Hoogste gebouwen in Boston: Prudential en John Hancock Tower

Hoogste gebouwen in Boston: Prudential en John Hancock Tower Als je vanaf het vliegveld van Boston, Logan International Airport, naar de skyline van de stad kijkt, zie je een indrukwekkende reeks hoge bouwwerken. Vanaf dat punt zie je echter de twee hoogste gebouwen van Boston niet staan, die staan een eindje verderop in stadsdeel Brooklyne. Met hoogtes van 228 en 240 meter zijn de Prudential Tower en de John Hancock Tower indrukwekkende bouwwerken.

Hoog, hoger, hoogst

Het bouwen van echt hoge bouwwerken is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er komt meer bij kijken dan simpelweg een nieuwe laag stenen aanbrengen om echt hoog te bouwen. En dat heeft alles te maken met gewicht. Met elke nieuwe laag stenen wordt het gewicht dat op de onderste lagen stenen drukt groter en op een gegeven moment bereik je een kritische grens. Bij nog hoger bouwen zou het opgestapelde gewicht ervoor kunnen zorgen dat de onderste stenen het gaan begeven. Het gevolg voor het gebouw mag duidelijk zijn. Met dikkere muren in de laagste verdiepingen kan de druk van de verdiepingen erboven beter worden opgevangen.

Doorbraak, de wolkenkrabber

De echte doorbraak voor de hoogbouw begint in 1885 met het Home Insurance Building in Chicago, dat een voor die tijd respectabele hoogte van 42 meter bereikte. In dit gebouw werd voor de eerste keer gebruikgemaakt van een staalskelet om het gebouw de nodige stevigheid te geven. Vanaf dat moment en met de staalskelettechniek werd hoger bouwen mogelijk. Innovaties zoals de veiligheidslift van Otis en moderne waterpompen zorgden er bovendien voor dat hogere verdiepingen veilig en gemakkelijk te bereiken waren en dat ook basaal comfort, zoals waterleiding en toiletten, voorhanden konden zijn. Er kwamen bouwen die zo hoog waren, dat ze de wolken leken aan te raken, vandaar de naam wolkenkrabber.

De skyline van BostonDe skyline van Boston

Waarom zo hoog?

Je kunt je afvragen, waarom vooral in de Verenigde Staten zoveel hoge gebouwen ontstonden. Twee elementen spelen hier een rol. Natuurlijk is daar de uitstraling en de aantrekkingskracht van een dergelijk bijzonder bouwwerk, dat maakt dat bedrijven graag van kantoorruimtes in zo’n gebouw gebruik willen maken. Tegelijkertijd betekent een hoog en rank gebouw dat er minder vierkante meters bouwgrond nodig zijn. En dat scheelt, zeker in steden met een hoge grondprijs, stevig in de realisatiekosten.

Hoge bouwwerken in Boston

Ook in het moderne en welvarende Boston, hoofdstad van de noordoostelijk gelegen staat Massachusetts in de Verenigde Staten, kent de nodig hoge gebouwen. Als je met het vliegtuig op Boston Logan International Airport bent geland, dan zie je hoge gebouwen in de skyline van de stad. Eenzelfde uitzicht heb je als je de stad over zee bereikt. Hoewel de gebouwen hier al een indrukwekkende hoogte bereiken, zie je de twee hoogste gebouwen nog niet in beeld. Deze twee, de Prudential Tower en de John Hancock Tower, staan een stukje verderop, in stadsdeel Brooklyne, net ten zuiden van de Charles River.

Prudential TowerPrudential Tower

Prudential Tower

Het op één na hoogste gebouw in Boston is de Prudential Tower, ook wel als Prudential Building of kortweg The Pru aangeduid. Het gebouw is ontworpen door Charles Luckman and Associates voor de Prudential verzekeringsmaatschappij. In 1960 werd begonnen het het assembleren van de staalconstructie en in 1964 kon het gebouw worden opgeleverd. De totale hoogte van het gebouw, dat 52 verdiepingen telt, is 228 meter. Met de radiomast op het dak wordt de totale hoogte zelfs 276 meter. Na oplevering was de Prudential Tower het hoogste gebouw ter wereld, als je de wolkenkrabbers van New York niet meetelt. Op de ranglijst van hoge gebouwen in de Verenigde Staten neemt het gebouw anno 2015 op de 77e plaats in. Door de bouw van meerdere hoge wolkenkrabbers in de VS zal de Prudential Tower steeds verder op deze ranglijst wegzakken.
Uitzicht vanuit de Prudential Tower op het hoogste gebouw van Boston, de John Hanconk TowerUitzicht vanuit de Prudential Tower op het hoogste gebouw van Boston, de John Hanconk Tower
Een bijzonder uitzichtpunt
Op de 51e verdieping van de Prudential Tower bevindt zich het Skywalk Observatory, waar de bezoeker tegen betaling kan genieten van het fantastische uitzicht over de stad Boston. Een audiotour is in verschillende talen aanwezig, waardoor je bij elk uitzicht te horen krijgt wat je ziet, compleet met de nodige achtergronden. Op deze verdieping wordt ook informatie gegeven over het ontstaan van de stad en de diverse immigratiestromen.

Overig

Op de 52e en dus bovenste verdieping van het gebouw zit een restaurant. Aan de voet van de Prudential Tower vind je het Prudential Center, waarin een overdekt winkelcentrum van ongeveer 58.000 vierkante meter.

De Boston Trinity Church met een reflectie ervan op de nieuwe John Hancock TowerDe Boston Trinity Church met een reflectie ervan op de nieuwe John Hancock Tower

John Hancock Tower

Toen de Prudential Tower in 1964 werd opgeleverd was deze een enorm stuk hoger dan het toen bestaande John Hancock Building, van een concurrerende verzekeraar. Dat stak, en dus werden plannen gesmeed voor een nieuwe en nog hogere John Hancock Tower, tegenwoordig bekend onder de naam 200 Clarendon. De nieuwe toren werd in 1972 ontworpen door Henry N. Cobb, van I.M. Pei & Partners, en werd in 1977 opgeleverd. Het ontwerpen van dit gebouw was extra spannend, omdat de naast gelegen Boston Trinity Churck, een historisch gebouw, uiteraard veilig en onbeschadigd moest blijven.

Problemen

Het nieuwe en innovatieve gebruik van grote glaspanelen zorgde ook voor de nodige kopzorgen. Grote platen van 1,2 bij 3,4 meter en een gewicht van 227 kg kwamen los en stortten tientallen meters neer. Het maakte het vervangen van alle 10.344 glaspanelen noodzakelijk. Ook bleek al snel dat dempers geïnstalleerd moesten worden om het gebouw minder in de wind te laten bewegen.

John Hancock Tower, het hoogste gebouw van BostonJohn Hancock Tower, het hoogste gebouw van Boston
De Millennium Tower,<BR>
in aanbouw (2015)<BR><BR>

De Millennium Tower,
in aanbouw (2015)

Opvallend
Het is een opvallend gebouw, dat aan de buitenzijde geheel bekleed is met licht getint blauw glas. Dat de omliggende gebouwen, de skyline van de stad op een prachtige manier reflecteert. Met een hoogte van 240 meter was het gebouw net een beetje hoger dan de vlakbij gelegen Prudential Tower. Het panorama, dat op de bovenverdieping was ingericht bood een spectaculair uitzicht, maar helaas werd dit na de aanslagen van 11 september 2001 gesloten. Hoewel soortgelijke panorama’s in de Verenigde Staten wel weer geopend zijn, is dit in de John Hancock Tower nooit heropend. Voor de mooie panorama's blijf je in Boston dus aangewezen op het Skywalk Observatory in de Prudential Tower.

Millennium Tower

In downtown Boston verrijst de Millennium Tower, op de foto uit 2015 nog in aanbouw. Dit gebouw bereikt een hoogte van 209 meter en is daarmee in hoogte het derde gebouw in Boston.
© 2015 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wolkenkrabbers in de VSDe Verenigde Staten zijn jarenlang het land geweest waar je de hoogste gebouwen ter wereld kon vinden. Het Empire State…
Bezoek aan Boston aan de oostkust van de Verenigde StatenBezoek aan Boston aan de oostkust van de Verenigde StatenIn het noordoosten van de Verenigde staten liggen enkele staten, die samen onder New England bekend staan. De officieuze…
Chicago: bezienswaardigheden voor een citytripChicago: bezienswaardigheden voor een citytripChicago is de grootste stad van de staat Illinois en met ruim 2,7 miljoen inwoners (bron: US Census Bureau, 2015) de der…
Een bezoek aan Boston: de prachtige haveneilandenEen bezoek aan Boston: de prachtige haveneilandenOp slechts enkele minuten van Boston, net voor de kust, ligt het Boston Harbour Islands National and State Park. Het is…

De lijnen van het metrosysteem van BostonDe lijnen van het metrosysteem van BostonElke moderne stad kampt met hetzelfde probleem: hoe verwerk je de stroom van mensen die zich binnen de stad naar verschi…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wolkenkrabber
  • https://en.wikipedia.org/wiki/John_Hancock_Tower
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Prudential_Tower
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 19-11-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.