Het onbewoonde eiland Klein Curaçao

Het onbewoonde eiland Klein Curaçao Voor wie op zoek is naar een rustig, tropisch eiland met mooie duik- en snorkelmogelijkheden is Curaçao natuurlijk een uitstekende bestemming. Voor wie het nog rustiger wil hebben, is er Klein Curaçao: een onbewoond eilandje ongeveer tien kilometer ten zuidoosten van Curaçao. Omdat het een zeer klein eiland is, is het alleen per boot te bereiken.

Van bewoond naar onbewoond

Wanneer Klein Curaçao precies ontdekt is, is onbekend. Wel woonden er vroeger vissers op het kleine eiland met een grootte van ongeveer drie vierkante kilometer. Ook gebruikte de WIC (West-Indische Compagnie) het eiland in de zeventiende en achttiende eeuw om zieke slaven in quarantaine te houden voordat ze naar Curaçao gebracht werden.

Officieel werd het eiland in 1871 op de kaart gezet door John Godden, een Engelse mijningenieur. Omdat Klein Curaçao voor die tijd vooral een vogelbroedplaats was, ontdekte John Godden dat er veel fosfaat aanwezig was. Fosfaat was een zeer gewild product: het werd onder andere in Europa gebruikt als toevoeging voor veevoer en kunstmest.

Door de fosfaatwinning (in vijftien jaar tijd werd er ruim negentig ton fosfaat gewonnen) veranderde het landschap van Klein Curaçao. Het werd dor en kaal en de vissers die er nog woonden, vertrokken. Vanaf dat moment werd Klein Curaçao een onbewoond eiland.

Het scheepswrakHet scheepswrak

Vuurtoren

Omdat er veel scheepvaart was en is rondom Klein Curaçao was er een wens voor een vuurtoren op het eiland. In 1849 werd de eerste vuurtoren neergezet, die scheepvaarders moest waarschuwen voor het eiland. Klein Curaçao is namelijk gemakkelijk over het hoofd te zien, doordat het erg laag gelegen is en natuurlijk zeer klein is.

In 1877 raasde er een orkaan over het eiland, die ook de vuurtoren verwoestte. Er werd daarna een nieuwe vuurtoren gebouwd. Deze staat nu nog steeds op het eiland en is te bezoeken. Wel moeten bezoekers uitkijken, want de vuurtoren en de gebouwen erom heen worden niet meer onderhouden en zijn flink vervallen. Wie toch naar boven durft te gaan, heeft een prachtig uitzicht over het eiland en kan ook het scheepswrak zien. Dit ligt er sinds 1982 en is een wrak van een tanker.

Het eiland bezoeken

Klein Curaçao is per boot prima bereikbaar vanaf Curaçao. Afhankelijk van de wind en het water is het ongeveer anderhalf uur varen. Hierbij moet rekening gehouden worden met flinke golven op de heenweg, iets dat voor sommige mensen gelijk staat aan zeeziek worden.

Wie niet in het bezit is van een eigen boot, kan een excursie boeken met de boottocht inclusief. Verschillende bedrijven bieden Klein Curaçao aan met ontbijt, lunch, parasols, strandbedjes en te lenen snorkelsets. Zo’n excursie boeken is aan te raden, omdat er verder op het eiland geen voorzieningen zijn. De bedrijven hebben hun eigen stukje strand met parasols, ligbedjes en primitieve toiletten, maar deze zijn niet bedoeld voor mensen die niet met hen meegevaren zijn.

Wat te doen op het eiland?

Naast heerlijk zonnen en luieren, biedt het eiland veel duik- en snorkelmogelijkheden. Ook bestaat de kans om schildpadden te zien. Verder kan er gewandeld worden over het eiland, onder andere richting de vuurtoren en het scheepswrak. Er zijn op Klein Curaçao wandelpaden aangelegd, al zijn deze niet van de allerbeste kwaliteit. Aan te raden is wel om het wandelen ’s ochtends te doen in verband met de oplopende temperatuur ’s middags.
© 2015 - 2024 Miriammylene, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooiste duik en snorkel locaties: Menjangan eilandMooiste duik en snorkel locaties: Menjangan eilandMenjangan eiland is een klein eilandje dat zo'n vijf kilometer boven het noord-westen van Bali ligt. De plek wordt aange…
Overleven op een onbewoond eiland. Wat heb je nodig?Overleven op een onbewoond eiland. Wat heb je nodig?Overleven op een onbewoond eiland. We zien het bijna wekelijks op tv hoe verschillende personages weken, maanden en zelf…
Minsener-Oldoog - Onbewoond Duits WaddeneilandMinsener-Oldoog - Onbewoond Duits WaddeneilandIn het Duitse wad ligt Minsener-Oldoog. Dat eiland heeft niet voor niets twee namen aan elkaar gekoppeld. Het bestaat in…
De laatst levende Galapagos schildpadDe laatst levende Galapagos schildpadDe schilpad Georgen was de enige overgeblevene in zijn soort. Men dacht zijn soort volledig was uitgestorven totdat men…

Betaalbare zonvakanties in de winterBetaalbare zonvakanties in de winterAls u van de zon houdt is het zeer aan te raden een keer in de winter een zonnig land op te zoeken. Vooral voor mensen m…
Tasmanië: het eiland van InspirationTasmanië: het eiland van InspirationMen reist niet enkel om de wereld te verkennen of om er gewoon even tussenuit te zijn.. Mensen reizen ook om zichzelf te…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Foto zelf gemaakt
  • Eigen bezoek aan Klein Curaçao
  • Informatiefolder Miss Ann boattrips
  • Tourist Events, brochure Curaçao 2015
  • Informatieboekje van Arke, uitgave zomer 2015
Miriammylene (63 artikelen)
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.