Vulkaaneifel: Lutzerath, paradijs voor natuurliefhebbers

Vulkaaneifel: Lutzerath, paradijs voor natuurliefhebbers In de Duitse Vulkaaneifel zijn er heel wat verborgen parels. Kleine onooglijke dorpjes waar ogenschijnlijk niets te beleven valt. En dan begin je te wandelen en ontdek je toch weer iets nieuws en interessants. Zo ook in Lutzerath. Hier kan je mooie natuurwandelingen maken, sommige kort en makkelijk, andere best pittig en lang. Er zijn onderweg verschillende uitkijkpunten van waar je zicht hebt over een groot deel van de Eifel. Ook in het dorpje Lutzerath zelf valt wel wat te ontdekken. Na al het wandelen in en om Lutzerath kan je naar Ulmen, Daun, de Moezel of Bad Bertrich. Ook hier valt nog heel wat te ontdekken.

Waar ligt Lutzerath?

Je vindt Lutzerath in de Duitse Vulkaaneifel, netjes tussen Ulmen, Daun, Cochem aan de Moezel en Bad Bertrich.

LutzerathEen beetje geschiedenis over Lutzerath

Verschillende overheersers

Kelten, Romeinen, Franken en Fransen. Ze zijn hier in de loop van de geschiedenis allemaal gepasseerd en hebben hier hun sporen achtergelaten. Geen zichtbare sporen weliswaar maar wel hun stempel. De Moezelstreek was erg geliefd bij de Romeinen die hier hun intrek namen en wel konden genieten van een lekker wijntje. Deze werd dan ook door de Romeinen verhandeld en vervoerd. De Fransen hielden in de streek stevig huis en verwoestten menig kasteel en burcht.

1051: eerste vermelding van het dorp Lutzerath

De eerste officiële schriftelijke vermelding van het dorp Lutzerath dateert van 1051.

Postgeschiedenis

In het begin van de achttiende eeuw, meer bepaald in 1726 werd er een imposant postgebouw op de weg tussen Brussel en Wenen gebouwd in Lutzerath. Hier kon van paard gewisseld worden en werden de bereden paarden verzorgd. Mensen die met de postkoets reisden, konden in het "Chausseehaus", in de omgeving beter bekend als "der lange Hannes", overnachten en uitrusten. Op 25 november 1821 overnachtte hier zowaar Nikolaas Pawlowitsch van Rusland. Ook andere belangrijke gasten uit de omliggende landen kwamen in het mooie postgebouw overnachten of eten. Lutzerath heeft tot op heden nog steeds een erg goede gastronomie, waar je van kan gaan genieten in een van de naburige restaurants. Het postgebouw bleef intact tot op het einde van de Eerste Wereldoorlog. Spijtig genoeg is er nu niets meer van te zien maar je kan nog genieten van het mooie gebouw op postkaarten en op oude foto's in een of ander Duits geschiedenisboek over de streek.

Lutzerath nu

Nu maakt Lutzerath deel uit van het Bundesland Rijnland Pfalz en van de Landkreis Cochem-Zell. Que oppervlakte spreken we over 23,7 vierkante kilometer, grotendeels natuur en bossen. Lutzerath ligt 419 meter boven de zeespiegel.

De wandeling waar iedereen voor naar Lutzerath komt: Erlebnisweg Achterhöhe

De Erlebnisweg Achterhöhe is een lichte rondwandeling van zo'n vijf en halve kilometer, waar je zo'n twee uur voor moet uittrekken. Het is zeker geen spectaculaire wandeling maar je leert er wel heel wat over de fauna en flora en je wordt beloond voor je moeite met een schitterend uitzicht! Je moet de pijlen op de bordjes "Erlebnisweg Achterhöhe" volgen. Honden kunnen zonder problemen mee mits aangelijnd. Je wandelt immers door een natuurgebied waar wild, dassen en vogels allerlei niet zitten te wachten om achterna gezeten te worden door een loslopende hond. Onderweg zijn er geen drink- of eetgelegenheden maar wel heel wat picknickplaatsen en zitbanken. Je kan dus zonder problemen zelf je natje en droogje meenemen om onderweg van te genieten met een schitterend uitzicht als pluspunt. Wel plastic zakjes meenemen voor het afval want zoals zo vaak in de Eifel vind je ook hier bitter weinig vuilnisbakken.

Start van de wandeling: parkeerplaats Tonhügel

Zo'n halve kilometer ten zuiden van Lutzerath vind je parkeerplaats Tonhügel. Hier kan je je auto zetten en genieten van een eerste wijds uitzicht. Let vooral op de fabriek met de mooi beschilderde muur die perfect in het landschap integreert. Naast de parkeerplaats heb je een picknickbank en een groot veld waar prima gevoetbald of gebadmintond kan worden.

Kapelletje "Hammes Heiligenhäuschen"

Naast de parkeerplaats vind je een klein kapelletje dat de naam "Hammes Heiligenhäuschen" draagt. Het dateert uit de 18de eeuw. Naast de kapel is er een Eifelbank. Deze banken met een typische ergonomische vorm vind je overal in de Vulkaaneifel terug. Van op deze Eifelbank heb je een heel mooi uitzicht op de omringende natuur. En dan is het tijd om te vertrekken voor de Erlebnisweg Achterhöhe!

De dassenburcht

Het eerste wat je tegenkomt op de wandeling is een infobord over dassen en een dassenburcht. Buiten het infobord zal je op deze plek niet veel zien. De dassenburcht is afgesloten met een omheining zodanig dat je er niet heen kan. En wil je een das zien, dan zal je 's nachts met een verrekijker moeten terugkomen want dassen zijn nachtdieren die slechts 's avonds en 's nachts buitenkomen!

Fauna en flora

Na de dassenburcht kan je genieten van een prachtig vergezicht op het Eifellandschap. Even verderop een Eifelbank om uit te rusten of om gewoon te genieten van de mooie natuur. Op een infobord leer je met duidelijke tekeningen meer over de lokale fauna en flora. Heidekruid, wilde lelies, zilverdistels, boshyacinten, roofvogels als rode wouwen en boomvalken, zangvogels en vlinders worden hier benoemd, allemaal in het Duits weliswaar. Ben je de Duitse taal niet echt machtig? Niet getreurd, de schitterende tekeningen maken het duidelijk.

zilverdistelzilverdistel
bij de dassenburchtbij de dassenburcht
uitzichtpuntuitzichtpunt

De kerfstok

Verder gaat de wandeling, op en neer. Na een lange klim kom je bij een infobord over het Maare und Thermenpfad. Deze wandeling, die de Erlebnisweg Achterhöhe kruist, is weliswaar van een heel ander kaliber. Deze wandeling gaat van Ulmen (maar) naar Bad Bertrich (thermen), is 35,2 kilometer lang en komt ongeveer halverwege voorbij Lutzerath. Naast het infobord staat een kerfstok. Ook hier weer een uitgebreide uitleg in het Duits over het voormalige gebruik van de kerfstok. De vele kerven in het hout geven weer hoeveel iemand nog moest maar ook welke schulden waren kwijtgescholden. Vandaar de uitdrukking die ook vandaag nog wordt gebruikt: "Heb je wat op je kerfstok?".

Het hoogtepunt van de wandeling: een schitterend uitzicht

Naast het infobord over de Maare und Thermenwandeling sla je rechts een weggetje in en zo kom je bij het uitzichtpunt. Bij goed weer kan je tot diep in de Eifel kijken en zie je de Nehrother Kopf, de hoher List, Sternwarte Daun en de Hochkelberg. In het dal kronkelt de weg waar auto's en motorijders hun gangen gaan op de haarspeldbochten. Wie goed kijkt, vangt ook een glimp op van de rivier de Uessbach. Op de Eifelbanken kan je uitrusten en op de picknickbank kan je iets genieten met zicht op het prachtige landschap. Het boven het dal uitstekende bruggetje wordt door iedereen gretig gebruikt voor het maken van foto's en selfies.

Rode mierenheuvel

Let onderweg nog op de rode mierenheuvel waar het mierenvolkje ijverig zijn gangen gaat. Je kan er niet naast kijken want rode mieren maken enorme zandhopen die soms wel een meter hoog kunnen worden. Rode mieren zijn nuttige dieren want ze zorgen voor de balans in de insectenwereld.

Heuvelgraf of grafheuvel

De laatste bezienswaardigheid is een heuvelgraf, ook wel grafheuvel genoemd. Een grafheuvel is zoals de naam het zelf zegt een heuvel uit aarde die in de prehistorie over de resten van een overleden persoon werd gelegd. Ook hier infoborden met de nodige informatie om weer wat bij te leren.

Andere wandelingen in en rond Lutzerath

Vind je de natuur hier schitterend en ben je nog niet moe of verblijf je enkele dagen in de streek? Dan zijn er nog heel wat wandelingen in en rond Lutzerath die zeker de moeite waard zijn en die je ander natuurschoon laten ontdekken!

Eichenblattweg

De Eichenblattweg is een andere rondwandeling die door de bossen van Lutzerath komt. Deze wandeling is in totaal 67,4 kilometer lang. Ze begint aan het Ulmenermaar, gaat via Lutzerath naar Bad Bertrich, Weiler en Gevenich en zo terug naar Ulmen. Je volgt de bordjes met een eikenblad natuurlijk!

Maare und Thermenpfad

De Maare en Thermenwandeling kan je vanuit Lutzerath beginnen naar Ulmen aan de ene kant, naar Bad Bertrich aan de andere kant. Het is geen rondwandeling en de totale wandeling bedraagt 35,2 kilometer. Begin je in Lutzerath, dan zal je ene kant moeten kiezen. Volg de borden met het blauwe maar op.

Zwei Tälerweg

De Zwei Tälerweg is een 14 kilometer lange rondwandeling rond Lutzerath. Door de dalen van de Erdenbach en van de Litzbach, waar je kan genieten van het geklater van de respectievelijke beken. Kom je uit het dal, dan heb je mooie uitzichten over Dries en Lutzerath. Voor deze weg volg je de bordjes met de twee groene vulkaankegels.

Mühlen und Maarweg

De start van deze bijna zeven kilometer lange wandeling ligt aan de Tourist-Info. Het is geen rondwandeling, dus je moet wel zien terug te raken langs dezelfde weg. Volg de bordjes met de blauwe steen. Na de Lutzerather Höhe daal je af in het Uessbachtal. Je komt voorbij twee voormalige watermolens, die via de Wendelinusweg verbonden zijn met het Immerather Maar.

Wat kan je verder nog in Lutzerath doen?

Lutzerath is weliswaar een piepklein dorpje, maar toch kan je er vanalles doen en bezichtigen.

Mountainbikeparcours

Vanop de parkeerplaats Tonhügel kan je vertrekken voor een fiets- of mountainbikeparcours doorheen de streek. Er staat een groot infobord op het veld naast de parkeerplaats.

Sint Stephankirche en oude school

In deze mooie witte kerk met rode boorden aan de torentjes vind je een uit hout gesneden altaar. Je vindt deze kerk in de Triererstrasse. Even verderop in dezelfde straat is het oude schoolgebouw. Kijk uit naar een wit gebouw met rode randen rond de ramen.

Joods kerkhof

Aan de Römerstrasse, achter nummer 45 bevindt zich een Joods kerkhof met een tiental graven.

Uessbachtal

Diep in het dal ligt de Uessbach. Geniet hier van het geklater van de beek en verfris je voeten! Picknick of wandel aan de oever en geniet van fauna en flora. Misschien zie je wel een ijsvogel voorbij flitsen als je veel geduld hebt!

Wat kan je nog doen in de buurt van Lutzerath?

Wil je na Lutzerath nog enkele dagen in de streek blijven dan zijn er heel wat mogelijkheden voor een uitje in de buurt.

Ulmen

In Ulmen heb je aan de ene kant het Ulmener Maar waar je kan gaan zwemmen en aan de andere kant de Jungferweiher, een natuurgebied waar je rond kan wandelen. In het kleine dorpje kan je naar het marktplein met de mooie bron om een ijsje of een hapje te gaan eten. Heb je nog moed, dan kan je tot boven op de burcht en heb je een schitterend uitzicht over het maar.

Daun en de Dauner maren

In Daun heb je drie maren, ook wel de ogen van de Eifel genoemd. In het Weinfelder of Totenmaar mag je niet zwemmen want het is een natuurgebied. Je kan er wel een mooie wandeling rond maken en er genieten van de ezels en de geiten die er loslopen. Ga even de kapel binnen en loop rond op het kerkhof met zicht op het maar. In het Schalkenmerenmaar en in het Pulvermaar mag je wel gaan zwemmen. In Daun kan je gaan shoppen of een hapje gaan eten. Of je kan er gaan relaxen in het Kurpark.

Bad Bertrich

Bad Bertrich is een kuuroord. Dat zie je aan de vele grote ziekenhuizen en aan de thermen. In de thermen kan je gaan zwemmen of gaan relaxen. In Bad Bertrich kan je ook gaan wandelen door de Käsegrotte, een bizarre constructie. De wanden lijken wel te bestaan uit op elkaar gestapelde kazen.

Naar de Moezel

Je kan natuurlijk ook altijd afzakken naar de Moezel. Hier heb je keuze uit tal van kleine, pittoreske dorpen. Lekker eten, genieten van een Moezelwijntje of wandelen of fietsen naast de rivier behoren hier tot de mogelijkheden. Ook shoppen of een tochtje met de kajak of met de stand up peddle kunnen op de planning staan. Kortom, in deze streek hoeft niemand zich te vervelen!
© 2020 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: wandelingen voor groot en klein nabij UlmenVulkaaneifel: wandelingen voor groot en klein nabij UlmenUlmen is een klein dorpje in de Vulkaaneifel. In en rond Ulmen kan je mooie wandelingen maken. Ulmen telt twee maren: de…
Vulkaaneifel: Bad Bertrich, een kuuroord met een eigen muntVulkaaneifel: Bad Bertrich, een kuuroord met een eigen muntVoor wie houdt van pittoreske stadjes is Bad Bertrich een aanrader. Bad Bertrich ligt in Duitsland. Niet ver van de Moez…
Moezel: Natuurgebied Dortebachtal, specifieke flora en faunaMoezel: Natuurgebied Dortebachtal, specifieke flora en faunaWie Moezel zegt, denkt meestal aan wijndorpjes en wijnproeverijen. Toch biedt de Moezel ook nog andere dingen op allerle…
Vulkaaneifel: de makkelijke Maare-Mosel-fietsrouteVulkaaneifel: de makkelijke Maare-Mosel-fietsrouteWie Vulkaaneifel zegt, denkt aan vulkanen. En wie vulkanen zegt, denkt aan heuvels. En heuvels zijn niet erg geschikt vo…

Turkije: toeristische badplaatsen voor zonvakantiesTurkije: toeristische badplaatsen voor zonvakantiesHet vakantieland Turkije staat niet alleen bekend om de tot de verbeelding sprekende wereldstad Istanbul, maar ook om zi…
Vulkaaneifel: Rauscherpark en infocentrum in Plaidt/SaffigVulkaaneifel: Rauscherpark en infocentrum in Plaidt/SaffigZin in een educatieve en verfrissende dag? Dan is Plaidt/Saffig de plaats waar je naartoe moet. Gelegen in de Duitse Vul…
Bronnen en referenties
 • https://www.traumsteige.com/erlebnisweg-achterhoehe-auf-den-spuren-unserer-vorfahren/ (op 05.09.2020)
 • https://www.dassenwerkgroepbrabant.nl/pages/dassenburcht.html (op 05.09.2020)
 • https://www.lutzerath.de/wir-ueber-uns (op 05.09.2020)
 • https://www.lutzerath.de/fileadmin/uploads/Wanderwege/tsdf_LU_Falzflyer_12-seiter_V3.pdf (op 05.09.2020)
 • https://www.lutzerath.de/tourismus-kultur/wanderwege (op 05.09.2020)
 • https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Kulturdenkmäler_in_Lutzerath (op 05.09.2020)
 • https://de.wikipedia.org/wiki/Lutzerath (op 05.09.2020)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Lutzerath (op 04/10/2020)
 • https://www.lutzerath.de/praxis/poststation (op 04/10/2020)
 • https://www.lutzerath.de/wir-ueber-uns/zahlen-fakten (op 04/10/2020)
 • Eigen ervaring
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 04-10-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.