Afrikareis, waar moet je aan denken?

Als je naar Afrika beneden de Sahara gaat moet je wat andere zaken meenemen dan bij een doorsnee strandvakantie. Voorkom vervelende verrassingen en neem tips ter hand van een ervaren Afrikareiziger. Een safari is een unieke vakantie. Neem vooral veel foto- en videomogelijkheden mee zodat je zelf schitterende plaatjes kunt schieten van de Afrikaanse dieren. Verder zijn er veel kledingtips omdat Afrika een totaal ander klimaat heeft dan wat Nederlanders en Belgen doorgaans gewend zijn. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Steden

Voordat je op safari gaat is de kans groot dat je één of meerdere dagen in een stad bent. In Afrika kun je in steden veilig rondwandelen behalve in Lagos, de grootste stad van Nigeria en alle grote steden van Zuid-Afrika, met name Johannesburg. Zuid-Afrika is het meest criminele land ter wereld. Als toerist merk je daar niet altijd iets van maar in 2004 is nog een KLM-toestel in Johannesburg het toneel geweest van een gewapende roofoverval. Verder zijn er in sommige andere landen onveilige woonwijken. Laat je altijd goed inlichten in het hotel. Als je met de taxi ergens heen gaat kan de taxichauffeur ook uitleggen waar je beter niet heen kan gaan.

Op safari

In je eentje wandelen terwijl je in een hotel bent vanwaar je safari´s onderneemt is sterk af te raden. De wilde dieren van Afrika kunnen tot dicht in het hotel komen. Apen zoals bavianen en vervetapen of vervet monkeys kunnen in een hotel komen als je de deur open laat, bijvoorbeeld van het balkon. Ze snaaien zo de suiker van je kamer. Houd dus altijd de deuren dicht, ook al ga je maar een paar seconde de deur uit. Zelfs aan de rand van steden en dorpen kun je wilde dieren aantreffen. Apen kunnen eveneens ritsen van tenten openmaken. Het is handig een klein slotje voor de ritsen te gebruiken als je op tentsafari gaat. Overigens is het zo dat als je in de tent ligt, de apen de ritsen niet zullen openen. ´s Avonds moet je in de natuur helemaal niet naar buiten gaan, of je bent met zijn allen bij een kampvuur. Daar schrikken wilde dieren van. Maar een eenling buiten in het donker is een gemakkelijke prooi...

Bellen

In lang niet alle gebieden van Afrika is telefoonverbinding. In dorpen en steden kun je prima telefoneren maar op safari is er geen verbinding met de rest van de wereld, of je moet over een peperdure satelliettelefoon beschikken. Zelfs als er wel verbinding is, is het verstandig om je telefoon in de koffer te laten. Je bent hier de dieren aan het observeren en je komt niet naar Afrika om te gaan bellen of mailen met andere mensen.

Kleurrijke kleding

Tijdens een safari in Afrika is het niet verstandig om felkleurige kleding te dragen. Dat kan de dieren afschrikken. Deze kleding kun je wel ´s avonds dragen. Het wordt rond 18.00 uur al donker en het is leuk om kleurrijke feestkleding mee te nemen voor de avonduren.

Wat neem je mee?

Hier staan een aantal kledingadviezen die van pas kunnen komen. Afrika is een warm land maar dat betekent niet dat je vaak in korte broek rondloopt. Als je op wandelsafari gaat, wordt er van de gids verwacht dat je een lange broek en goede wandelschoenen aantrekt. Er kunnen allerlei grassen op je been kriebelen, wat onplezierig aanvoelt, maar ernstiger is nog dat er veel insecten zijn in het bos of op de savanne. Zelfs een slang zal eerder in een bloot been bijten dan in een broek.
  • Zonnebril van hoge kwaliteit.
  • Hoed of witte pet tegen de zon, een zwarte pet vangt teveel warmte op in de tropen.
  • Poloshirt, T-shirt en overhemd met lange mouwen. Een trui is in zuidelijk Afrika in de winter (van mei tot september) niet overbodig. Maar neem vooral zomerse kleren mee. Het liefst niet in donkerblauwe kleur, want deze kleur trekt muggen aan.
  • Lange broek. Je loopt in de tropen overdag uitstekend in lange broek maar ´s avonds worden de malariamuggen actief. Deze prikken een stuk minder snel als je een overhemd met lange mouwen en een lange broek aan hebt. Overigens zullen lokale bewoners gewoon korte broeken en overhemden dragen maar die zijn de muggenbeten en zandvlooien gewend.
  • Formele kleren voor in luxe omstandigheden zoals een luxe trein of een luxe hotel,
  • Sportondergoed voor tijdens de safari´s want er zijn weinig wegen in Afrika. De meeste safari´s zijn off-road. De wegen die er zijn, zijn vrij hobbelig. Verder is het ook een goed idee om actieve safari´s zoals een wandelsafari, kanosafari, safari te paard of safari per olifant te doen. Hiervoor is het goed om sportondergoed te dragen, ook in verband met de warmte.
  • Goede wandelschoenen. Eventueel kun je hiervoor ook hoog kwalitatieve sportschoenen gebruiken.
  • Open schoenen zoals sandalen.
  • Een paar slippers voor de rustige momenten, aan het zwembad of op je terras en dergelijke.
  • Zwemkleding. Afrika is erg heet en er zijn bij diverse hotels zwembaden. Je kunt vrijwel nooit in een meer of rivier zwemmen vanwege de krokodillen.
  • Een sjaal voor in de wintermaanden. Tijdens de winter wordt het niet echt koud maar je dineert ´s avonds in de meeste hotels buiten, dus kan een eenvoudige sjaal meenemen geen kwaad. De winter is in Afrika bezuiden de Sahara van mei tot september.
  • Lichte regenkleding. Je hoeft geen regenbroek mee te nemen maar een eenvoudige regenjas of -poncho kan geen kwaad. Tijdens de zomermaanden kan het iets meer regenen. De zomer duurt op het Zuidelijk Halfrond van november tot april.

Apparatuur

Ook al ben je geen professionele fotograaf, het is van het allergrootste belang om een foto- of videocamera mee te nemen naar Afrika. Anders gelooft het thuisfront bijvoorbeeld niet dat je een luipaardmoeder met jonkies hebt gezien. Een opname maken met je telefoon lijkt heel wat maar het is verstandiger om een goede camera te kopen.
  • Fotocamera, videocamera en heel veel geheugenkaarten. Denk eraan dat je nergens geheugenkaarten kunt kopen. In plaats van geheugenkaarten kun je eventueel een laptop meenemen om ´s avonds de foto´s en films op te zetten zodat je ´s morgens weer opnieuw kunt beginnen met lege geheugenkaarten.
  • Extra opgeladen accu´s zijn een must. Tegenwoordig zijn er cameratassen met zonnepanelen te koop. In de meeste hotels kun je met een verloopplug je camera opladen maar op afgelegen plekken kan dat helaas niet. Neem een aantal accu´s mee, het liefst met veel milliampère, dat betekent dat je er langer mee kunt doen.
  • Stopkontaktverloopjes. Er zijn nog altijd geen universele stopkontakten in de wereld. Er zijn simpele adapters of verlooppluggen te koop die je kunt gebruiken in alle stopkontakten van de wereld. Soms kun je deze in een hotel lenen maar er zijn hotels die er exorbitant hoge prijzen voor vragen.
  • Watervaste tas voor je camera en stofvrije tas voor de camera.
  • Als je contactlenzen draagt is het verstandig om een reservebril mee te nemen. Als de weg droog is kan er veel stof opwaaien en dat kan de ogen irriteren.
  • Verrekijker! Een verrekijker behoort tot de absolute musts om mee te nemen naar Afrika. Een gids heeft ook een verrekijker maar als er meer mensen zijn met een verrekijker dan is er meer kans op het zien van bijzondere dieren. En misschien ben jij wel de eerste die een luipaard spot.
  • Als je een nachtsafari gaat doen en je moet toch een nieuwe verrekijker kopen, neem er dan één met nachtstand of night vision.

Gezondheid

Ziek worden op reis is iets wat je niemand toewenst. Je Het is belangrijk om een klein medicijntasje of -doosje mee te nemen. Zelfs een eenvoudige wond kan in tropische weersomstandigheden minder snel helen. Het is daarom van belang om pleister en ontsmettingsmiddelen in de EHBO-doos te doen, of bijvoorbeeld calendulazalf, een zalf die wonden sneller doet genezen.
  • Persoonlijke toilettas, denk eraan dat de meeste basale dingen geleverd worden door het hotel maar alles wat daarbuiten valt zal je echt zelf moeten meenemen.
  • Malariapillen. Als je er niet van houdt om de dagelijkse pillen in te nemen, neem dan Lariam, die hoef je maar eens per week in te nemen. Lariam heeft als bijwerking dat je helder gaat dromen, voor de rest is dit een adequaat en gezond middel wat gebaseerd is op het natuurproduct kinine. Als je niet van synthetische pillen houdt, zorg er dan voor dat je een bitter alternatief hebt zoals papajabladeren.
  • Neem een olie mee die goed is voor de huid zoals kokosolie of arganolie. Nergens schijnt de zon zo hard als in Afrika en je huid is dat niet gewend. In Afrika verbrand je al als je twee uur lang in de schaduw van een parasol aan het zonnen bent op een bewolkte dag. Ook moet je niet te lang zwemmen in een zwembad omdat je ook dan in de volle zon bent.
  • Insectenverdrijvers worden door de meeste hotels aangeboden maar het kan geen kwaad om extra insectenverdrijvers op de huid te smeren. Bushman is een duur maar goed merk wat de muggen afschrikt. Mensen die Suriname kennen zullen krapa-olie aanraden; dat houdt de muggen nog beter tegen dan farmaceutische producten. In zuidelijk Afrika groeit wilde salie; dat is een natuurlijke muggenverdrijver.
  • Basis EHBO-doos met pleisters, aspirine, jodium maar misschien is het ook een goed idee om mariadistelpoeder mee te nemen tegen slangenbeten, hoewel slangen bang zijn voor mensen en zelden aanvallen.
  • Vochtige doekjes om het gezicht mee schoon te maken. Niet overal is een kraan. Water uit een rivier gebruiken loopt soms af met een dodelijk ongeluk aangezien er altijd krokodillen in de rivier op de loer kunnen liggen.
  • Uiteraard neem je visa, vliegtuigtickets, paspoort en geld mee. Ook kan het geen kwaad om je inentingspapieren mee te nemen hoewel douaniers daar zelden om vragen.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op zakenreis: wat mag je niet vergeten?Op zakenreis: wat mag je niet vergeten?Uit onderzoek is recentelijk gebleken dat 60% van de zakenreizigers wel eens iets vergeet. Dit kan erg vervelend zijn. W…
Vaccinaties voor je reis naar Zuid-Oost AziëVaccinaties voor je reis naar Zuid-Oost AziëOp veel mensen heeft Azië een onweerstaanbare aantrekkingskracht. De cultuur. Het mysterie. De natuur. De mensen en hun…
Malaria desastreusMalaria desastreusMalaria kan verwoestend werken terwijl het zo eenvoudig te voorkomen zou zijn. Wat is malaria eigenlijk.
Malaria voorkomen en genezen, wat zijn de mogelijkheden?Malaria of moeraskoorts is de meest voorkomende ernstige infectieziekte, die reizigers kunnen oplopen. Er zijn in de wer…

Drijvende markt Bang Nam Phueng in het groene hart BangkokDrijvende markt Bang Nam Phueng in het groene hart BangkokThailand, het land van de glimlach, het overheerlijke eten en diversiteit qua landschap. Veel toeristen komen jaarlijks…
Langkawi archipelOp nauwelijks 35 km van de Thaïse grens, in de Andamanse zee voor de westkust van het schiereiland Maleisië ligt de eila…
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-11-2023
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.