Singapore, warm aanbevolen

Singapore is meermaals uitgeroepen tot de beste plaats ter wereld voor expat's. Niet ten onrechte. De stad heeft heel wat te bieden, ook voor toeristen. Het is niet alleen clean en modern, er zijn ook heel wat bezienswaardigheden, attracties en culturele evenementen. Na een bewogen geschiedenis kan het de toerist en de inwoners nu een breed gamma bieden aan hypermoderne gebouwen, historische gebouwen en plaatsen, verschillende culturen, tempels, ontspannings- en shopping mogelijkheden.

Algemene informatie

Singapore telt 5,4 miljoen inwoners (2013) op een oppervlakte van 716,1 km² (2013). Dit is afgerond 7500 inwoners per km²! De werkloosheid bedraagt er slechts 1,8 % en de levensverwachting voor mannen is er 79,9 jaar, voor vrouwen 84,5 jaar. Geen slechte cijfers. Jaarlijks lokt het 15,4 miljoen toeristen, Maleise bezoekers die toekomen over land niet inbegrepen.
Het land kent politieke partijen en verkiezingen maar sinds de onafhankelijkheid is er slechts één partij geweest die het land alleen regeert, de People's Action Party (PAP).
Singapore ligt aan de straat van Singapore, ten zuiden van het schiereiland Maleisië, met als grote buur aan de overkant van de zee-engte, Indonesië. Het kent een tropisch klimaat, warm en vochtig met minimumtemperaturen het hele jaar door rond de 25 °C en maximumtemperaturen net boven de 30 °C.
Het openbaar vervoer is er modern en goed georganiseerd. Alleen de verbinding tussen het spoorwegstation Woodlands, de verbinding met Maleisië en Thailand, en het lokale MRT netwerk had iets makkelijker gekund. Nu zijn reizigers verplicht om een passende busverbinding te zoeken. Het MRT netwerk sluit wel aan op de internationale luchthaven Changi.

Een beetje geschiedenis

In 1819 vestigt de latere Sir Stamford Raffles een Britse handelspost in Singapore na een overeenkomst met de plaatselijke heerser, de sultan van Johor. Het groeide al snel uit tot een belangrijke haven en werd samen met Penang en Malakka een Britse kroonkolonie. De groei werd bevorderd door de opkomst van de stoomschepen en de succesvolle ontwikkeling van rubberplantages. In 1860 waren er ongeveer 80.000 inwoners, 60 % van Chinese afkomst, 16 % van Indiase, vooral Zuid-Indiase afkomst en slechts 13 % Maleiers.
In 1941 werd Singapore ingenomen door de Japanners. Na de oorlog werd het een kroonkolonie. Penang en Malakka werden opgenomen in een Maleise federatie nog steeds onder Brits bestuur. Maar er was dan een beweging ontstaan voor onafhankelijkheid die uiteindelijk in 1963 leidde tot de vorming van de federatie Maleisië met Singapore, Sarawak en Noord Borneo (Sabah). Al in augustus 1965 verliet Singapore de federatie en werd het een zelfstandige staat. In december van dat jaar werd het een republiek.

Toeristische attracties

Marina Bay Sands
De nieuwste stadsuitbreiding is uitgegroeid tot een toeristische attractie van de eerste orde. Op de nieuw op de zee veroverde terreinen zijn een aantal gebouwen en parken aangelegd die met elkaar wedijveren om de gunst van het publiek. Indrukwekkend door zijn omvang, architectuur en vormgeving is het hotelcomplex met een 150 meter lang openluchtzwembad op de top. Maar het is ook mooi! Ondergronds is het verbonden met een uiterst luxueus shopping center en casino. Het biedt uitzicht op de tuinen met de 'superbomen', artificiële constructies bestemd om water en energie op te vangen voor de nabijgelegen gebouwen. Ze zijn verbonden door een wandelweg op grote hoogte. Nog in de tuinen zijn een aantal gekoelde serres neergepoot in de vorm van zeeschelpen. Meer naar het oude centrum toe is het gebouw voor kunst en wetenschap een andere blikvanger. Aan de overkant van de riviermonding biedt ook de Singapore flyer de gelegenheid om de stad te overzien.

Historische gebouwen

Ere wie ere toekomt. Het Raffles hotel, is niet zomaar een hotel. Het beslaat een gans blok. Het bevat een aantal rustige charmante binnentuinen die gratis te bezoeken zijn. Het geheel werd in 1887 geopend en in 1989 gerenoveerd.
Het koloniale centrum rond het oude parlementsgebouw, ligt aan de vroegere monding van de Singapore rivier. Oudere huizen langs de kaaien Clarke Quay en Boat Quay zijn gerestaureerd en de rivieroevers zijn uitgegroeid tot restaurantboulevards.

Shoppingcentra

Behalve het uiterst luxueuze shopping center nabij de Marina Bay Sands (zie hoger) is vooral Orchard road bekend. Het is een aaneenschakeling van shopping centra, een onwaarschijnlijke hoeveelheid winkeltjes. Vaak zijn deze ondergronds met elkaar verbonden. Orchard road zelf is immers een drukke verkeersader. Voetgangers wordt dan ook duidelijk gemaakt dat ze niet zomaar kunnen oversteken maar gebruik dienen te maken van ondergrondse passages. Voor gespecialiseerde Aziatische producten kunt u terecht in Chinatown, Serangoon Road en Arab street.

Tempels

Rond de Shah Jalan moskee ligt een oudere wijk met winkeltjes in Arab street en restaurants met veelal Arabische of Turkse menu's. Maar er is ook een café met Belgische bieren. Naast de moskee ligt het centrum voor Maleis erfgoed, vroeger het paleis van de sultan. Verder kan u in de stad ook Hindoe en Chinese tempels bewonderen. De meeste Hindoe tempels zijn gebouwd in Zuid-Indiase stijl. De meeste Indiërs in Singapore zijn Tamil. De Sri Mariamman tempel in Chinatown, is een nationaal monument. De Chettiar tempel bevat een aantal elementen zoals glazen dakpanelen, bewerkte houten deuren die de moeite waard zijn, nog afgezien van het altijd wat bevreemdende van Indiase tempels. Bij de Sri Srinivasa Perumal tempel aan de Serangoon straat moet u aandacht hebben voor de centrale toegangspoort en de centrale gebedsruimte.
Sommige Chinese tempels zoals de Thian Hock Keng tempel behoren tot de oudste gebouwen van de stad. Geniet van de typische daken met hun versieringen en sta even stil bij de vooroudertabletten. Als u wat meer tijd heeft kan u ook de taoïstische tempel bezoeken op het eiland Kusu.

Parken
Voor liefhebbers is de botanische tuin een must. De oude ingang is bereikbaar met de bus maar aan de andere zijde van het park is er ook een nieuw metrostation aangelegd. De tuinen zijn gratis toegankelijk en bevatten gespecialiseerde onderdelen zoals 'geneeskrachtige' planten. Niet te missen, maar hiervoor is wel een toegangskaartje vereist, is de orchideeëntuin.
De zoo van Singapore, de Singapore Zoological Garden is voor liefhebbers de moeite waard, net als het er naast gelegen Night Safari. Andere mogelijkheden zijn het Jurong Bird Park en een regenwoudreservaat, het Bukit Timah Nature reserve. Het aantrekkelijke hier is dat er kaarten beschikbaar zijn, dat het berijdbare en bewandelbare paden heeft en bovendien op de top van de heuvel en aan een oude steengroeve een mooi uitzicht biedt.

Sentosa

Dit eiland is vooral bestemd voor ontspanning. Het bevat een aantal ontspanningsparken zoals de Universal Studios Singapore, dierenparken maar ook golfterreinen en meer dan 3 km prachtige stranden. Het is bereikbaar vanaf VivoCity via een overdekt wandelpad, met de Sentosa Express of een kabelbaan.
Wilt u meer stranden dan kan u ook terecht op het zowat 10 km lange strand tussen de Marina Bay en de luchthaven Changi of op de stranden op Kusu.
Onverwachte plekjes
Neem de tijd om ook wat ongebaande wegen te bewandelen. De stad is voortdurend in verandering en wellicht kom je nieuwe parels tegen zoals de fountain of wealth, verborgen midden een rond punt, omgeven door horecazaken en de gebouwen 'One', 'Two', 'Three', 'Four' and 'Five'.
Neem ook even de tijd om de nieuwe art deco toren 'Park View' te bewonderen aan de North Bridge Road. Door de niet te stuiten bouw van nieuwe torengebouwen dreigt hij snel in de verdrukking te komen maar het is en blijft een parel.
© 2014 - 2024 Shupol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Singapore Sling: cocktail met gin en kernsenbrandyDe Singapore Sling: cocktail met gin en kernsenbrandyZoete herinneringen aan die vakantie in Singapore? Of gewoon een spectaculaire nieuwe cocktail proberen? Misschien is de…
Voor 1 euro overnachten in SingaporeSingapore Airlines geeft van 15 april tot 30 september 2009 voor 1 euro een overnachting weg in Singapore. Dit gebeurt i…
Een stedentrip naar SingaporeSingapore is het kleinste land van Zuidoost-Azië, het is tevens ook een stad. Het is een van de welvarendste landen ter…

10 reistips voor RuslandNaar Rusland gaan is niet eng, zoals sommige mensen denken. Je moet gewoon goed voorbereid op reis gaan. Verder moet je…
Singapore in zeven vragenSingapore in zeven vragenOver Singapore wordt op Nederlandse websites niet gek veel geschreven, en wat er geschreven wordt is vaak achterhaald. V…
Bronnen en referenties
  • www.singaporeexpats.com
  • www.singstat.gov.sg
Shupol (19 artikelen)
Gepubliceerd: 18-04-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.