Bezoek aan Boston aan de oostkust van de Verenigde Staten

Bezoek aan Boston aan de oostkust van de Verenigde Staten In het noordoosten van de Verenigde staten liggen enkele staten, die samen onder New England bekend staan. De officieuze hoofdstad van deze regio is Boston, zelf de hoofdstad van de staat Massachusetts. Boston is een moderne en welvarende stad, waarin de sporen van de prille Amerikaanse geschiedenis nog voelbaar en zichtbaar zijn. Boston is een bezoek meer dan waard!

New England

Toen de eerste kolonisten in het begin van de zeventiende eeuw voet aan land zetten in de Nieuwe Wereld, probeerden zij allereerst zoveel mogelijk een thuis in te richten naar het voorbeeld van het land, de streken en de gewoonten van het vaderland dat ze achter zich hadden gelaten. Kolonisten uit het Europese Engeland noemden hun nieuwe wereld dan ook Nieuw-Engeland (New England) en veel stadjes en dorpen die hier ontstonden kregen namen van steden en dorpen uit de oude wereld, al of niet voorzien van het voorvoegsel ‘New’. Met de aanduiding New England kun je de groep staten aanduiden die Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island en Vermont omvat, allemaal gelegen in het noordoosten van de Verenigde Staten van Amerika.

Massachusetts

Eén van de staten van New-England is Massachusetts, een van de staten met glooiende heuvels, bergen, naaldbossen en een mooie en gevarieerde kuststrook. De bijnaam van Massachusetts is de Bay State, en dat is uiteraard een verwijzing naar het mooie en gevarieerde kustgebied. De staat is in het begin van de zeventiende eeuw gesticht door Engelse Puriteinen, en werd later, tegen het einde van de achttiende eeuw, een van de staten die als eerste in opstand zouden komen tegen het Britse bewind. Een cruciale rol hierin werd gespeeld in de hoofdstad van Massachusetts: Boston.

Boston

Old State HouseOld State House
In het Boston van nu zijn de sporen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, de onafhankelijkheidsverklaring in 1776 en de prille Amerikaanse geschiedenis nog overal terug te vinden. In de stad is een speciale wandelroute uitgezet die langs een zestiental locaties voert die een belangrijke rol hebben gespeeld in die onafhankelijkheidsoorlog en het begin van de Amerkaanse geschiedenis. Dit is het Freedom Trail, een route van ongeveer vier kilometer die te volgen is door het spoor van rode bakstenen te volgen. Er is meer aan historie in de stad te volgen, zo kun je ook het Black Heritage Trail volgen, een pad dat, vooral in stadsdeel Beacon Hill, langs belangrijke locaties voert in de Amerikaanse zwarte historie. En natuurlijk ontbreken in de stad niet de nodige musea, ofwel gerelateerd aan een van de vele onderzoekscentra bij universiteiten of gerelateerd aan de Amerikaanse onafhankelijkheid.

Ligging

Boston vanuit de havenBoston vanuit de haven
Boston is gelegen aan de Massachusetts Bay, die een natuurlijke haven vormt, de Boston Harbor. De oorspronkelijke stad is gesticht op een schiereiland, maar door drooglegging en landaanwinning is het oppervlak van de stad flink uitgebreid tot over de naastliggende heuvels. Van dat oorspronkelijke schiereiland is niets meer terug te vinden. Aan de noordzijde van de stad stroomt de rivier de Charles.

Inwoners

In het moderne Boston wonen ongeveer 656.000 inwoners, waarmee het de grootste stad is in de regio New England en op de 24e plaats staat van de grootste steden van de Verenigde Staten. Als je alle aansluitende steden meetelt, die samen onder ‘Greater Boston’ bekend staan, dan kom je aan een inwonertal van zo’n 4,5 miljoen mensen. Dit Greater Boston staat qua inwonertal op de 10e plaats van het agglomeraties in de Verenigde Staten.

Veel te zien

Faneuil Hall, met standbeeld van patriot Samuel AdamsFaneuil Hall, met standbeeld van patriot Samuel Adams
In het moderne Boston is meer te zien dan de eerder genoemde historische zaken. De stad is een centrum voor zaken, van kennis en voor ontspanning. De stad behoort tot de welvarendste van het land en dat is in het straatbeeld goed terug te vinden. Je vindt in de stad gevarieerde wijken. Van de Engels aandoende straten in Beacon Hill tot de Italiaanse wijk in North End, of de wijk Chinatown, je komt ogen tekort. Tussen die wijken in verrijzen de hoge torenflats en wolkenkrabbers van downtown Boston, die aan de skyline van de stad een bijzondere sfeer meegeven. In het havengebied is een prachtige wandelroute uitgezet, te volgen via de bordjes Harbor Walk, die je langs prachtig opgeknapte havenpanden voert. Ook het Aquarium is hier te vinden, en de aanlegsteigers waar de Ferry’s aanleggen die je naar de overkant van de Charles brengen, of naar een van de vele eilanden in de Boston harbor. Het havengebied is gescheiden van downtown Boston door een opvallende groenstrook, de Rose Fitzgerald Kennedy Greenway, een strook van slechts enkele tientallen meters breed. Hoewel dit een bijzondere en opvallend mooi ingerichte groenstrook is, zit het bijzondere wat dieper in de grond.
.Je hebt een Harbor Walk in Boston zelf, maar ook in stadsdeel Charlestown.Je hebt een Harbor Walk in Boston zelf, maar ook in stadsdeel Charlestown
In 2007 is een enorm project voltooid, de Big Dig, waarbij een snelweg die de stad doorkruiste in ondergrondse tunnels is weggewerkt. Het resultaat is een prachtige groenstrook, die een mooie verbinding vormt tussen het havengebied en North End aan de ene kant, de hoge gebouwen van downtown Boston en het gezellige marktgebied rond Quicy Hall en Faneuil Hall aan de andere kant.

Universiteiten

Boston CollegeBoston College
In Boston is een flink aantal universiteiten te vinden, te veel om hier op te noemen. De bekendste zijn wel Boston University en Boston College. In de naastgelegen stad Cambridge (niet verwarren met Cambridge in Engeland!), net aan de overkant van de Charles River heb je de Harvard University.

Openbaar vervoer

In de meeste gevallen kom je in Boston aan per vliegtuig op Boston Logan International Airport, dat op een aangelegd eiland in het havengebied van Boston is aangelegd. Dat scheelt in de stad in de geluidsoverlast. Je kunt in Boston gebruik maken van diverse middelen van openbaar vervoer. Zo zijn er busdiensten en de nodige taxi’s. Ook het concept Uber-taxi, waarbij chauffeurs in hun eigen auto mensen vervoeren is hier populair. Wil je vervoerd worden over water? Dat kan, je kunt met de watertaxi.

Metro

Metrostation van de Green LineMetrostation van de Green Line
In de meeste gevallen zul je in Boston gebruik maken van de metro, die wordt gerund door Massachusetts Bay Transportation Authority (MBTA) Kortweg wordt de metro hier aangeduid met ‘de T’. Ook het symbool van de metro is een hoofletter T in een cirkel, dus hier kun je de metrostations aan herkennen. Er zijn verschillende lijnen, die met kleuren worden benoemd. Zo heb je de Silver Line, de Blue Line, Red Line, Orange Line en de Green Line. Bij het instappen kun je kiezen of je een trein neemt die inbound (naar het centrum toe) of outbound (van het centrum af) gaat. De kaartjes kun je in automaten kopen. Op zo’n kaartje, het charlieticket, zet je zelf via munten, biljetten of pinbetaling een bepaalde waarde. Bij elke rit wordt een vast bedrag van die waarde afgehaald, zodra je door de toegangspoortjes van het station gaat. Het maakt niet uit of je lang of kort reist, zolang je in het metrosysteem blijft heb je aan één betaling voldoende. Verlaat je via de poortjes het station, dan zul je voor een nieuwe rit dus weer opnieuw moeten betalen. Je kunt eventueel via de automaten waarde toevoegen aan je tegoed op het Charlieticket. Onderdelen van het metrosysteem van Boston behoren tot de oudste ter wereld. Het metrosysteem is aangelegd onder het motto: het gaat om functionaliteit. Vooral op de oudere lijnen hoef je geen prachtige stations en versieringen te verwachten, en zul je veel ouder materieel en voorzieningen vinden. Maar op de nieuwere lijnen zoals de Red Line en de Blue line ziet het er allemaal een stuk moderner uit. De Green line heeft in het centrum één lijn, die zich uiteindelijk in westelijke richting uitsplitst in vier verschillende lijnen. Op de laatste stations in westelijke richting rijdt deze metrotrein meer als een tram. Dat maakt de Green Line wel tot de langzaamste van de metrolijnen. Aansluiting met het vliegveld wordt geregeld via shuttlebussen die je snel verbinden met de Blue Line. Je kunt ook kiezen voor een aansluiting op de Silver Line. Allemaal prima geregeld, zodat je snel van de stad Boston op de luchthaven bent, of terug.

Diverse locaties

Boston is een mooie stad, waar veel te doen is, en veel te zien. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de Boston Public Library, in Faneuil Hall of in het oudste publieke park van de Verenigde Staten, Boston Bommon. Of ga naar de Prudential Tower, een gebouw van 228 meter hoog, waar snelle liften je naar de één na hoogste verdieping brengen voor een adembenemende panorama-view over de stad. Tegen betaling, dat wel, maar je hebt een fantastisch uitzicht over de stad, compleet met audio-toer in veel verschillende talen. Op de verdieping zijn allerlei interessante feiten en overzichten samengebracht over de ontstaansgeschiedenis van de stad. Hier heb je ook een mooi overzicht over het hoogste gebouw van Boston, de John Hancock Tower, met een hoogte van 240 meter, die een prachtig contrast vormt met de naastgelegen Boston Trinity Church.
Uitzicht vanuit de Prudential Tower op de John Hancock TowerUitzicht vanuit de Prudential Tower op de John Hancock Tower
Beacon HillBeacon Hill
Boston Public LibraryBoston Public Library
Prudential TowerPrudential Tower
John Hancock TowerJohn Hancock Tower
© 2015 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogste gebouwen in Boston: Prudential en John Hancock TowerHoogste gebouwen in Boston: Prudential en John Hancock TowerAls je vanaf het vliegveld van Boston, Logan International Airport, naar de skyline van de stad kijkt, zie je een indruk…
De Freedom Trail in BostonDe Freedom Trail in BostonWie zich wil verdiepen in de historie van Boston en dan met name in de tijd van de Onafhankelijkheidsoorlog kan het best…
Boston's onafhankelijkheidshistorieBoston's onafhankelijkheidshistorieEen van de oudste steden van de Verenigde Staten is Boston, de hoofdstad van de staat Massachusetts, één van de staten i…

De lijnen van het metrosysteem van BostonDe lijnen van het metrosysteem van BostonElke moderne stad kampt met hetzelfde probleem: hoe verwerk je de stroom van mensen die zich binnen de stad naar verschi…
Boston: the Big Dig, het weergaloze CA/T-projectBoston: the Big Dig, het weergaloze CA/T-projectHet is van de grootste infrastructurele werken die in de Verenigde Staten zijn uitgevoerd: de ‘Big Dig’ in Boston, een p…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Boston
  • https://en.wikipedia.org/wiki/John_Hancock_Tower
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Prudential_Tower
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Boston
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 19-11-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.