Langkawi archipel

Op nauwelijks 35 km van de Thaïse grens, in de Andamanse zee voor de westkust van het schiereiland Maleisië ligt de eilandengroep Langkawi. Doordat ze gedeeltelijk bestaan uit kalksteen heeft erosie gezorgd voor spectaculaire vormen. Dank zij de taksvrije status en infrastructuurwerken kent het toerisme er een ware boom en is het nu de voornaamste bestaansbron voor de bevolking. De hele eilandengroep kreeg de status van Unesco wereld geopark. Een groot deel van de oppervlakte regenwoud is beschermd, maar het intensieve toerisme kan toch voor een bedreiging zorgen.

Algemene informatie

Langkawi gelegen aan de westkust van het schiereiland Maleisië is volop in ontwikkeling. Het maakt deel uit van het sultanaat Kedah, een van de deelstaten in Maleisië. In 2010 waren er ongeveer 150.000 inwoners. De eilandengroep bestaat uit ongeveer 100 eilanden waarvan er slechts enkele bewoond zijn. Het voornaamste eiland is 'Pulau Langkawi'. De coördinaten van de hoofdplaats zijn 6 ° 19' NB en 99 ° 514 OL. De totale oppervlakte van de archipel bedraagt iets meer dan 47.800 ha. De temperaturen 's nachts bedragen ongeveer 22°C, overdag tussen de 30 °C en 35°C. Dank zij de zee voelt het toch aangenaam aan.

Toeristische troeven

De eilanden ogen als een paradijs, grillige rotsformaties, smaragdgroene bossen omzoomd door de turkoois- tot diepblauwe Andamanse zee met hier en daar een strook zandstrand. Verder worden ze opgefleurd door kleurige vogels, vlinders en bloemen.

Ondanks de natuurlijke schoonheid van de eilanden startte de toeristische ontwikkeling pas echt in 1986 onder impuls van de eerste minister dr. Mahathir Mohamed. De aanleg van een internationale luchthaven en de toekenning van een statuut van belastingvrijstelling hebben gezorgd voor een stroom van toeristen afkomstig uit Maleisië zelf, maar ook uit de rest van de wereld. De verdere ontwikkeling wordt gestimuleerd en begeleid door het Langkawi Development Authority. In 2007 verkreeg de archipel de status van wereld geopark vanwege de UNESCO. De hoofdstad is Kuah. Hier ligt de haven die verbinding geeft met het vasteland en met Penang.

De kabelbaan

De kabelbaan is wellicht de meest toegankelijke en meest bekende attractie. Het is dan ook werkelijk de moeite waard. Het is een van de steilste kabelbanen ter wereld met een prachtig uitzicht op het regenwoud, op de steile rotswanden en op de westkust met de luchthaven, de stranden van Pantai Cenang en Pantai Tengah en een aantal eilandjes. Halverwege en op de top zijn een aantal platforms gebouwd waar je geniet van een 360 ° panoramisch uitzicht. De skybridge maakt het geheel nog meer spectaculair. De rotsen voornamelijk opgebouwd uit zandsteen behoren tot de oudste uit Zuid-oost Azië en dateren uit het Cambrium tijdperk (450 miljoen jaar geleden).

De waterval van Telaga Tuja
In de buurt, in het zelfde geopark Machinchang, bevindt zich de waterval van Telaga Tuja ook wel bekend als de 'seven wells'. Zowel de waterval als de hoger gelegen natuurlijke kuipen en glijbanen zijn bereikbaar via trappen. Het is een behoorlijke klim, maar waterratten worden beloond. Voor liefhebbers zijn er op Langkawi nog andere watervallen te bezoeken, namelijk de Temurun en de Durian Perangin.

Andere bezienswaardigheden

Bezienswaardighedenzoals de mangroven, het karstgebied van de Kilimrivier, het meer van de zwangere vrouw op het eiland (pulau) Dayang Bunting worden vaak opgenomen in toer pakketten en gekoppeld aan andere activiteiten zoals bezoeken aan de vleermuizengrot, het voederen van vissen, arend spotting.

Dergelijke pakketten bestaan in verschillende uitvoeringen en omvatten ook dikwijls stops aan een strand op een van de andere eilanden. Het komt er op aan je goed te informeren en rond te kijken. Het loont zeker de moeite om een gids te hebben tijdens deze uitstappen.

De toeristische mogelijkheden worden verder aangevuld door watersportactiviteiten als jetski, kajakken en parasailen. Verder zijn er diverse mogelijkheden om gebruik te maken van motorboten of zeiljachten. Voor snorkelen en duiken wordt veelal aangeraden een excursie te boeken naar Pulau Payar Marine Park. Pulau Payar is een koraaleiland ongeveer 30 km ten zuiden van Langkawi. Sportievelingen kunnen terecht op de golfbaan, er zijn verschillende parcours voor paardrijders door de plaatselijke dorpjes, langs het strand en door het regenwoud van Machinchang. Ook voor wandelaars worden er tochten ingelegd door het regenwoud. Zelfstandig het woud intrekken wordt ten zeerste afgeraden.

Meer cultureel ingestelde reizigers kunnen terecht in het Ibrahim Hussein museum, kunnen zich inschrijven voor een cursus batik, of bezoeken de onderwaterwereld Langkawi in Pantai Cenang. Ook wie van de gelegenheid gebruik wil maken om te genieten van een massage heeft een ruime keuze.

Eten en drinken

Voor overnachting kan de reiziger kiezen uit een breed aanbod gaande van bed en breakfast tot luxe hotels en resorts. Aan de noordoost kust zijn de meest luxueuze resorts te vinden die beschikken over prachtige maar private stranden.

Zowel de hoofdstad Kuah als de kustplaatsen zoals Cenang bieden ook een uitgebreide keuze aan restaurants, van goedkope tot dure, van lokale keuken tot Mexicaans. Thaise en Chinese restaurantjes zijn er in overvloed en het is ook geen probleem om te genieten van vis en zeevruchten. Dank zij de belastingvrijstelling op alcohol zijn de dranken op het eiland, ook in de restaurants, duidelijk goedkoper dan in de rest van Maleisië.

Toekomst?

Het succes van de toeristische ontwikkeling kan natuurlijk ook een bedreiging worden. Dank zij een sympathieke regel dat de gebouwen aan de kust niet hoger mogen zijn dan een palmboom wordt de kustlijn gevrijwaard van Spaanse of Belgische toestanden. Er worden en werden trouwens best mooie gebouwen neergezet. Maar Oriental village geeft al enigszins een indruk hoe het eiland kan verworden tot een 'pretpark'. De grote stroom toeristen die allemaal de Kilim rivier willen afvaren met walmende en lawaaierige bootjes kan uiteindelijk ook een aantal dieren noodlottig worden. Investeren in minder vervuilende boten lijkt wenselijk.
© 2014 - 2024 Shupol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nusa Lembongan een idyllisch eilandje voor de kust van BaliEen reis naar het Indonesische eiland Bali is op zichzelf al een unieke ervaring. Maar het is ook zeker de moeite waard…
Uitstapjes in BarcelonaBarcelona is een geweldige stad om naar toe te gaan. Het is een stad met veel verschillende uitstapjes. Waar moet je zek…
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…

Afrikareis, waar moet je aan denken?Als je naar Afrika beneden de Sahara gaat moet je wat andere zaken meenemen dan bij een doorsnee strandvakantie. Voorkom…
Top 5: backpack-landen in Zuid-AmerikaTop 5: backpack-landen in Zuid-AmerikaZuid-Amerika heeft een unieke natuur en cultuur ten opzichte alle andere landen. Qua cultuur en natuur kan je zeker tere…
Bronnen en referenties
  • www.timeanddate.com
  • www.naturallylangkawi.my/EN/Langkawi_Geopark
  • Gratis toeristische folders ter plaatse
  • Eigen waarnemingen
Shupol (19 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.