Ecotaks Spanje: meer betalen voor je hotel?

Ecotaks Spanje: meer betalen voor je hotel? Wie vanaf 1 juli 2016 op vakantie gaat naar de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza of Formentera kan rekenen op een extra rekening van het hotel. Vanaf die datum wordt namelijk een extra toeristenbelasting geheven die ook wel de ecotaks is gaan heten. De lokale regering zou deze inkomsten gebruiken voor de bescherming van het milieu, maar men lijkt vooral te willen profiteren van de toenemende populariteit van Spanje als vakantieland. Nederlandse reisorganisaties zijn woedend over de nieuwe belasting die vakanties naar Spanje extra duur maken.

Ecotaks Spanje


Wat is de ecotaks?

Wat in Nederland de ecotaks genoemd wordt is een extra toeristenbelasting die vanaf de zomer van 2016 moet worden betaald door toeristen die bepaalde delen van Spanje bezoeken. Deze extra belasting geldt alleen voor de Balearen. De regionale regering van dit gebied heeft hierover in januari 2016 een wetsvoorstel aangenomen. Het is de bedoeling dat deze Ecotaxa de overheid van het in zwaar economisch weer verkerende land in 2016 tenminste 50 miljoen euro extra belastinginkomsten oplevert en in 2017 zelf 70 tot 80 miljoen euro. Officieel is de bestemming van de belastinginkomsten de bescherming van het milieu maar hieraan wordt openlijk getwijfeld door veel media. De regering wordt ervan beschuldigd op deze manier te willen profiteren van de populariteit van Spanje als vakantieland door de toenemende onveiligheid in andere vakantielanden als Turkije, Tunesië, Egypte en Israël.

Wie moet de ecotaks betalen?

De nieuwe toeristenbelasting geldt voor iedereen van 16 jaar en ouder die een van de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza of Formentera bezoekt. De belasting bedraagt 0,50 tot 2 euro per overnachting, afhankelijk van de tijd van het jaar en het soort accommodatie waarin men verblijft. Vanaf de achtste nacht wordt het bedrag gehalveerd. Verblijf je in een hostel dan zal het gaan om een extra kostenpost van 0,50 per nacht. Voor luxe resorts zal het gaan om 2 euro per nacht.

Afrekenen bij het hotel

De extra kosten die aan de hotels op de Balearen betaald moeten worden zitten niet inbegrepen in de reissom die je betaald hebt wanneer je eerder een pakketreis hebt geboekt via een reisbureau of wanneer je via internet zelf een hotel geboekt hebt. Het hotel zal je vragen om de kosten bij aankomst of vertrek apart te betalen. Reisorganisaties zien zich voor de taak gesteld om hun klanten te informeren dat ze bovenop de kosten die ze al betaald hebben nog een extra kostenpost krijgen.

Rekenvoorbeeld
Het bedrag dat extra moet worden afgerekend lijkt misschien niet hoog, maar stel je voor dat je met vier personen van 16 jaar of ouder in het hoogseizoen vijftien dagen naar Mallorca op vakantie gaat. In het ergste geval betaal je dan het volgende bedrag:
4 x 8 x 2 = 64 euro voor de eerste acht nachten
4 x 7 x 1 = 28 euro voor het tweede deel
------------------------------------------------------------------------
92 euro extra kosten

Wat te doen als je al geboekt hebt?

De Ecotaxa is in januari 2016 definitief geworden. Mensen die voor die tijd al hun zomervakantie geboekt hebben deden dit zonder kennis van de extra kosten. Omdat dit beleid een zaak is van de Spaanse (lokale) overheid zijn hiermee in principe geen regels geschonden die jou als reiziger recht geven op bijvoorbeeld het annuleren van je reis. De reisbranche heeft wel woedend gereageerd op de invoering van de ecotaks. Zij vinden het ook niet fijn dat ze hun klanten teleur moeten stellen.

Zit je erg met de toeristenbelasting die je moet betalen over je reeds geboekt reis of is het voor jou een principekwestie, dan kun je proberen contact op te nemen met de reisorganisatie waar je geboekt hebt. Mogelijk wil men je daar te hulp schieten met het kosteloos omboeken van je reis naar een andere bestemming. Het is duidelijk dat ook reisorganisaties een signaal af willen geven aan Spanje dat je zo niet met mensen om kunt gaan. In 2002 had een dergelijke actie succes. Ook toen werd een extra toeristenbelasting ingevoerd voor de Balearen. Omdat reisorganisaties vreesden dat dit toeristen zou kosten is men in verzet gekomen. De belastingmaatregelen werden toen onder druk van de reisbranche teruggedraaid.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitgaansgelegenheden voor jongeren in El Arenal, MallorcaMallorca is een prachtig Spaans eiland ten Oosten van het vaste land. Het eiland, met name El Arenal, wordt veel bezocht…
De 148 parels van de BalearenDe Balearen zijn een eilandengroep in de Middellandse Zee, gelegen ten oosten van het Spaanse vasteland. Ze zijn als een…
De Podenco een ras apartDe Podenco is een oud en oorspronkelijk ras dat al honderden jaren voorkomt op de Balearen: de eilanden Mallorca, Menorc…
Ibiza in de Middellandse Zee - eiland van "Harry, bedankt!"Ibiza in de Middellandse Zee - eiland van "Harry, bedankt!"Het Spaanse eiland Ibiza staat bekend als het eiland van de glamour, glitter, wereldsterren en wilde feestjes. Achter he…

Zuid-Tirol, Italië: SuldenZuid-Tirol, Italië: SuldenIn Nationaalpark Stilfserjoch (Stelviopas) ligt op 1906 meter boven zeeniveau het plaatsje Sulden. Het dal van Sulden (S…
Simiengebergte, EthiopiëSimiengebergte, EthiopiëHet Simiengebergte is een prachtig gebergte in het noordoosten van Ethiopië. Het gebergte heeft door de tand des tijds e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
  • http://www.spanjevandaag.com/12/01/2016/toeristen-op-mallorca-menorca-ibiza-en-formentera-gaan-toeristentaks-betalen/
  • http://www.telegraaf.nl/binnenland/25659009/__Reisbranche_woedend_over_Spaanse__ecotaks___.html
  • http://travel.blog.nl/boeken/2016/03/27/ecotaxa-mallorca-voert-toeristenbelasting-in
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 12-09-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.