Vulkaaneifel: Rauscherpark en infocentrum in Plaidt/Saffig

Vulkaaneifel: Rauscherpark en infocentrum in Plaidt/Saffig Zin in een educatieve en verfrissende dag? Dan is Plaidt/Saffig de plaats waar je naartoe moet. Gelegen in de Duitse Vulkaaneifel, te midden van het groen en de vulkaankegels. Plaidt/Saffig ligt op de rode Deutsche Vulkanstrasse, een route die je met de auto langs 39 plaatsen brengt die iets met vulkanisme te maken hebben. In Plaidt vind je het Vulkanpark Infozentrum, waar je meer leert over hoe vulkanen tot uitbarsting komen en de gevolgen ervan. Achter het Infocentrum ligt het Rauscherpark. In dit park waar je gratis binnen mag, kan je genieten van ruisende beekjes, kletterende watervallen alsook van houten en basalten sculpturen.

Plaidt: etape op de rode Vulkanstrasse

Ligging

Je vindt Plaidt/Saffig tussen Mayen, Mendig en Andernach in de Duitse Vulkaaneifel. Plaidt/Saffig is etape 5 op de Deutsche Vulkanstrasse, de rode variant. Deze route is 280 kilometer lang en kan je volgen via bruine borden.

Rode Vulkanstrasse

Deze rode variant van de Vulkanstrasse kan je in een of twee dagen met de auto afleggen. Onderweg op de rode Vulkanstrasse kom je voorbij 39 plaatsen die iets met vulkanisme te maken hebben. Natuurlijk kan je de rode Vulkanstrasse ook gebruiken als leidraad voor je hele vakantie. Je ontdekt er telkens iets nieuws en op elke plaats is er genoeg te doen voor een hele of een halve dag. Maren waar je in kan zwemmen zoals het Pulvermaar en het Ulmener Maar, bronnen zoals in Bad Bertrich, vulkanische kegels zoals op de Eppelsberg, een mooie abdij bij Maria Laach, musea over vulkanisme en maren in Daun en Manderscheid en natuurlijk ook de Hohe Acht, de hoogste berg uit de Eifel. Bij elke etappe zijn er enkele mooie wandelingen en bij sommige ook leuke Traumpfaden en Traumpfadchen. Op sommige plaatsen kan je ook op pad met de mountainbike.

Blauwe, gele en groene Vulkanstrasse

Naast de rode Vulkanstrasse zijn er ook een blauwe, een gele en een groene Vulkanstrasse. Je volgt deze routes door de respectievelijke bruine borden met de juiste aanduidingen te volgen.

Vulkanpark Informationszentrum Plaidt/Saffig

Een lesje in vulkanisme en Romeinse overheersing

Het Vulkanpark Informationszentrum van Plaidt/Saffig is etape 5 op de Rode Vulkanstrasse. Hier krijg je informatie over de Vulkanstrasse maar je kan er ook een film bekijken in het Duits, Engels of het Frans over vulkanen. Je leert er hoe ze uitbarsten en wat de gevolgen voor mens, natuur en omgeving zijn. Je ziet vulkanen van over heel de wereld en leert meer over het vulkanisme in de oost- en de westeifel. Je ziet hoe vulkanen het landschap van de Vulkaaneifel hebben beïnvloed en welke sporen de talrijke uitbarstingen hebben nagelaten. In de stenentuin zie je een lavabombe die je met een hand in beweging kan brengen, zie je basalten figuren en steek je je hoofd in de zoemsteen. Op de bovenverdieping leer je meer over de Romeinse aanwezigheid in de streek en over de Limes. Je ziet hoe de Romeinen handig gebruik maakten van basalt en puimsteen voor hun constructies. Verder ook nog een maquette van de Romeinse graftombe die je kan gaan bezichtigen in Nickenich en van een Romeins vrachtschip.

Van hotel naar Infozentrum

Het oorspronkelijke gebouw van het Vulkanpark Infozentrum Rauschermühle werd in 1880 gebouwd. In deze periode was het een hotel, “Hotel Rauschermühle”. Het hotel was een geliefde plaats voor een uitstap of verblijf. Het lag heel idyllisch in de Nettevalei en bood naast kamers ook gerookte forellen aan. In 1910 werd in de buurt op de Nette de eerste waterkrachtcentrale van de Pellenz gebouwd. Het hotel bestond tot in 1950. Later werd het eigendom van de Duitse electriciteitsmaatschappij RWE. Zij maakten er woningen in voor hun arbeiders. Rond 1990 ontstond het idee om in de Oosteifel een Informatiecentrum rond het vulkaanpark op te richten. Men dacht onmiddellijk aan de ondertussen leegstaande gebouwen van de Rauschersmühle. Maar deze waren te bouwvallig. Dus werd alles in 1998 met de grond gelijk gemaakt en werd er een nieuw gebouw opgetrokken. In juli 2000 werd het “Vulkanpark Informationszentrum Rauschermühle” officieel geopend voor het publiek.

Het aangrenzende Rauscherpark

De vulkaankegel achterna

Achter het infocentrum begint het Rauscherpark. Hier kan je gratis wandelen en plonzen. De eigenlijke wandeling is zo’n 2 kilometer lang en wordt aangegeven door een vulkaankegel met een mannetje naast. Je moet gewoon de pijlen volgen. Maar het park is veel groter en je kan ook op eigen initiatief verder lopen.

Het water in!

Achter het Infocentrum kom je in het Rauscherpark. Rauschen betekent ruisen of kabbelen. De rivier Nette loopt hier over en door basaltblokken en heeft op die manier het uiterlijk van het landschap meebepaald. Onder de watervalletjes vormen zich hier en daar kleine vijvertjes. Neem zeker waterschoenen mee of zelfs zwemkleding want op warme dagen zoeken heel wat mensen verkoeling in de Nette. Vooral het eerste deel is een geliefde plaats om even een verfrissende plons te wagen, maar ook verderop kan je het water in.

Sporen van steenontginning

De aanwezige basaltstenen werden deels gebruikt door de Romeinen en in de Middeleeuwen. Op sommige stenen vind je nog sporen van deze activiteit.

Eigendomsstenen

Na de trapjes te zijn opgelopen, kom je bij een perkje met eigendomsstenen. Deze stenen werden rond weilanden geplaatst en gaven via de tekening of het huisnummer aan van wie het weiland was.

Eendenvijver

Even verder kom je bij de eendenvijver. Een rustige plek met heel wat bankjes en ook picknickplaatsen.

Beeldenpark

Wie verder het park in gaat, komt voorbij het beeldenpark. Op en met basalten stenen werden grappige taferelen gemaakt. Op een van de enorme stenen kan je rustig hoog en droog met twee of drie gaan zitten. Ook houten beelden hebben er hun plaats. Een schaapherder met zijn schaapjes, een sprookjesboek en een ijsvogel. Een leuke plek voor kinderen die overal wel wat nieuws ontdekken, overal mogen opklauteren en aankomen.

Warmwaterbron

In de kleine warmwaterbron kan ook weer even pootje gebaad worden. Maar pas op! Ondanks zijn naam is het water ook hier ijskoud!

Speeltuintje

Even verderop ligt een speeltuintje met een schommel en kleine speeltoestellen. Hier zijn ook weer banken die uitnodigen om even te pauzeren en een grillhut.

Papierfabriek

Een klein gebouw met een mooie muurschildering herinnert aan een oude papierfabriek.

Wat kan je nog meer doen in en rond Plaidt?

Voor wie nog wat tijd over heeft, zijn er nog andere leuke attracties in de buurt.
 • De Sauerwasserbrunnen aan de Pellenzstrasse
 • Biotoop “Auf Scharbel”
 • Römerbergwerk Kretz op anderhalve kilometer
 • De geyser van Andernach (op 5 kilometer)
 • Het Freibad Pellenz in de Rauscherstrasse in Andernach (op 7 kilometer)
 • De Burgruïne Wernerseck tussen Plaidt en Ochtendung
 • Sonnenuhr Pommerhof aan het Stadion van Plaidt
 • De Laacher See en de abdij op 12 kilometer
 • De RheinBurgenWeg
 • de Rijn op 7 kilometer
 • De Jakobsweg – Eifel-Camino door Plaidt van Miesenheim naar Kretz
 • De Vulkanpark Radweg van Mayen naar Andernach (+/- 25 kilometer)
 • Van het Rauscherpark door het Krufter Bachtal naar de Römerbergwerk Meurin
© 2020 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: op ontdekking in het VulkanparkVulkaaneifel: op ontdekking in het VulkanparkWie meer wil leren over vulkanen en alles wat daar bij hoort, moet zeker eens een van de routes van het Vulkanpark in de…
Eifelcamino: Jakobus achterna van Namedy naar MonrealEifelcamino: Jakobus achterna van Namedy naar MonrealIedereen heeft al wel eens horen praten over de Camino naar Santiago de Compostela. Velen zouden hem wel eens willen lop…
Jasper: rustige stad in de Canadese RockiesJasper: rustige stad in de Canadese RockiesAls je de Canadese Rockies wil ontdekken en wil genieten van de schitterende natuur dan is Jasper de ideale plek om dit…
Hotspots: extreme warme plekken in de aardkorstHotspots: extreme warme plekken in de aardkorstEen hotspot is een extreem warme plek in het magma, die een gedeeltelijk wegsmelten van de aardkorst veroorzaakt. Hierdo…

Luxembourg Card: voordeel bij bezienswaardigheden/museaLuxembourg Card: voordeel bij bezienswaardigheden/museaGa je met vakantie naar Luxemburg? Dan kan een Luxembourg Card misschien handig zijn. Met deze kaart zijn veel bezienswa…
Vulkaaneifel: op stap met de kindvriendelijke TraumpfädchenVulkaaneifel: op stap met de kindvriendelijke TraumpfädchenIn de Duitse Vulkaaneifel heb je sinds 2006 Traumpfaden. Deze bewegwijzerde wandelingen werden gecreëerd als antwoord op…
Bronnen en referenties
 • MAGMAzin – Corona-sonderausgabe – 2020 – Der Vulkanpark – Eine Region im Wandel der Zeit
 • Brochure – Die Deutsche Vulkanstrasse (editie 2020)
 • www.deutsche-vulkanstrasse.com
 • Brochure – “Nette” Gemeinde Plaidt (editie 2020) met kaart
 • Brochure Vulkanpark natürlich einzigartig … (editie 2020)
 • Das Erbe des Vulkans - Angelika Hunold - uitgeverij Schnell + Steiner - 2011
Mapa (704 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.