Ringsted, centraal gelegen in Seeland, Denemarken

Ringsted is een stadje in Denemarken wat in 2014 ongeveer 21.000 inwoners heeft. Het ligt op Seeland, hetzelfde eiland waarop ook Kopenhagen en Roskilde liggen. Vanaf het internationale vliegveld van Kopenhagen is het precies een uur reizen met de trein, als je kiest voor een trein met rechtstreekse verbinding. Ringsted is geen toeristische stad maar daarom is het des te leuker om het te bezoeken. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Rijke geschiedenis, suffe toekomst

Het is te klein om een stad genoemd te worden en te groot om een dorp te zijn. Het heeft een rijke geschiedenis maar de toekomst is waarschijnlijk dat het een slaperig stadje blijft. De grootste Scandinavische bakstenen kerk staat in Ringsted; het is de Sint Bendt's kerk, wat op een natuurlijke heuveltje in het verder vlakke Deense landschap staat. De eerste kerk op deze plek is al in de Middeleeuwen gebouwd. In begin 19e eeuw brandde het oude kloostergebouw; de kerk is het enige wat nog over is. De Sint Bendt's kerk stamt uit 1170. Daarvoor stond er een Travertijner kerk op dezelfde plaats. De Sint Bendt's kerk is een koninklijke begraafplaats voor verscheidene koningen en koninginnen. Naast de kerk staan nog twee huisjes in gele en roze kleuren. Deze huisjes zijn de oudste huizen van Ringsted.

Ga naar het radiomuseum

Tegenover de centrale kerk begint het winkelcentrum. Hier zijn vele restaurants en winkels gevestigd. Er is voor elk wat wils. Als je schuin tegenover de Sint Bendt's-kerk de Hansgade - gade betekent straat- inloopt, kom je aan het eind, op nummer 34, uit bij het Radiomuseum. Hier is een permanente tentoonstelling van radio's te bewonderen van het bouwjaar 1931 tot 1971. Verder zijn er veel oude grammofoonspelers te zien. Het museum is niet bijzonder groot maar wel leuk om even te bezoeken. Aan het begin van de Hansgade, op nummer 3, zit konditorei Hansen; daar kun je heerlijk een kopje koffie met een stuk taart eten. Dit is de enige en de oudste tearoom van Ringsted.

Ringsted Vindmølle

De Hansgade komt uit op de Køgevej. Aan deze weg staat op nummer 41 een mooie molen die je van verre ziet. De molen is ruim 200 jaar oud en maakt nog steeds meel van biologische tarwe. De molen is tegelijkertijd een museum dat geopend is op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag van 11.00 tot 16.00. Uiteraard kun je de meel die er gemalen wordt kopen. De windmolen heeft een zeer Nederlands uiterlijk. De huidige molenaar zegt dat de buitenkant Nederlands is maar dat de binnenkant door een Deen en een Duitser zijn gemaakt. Pal naast de molen is het historisch museum van Ringsted gevestigd. Dat is geen groot museum en het heeft geen echt bijzondere collectie; het is meer een verzameling oude spullen waar een verhaal van is gemaakt. Helaas is dit verhaal alleen in het Deens uitgebeeld zodat de meeste Nederlandse bezoekers op zijn minst een goede vertalende gids moeten meenemen om te begrijpen wat er allemaal staat.

Het Deens

Tijdens een bezoek aan Denemarken is het een extra belevenis om de Deense taal te leren. Met een woordenboekje en een boekje ´Deens op reis´ kom je al een heel eind. De meeste Nederlanders spreken geen Deens. Dat is geen probleem want Denen kunnen prima met Engels overweg. Er is bijna geen Deen die je niet in het Engels de weg kan wijzen. Overigens lijkt het Deens erg op het Nederlands alleen is dat niet voor iedereen duidelijk omdat er een aantal andere letters wordt gebruikt. Wanneer je daar doorheen prikt en enige basiskennis van het Deens hebt,kun je al snel de grote lijnen snappen. Bijvoorbeeld 'leeuwen brullen' is Løven brøler. Een o met een streepje er doorheen spreek je uit als een ´u´ zoals in brullen.

Huur een gratis fiets

Je bezoek in Ringsted kun je beginnen met een bezoek aan de bibliotheek. Hier worden namelijk gratis fietsen verhuurd. Je moet bij de bibliothecaris een deposito achter laten wat je terug krijgt bij het inleveren van de fiets. In 2014 was de hoogte van het deposito 50 Deense kroon, iets meer dan 6 euro. Je kunt de fiets lenen zolang je in Ringsted verblijft. De fiets is misschien niet van perfecte kwalieit, maar waar vind je nu een gratis huurfiets of beter gezegd: leenfiets? Ringsted is voornamelijk vlak maar het kent afentoe een lichte glooiing. In het toeristeninformatiecentrum van de bibliotheek is een foldertje verkrijgbaar met fietsroutes. Een van de routes is 19 kilometer; dat is dus voor jong en oud te doen. Tijdens deze tocht kom je langs een meer, fiets je door een bos en kom je Deense vakwerkhuizen in ambachtelijke stijl tegen. Je kunt ook gewoon zelf een tochtje maken op de fiets. Ten noorden van Ringsted kom je al snel uit in landelijke en bosachtige gebieden.

Eten in Ringsted

In Ringsted kun je prima uit eten gaan. De restaurants zijn verzameld in het winkelcentrum. Zelfs daarbuiten vind je soms een pizzeria met pizza's voor omgerekend minder dan 6 euro. In het centrum heb je kwaliteitsrestaurants zoals Kokken og tyren. Italy&Italy is een Italiaans restaurant van goed culinair niveau. Dit restaurantje zit op de hoek, schuin tegenover de St Bendt´s kerk. Ferdinands Bofhus en de Raadhuskroen zijn redelijk goed maar vooral vleesgeoriënteerd. Raadhuskroen zit pal naast de Sint Bendt's kerk in het oude stadscentrum. Je hebt er een mooi uitzicht. Het Chinese restaurant tegenover de windmolen is wat gevarieerdheid betreft beter gericht op ieders afzonderlijke wensen. Er is ook een Japans sushirestaurant, voor als je van rauwe vis en rauw vlees houdt. Tegenover het station zit een Mexicaans restaurant, El Castilla, die elke vrijdag een tacobuffet hebben.

Muziek en kunst

In de zomer wordt er in elk weekend iets anders georganiseerd in Ringsted. Er zijn regelmatig optredens van bands en ook voor kinderen worden er voorstellingen georganiseerd. Ook met de kerst zijn er diverse evenementen in Ringsted. Mensen die meer visueel zijn ingesteld of van moderne schildercultuur houden kunnen terecht in een van de vijf galeries in Ringsted. Kijk voor de adressen op
  1. www.gaudi-galleriet.dk
  2. www.rigall.dk
  3. www.gallerifrem.dk
  4. www.hanneboisen.dk
  5. www.gallerigroennegaarden.dk
Verder is er een bioscoop en een theater. Deze laatste zit gevestigd in het Ringsted Conference Center. Ook in het sportscenter worden soms voorstellingen gehouden. In 2014 en 2013 trad hier ´Flying Superkids´ op, een spectaculaire dans- en acrobatiekvoorstelling gedaan door kinderen.

Openbaar vervoer Ringsted

Wanneer je in Ringsted zit ben je met de trein in 20 minuten in Roskilde en in een 50 minuten in Kopenhagen. Je bent ook zeer snel in Nestved of in Nyborg. Ringsted is een centraal gelegen plek; het ligt exact in het midden van Seeland, het eiland waar ook Kopenhagen op ligt. Ringsted is precies een uur met de trein vanaf het station van de luchthaven van Kopenhagen. Het is een prima bereikbare plaats. Vanaf het station van Ringsted is het 10 minuten lopen om in het centrum te komen. Vrijwel alle plekken in Ringsted zijn prima te voet bereikbaar maar er rijden ook bussen van en naar het station. Als je in de trein zit kun je ervoor kiezen om met de eerste klas te reizen. Dat heeft als extra voordeel dat je beschikking over gratis koffie, thee, water, een chocolaatje en een paar kranten hebt. In alle coupés van de treinen heb je gratis draadloos internet. In veel coupés kun je je telefoonlader of laptoplader in een stopcontact steken. Diverse coupés hebben vloerbedekking; de treinen zijn in Denemarken beter ingericht dan in Nederland.
© 2014 - 2023 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor een leuke tijd in DenemarkenTips voor een leuke tijd in DenemarkenDenemarken is een fijn land. Het is dichtbij, er wonen leuke mensen en er zijn zeer verschillende bezienswaardigheden te…
Studeren in DenemarkenIn Denemarken betaal je geen collegegeld. De kwaliteit van het onderwijs in Denemarken is erg hoog. Maar wat houdt stude…
Roskilde, mooie stad aan een fjordRoskilde is bekend van het vierdaags rock- en popfestival wat er elk jaar in juli wordt gehouden. De stad is in die tijd…
Ribe  Raadhuis, Kerst, museum en meer bezienswaardighedenRibe Raadhuis, Kerst, museum en meer bezienswaardighedenRibe is een Deense stad aan de waddenkust. Door de stad stroomt de Ribe Å en die rivier heeft in het verleden grote voor…

Gotland, geologie en geografieGotland, geologie en geografieGotland is in vele opzichten een bijzonder eiland. Het feit alleen al dat het eiland grotendeels bestaat uit kalksteen i…
Chefchaouen - Magisch blauw dorp in MarokkoChefchaouen - Magisch blauw dorp in MarokkoEr was eens een blauwe stad, een plek waar de tijd stil heeft gestaan, waar niets hoefde of moest. Een stad met blauw en…
Bronnen en referenties
  • Bezoek aan Ringsted in 2014
  • Foto´s: Thomas Dijkman, genomen met een GoPro Hero 4, een onderwatervideocamera met fisheye-lens.
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 22-10-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.