Trikala, veelzijdige stad in het noordwesten van Griekenland

Trikala, veelzijdige stad in het noordwesten van Griekenland Trikala is een mooie stad in de streek Thessalië in het noordwesten van Griekenland. De stad kent een rijke geschiedenis en je vindt er interessante bezienswaardigheden en mooie plekken om te bezoeken tijdens een stadswandeling. Ook de omgeving heeft veel te bieden met o.a. de Meteorakloosters en het het Pindusgebergte (Nationaal Park) als mogelijkheden voor een interessante dagtocht vanuit Trikala.

Algemeen

De stad Trikala in het Noordwesten van Griekenland is zeker een bezoek waard. Er valt genoeg te doen en te bekijken om er een paar dagen door te brengen. Het is een grote stad met brede winkelstraten en grote pleinen. Hij telt ruim 61.000 inwoners volgens de cijfers van 2011, die men op de website van de gemeente Trikala kan vinden. Het meest karakteristieke, wat de stad een bijzonder aanzien geeft, is wel de rivier, die er doorheen stroomt, de Litheios, een zijrivier van de Pinios.

Geschiedenis

Trikala is gebouwd op de ruïnes van de oude stad Trikki of Trikka (Grieks: Τρίκκη of Τρίκκα), die rond het derde millennium voor Christus gesticht werd. De naam Trikala komt voor het eerst voor in geschriften uit de 11de eeuw.

Embleem van de stad is de Griekse arts en god van de geneeskunde Asklepios, die volgens Homerus in 1247 in Trikala geboren werd. Trikala en het grootste deel van Thessalië behoren sinds 1898 definitief toe aan Griekenland.

Bezienswaardigheden

Klokkentoren van de Byzantijnse burcht / Bron: George Terezakis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Klokkentoren van de Byzantijnse burcht / Bron: George Terezakis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

De Byzantijnse burcht

In het noordwesten van het centrum bevindt zich de Byzantijnse burcht. Men kan hem met de auto bereiken en bovenop parkeren of via trappen en een houten loopbrug naar boven lopen. Bovenop bevindt zich een café-restaurant. De vele tafels buiten verschaffen een prachtig uitzicht over de stad.

Een poort geeft toegang tot de vestingwerken en het openluchttheater dat zich daar bevindt. De vesting is in de 6de eeuw na Christus gebouwd door keizer Justinianus. De klokkentoren stamt uit de Ottomaanse periode en is in de 17de eeuw gebouwd.

De oude wijk Varousi

Aan de voet van de burcht, aan de oostkant, ligt de oude wijk Varousi, tot in de dertiger jaren van de 20ste eeuw de wijk van de notabelen. Het is een mooie, rustige wijk met veel oude huizen en kerken, die stammen uit de 18de en 19de eeuw, een periode van grote economische bloei. De wijk staat in zijn geheel op de monumentenlijst. Opvallend is de typische architectuur van de huizen, met ver uitstekende daken en veelal voorover hellende eerste verdiepingen. Voor fotografen biedt de wijk mooie doorkijkjes.

De rivier de Litheios met op de achtergrond de centrale brug met het standbeeld van Asklepios / Bron: George Terezakis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)De rivier de Litheios met op de achtergrond de centrale brug met het standbeeld van Asklepios / Bron: George Terezakis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

De rivier de Litheios

De rivier geeft de stad een sfeervol aanzien. De meest centraal gelegen brug is bijzonder breed en vormt een klein plein. Daar bevindt zich ook het standbeeld van Asklepios, de eerste arts en God van de geneeskunde, die in Trikala geboren werd.

Een wandeling langs de rivier mag zeker niet ontbreken. Op veel plaatsen kun je zowel bovenlangs als benedenlangs lopen. Je waant je al snel in de natuur, ver van de grote stad. Of, sterker nog: in Nederland! Dat komt door de vele bomen, het vlakke karakter van het landschap en het water dat geen kolkende rivier is of een zielig stroompje, maar een vlak spiegelend oppervlak, tenminste tijdens de warmste helft van het jaar. Vlak bij de centrale brug heeft het geheel wel wat weg van de Oudegracht in Utrecht, maar dan zonder de vele restaurants en dat heeft een reden: in de winter staat het water veel hoger dan tijdens de warmere maanden en kan dan veranderen in een wilde modderstroom!

De Moskee van Osman Sach

Deze Moskee bevindt zich aan de rand van de stad naar het oosten toe, aan de zuidkant van de rivier. Het is de enige bewaard gebleven Moskee van de vele Moskeeën die tijdens de Ottomaanse periode in Trikala gebouwd zijn. Hij wordt gebruikt voor middelgrote exposities.Osman Sach woonde in de eerste helft van de 16de eeuw in Trikala en heeft de moskee laten bouwen. Hij was getrouwd met de dochter van Sultan Selim I. Osman Sach ligt begraven in het kleine mausoleum achter de moskee.

Het Asklipieio

Dit is een archeologische site met de funderingen van de eerste en belangrijkste kliniek in het Griekenland van de oudheid. Asklipieio (Grieks: Ασκληπιείο) is het Oudgriekse woord voor kliniek en is afgeleid van de naam Asklepios (Grieks: Ασκληπιός), de god van de geneeskunde.

Musea in Trikala

De belangrijkste musea liggen op loopafstand van elkaar. Het zijn:
  • Museum Tsitsani – toont het volledige werk van componist Vasilis Tsitsanis
  • Het Volkenkundig Museum – toont voorwerpen uit het dagelijks leven vanaf het einde van de 18de eeuw
  • Het Historisch Sportmuseum – toont de geschiedenis van de sport in Trikala met o.a. een trofeeënzaal
  • Centrum voor de Geschiedenis van het Bedrijfleven “Kliafa” – met o.a. een oude apotheek en een oude drukkerij
  • Museum Dimitri en Legkos Katsikogiannis – schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken
  • Museum Ieras Mitropoleas – Kerkelijk en Volkenkundig Museum

Omgeving

De grootse toeristische trekpleisters in de buurt van Trikala zijn de Meteorakloosters (20 km naar het noordwesten) en het Pindusgebergte (nog eens 65 km naar het noordwesten).

Bereikbaarheid

Het dichtstbijzijnde vliegveld is dat van Ioannina (2 uur met de auto). Verder is Trikala goed met bus of trein te bereiken.
© 2019 - 2024 Vasiliki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ioannina: een stad, een meer, een eiland en een grotIoannina: een stad, een meer, een eiland en een grotIn het noordwesten van Griekenland, in het district Epiros (Grieks: Ήπειρος) ligt de…
EK voetbal 2004De 12e editie van het WK wordt in 2004 georganiseerd in Portugal. België weet dit jaar wederom de eindstrijd weer niet t…
Bezienswaardigheden van Skopje, MacedoniëMacedonië grenst aan zowel Bulgarije, Albanië, Servië, Kosovo en Griekenland. Wegens onenigheid met Griekenland m.b.t. d…
Griekenland, vakantie op NissirosEén van de kleinste eilanden van de Dodekanese eilanden is Nissiros. Net als bijna alle eilanden van Griekenland, heeft…

De telescopen van het Nationaal Observatorium van AtheneDe telescopen van het Nationaal Observatorium van AtheneHet Nationaal Observatorium van Athene bestaat uit een aantal dicht bij elkaar gelegen gebouwen in het centrum van Athen…
Vulkaaneifel: Kaulenbachtal, wandelen in een leisteengroeveVulkaaneifel: Kaulenbachtal, wandelen in een leisteengroeveIn het Kaulenbachtal nabij Kaisersesch kan je een mooie en interessante wandeling maken. Je gaat helemaal in het dal naa…
Bronnen en referenties
Vasiliki (5 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.