit door deze fascinerende stad proeft u het zuid Amerikaanse mentaliteit. Het is een moderne, goed georganiseerde stad met meer dan 8 miljoen inwoners, wat ruim een kwart is van de totale bevolking van Venezuela.

Canaima
Het nationale park Canaima ligt in het uiterste zuid oosten van het vaste land van Venezuela in een gebied dat La gran Sabana (de grote savanne) heet. De jungle en de savannen worden hier onderbroken door de deze streek typerende tafelbergen. Tijdens de vlucht komt u langs de hoogste waterval ter wereld, de angel falls, genoemd naar de Amerikaan jimmy angel die deze watervallen ontdekte. Ook zult u een onvergetelijke wandeling maken door de jungle en een bezoek brengen aan de waterval sapo nabij Canaima.

Jeep Safari
Met een Jeep Safari komt u op de mooiste plekjes van Isla Margarita, inbegrepen bij de meeste jeep safaris is een boottoch door de Mangrove waar u allerlei verschillende vissen kunt zien zwemmen en misschien komt u ook nog zee paardjes tegen.

Bergtour
Deze tour behoort tot een van de meest bijzondere excursies van Isla Margarita. Waarschijnlijk bent u niet speciaal naar het Caribische gebied gevlogen om een wandeltocht te maken door een tropisch regenwoud, maar juist daarom is deze tour juist wel aan te bevelen. U zult een afwisselende dag beleven en vele nieuwe indrukken van dit veelzijdige eiland opdoen. Na afloop van deze excursie zult u zeggen: Zo had ik me een tropisch eiland voorgesteld. Zonder overdrijven zult u zich vaak in een sprookjeswereld wanen. Verder zult u in contact komen met de bergbewoners, die u zullen voorzien van het nodige eten en drinken.

Los Roques
Los Roques, het duikparadijs dat ca. 170 km ten noorden van Caracas ligt, is een van de grootste nationale parken in het Caraibisch gebied. Het bestaat uit 340 eilandjes en riffen, omsloten door een lagune met een mangroven, koraal en natuurlijk water in vele tinten blauw. Een zeiltocht met een catamaran, duik en snorkelmogelijkheden in het heldere Caribische water en prachtige witte stranden maken deze dag onvergetelijk!

Belangrijke informatie Isla Margarita van A tot Z

Apotheek
Op Isla Margarita heten de apotheken “farmacia” en zijn te herkennen aan de uithangborden. Er zijn altijd een aantal apotheken die nooddienst hebben (herkenbaar aan een zwaailicht wat is aangezet).

Arts/tandarts
Mocht u een (tand)arts nodig hebben tijdens uw vakantie, vraag dan aan de receptie van uw accommodatie of ze een arts voor u willen bellen. Neem anders contact op met uw reisleiding

Banken
Naast de mogelijkheden om geld te wisselen in uw accommodatie of geldwisselkantoren zijn er beperkte mogelijkheden om contant geld op te nemen bij een aantal banken met uw credit card of pinpas via geldautomaten. Bij de banken kunt u geen dollars of traveller’s cheques inwisselen.

Boodschappen
U vind exclusieve winkels op de Avenida Santiago Marino en de Avenida 4 de mayo in Porlamar. Vlakbij de Plaza Bolivar is de winkelboulevard Guevarra. Openingstijden winkels:
Maandag tot Zaterdag 09.00 – 12.30 en 15.00 – 19.00

Douanebepaling
Isla Margarita is een belastingvrij eiland. Op invoer van goederen zijn geen beperkingen. Controles op de luchthaven worden gedaan uit veiligheisoverwegingen. Bij uitvoer van artikelen/goederen naar Nederland moet u natuurlijk wel rekening houden met de Nederlandse douanebepalingen

Drinkwater
Het water wat hier uit de kraan komt is geen kraan komt is geen drinkwater. Drinkwater koopt u in flessen. De ijsklontjes in uw drankjes zijn gemaakt van gezuiverd water, dus veilig. Als u drinkwater wilt bestellen, dan vraagt u om “agua mineral”

Fooien
Meestal is op het eindbedrag van uw rekening in een restaurant 10% fooi inbegrepen. Als u zeer tevreden bent over de service dan kunt u natuurlijk altijd een extra fooi geven.

Kluis
Wij raden u aan om in uw accommodatie een kluis te huren en daarin zoveel mogelijk waardevolle zaken te deponeren. Neem ook nooit meer mee de straat op dan dat u nodig denkt te hebben.

Paspoort/kopie paspoort
Venezuela is een land dat een identificatieplicht kent. U bent officieel dan ook verplicht om altijd uw paspoort bij u te dragen. Laat het originele paspoort echt in de kluis liggen en neem een kopie van het paspoort mee.

Politie
De comisaria, ook wel P.T.J. genoemd, vindt u in Porlamar, aan de 2a Avenida del Aeropuerto Viejo. Hier moe u naar toe voor het doen van aangiftes van verlies en/of diefstal, waar dan ook op het eiland.

Stroom
Voltage: 110 volt. Adapters en verloopstekkers zijn in diverse elektra winkels te koop. De meeste ferreterias (ijzerwarenzaken) hebben deze stekkers ook.

Telefoon
Het toegangsnummer voor Nederland vanuit Venezuela is 0031, aansluitend kiest u het netnummer (de 0 weglaten), gevolgd door het abonneenummer. Het toegangsnummer voor Venezuela vanuit Nederland is 0058, het netnummer van Isla Margarita is ()0295. het nummer voor het aanvragen van collect call gesprekken en/of scope kaartgesprekken is 0800 1001 310 en dit nummer is in principe gratis te bellen vanuit alle openbare telefooncellen. Als u dit nummer wilt bellen vanaf uw kamer, vraag dan vooraf even of dit nummer vanaf uw kamer gratis is. In sommige hotels moet u hiervoor namelijk betalen.

Transport
Veel hotels hebben een eigen taxi service. Buiten dat zijn er meer dan voldoende taxi te vinden op Isla Margarita. Spreek van tevoren een prijs af met de taxichauffeur en betaal pas na aankomst. (in Bolivaren betalen) U kunt met de chauffeur afspreken dat hij u op een bepaalde tijd weer komt ophalen. Dit is vooral aan te raden als u naar een plek gaat waar weinig taxi’s komen.

Uitgaan
Als u besluit om een bezoek te brengen aan een van de vele bars of discotheken op Isla Margarita kunt u het beste gebruik maken van een taxi.

Wisselen
Het wisselen van geld is in Venezuela alleen mogelijk bij wisselkantoren en bij de receptie van uw accommodatie. Banken bieden deze mogelijkheid niet. Bij de wisselkantoren en accommodaties kunt u dollars en evt. euro’s inwisselen voor de locale valuta, de Venezolaanse Bolivar.

Het eiland Isla Margarita heeft alles te bieden wat u mag verachten van een eiland uit het Caribisch gebied en daarom zeker de moeite waard voor een 2 of misschien wel 3 weekse vakantie!
© 2009 - 2024 Marileen88, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carboneras bij Almería aan de Sierre CabreraCarboneras is een mooi gelegen kustplaatsje in Almería in Andalusië. Het plaatsje met haar vele stranden is gelegen aan…
Naaktstranden aan de Costa AlmeriaEen paradijs voor de naaktrecrant. Dat is de Costa Almería in het zuidoosten van Andalusië. Deze costa heeft een groot a…
Stranden op TenerifeStranden op TenerifeHeerlijk genieten op één van de vele stranden die Tenerife u biedt! De stranden zijn anders als op Fuerteventura of Gran…
De Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteDe Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteLanzarote, een van de Canarische Eilanden, is een bijzonder eiland. Doordat het eiland vulkanisch is, zijn de stranden e…

Bella Italia - Algemene infoItalië is een schiereiland in het zuiden van Europa dat de vorm heeft van een laars. Er omheen liggen aan de westkant de…
Waarom Gran Canaria?Ieder jaar is het weer lastig om te bedenken waar je naartoe moet op vakantie. U wilt een lekkere zon vakantie in een le…
Marileen88 (3 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.