Vancouver Island: orka's, Pacific Rim NP en Victoria

Vancouver Island: orka's, Pacific Rim NP en Victoria Vancouver Island is een prachtig eiland, het ligt in de Pacific Ocean (Grote Oceaan), vlak voor de kust van West-Canada. Het eiland is het grootste eiland aan de westkust van Noord-Amerika. Victoria is de hoofdstad van de staat British Columbia en ligt op Vancouver Island. Het eiland is bekend door de natuur, de wilde dieren op land en in de zee en de lange stranden. Zo vind je er het bekende Pacific Rim National Park en Petroglyph Provincial Park. En is er in Nanaimo een openluchtmuseum met muurschilderingen. Als je avontuur zoekt zit je op het eiland goed, je kunt er kajakken langs de kust, een orka- en walvistocht nemen of op berenjacht gaan op een riviercruise.

Vancouver Island

Vancouver Island is het grootste eiland aan de westkust van Noord-Amerika. Het eiland heeft een oppervlakte van 32.134 vierkante kilometer, het is 454 km lang en gemiddeld 100 km breed. Daarmee is het eiland net iets kleiner dan Nederland. Het eiland hoort bij de Canadese staat British Columbia, Victoria is de hoofdstad van de staat. Op het eiland wonen ongeveer 760.000 mensen (2011). Waarvan de meeste mensen, ongeveer 360.000 (2011), in en rond Victoria wonen. Dit gebied rond Victoria noemen ze ook wel Greater Victoria. Andere plaatsen op Vancouver Island zijn bijvoorbeeld Nanaimo, Tofino, Port Albeni en Cambell River.

Geschiedenis Vancouver Island

Al duizenden jaren is Vancouver Island bewoond. De indianen, of ook wel 'the native', zouden al zo'n 8000 jaar het gebied bewonen. De Native zijn in drie taalgroepen te verdelen: de Kwakwaka'wakw, Nuu-chah-nulth, en Salish. Nadat de Russen in de 18e eeuw steeds verder oostwaarts trokken, begonnen de Spanjaarden expedities in het gebied om de Russen af te troeven. De eerste expeditie vond plaats in 1774, met als doel dat de Spanjaarden hun claim op het gebied kracht konden bijzetten. Een jaar later vond de tweede expeditie plaats onder leiding van de Spaanse kapitein Juan Francisco de la Bodega y Quadra. In 1776 hadden de Spanjaarden het kustgebied in kaart gebracht.

Het gebied was echter ook onder de aandacht gekomen van de Britten. In 1778 bracht de Britse kapitein James Cook een maand door in Nootka Sound. James Cook claimde daarna het gebied voor Groot-Brittannië. Er kwam een handelspost in Friendly Cove.

De Spanjaarden brachten het eiland verder in kaart en bouwden een fort bij Friendly Cove. Omdat Groot-Brittannië en Spanje allebei het eiland claimden kwam het bijna tot een oorlog. In 1790 was er het eerste Nootka Convention. Beide landen erkenden elkaars claims op het gebied. Spanje moest de Britse gebouwen en het stuk land terug geven. In 1792 kwamen de kapiteins Quadra en Vancouver bijeen in Nootka Sound om opnieuw te onderhandelen. Vancouver wilde het hele gebied hebben. Quadra en Vancouver kwamen er niet uit. Omdat de ontmoeting vriendelijk was, werd er door beide afgesproken dat het eiland 'Quadra and Vancouver Island' zou heten. Naarmate de tijd verstreek en Spanje 'uit elkaar viel' in de wereld, werd het eiland alleen nog als Vancouver Island aangeduid en was het onderdeel van het Britse Rijk geworden. Uiteindelijk werd de rol van Vancouver Island ten aanzien van het vaste land steeds minder. Het vaste land was economisch belangrijker geworden. Zo werd Vancouver Island in 1866 bij British Columbia gevoegd en werd het een onderdeel van deze staat.

The native

De indianen zijn in drie taalgroepen te verdelen. Zo zijn er de Kwakwaka'wakw, Nuu-chah-nulth, en Salish.
  • Kwakwaka'wakw: Deze groep native leeft in het noorden van Vancouver Island en op het vaste land. Er zijn ongeveer 5500 (2011) mensen die onder deze groep vallen. Hun taal wordt echter nog maar door zo'n 5% gesproken. De groep bestaat uit 17 stammen. Er zijn stammen die leven in bijvoorbeeld Fort Rupert en Quatsino.
  • Nuu-chah-nulth: Deze groep native leeft voornamelijk aan de westkust van Vancouver Island. Zij waren de eerste native die in contact kwamen met de Europeanen. Hierdoor zijn er ook veel van de groep overleden door de ziektes die de Europeanen meebrachten.
  • Coast Salish: De Salish bestaan uit verschillende stammen die zich bevinden in het zuiden van Vancouver Island. Ze zijn onder andere terug te vinden in en rond Victoria, Nanaimo en Chemainus.

Naar Vancouver Island reizen

Om op Vancouver Island te komen zijn er een aantal mogelijkheden. Veel mensen vliegen eerst naar Vancouver en nemen daar de BC Ferries om de overtocht over water te nemen. Vooral makkelijk wanneer je een camper of auto huurt. Je kunt met de BC Ferries verschillende vaarroutes nemen. Zo kun je van Horseshoe Bay naar Nanaimo of van Vancouver (Tsawwassen) naar Victoria (Swartz Bay) varen. Een andere indrukwekkende tocht is de route van Prince Rupert naar Port Hardy. Hier vaar je door de zogenaamde Inside Passage. Een mooie bijkomstigheid is de kans om zeedieren te zien, zoals zeeleeuwen, orka's en walvissen. Alle overtochten en reistijden zijn te vinden bij BC Ferries.

Ook is er de mogelijkheid om een binnenlandse vlucht te nemen naar Victoria. In Canada is er een breed aanbod om van verschillende steden naar Victoria te vliegen. En als een gewone binnenlandse vlucht niets is, kan er ook altijd nog gekozen worden om met een watervliegtuig naar het eiland te vliegen.

Victoria

Victoria is de hoofdstad van de staat British Columbia. Het ligt in het zuiden van het eiland. Je kunt het bereiken met BC Ferries of een binnenlandse vlucht. Greater Victoria heeft een inwoneraantal van ongeveer 350.000 (2011) inwoners, dit is zo'n beetje de helft van alle inwoners op eiland. In Victoria is een grote mix van etnische achtergronden, zo zijn er onder meer grote groepen mensen te vinden met een Schotse, Nederlandse, Chinese of Franse achtergrond.

In Victoria kun je een aantal plekken bezoeken. Zo kun je het Beacon Hill Park bezoeken. De stad biedt de meeste fietsroutes aan in Canada, dus de fiets nemen en de stad en omgeving verkennen is makkelijk te doen. Er is het Royal BC Museum, hier vind je veel inheemse kunstwerken en attributen. Ook kan je de stad gebruiken als uitvalbasis om een walvis- of orkatocht te ondernemen.

Chemainus

Chemainus is ene klein dorp aan de oostkust van Vancouver Island. Chemainus staat wereldwijd bekend om de schilderingen op gebouwen. Chemainus is het native woord voor 'gebroken borst'. De legende zegt dat een man die later opperhoofd zou worden op deze plek een borstwond opliep. Het dorp had ooit de grootste houtzagerij ter wereld. Door de recessie verdwenen de houtzagerijen. Om ervoor te zorgen dat de economie in het dorp weer opgang zou komen, werd er bedacht dat kunstenaars muurschilderingen zouden gaan aanbrengen. Dit wordt de 'Chemainus Murals' genoemd. Het idee pakte goed uit, want jaarlijks komen er veel toeristen naar het dorp om de muurschilderingen te bekijken.

Pacific Rim National Park

Het Pacific Rim National Park is een natuurpark gelegen aan de westkust van Vancouver Island. Het natuurpark ligt tussen de twee dorpen Ucluelet en Tofino in. Als je Highway 4 neemt, richting dit natuurpark, kom je voordat je het park binnengaat het Pacific Rim Visitor Centre tegen. Hier vind je informatie over activiteiten in het natuurpark en daarbuiten en folders over de omgeving. In het natuurpark zijn verschillende wilde dieren te vinden, waaronder orka's, walvissen, zeeotters, zeehonden, wolven en zwarte beren. In het natuurpark ligt ook een camping van BC Parks. Aan te raden is het om vroeg te boeken, want het is een gewilde camping.

Het park is op te delen in drie delen. The Long Beach Unit is genoemd naar de 16 kilometer lange stranden van Wickaninnis Bay. Vanaf de stranden kan je met wat geluk walvissen en orka's waarnemen. Daarnaast vind je er onder andere ook zeesterren, zeehonden, anemonen en krabben. De stranden zijn goed bereikbaar. Er liggen veel aangespoelde boomstammen. Je vindt hier ook het Kwisitis Visitor Centre, waar je uitgebreide informatie kunt krijgen over dagelijkse activiteiten. Ook vind je hier een klein informatief museum, restaurant en een souvenirwinkeltje.

The Broken Group Islands Unit is een archipel van meer dan honderd eilandjes gelegen in het Barkley Sound. Je kunt hier alleen met de boot komen. Je kunt hier kajakken tussen de eilandjes door.

In The West Coast Trail Unit vind je de wereld beroemde 75 kilometer lange wandelroute door het natuurpark. Je loopt langs stranden, watervallen, gematigd regenwoud, grotten en kliffen.

Petroglyph Provincial Park

Net onder Nanaimo ligt een klein natuurpark. Het Petroglyph Provincial Park is slechts 2 hectare groot. Het park is bekend doordat de indianen, zo'n 1000 jaar geleden, hier begonnen met rotstekeningen. De rotstekeningen zijn gemaakt op plekken die spiritueel waren en waar een sterk contact met de natuur was. Vandaag de dag kun je de rotstekeningen bezoeken. Het is een korte wandeling met informatieborden.

Cathedral Grove

In het MacMillan Provincial Park ligt het Cathedral Grove. Dit park is gelegen aan de Highway 4 en is 301 hectare groot. In dit stuk oeroude bos staan de gigantische douglassparren. Sommige van deze reuzen zijn zo'n 800 jaar oud. Je vindt er twee wandelroutes aan beide kanten van de snelweg ligt er eentje. De grootste douglasspar heeft een omtrek van ongeveer 9 meter en is zo'n 75 meter hoog. Zij overleefden een heftige bosbrand 350 jaar geleden en de houthakkers die honderden jaren huis hielden op het eiland.

Activiteiten

Er zijn veel particulieren bedrijven die activiteiten aanbieden, verspreid over het Vancouver Island. Zo is er overal een orka- en walvistocht te boeken. Maar je kunt er ook kajakken, vliegen in een watervliegtuig of riviercruises maken om 'wildlife' te spotten. Daarnaast zijn er de 'trails' te vinden. Deze wandelingen zijn goed aangegeven en je hebt ze in verschillende lengtes en moeilijkheidsgraad. Het eiland staat ook bekend voor zijn rijkdom aan zalmen, je kunt er dus ook op zalmen vissen.

Ook kun je met activiteiten meedoen, die vanuit de Visitor Centre worden aangeboden. Je komt zo meer te weten over het gematigd regenwoud, de verschillende soorten dieren op het eiland en de ecosystemen. Deze activiteiten zijn altijd gratis.
© 2017 - 2023 Rutwen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in VancouverBezienswaardigheden in VancouverVancouver is een stad in het westen van Canada met circa 600.000 inwoners, waarvan vele immigranten uit alle delen van d…
Goedkope vakantie in CanadaGoedkope vakantie in CanadaCanada is een uitstekende bestemming voor een onvergetelijke en goedkope vakantie. Canada is een dunbevolkt land met sch…
Vancouver: de stad met zee, natuurparken en museaVancouver: de stad met zee, natuurparken en museaVancouver is een stad, in de staat British Columbia, in Canada. Vancouver is een belangrijke havenstad die aan de Straat…
Victoria: bezienswaardigheden, algemene informatieVictoria: bezienswaardigheden, algemene informatieVictoria is de hoofdstad van Britisch Columbia gelegen aan de zuidpunt van Vancouver Island. De stad is goed te bereiken…

Akko/Acre in noordelijk Israël: bezienswaardighedenAkko/Acre in noordelijk Israël: bezienswaardighedenAkko, ook bekend als Acre, is een havenstad in het noorden van Israël. De stad ligt aan de Middellandse Zee en behoudt h…
Mahé in de Seychellen: de bezienswaardighedenMahé in de Seychellen: de bezienswaardighedenHet eiland Mahé behoort tot de Seychellen en ligt in het noordoosten van de Indische Oceaan. De drukke hoofdstad Victori…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Vancouver_Island
  • http://www.env.gov.bc.ca/bcparks/explore/parkpgs/petroglyph/
  • http://www.pc.gc.ca/pn-np/bc/pacificrim/index.aspx
  • http://www.env.gov.bc.ca/bcparks/explore/parkpgs/macmillan/
Rutwen (7 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.