10 reistips voor Rusland
Naar Rusland gaan is niet eng, zoals sommige mensen denken. Je moet gewoon goed voorbereid op reis gaan. Verder moet je scherp blijven en verstandig handelen. Leer het alfabet en probeer wat Russische woorden. De Russen weten dat hun taal moeilijk is om te leren dus als je een paar woorden weet win je snel wat sympathie. Oudere Russen spreken geen Engels en heel soms Frans. Jongere Russen zullen allemaal voldoende Engels spreken om een simpele conversatie te voeren.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
1. De taal
Rusland is een land met een ander alfabet; het Cyrillisch alfabet. Het kan geen kwaad om dit alfabet uit te printen zodat je wat basale, internationale woorden kan lezen zoals restaurant, taxi en koffie. Belangrijke zaken zoals geldmachines en vliegvelden zijn in het Engels en het Russisch aangegeven. Als je aan iemand de weg wilt vragen in het Engels, is het goed om te weten dat de oudere generatie geen woord Engels spreekt. Jongeren kunnen genoeg Engels voor een simpele conversatie.
Enige woorden
Hieronder staat een rijtje woorden in ons alfabet geschreven. Deze woorden kan je dagelijks nodig hebben.
- Dasvi danya: tot ziens
- Dobre utro: Goedemorgen
- Dobre diyen: goedendag
- Privjet: Hallo (informeel)
- Sto etta?: Wat is dat?
- Taksi: taxi
- Avtoboes: bus
- Kofje: koffie
- Priadno appetito: eet smakelijk
- Biljet: kaartje
- Gda taksi?: Waar is een taxi?
2. De vrouwen
In Rusland gaat men wat losser om met de liefde dan in westerse landen. Een vrouw zegt gemakkelijk 'I love you', maar eigenlijk wil ze een romance en meer niet. De kans is groot dat ze op een vervolgafspraak niet komt opdagen. Een Russische/Finse joodse vrouw verwoordde het zo: Russische vrouwen hebben een koud hart en liegen vaak. Ze zei erbij; voor mij geldt dat niet, maar ik ben de enige Russin die zo is!
3. Veiligheid
Rusland is in principe een veilig land om in te reizen maar in sommige buitenwijken van steden zijn zelfs Russen een beetje bang. Er is veel alcoholisme. Je ziet soms mensen midden op straat waggelen of ineen zakken om te gaan slapen. Pas op als je langs een dronkaard loopt, soms waggelt hij tegen je aan en Russen zijn vaak stevig gebouwd; er is een kans dat je omvalt. Als alcoholisten wakker zijn en ze zien jou, is de kans aanwezig dat ze om enkele roebels vragen. Verder zijn er veel mensen die om sigaretten vragen en boos worden als blijkt dat je die niet hebt; maar ze worden niet handtastelijk.
4. Culturele schoonheid
Russische steden zijn niet bijzonder mooi. Alleen Sint Petersburg is mooi, volgens de Russen zelf. Het blijkt dat Sint Petersburg vooral een mooie straat heeft, de Nevsky prospekt. Daaraan en daar vlak omheen liggen zeven paleizen en elf theaters. Vele toeristen en Russen die in Moskou zijn geweest zeggen: dat is een keer maar nooit meer. De museums in Rusland zijn van hoge kwaliteit. Het Hermitage museum in Sint Petersburg moet je een keer in je leven gezien hebben. Er hangen vele Nederlandse en Vlaamse meesters.
5. De keuken
In Rusland kun je internationaal eten maar het is een veel beter idee om gewoon Russisch te eten. De Russische keuken is erg goed. Men gebruikt veel verse groenten en schrikt niet terug voor een beetje
knoflook. Koolsalade is een typisch Russisch bijgerecht. Verder is borsch, een soep waar onder andere
bietjes in zitten een aanrader. In Rusland kunnen ze ook goed taarten en koekjes bakken. Ga daarom naar een banketbakker toe waar je voor een euro
koffie kunt drinken en voor 70 cent een taartje hebt(prijzen anno 2014). De grotere ketens in Rusland zoals Coffeeshop Company en Starbucks zijn minder interessant; dan kun je net zo goed in
Nederland naar een grote koffieketen gaan. De eenvoud van een traditionele Russische banketbakker en thee of koffiewinkel heeft zijn charme.
6. Theater
Theaters in Rusland staan op een hoog niveau. Het verdient aanbeveling om tijdens een reis in Rusland naar een opera, balletvoorstelling of klassiek concert te gaan. In het theater zijn altijd mensen aanwezig om je naar je plaats te wijzen als je het alfabet niet machtig bent. Een leuk voordeel is dat de prijzen in theaters erg laag zijn. Dat stamt uit de communistische tijd. Deze filosofie behelsde dat alles voor iedereen bereikbaar moest zijn en niet alleen voor een rijke elite. Theaters zijn vrijwel elke avond uitverkocht. Dat is wel wat anders in Nederland waar je 120 euro voor een kaartje moet betalen om naar het nationaal ballet te gaan met als gevolg dat de zaal soms maar voor een kwart gevuld is.
7. Gebruik de metro
De metro is in veel Russische steden duidelijker en beter dan in westerse steden. In Rusland loopt de metro eenlijnig; dat wil zeggen met weinig bochten. In westerse steden kan het soms gebeuren dat de metro onder een stad door slingert. Dat maakt het voor buitenstaanders moeilijk om te overzien waar een metro nu precies heen gaat. Verder is de metro in Rusland goed georganiseerd omdat het openbaar vervoer is. In het communistische Rusland was dit vervoerssysteem enorm goedkoop. Het is nog steeds niet erg duur; relatief veel goedkoper dan in Nederland. In Sint Petersburg kun je voor 28 roebel, zeg 50 cent, de hele stad doorreizen, waar dat in Amsterdam als snel 2 euro 80 kost. Bovendien is Amsterdam veel kleiner.
8. Visum
Een visumaanvraag is geen hele simpele gebeurtenis maar je kunt er in principe zelf, zonder inmenging van een visumbureau eentje aanvragen. Op de site van het Russische consulaat staat er alles over. Tegenwoordig zit er een Russisch visumcentrum in Den Haag, tegenover de Russische ambassade. Je kunt online een formulier invullen; handgeschreven formulieren zijn niet geldig. Je het aanvullend een vliegticket, verklaring van je reisverzekering dat deze in Rusland geldig is en een uitnodiging van een hotel nodig. Deze laatste verzorgt het hotel, soms met tussenmenging van een ander bedrijfje. Eenmaal op het visumbureau heb je voorrang als je een afspraak hebt gemaakt. Het lijkt misschien ingewikkeld maar bedenk dat het voor een Rus of Russin veel moeilijker is om Europa binnen te komen dan dat het voor Nederlanders is om Rusland binnen te komen.
9. Pas op met taxi
Op vliegvelden kunnen net zoals in Amsterdam mensen op je afkomen die je een taxi aanbieden. Ga daar niet op in! In Rusland kunnen deze mensen driemaal zo duur zijn als de officiële taxi. Op elke luchthaven is wel een informatiestand waarnaar je de plek kan vragen waar een taxi te verkrijgen is. Meestal ga je naar een balie waar je een ticket krijgt; vervolgens loop je naar de aangewezen plek en krijg je een taxi met het nummerbord wat op je ticket staat.
10. Ga naar een couchsurfing meeting
Couchsurfing is een systeem waarbij je gratis bij mensen kunt overnachten. je kunt eveneens mensen bij jou in huis laten slapen maar dat is niet verplicht. Daarnaast organiseert elke grote stad in de wereld meetings waar je medereizigers kunt ontmoeten. Zo leer je nieuwe mensen kennen die op hun beurt weer met nieuwe informatie over een stad komen. Daarnaast is het leuk dingen samen te ondernemen. Om te weten te komen waar een couchsurfingmeeting is , dien je lid te worden van deze site.