Zelf op safari in het Krugerpark van Zuid-Afrika

Zelf op safari in het Krugerpark van Zuid-Afrika Het Great Limpopo Transfrontier Park, ook bekend als het Krugerpark, is het grootste natuurreservaat in Zuid-Afrika. Er is een grote dichtheid aan dieren te vinden, zoals olifanten, neushoorns, leeuwen en luipaarden. En door de verschillende gebieden in het park is er tevens een verscheidenheid aan vogels. Jaarlijks bezoeken daarom duizenden mensen het Krugerpark.

Korte geschiedenis

Aan het eind van de 19e eeuw werd een gebied tussen de Sabierivier en de Krokodilrivier door de toemalige president bestempeld als 'verboden jachtgebied'. Dit gebied werd de Sabie Wildtuin genoemd. Het park werd door de jaren heen uitgebreid en steeds populairder onder dagtoeristen. Uiteindelijk werd het vernoemd naar de eerste oprichter, namelijk de toemalige president Paul Kruger. In het begin van de 21e eeuw hebben de grenslanden Zuid-Afrika, Mozambique en Zimbabwe besloten een grensoverstijgend park te ontwikkelen ten behoeve van migratieroutes voor de dieren en de lokale economie. Het Great Limpopo Transfrontier Park heeft ongeveer de grootte van Nederland.

Het wildleven van het Krugerpark

De bekendste diersoorten van het Krugerpark zullen waarschijnlijk de 'Big 5' zijn. Dit zijn de Afrikaanse olifant, Kaapse buffel, witte en zwarte neushoorn, Afrikaanse leeuw en Afrikaanse luipaard. De herkomst van deze groepering komt uit de jacht op het wildleven, waarbij deze diersoorten de gevaarlijkste dieren voor de jagers vormen. Omdat het tevens erg mooie dieren zijn om te zien, zijn ze uitermate populair geworden onder toeristen.

Naast de Big 5 komen er vele andere diersoorten voor in het Krugerpark. Zo zijn er waarnemingen van jachtluipaarden, hyena's, wilde honden en vele antilopensoorten als giraffes, gnoe's, zebra's en impala's. Tevens kunnen vogelaars hun hart ophalen. Het Krugerpark is thuis aan arenden zoals de machtige vechtarend, bedreigde vogels zoals de zuidelijke grond neushoorn vogel en daarnaaste meerdere kleurrijke vogels zoals ooievaars, ijsvogels en bijeneters.

In het park zijn er uitkijkpunten en vogelhutten, waar toeristen uit de auto kunnen stappen. De hutten zijn zo ingericht dat je verschuild zit en in stilte met een verrekijker de vogels kan bekijken.

Je eigen safari

Het Krugerpark is uitermate geschikt om als toerist zelf te bezoeken. Er zijn georganiseerde safari's en reizen, maar het is niet verplicht hieraan mee te doen. Het park beschikt over verschillende ingangen, waar je een toegangskaart koopt. De auto wordt doorzocht (wapens en alcohol zijn verboden), waarna je direct het park inrijdt. Er zijn verschillende routes te rijden en op die routes zijn er (picknick)plekken waar je uit de auto kunt stappen en even kunt rusten. Daarnaast zijn er circa 10 kampen waar toeristen kunnen overnachten, zowel in huisjes als op het kampeerterrein. Deze kampen hebben een tankstation, een winkel voor de basis boodschappen en een restaurant.

Als je zelf door het park rijdt, dien je je te houden aan de maximale snelheid van 40 kilometer per uur op verharde wegen en 20 kilometer per uur op onverharde wegen. Daarnaast rijden ze in Zuid-Afrika aan de linker kant van de weg en kunnen er dieren oversteken, dus dien je goed op te letten. Je kunt overal op de weg stoppen en daarom zal je tegenkomen dat er soms opstoppingen zijn van auto's, wanneer er iets interessants gezien wordt als een groep leeuwen langs de weg of een overstekende kudde buffels.

De kampen zijn strikt op hun openingstijden. Je moet - afhankelijk van het seizoen - om een bepaalde tijd aan het einde van de dag terug zijn, anders gaan de hekken dicht en moet je de nacht in de bush doorbrengen, wat verboden is. 's Ochtends vroeg gaan de hekken vlak voor zonsopgang open en er staan dan al veel mensen met hun auto voor het hek te wachten totdat ze mogen rijden. Wil je de bush dus in het donker ervaren, wees er dan vroeg bij.

Ervaring

Het is een hele ervaring om de natuur in al zijn pracht mee te maken. Doordat toeristen hun eigen tijd kunnen invullen, geeft het park de vrijheid die vele andere parken missen. De geluiden van dieren, de kleuren van de natuur en de mooiste vergezichten zullen zorgen voor een onvergetelijke tijd.

Voor meer informatie, kijk op de website van het Krugerpark.
© 2016 - 2024 Jsluurman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op safari in het KrugerparkOp safari in het KrugerparkHet Krugerpark is één van de grootste toeristische attracties van Zuid-Afrika. Het is een droom van vele dierenliefhebbe…
Kruger nationaal park, de geschiedenisKruger nationaal park, de geschiedenisKruger nationaal park behoort tot de grootste en bekendste nationaal parken ter wereld. Het park, gelegen in Zuid-Afrika…
Oostkust van Zuid-Afrika: Krugerpark tot St Lucia WetlandsOostkust van Zuid-Afrika: Krugerpark tot St Lucia WetlandsZuid-Afrika was altijd een droombestemming, een land dat ik ooit wilde bezoeken. In 2010 maakte ik een rondreis vanaf Jo…
Zuid-Afrika: een veelzijdige reisbestemmingZuid-Afrika: een veelzijdige reisbestemmingZoek je nog een interessante vakantiebestemming? Denk dan eens aan Zuid-Afrika! Het land heeft veel te bieden, zowel voo…

De essentie van het backpackenDe essentie van het backpackenEen vliegticket boeken, op het vliegtuig stappen met niet meer dan een backpack en je paspoort, het is de ideale manier…
Vaticaanstad bezoeken - Musea, kerken en tuinenVaticaanstad bezoeken - Musea, kerken en tuinenHet Vaticaan blijft ook in de eenentwintigste eeuw tot de verbeelding spreken. In Vaticaanstad is een instituut van bijn…
Jsluurman (12 artikelen)
Gepubliceerd: 03-01-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.