Ile-de-Ré: een parel in de Atlantische oceaan

Ile-de-Ré: een parel in de Atlantische oceaan Ile-de-Ré, gelegen voor de kust van Frankrijk in de Atlantische Oceaan. Het eiland is bereikbaar via een hoge (tol)brug (le pont de l'Ile-de-Ré). Het eiland is onder meer bekend vanwege de witte huisjes met gekleurde luiken. Het eiland beschikt over mooie, uitgestrekte (zand)stranden en biedt volop mogelijkheden om te sporten zoals: kitesurfen, zeilen, wakeboarden, sup yoga, vissen, jetskiën, flyboarden, golfen, fietsen etc. De hoofdstad van het eiland, Saint Martin de Ré, heeft een leuke haven waar je in een van de restaurantjes goed kunt eten. Maar ook de andere dorpjes, zoals Rivedoux Plage en La Flotte zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.

Activiteiten

Op Ile-de-Ré is er een groot aanbod aan watersporten zoals: kitesurfen, zeilen, wakeboarden, (wind)surfen, sup yoga, vissen, jetskiën, flyboarden etc. Daarnaast beschikt het eiland over hele mooie wandel- en fietspaden (zo'n 100 km aan fietspaden). Er zijn volop mogelijkheden om een fiets te huren. Je moet er wel rekening mee houden dat niet alle toeristen zijn gewend om dagelijks op de fiets te stappen. Oplettendheid is dus geboden.

Bron: Haahr, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Haahr, Flickr (CC BY-2.0)

Steden

Saint-Martin-de-Ré

Saint-Martin-de-Ré, de historische hoofdstad van Ile-de-Ré en een voormalig citadel. Het is één van de belangrijkste plaatsen van Ile-de-Ré en de gebouwen van Vauban, een bouwmeester die in opdracht van Lodewijk XIV verschillende vestingwerken heeft neergezet, staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vooral in de avonduren is het rondom de haven goed toeven. Het is ook gezellig winkelen in de kleine straatjes rondom de haven. In de kleine straatjes liggen verschillende schatten verborgen, zoals het l'Hôtel de Clerjotte in de Renaissancestijl of de citadel waar de gevangenen langskwamen op weg naar de gevangenis.

Houd je van ijs, wafels, macarons etc.? Dan is een bezoek aan La Martinière een must! Ze hebben hier meer dan 60 verschillende ijssmaken.

Rivedoux Plage

Rivedoux Plage is één van de eerste dorpjes die je tegenkomt op het eiland nadat je van de brug af bent gekomen. Aan beide kanten van Rivedoux Plage zijn uitgestrekte zandstranden te vinden. Aan de noordkant is een grote baai te vinden die uitzicht geeft op de kust van Vendée. Hier is ook een ideale plek ingericht voor kitesurfers. Aan de zuidoostkant van Ile-de-Ré heb je zicht op La Rochelle en op Ile-d'Aix. Vanaf deze kant kun je bij goed weer zelfs Ford Boyard zien liggen (bekend van het televisieprogramma De Sleutels van Fort Boyard). Vanaf de brug van Ile-de-Ré kun je over de langgerekte stranden lopen tot aan een op een landtong gelegen vuurtoren van Chauveau.

La Flotte en Ré

La Flotte was voorheen een vissersdorpje. Een bezoek aan Ile-de-Ré is zonder La Flotte zeker niet volledig. La Flotte is aangewezen als één van de mooiste dorpjes in Frankrijk vanwege haar opmerkelijke architectuur, de kleine straatjes, de gezellige markt en haar haven met daarom heen verschillende terrasjes. In La Flotte is de wijnbouw begonnen met de monniken van de Abbaye des Châteliers.

Via de kleine smalle en autoloze straatjes kom je via een poort op de markt. Eenmaal door de poort heen waan je je in de Middeleeuwen; op de met keien geplaveide binnenplaats worden de (regionale) producten luidkeels door de marktlui aangeprezen. De producten liggen uitgestald in verschillende beschutte kramen. Dikke houten balken ondersteunen het dak bedekt met dakpannen.

Zout

Een bezienswaardigheid die zeker de moeite waard is om te bezoeken, zijn de zoutpannen in het noorden van Ile-de-Ré, gelegen tussen de plaatsen La Couarde, Loix en Ars en Ré. Hier wordt het 'witte goud', ook wel Fleur de Sel genaamd, op een ambachtelijke manier gewonnen. In de negentiende eeuw bestond 18% van de oppervlakte van Ile-de-Ré nog uit zoutpannen en werd er circa 30 ton per jaar gewonnen. Dankzij een coöperatie van verschillende zoutzieders is de traditie na een teruggang nieuw leven ingeblazen en voortgezet.
Bron: Stephane Schein, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Stephane Schein, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Zout was onmisbaar voor het behoud van voedselwaren en in het Middeleeuwen was er een bloeiende handel in zout. Met name de Noord-Europese landen waren favoriete landen om mee te handelen, zoals Duitsland, Nederland en Scandinavië. Vooral de monniken van de abdij van Saint-Michel-en-l'Herm speelden een belangrijke rol in de exploitatie van het zout. Als gevolg van de industriële revolutie en de dalende prijzen van zout bevond de ambachtelijke zoutwinning zich een tijd lang in een moeilijke periode, maar aan het begin van de jaren negentig bloeide de ambachtelijke zoutwinning weer op. De jongere generatie heeft de jarenlange ervaring van de oudere generatie overgenomen en de traditionele wijze van zoutwinning, en daarmee het beroep van zoutwerkers, lijkt voorlopig weer veilig gesteld.

Fleur de sel
Fleur de sel, het fijnste laagje gekristalliseerd zout, wordt beschouwd als het meest verfijnde en smaakvolle zout ter wereld. Puurder kan niet, want het zout is 100% natuurlijk; het zout kent geen enkele toevoeging en heeft geen enkele bewerking ondergaan. Een beetje fleur de sel is genoeg om extra smaak aan je gerechten te geven. Daarnaast bestaat er ook grover zout dat zich bevindt zich op de bodem van een zoutpan.

Bron: Romain Bréget, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Romain Bréget, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Wil je alles weten over de wijze waarop het zout op Ile-de-Ré wordt gewonnen, dan is een bezoek aan het ecomuseum in Loix zeker de moeite waard.
© 2018 - 2024 Sensdemot, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De leukste strandsportenHet is heerlijk weer. Tijd om lekker naar het strand te gaan. Maar je hebt geen zin om alleen te luieren, maar wil ook a…
Fietsen op het Zweedse eiland VenFietsen op het Zweedse eiland VenVen is een klein Zweeds eilandje dat tussen Zweden en Denemarken ligt. Voor wie op vakantie gaat naar Zuid-Zweden (of Ko…
Kitesurfen, wat is dat?Kitesurfen, ook wel kiteboarden genoemd, begint zijn opmars te maken in Nederland en de rest van Europa. Bij deze waters…
Eilanden, NauruDe kleinste republiek ter wereld is maar 21,3 km² groot. Het eiland Nauru in de Stille Oceaan werd na diverse heersers d…

Williamsburg, koloniale hoofdstad van AmerikaWilliamsburg, koloniale hoofdstad van AmerikaWilliamsburg is een kleine stad in Virginia in de Verenigde Staten, en onbekend in vergelijking met de grote Amerikaanse…
Bulgarije als vakantielandBulgarije als vakantielandBulgarije is in 2018 een nog onontdekte parel voor de Nederlandse toerist! Volgens een onderzoek onder Nederlanders, dat…
Bronnen en referenties
Sensdemot (7 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.