Tasmanië: het eiland van Inspiration

Tasmanië: het eiland van Inspiration Men reist niet enkel om de wereld te verkennen of om er gewoon even tussenuit te zijn.. Mensen reizen ook om zichzelf te leren kennen, of om zich te laten inspireren door de schoonheid die Moeder Natuur te bieden heeft. Hiervoor is Tasmanië de ideale plek. Het land staat namelijk bekend als het eiland van Inspiration.

Tasmanië?

Tasmanië is een eiland dat hoort bij Australië en bekend staat om zijn prachtige landschappen. Schrijvers, kunstenaars en artiesten trekken massaal naar Tasmanië voor de relaxte sfeer. Het wordt gepromoot als een natuurlijke staat, het eiland van Inspiration

Situering

Tasmanië is een eiland en deelstaat van Australië. De zuidwestelijk gelegen hoofdstad is Hobart. De scheiding tussen Australië en Tasmanië wordt “De Straat Bass” genoemd. Het eiland heeft een oppervlakte van 68,401 km². Men kan er geraken per vliegtuig, of per boot, genaamd Ferry.

Klimaat

Tasmanië heeft een koel klimaat met vier verschillende seizoenen. De zomer duurt van december tot februari waarbij de gemiddelde maximale zeetemperatuur 21°C is. De binnenlandse gebieden halen rondom Launceston 24°C. Sommige gebieden zijn veel koeler, zoals Liawenee. Het is zelfs één van de koudste gebieden van Australië met temperaturen in februari tussen de 4°C en 17°C. De herfst duurt van maart tot mei en laat verschillende weertypes zien. De wintermaanden vallen tussen juni en augustus en zijn over het algemeen de natste en koudste maanden van het jaar. Hoger gelegen plekken laten hierbij zelfs sneeuwval zien. De maximum temperatuur in de winter ligt rond de 12°C rond het kustgebied en 3°C in meer centraal gelegen gebieden. Dit wordt veroorzaakt door een serie koufronten van de Zuidelijke Oceaan. De lente is een seizoen van verandering, waarbij de overschakeling van winter naar zomer merkelijk voelbaar is. Sneeuwval is tot oktober nog steeds normaal.

Landschap

Tasmanië staat bekend om zijn vele nationale parken en groene ruige landschappen.
Een groot deel van het eiland is ongerept en aangesteld als nationaal- of wildpark. Daarnaast kan men op Tasmanië vele watervallen vinden. De kustlijn is bergachtig met een aantal witte zandstranden. In de wateren rondom Tasmanië kan men ideaal duiken en snorkelen naar het kleurrijke onderwaterleven.

Cultuurfactoren

Evenementen

Van december tot en met oktober worden diverse evenementen georganiseerd in Hobart. Dit varieert van muziek- tot allerlei culture evenementen. Het meest bekende evenement is waarschijnlijk het Falls Festival tijdens Oud & Nieuw. 3 dagen lang treden er internationale en Aussie bands live op. Een ander bekend festival is het Wooden Boat Festival in februari van de oneven jaren. Daar kan je de hele haven zien opleven en allerlei bootkunsten bewonderen. Hier kan je duidelijk zien dat Hobart trots is op zijn maritieme verleden. De inkom is gratis.

Musea en zijn architectuur

Het MONA (museum van oude en nieuwe kunst) is een kunstmuseum gevestigd in Hobart, de hoofdstad van Tasmanië. Het is het grootste particulier gefinancierde museum in Australië. Het museum presenteert moderne en hedendaagse kunst uit de collectie van David Walsh. MONA werd officieel geopend op 21 januari 2011.

Het MONA gebouw lijkt op straatniveau te worden gedomineerd door de omgeving, maar het interieur beschikt over een spiraaltrap die tot drie grotere niveaus van labyrintische weergave ruimten ingebouwd in de kant van de kliffen rond Berriedale schiereiland leidt. Er zijn geen ramen en de sfeer is opzettelijk onheilspellend. Voor het invoeren van het museum dalen de bezoekers een "schijnbaar eindeloze vlucht van trap".

Gastronomie

De specialiteiten zijn gegrild of gepaneerd vlees, fish & chips en vegemite sandwich. Een vegemite sandwich is donkerbruine Australische voedselpasta gemaakt van overgebleven brouwersgist met verschillende plantaardige en specerijen additieven ontwikkeld door Cyril P. Callister in Melbourne.
Hun dranken zijn niet zo sterk (van 3 tot 5% alcohol). Tasmanië is trots op hun oudste brouwerij van Australië: Cascade in Hobart.

De andere grote nationale drank is wijn. Het gematigde klimaat op het eiland is ideaal voor de teelt van druiven.

Begeleidende factoren

Er zijn ongeveer 531 hotels aanwezig op het eiland.
Even een opsomming van enkele plaatsen die het meer dan waard zijn te bezoeken:

 • Mount Wellington: prachtig uitzicht.
 • Franklin Rivier: kajak, uitzicht.
 • Cataract Gorge Reserve: uitzicht, brug, restaurant.
 • Dierenreservaat voor vogelbekdieren
 • Snowy Mountains (in de winter voor wintersport)

People-Planet-Profit

People

De Tasmaniërs waren de inheemse bevolking van de Australische deelstaat Tasmanië. De dag van vandaag worden de Tasmaniërs beschouwd als uitgestorven omdat er geen volbloed-Tasmaniërs meer zijn. Het volk verdween in de jaren na de Europese kolonisatie van Tasmanië. Hun nakomelingen leven nog steeds in Tasmanië, maar veel van de originele cultuur en taal is verloren gegaan. Vanaf de jaren zeventig probeert men echter de cultuur te doen heropleven.

Er zijn nu ongeveer 150 000 mensen die rechtstreeks afstammen van Tasmaniërs. De meest bekende groep: de 'Lia-Pootah'.

Men wordt erkend als Tasmaniër wanneer:
 • Hij/zij Tasmaanse voorouders heeft,
 • Hij/zij zelf deze afkomst erkent,
 • De gemeenschap deze afkomst erkent.

Planet

Zoals al eerder gezegd staat Tasmanië bekend om de prachtige en nog ongerepte natuur.
Zo komt bijvoorbeeld de Tasmaanse Duivel enkel nog voor op het eiland. Het is een vraatzuchtig vleesetend buideldier. Ongeveer 3000 jaar geleden kwam het ook nog voor in Australië. De populatie van het dier neemt de laatste jaren sterk af en dat door een besmettelijke vorm van kanker.

Hoewel het eiland vrij klein is zijn er ongeveer 500 zelfstandige beschermde gebieden. Het eiland werd ook lange tijd gezien als vooruitstrevend op het gebied van de natuurbescherming, maar inmiddels is dat niet meer het geval. Zo wordt de beroemde Styxvallei bedreigd door houtkapbedrijven en worden ook veel andere natuurgebieden die niet beschermd zijn bedreigd met totale vernietiging.
Ook de regenwouden worden bedreigd, maar daar is een groot deel van opgenomen in de Erfgoedlijst. ⅕ Van het eiland staat op de Erfgoedlijst. Men doet er veel aan om de natuur zijn gang te laten gaan en zo weinig mogelijk in de grijpen. Zo probeert met de natuur naast de mens te laten bestaan.

Profit

Tasmanië wordt voorgesteld als de droomreis van elke natuurliefhebber. Het toerisme zelf, de restaurants, hotels, etc komen vooral voor in het zuiden van het eiland. Het eiland wordt vooral bezocht voor de natuur, de zeldzame dieren en de mooie uitzichten. De lokale bevolking is dus niet overgeleverd aan het toerisme.

Tasmanië, een land dat zeker de moeite waard is!
© 2015 - 2024 Lotted, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eilanden; BakereilandEilanden; BakereilandIn de noordelijke Stille Oceaan, halverwege Hawaï en Australië ligt het onbewoonde Bakereiland. Het is 1,4 km² groot en…
Amsterdam: eiland in de Indische OceaanAmsterdam is niet alleen de naam van onze hoofdstad, maar ook een eiland dat in de zuidelijke Indische Oceaan ligt. Het…
Riverdale, een bekend merk voor woonaccessoiresRiverdale, een bekend merk voor woonaccessoiresRiverdale is een merk dat hoofdzakelijk gericht is op woonaccessoires. Deze woonaccessoires zijn onderdeel van een herke…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…

Het onbewoonde eiland Klein CuraçaoHet onbewoonde eiland Klein CuraçaoVoor wie op zoek is naar een rustig, tropisch eiland met mooie duik- en snorkelmogelijkheden is Curaçao natuurlijk een u…
Moezel: Natuurgebied Dortebachtal, specifieke flora en faunaMoezel: Natuurgebied Dortebachtal, specifieke flora en faunaWie Moezel zegt, denkt meestal aan wijndorpjes en wijnproeverijen. Toch biedt de Moezel ook nog andere dingen op allerle…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bjørn Christian Tørrissen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.easytobook.com/nl/australie/tasmanie
 • http://www.australie.nl/australie/reisgids/tasmanie
 • http://www.tripadvisor.nl/Tourism-g255096-Tasmania-Vacations.html#MAPVIEW
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tasmani%C3%AB
 • http://www.aroundtheglobe.nl/reizen/australie/hobart-tasmanie-si10527.html
Lotted (5 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.