Turkije: toeristische badplaatsen voor zonvakanties

Turkije: toeristische badplaatsen voor zonvakanties Het vakantieland Turkije staat niet alleen bekend om de tot de verbeelding sprekende wereldstad Istanbul, maar ook om zijn uitgebreid aanbod aan toeristische badplaatsen en zonvakanties. Aan de Turkse Rivièra vind je een brede waaier aan hotels, vakantiewoningen en resorts. De vaak aan adembenemende baaien gelegen stranden van Turkije zijn uitermate geschikt voor ontspannende zonvakanties. Maar ook wat geschiedenis en cultuur betreft vind je er tal van interessante bestemmingen. De meest bekende toeristische badplaatsen voor zonvakanties in Turkije zijn Antalya, Bodrum en Alanya. Wat zijn nog meer zoal leuke toeristische badplaatsen voor zonvakanties aan de Turkse Riviera en aan de Egeïsche Zee?

Toeristische badplaatsen Turkije

Turkije is een van de meest geliefde vakantiebestemmingen voor Nederlandse en Belgische toeristen. Turkije beschikt over een aangenaam mediterraan klimaat en is daardoor uitermate geschikt voor zonvakanties. Maar ook als het aankomt op geschiedenis en cultuur beschikt Turkije over grote troeven. Het voordeel van de meeste toeristische badplaatsen aan de Turkse Rivièra en aan de Egeïsche Zee is bovendien dat ze zowel voor zonvakanties als voor culturele uitstapjes geschikt zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de welbekende badplaats Bodrum, waar je tal van overblijfselen van de Griekse-Romeinse cultuur kan terugvinden.

Geen visum nodig voor Turkije

Voor Nederlandse en Belgische toeristen die naar Turkije willen reizen kwam er begin maart 2020 goed nieuws. Waar voorheen nog een visum nodig was om Turkije binnen te mogen, is dit vanaf maart van dat jaar niet meer het geval. Nederlanders en Belgen die hun vakantie willen doorbrengen in Turkije hebben genoeg aan hun paspoort of identiteitskaart. Voorwaarde is wel dat je paspoort of ID nog minstens zes maanden geldig is bij je aankomst in Turkije. De Turkse regering hoopt met deze versoepelde maatregelen het toerisme in het vakantieland een boost te geven.

Zonvakanties Turkse Rivièra

Antalya

Antalya is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en geldt als de belangrijkste toeristische badplaats van Turkije. Antalya biedt voor ieder wat wils: zon en zee, cultuur en romantiek, en niet te vergeten een bruisend nachtleven. Je kan in Antalya sfeervolle straatjes terugvinden, zoals in het oude stadscentrum Kaleiçi. Antalya staat bekend om zijn gesuikerde gebakjes en andere zoetigheden, en dat kan je merken aan de vele banketbakkerijen in het centrum van de stad. Ook 's avonds ademt Antalya een bijzonder aangename sfeer uit. Aan de oude haven en aan de stadswallen vind je de ideale setting om een romantisch wandelingetje te maken. Je kan er genieten van een zwoel zeebriesje en de geuren en kleuren van het bruisende nachtleven opsnuiven. Wat je niet mag missen is een bezoekje aan de Alp Pasa, een hotel dat voorheen dienstdeed als het paleis van de sultan. Je neemt er een duik in het verleden en je raakt er onder de indruk van de bijzondere sfeer.

Kemer

Kemer is oorspronkelijk een vissersdorp in de provincie Antalya en groeide uit tot een populaire badplaats aan de Turkse Rivièra. Het epicentrum van Kemer is de moderne jachthaven of "Marina", waar je aan tal van watersporten kan doen. De jachthaven is omgeven door de twee welbekende stranden Public Beach en Moonlight Beach, met een schitterend zicht op de omliggende bergen. Ook op het vlak van restaurants, bars, winkels en cafés is er in de toeristische badplaats Kemer voor ieder wat wils.

Belek

Belek is een badplaats met een ietwat exclusief karakter en een van de modernste vakantiebestemmingen aan de Turkse Rivièra. De resorts zijn er net iets groter en luxueuzer dan in andere badplaatsen. In Belek vind je prachtige golfbanen waarop regelmatig internationale toernooien worden georganiseerd. Behalve prachtige zandstranden beschikt Belek ook over natuurparken met grotten en watervallen, wat de badplaats ook aantrekkelijk maakt voor natuurliefhebbers.

Alanya / Bron: Legars at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Alanya / Bron: Legars at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Alanya

Alanya is een erg geliefd vakantieoord bij toeristen, en dit onder meer omwille van haar prachtige ligging. Het uitzicht van Alanya wordt gedomineerd door een hoge rots met daarop een middeleeuwse burcht. Vanop deze top heb je een fenomenaal panorama op de lager gelegen zandstranden aan beide kanten van de rots. Voorts beschikt Alanya over een mooie jachthaven en een druk uitgaansleven. Ten slotte staat deze toeristische badplaats ook bekend om haar tot de verbeelding sprekende grotten, zoals bijvoorbeeld de Piratengrot en de Liefdesgrot. Een interessant uitstapje om te maken is allicht een bezoekje aan de badplaats Avsallar, die vooral bezocht wordt door liefhebbers van indrukwekkende zonsondergangen.

Side

De toeristische badplaats Side is een vakantiebestemming waar cultuurliefhebbers uitgebreid aan hun trekken kunnen komen. Side is een prachtige historische havenstad die tussen Alanya en Antalya gelegen is. De badplaats beschikt over verschillende overblijfselen uit de Grieks-Romeinse oudheid, zoals onder meer een subliem amfitheater, de bekende stadspoort en de tempel van Apollo. In het toeristische gedeelte van Side kan de toerist gezellig kuieren en winkels, cafés en restaurants verkennen. Voorts staat Side bekend om haar prachtige zandstranden aan beide zijden van het schiereiland waarop de badplaats gelegen is.

Zonvakanties Egeïsche Zee

Bodrum

Op ongeveer een half uurtje rijden van Milas Airport ligt het sympathieke stadje Bodrum. Bodrum is een toeristische trekpleister die gelegen is aan een prachtige baai van de Egeïsche Zee. Het is een badplaats waar je naar hartelust kan zonnen en tot 's avonds laat kan gaan shoppen in de smalle straatjes van het gezellige stadscentrum. Ook rondom Bodrum vind je hotels, onder meer in pittoreske stadjes als bijvoorbeeld Torba en Gümbet. Vanuit Bodrum kan je ook op excursie gaan naar Efese en Milete. De grootste archeologische site is Efese, waar vele uitstapjes naartoe georganiseerd worden. Maar ook Milete is de moeite waard: deze archeologische site is een indrukwekkend overblijfsel uit de Griekse en Romeinse tijd.

Kusadasi

Kusadasi is één van de drukste toeristische plaatsen van Turkije, dichtbij het Griekse eiland Samos. In Kusadasi kan je van het zonnetje genieten op de stranden die gelegen zijn aan adembenemende baaien. Ook in Kusadasi is er een bruisend nachtleven en kan je tot 's avonds laat souvenirwinkeltjes bezoeken. Op amper dertig kilometer van Kusadasi ligt het Dilek Nationaal Park, dat onder meer bekend staat om haar hoge percentage zuurstof in de lucht. Ook vind je er unieke planten- en diersoorten en waterbronnen. Om het park te gaan bezichtigen kan je gebruik maken van de befaamde dolmus-busjes. Dat zijn typisch Turkse kleine busjes die je zowat overal naartoe brengen.

Marmaris

Marmaris is een pittoreske badplaats die gelegen is aan een wondermooie baai. Marmaris ligt aan de Lycische kust, niet zover van het Griekse eiland Rhodos. Vanaf Marmaris worden tal van excursies georganiseerd naar Rhodos, dat bekend staat om haar overblijfselen uit de Grieks-Romeinse oudheid. Het strand van Marmaris is relatief klein, maar dit minpunt wordt dan weer gecompenseerd door uitgebreid aanbod aan uitgangsmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de bij Belgen en Nederlanders welbekende Barstreet.

Ölüdeniz Beach in Fethiye / Bron: Dan Taylor, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Ölüdeniz Beach in Fethiye / Bron: Dan Taylor, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Fethiye

Fethiye is een toeristische badplaats waar je verschillende overblijfselen uit de oudheid kan vinden, met name uit het tijdperk van de Lyciërs. Ook Fethiye is aan een schilderachtige baai gelegen, en beschikt over een mooie haven en winkelstraatjes waar je kan kuieren en shoppen. Als er één ding is dat je moet doen in Fethiye dan is het wel een bezoekje brengen aan het magnifieke Ölüdeniz Beach, dat wereldwijd geboekstaafd staat als een van de meest indrukwekkende stranden op aarde.
© 2020 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke badplaatsen aan de Turkse RivièraLeuke badplaatsen aan de Turkse RivièraOngeveer 3,5 uur vliegen vanaf Schiphol en je bent er: de Turkse Rivièra, een bestemming waar vele vakantiegangers 's zo…
Wat maakt Turkije zo aantrekkelijk als tweede-woningland?Een woning kopen in Turkije, meer en meer Europeanen doen het. Spanje, tot nu toe hèt vakantieoord bij uitstek voor twee…
Turkije, meer dan zonnen, eten en drinken!Turkije, meer dan zonnen, eten en drinken!Turkije is een geliefd maar veelbesproken vakantieland. Veel mensen (Nederlanders en Russen zie je er veel) vinden het h…
Turkije – Turgutreis; een geliefd oordMet haar vele badplaatsen is Turkije de laatste jaren uitgegroeid tot de nummer één van vakantiegangers uit Nederland, m…

Vulkaaneifel: Lutzerath, paradijs voor natuurliefhebbersVulkaaneifel: Lutzerath, paradijs voor natuurliefhebbersIn de Duitse Vulkaaneifel zijn er heel wat verborgen parels. Kleine onooglijke dorpjes waar ogenschijnlijk niets te bele…
Vulkaaneifel: Rauscherpark en infocentrum in Plaidt/SaffigVulkaaneifel: Rauscherpark en infocentrum in Plaidt/SaffigZin in een educatieve en verfrissende dag? Dan is Plaidt/Saffig de plaats waar je naartoe moet. Gelegen in de Duitse Vul…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sulox32, Pixabay
  • https://www.libelle.be/vrije-tijd/de-populairste-badplaatsen-van-turkije/
  • https://www.prijsvrij.nl/vakanties/turkije
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Antalya_(stad)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bodrum_(stad)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Marmaris_(stad)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Avsallar
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alanya_(stad)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Side_(stad)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kemer_(Antalya)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fethiye_(stad)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Fethiye
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Belek
  • https://nos.nl/artikel/2323884-naar-turkije-vanaf-volgende-maand-heb-je-geen-visum-meer-nodig.html (bronnen geraadpleegd op 05/11/2020).
  • Afbeelding bron 1: Legars at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Dan Taylor, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Verdanov (329 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.