Zuid-Amerika: de mooiste bestemmingen op een rij

Aan het nadenken over een vakantie of langere reis naar Zuid-Amerika? Hier vind je de mooiste een meest bijzondere reisbestemmingen op het continent van de groene Amazone en de besneeuwde Andes, van imposante Indianenbouwwerken en koloniale architectuur, en van de swingende salsa en een exotische keuken.

Bestemmingen in dit artikel


Argentinië

 • Hoofdstad: Buenos Aires
 • Inwonertal: 42,6 miljoen
 • Oppervlakte: 2,7 miljoen km2 (80x Nederland)
 • Taal: Spaans
 • Munteenheid: Argentijnse Peso (1 EUR = 10,8 ARS)
 • Hoofdattracties: Buenos Aires, Córdoba, Patagonië en Vuurland

Buenos Aires

De hoofdstad van Argentinië is voor velen het start- en eindpunt van hun Zuid-Amerikaanse rondreis. Door het Europese karakter van de stad is het een goede plek om voorzichtig te wennen aan het continent. De stad wordt vooral bezocht voor de culturele activiteiten (tangoles, theater) en het bruisende nachtleven. In onder andere de buurten San Telmo en Recoleta kun je mooie koloniale architectuur bewonderen.

Córdoba

Córdoba is de voormalige hoofdstad van Argentinië en ligt op de grens tussen het Andes gebergte en de Pampas. De prachtige heuvelachtige omgeving is voor velen een reden om de stad te bezoeken en ook de koloniale binnenstad trekt veel toeristen. De stad telt veel musea, kerken en andere historische gebouwen die erg de moeite waard zijn. Vanwege zijn centrale ligging is het een goede uitvalsbasis om andere delen van het land te bezoeken. Andere regio's hebben daarom ook toeristenkantoren in Córdoba, onder andere Patagonië en Vuurland.

Patagonië

Patagonië op zichzelf is voor natuurliefhebbers al uitgestrekt genoeg om zich een paar maanden in te vermaken. Heb je minder lang de tijd dan is San Carlos de Bariloche een goede uitvalsbasis om bijvoorbeeld een trektocht door Patagonië te maken of het Nahuel Huapi natuurpark te bezoeken. Ook Puerto Madryn aan de Atlantische kust is een populaire bestemming. Hier kun je Peninsula Valdes bezoeken om walvissen, zeehonden en pinguïns te zien.

Vuurland

Wat betreft vooroordelen over Zuid-Amerika ontkracht Vuurland ze bijna allemaal: geen warme exotische stranden, geen tropisch regenwoud en geen schaarsgeklede latino's die met je willen salsadansen. Wat het zuidelijkste punt van het continent wel heeft is prachtige ruige natuur. Deze eilandengroep ligt vol prachtige bossen en ruige bergen die zich perfect lenen voor onvergetelijke trektochten en adembenemende vergezichten. Ushuaia, die wel de meest zuidelijke stad op aarde genoemd wordt, wordt door de meeste toeristen als uitvalsbasis gebruikt.

Bolivia

 • Hoofdstad: La Paz (regeringszetel) en Sucre (constitutionele hoofdstad)
 • Inwonertal: 10,4 miljoen
 • Oppervlakte: 1,1 miljoen km2 (32x Nederland)
 • Taal: Spaans, Quechua, Aymara en ruim 30 andere indianentalen.
 • Munteenheid: Bolivianos (1 EUR = 9,3 BOB), in de volksmond worden Bolivianos vaak nog pesos genoemd, de munteenheid van voor 1987.
 • Hoofdattracties: La Paz, Rurrenabaque, Sucre en Uyuni

La Paz

De hoogste hoofdstad ter wereld biedt uitzicht over bergtoppen tot 6500 meter. Vanuit de stad kun je tours maken naar deze bergen of naar de beruchte Death Road. Ook het Titicacameer, het hoogste navigeerbare meer ter wereld, ligt binnen bereik van La Paz. De stad zelf biedt dankzij de grote indianenbevolking een mooie blik op Bolivia, vooral in het hogere El Alto (de grootste stad van Bolivia die vergroeit is met La Paz).

Rurrenabaque

Een klein toeristisch dorp ten noorden van La Paz waar vanuit je de Boliviaanse Amazone kunt bezoeken. Rurrenabaque is gelegen aan de rivier de Beni en vlakbij het Madidi natuurpark. In het dorp kun je tours boeken naar de jungle of de pampas. Tijdens de tours kun je genieten van verschillende wilde dieren (kaaimannen, rivierdolfijnen, schildpadden) en de prachtige natuur. Bij de langere tours breng je één of meerdere nachten in een jungle lodge door.

Sucre

Het centrum van deze historische stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is niet voor niets. De vele historische gebouwen in prachtige koloniale architectuur zijn een lust voor het oog en geven het gevoel alsof je in Spanje rondloopt. Bovendien ligt de stad tussen de prachtige heuvels van de oostelijke hoogvlakte, waardoor je je ook buiten de stad prima kunt vermaken. Samen met Cochabamba heeft Sucre het meest aangename klimaat van Bolivia, met temperaturen van rond de 25 graden het hele jaar door.

Uyuni

Het stadje Uyuni zelf is niet zozeer de moeite waard, maar vanaf deze plek kun je wel de majesteuze zoutvlakte van Uyuni bezoeken. Deze grootste zoutvlakte ter wereld is de nummer 1 toeristenattractie van Bolivia en bestaat uit meer dan 10000 km2 aan zout. Tours gaan met een jeep over de zoutvlakte en bezoeken onder andere het cactuseiland in het midden van de vlakte en enkele gekleurde meren aan de rand.

Brazilië

 • Hoofdstad: Brasilia
 • Inwonertal: 201 miljoen
 • Oppervlakte: 8,5 miljoen km2 (250x Nederland)
 • Taal: Portugees
 • Munteenheid: Real (1 EUR = 3,3 BRL)
 • Hoofdattracties: Amazone, Florianopolis, Rio de Janeiro, Sao Paulo

Amazone

De Amazone is het grootste regenwoud op aarde en biedt een huis aan 10% van de bekende diersoorten. De grootste stad in het gebied is Manaus, vanuit hier kun je via verschillende tours het regenwoud verkennen. Verder het gebied in ligt Sao Gabriel da Cachoeira, en stad met een overwegend indianenbevolking aan de voet van de hoogste berg van Brazilië. Reizen door het Amazonegebied kan natuurlijk met vliegtuig, maar een mooiere manier is om gebruik te maken van de boten die Manaus verbinden met Porto Velho (in het zuiden) en Belém (aan de kust). Voor de echte avonturiers is het ook mogelijk per boot naar Peru en Colombia af te reizen.

Florianopolis

Florianopolis staat bekend als de Braziliaanse stad met de mooiste stranden. Het ligt gedeeltelijk op het eiland Santa Catarina en heeft een ideale omgeving voor onder andere windsurfen, snorkelen en natuurwandelingen. De stad zelf heeft een modern centrum waar je kunt genieten van de visspecialiteiten waar Florianopolis bekend om staat.

Rio de Janeiro

De internationaal bekendste stad van het land kan natuurlijk niet overgeslagen worden tijdens een reis door Brazilië. Rio de Janeiro staat bekend om haar stranden, het jaarlijkse carnaval en natuurlijk het enorme Christusbeeld dat de stad overziet. Het is de ideale plek om je in de swingende Braziliaanse cultuur te storten en te genieten van sambamuziek, salsadansen en het twee weken durende carnavalsfeest. Het grote Lage Park dat in de stad ligt biedt mooie mogelijkheden voor wandelingen en voor een blik op het 'andere Brazilië' kun je een tour door de sloppenwijken (favelas) nemen.

São Paulo

De grootste stad van Zuid-Amerika. Hoewel São Paulo niet bekend staat als een bijzonder mooie stad is er genoeg te zien en te doen om er een onvergetelijke tijd te hebben. Het Zuid-Oostelijk Atlantische Woudreservaat dat tussen São Paulo en Rio ligt is vanuit de stad erg goed te bezoeken, het door UNESCO beschermde Serro del Mar park begint zelfs binnen de stadsgrenzen. Het stadscentrum heeft enkele prachtige historische gebouwen en enkele grote festivals, waaronder zelfs een groots gevierd Chinees nieuwjaar.

Chili

 • Hoofdstad: Santiago de Chile
 • Inwonertal: 17,2 miljoen
 • Oppervlakte: 0,74 miljoen km2 (22x Nederland)
 • Taal: Spaans
 • Munteenheid: Chileense Peso (1 EUR = 753 CLP)
 • Hoofdattracties: Aysén, La Serena, Paaseiland en San Pedro de Atacama

Aysén

Aysén is één van de meest adembenemende regio's van Chili. In het westen ligt de Stille Oceaan en vanaf daar klimt het landschap snel omhoog via prachtige rivieren, heuvels en meren naar de besneeuwde bergtoppen van de Andes. Het gebied leent zich perfect voor boottochten, wandelingen en kanoën tussen dolfijnen en walvissen. In het natuurpark Queulat kun je de hangende gletsjer bezoeken en genieten van de schoonheid van het hooggebergte.

La Serena

Deze kleine stad aan de oceaan staat bekend om haar stranden en historische centrum. De op-één-na oudste stad van Chili heeft enkele prachtige musea, kerken en pleinen en wanneer het te warm wordt om door het centrum te lopen kun je terecht op één van de langste stranden van het land. Buiten La Serena kun je door de prachtig groene Elqui Vallei fietsen of een bezoek brengen aan het bos in Nationaal Park Fray Jorge.

Paaseiland

Ver uit de kust van Chili in de Stille Oceaan ligt Paaseiland. Het eiland staat vooral bekend om haar enorme stenen beelden, Moai en Ahus. Het eiland ligt vol archeologische plaatsen waar je als bezoeker gefascineerd kunt raken door de cultuur van de plaatselijke bevolking en haar voorouders. Buiten deze imposante beelden is het eiland populair om mooie snorkelplaatsen en haar twee vulkanen, die je kunt beklimmen en binnengaan.

San Pedro de Atacama

Dit charmante stadje in het noorden van Chili ligt vlakbij de Atacama woestijn en de grootste zoutvlakte van Chili. San Pedro wordt vooral gebruikt als uitvalsbasis voor het bezoeken van de vele attracties in de dorre, woestijnachtige omgeving. Het meest populaire zijn de flamengoreservaten. Daarnaast kun je ook geisers, thermische baden, de maanvallei en de vallei des doods bezoeken.

Ciudad Perdida / Bron: Raphael Chay, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ciudad Perdida / Bron: Raphael Chay, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Colombia

 • Hoofdstad: Bogotá
 • Inwonertal: 45,7 miljoen
 • Oppervlakte: 1 miljoen km2 (31x Nederland)
 • Taal: Spaans
 • Munteenheid: Colombiaanse Peso (1 EUR = 2753 COP)
 • Hoofdattracties: Amacayacu, Bogotá, Cartagena, Ciudad Perdida

Bogotá

De Colombiaanse hoofdstad is gelegen tussen de hoge bergen van de Andes die vanuit de hele stad te zien zijn. Omdat de stad een grote rol heeft gespeeld in de onafhankelijkheid van veel Zuid-Amerikaanse landen is het een ideale plaats om meer te leren over de historie van het continent. Vanwege de nabijheid van de bergen kun je vanuit Bogotá ook prima de nationale parken Los Nevados en Chingaza bezoeken.

Cartagena

De eerste Spaanse nederzetting in Zuid-Amerika. Aan dit feit heeft de stad haar historische centrum te danken en de stadsmuur en het fort die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Buiten de stad zijn indrukwekkende koraalriffen te bezichtigen, kun je excursies maken door mangrovebossen en lekker relaxen op stranden aan de Caribische Zee. Voor de kust van Cartagena ligt de prachtige Rosario archipel waar je een aquarium kunt bezoeken en wederom prachtige zandstranden vindt.

Ciudad Perdida

Deze 'verloren stad' is het Colombiaanse Macchu Picchu, gebouwd door de Tayrona Indianen. Het is alleen mogelijk om de stad met een tour te bezoeken. Zo'n tour leid je door de jungle langs rivieren en watervallen. Ciudad Perdida zelf bestaat uit 169 terrassen waarop de vroegere hoofdstad van het gebied stond. In de stenen zijn nog uitgekraste kaarten van de oorspronkelijke bewoners te vinden.

Tayrona Park

Net als Ciudad Perdida is Tayrona Park goed te bezoeken vanuit Santa Marta aan de noordkust van Colombia. Van het park wordt gezegd dat het een van de mooiste kustlijnen van Zuid-Amerika heeft. In het park kun je onder andere apen, jaguars, hagedissen en meer dan vierhonderd vogelsoorten vinden. De Kogui Indianen zijn de huidige bewoners van het park, zij zijn afstammelingen van de beroemde Tayrona Indianen die vroeger dit gebied bevolkten.

Basiliek in Quito / Bron: Martin St-Amant , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Basiliek in Quito / Bron: Martin St-Amant , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ecuador

 • Hoofdstad: Quito
 • Inwonertal: 15,4 miljoen
 • Oppervlakte: 0,28 miljoen km2 (8x Nederland)
 • Taal: Spaans
 • Munteenheid: Amerikaanse Dollar (1 EUR = 1,4 USD)
 • Hoofdattracties: Cuenca, Cuyabeno, Quito en Riobama

Cuenca

Deze koloniale stad is het thuis van enkele mooie kathedralen en oude gebouwen. Dichtbij Cuenca ligt ook de belangrijkste Inca ruïne van Ecuador, Ingapirca. Naast de stad ligt nationaal park El Cajas waarin 28 archeologische vindplaatsen van het Inca rijk te vinden zijn. Ook leeft de grootste kolibriesoort ter wereld in het park.

Cuyabeno

Het Cuyabeno Wildpark ligt in het Ecuadoriaanse Amazonegebied. Bezoekers van het park kunnen per boot over de smalle rivieren het gebied verkennen. In het park zijn onder andere tien apensoorten, jaguars, poema's en zoetwaterdolfijnen te bewonderen. In Cuyabeno Wildpark zijn verschillende lodges waar je als toerist midden in de natuur kunt overnachten.

Quito

Quito was de eerste stad ooit die werd benoemd tot werelderfgoed door UNESCO. De stad is gebouwd op de ruïnes van een Inca stad, maar kent nu vooral een koloniale architectuur. De op-één-na hoogste kabelbaan ter wereld brengt je naar de top van de Pichincha vulkaan waarvandaan je de hele stad en omgeving kunt zien. In de stad kun je cultuur snuiven in het oude centrum of de vele musea, de omgeving van de stad leent zich goed voor trektochten en mountainbike tours.

Riobamba

Het startpunt van de Nariz del Diablo (neus van de duivel) treinroute met prachtig uitzicht over de Andes. Riobamba is ook de dichtstbijzijnde stad bij Chimborazo, met 6310 meter de hoogste berg van Ecuador die je met een gids kunt beklimmen (mits je die hoogte aankunt). In de stad zelf kun je je tegoed doen aan het bruisende nachtleven.

Stadhuis in Cayenne / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Stadhuis in Cayenne / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Frans Guiana

 • Disrictshoofdstad: Cayenne
 • Landelijke hoofdstad: Parijs, Frankrijk
 • Inwonertal: 250 duizend
 • Oppervlakte: 84 duizend km2 (2,5x Nederland)
 • Taal: Frans
 • Munteenheid: Euro
 • Hoofdattracties: Cayenne, Guiana Amazone Park, Iles du Salut en Kourou

Cayenne

Deze Franse proviniciehoofdstad is een klein stukje Europa in Zuid-Amerika. Dit kleine stadje biedt een leuke mix van Franse gebouwen en lokale architectuur. In het kleine centrum van Cayenne zijn enkele mooie pleinen en kerken en het imposante gemeentehuis te bezichtigen. Wil je vast een voorproefje krijgen van wat je in de rest van het land zult tegenkomen, dan kun je in de botanische tuin de prachtig diverse fauna van Frans Guiana bewonderen.

Guiana Amazone Park

Dit natuurpark is het grootste park van Frankrijk en één van de grootste ter wereld. De enige manier om het park in te komen is per vliegtuig of de met de smalle bootjes van de lokale bevolking. In het gebied vind je bossen, savannes, bergen en rivieren en bijna tweeduizend verschillende diersoorten. Verschillende tours nemen je mee naar de dorpjes diep in de Amazone waar je kunt zien hoe de lokale bevolking leeft.

Iles du Salut

Deze eilandengroep ligt voor de kust van Frans Guiana vlakbij Kourou. De eilanden functioneerden vroeger als een Franse strafkolonie, tegenwoordig kun je er de oude gevangenis bezoeken. De prachtige natuur en het heerlijke klimaat bieden ook de mogelijkheid om over de eilanden te wandelen of te genieten op het strand.

Kourou

Kourou is vooral de stad van het Guiana Space Centre, het belangrijkste ruimtevaartcentrum van de Europese Ruimtevaart Organisatie. Als toerist kun je het centrum en het bijbehorende museum bezoeken. Populair zijn ook de kanotochten over de rivier de Kourou en de stranden aan de Caribische Zee. In het zuiden van de stad zijn rotstekeningen van de Indianenbevolking te vinden.

Guyana

 • Hoofdstad: Georgetown
 • Inwonertal: 740 duizend
 • Oppervlakte: 0,2 miljoen km2 (6x Nederland)
 • Taal: Engels
 • Munteenheid: Guyanese Dollar (1 EUR = 281 GYD)
 • Hoofdattracties: Georgetown, Iwokrama, Kaieteur Falls en Mount Ayanganna

Georgetown

Een klein stadje met Caribische sfeer. Als aandenken aan de Nederlandse aanwezigheid ligt Georgetown onder zeeniveau en ligt er een beschermende dijk langs de kust. Je vindt hier de St. George kathedraal wat één van de grootste houten gebouwen ter wereld is. Ook de Stabroek markt is het bezoeken waard.

Iwokrama

Het Iwokrama Regenwoud Reservaat is een groot natuurpark in het centrum van Guyana. Tussen de bomen loopt op 30 meter hoogte een hangbrug die het mogelijk maakt om het bladerdek van dichtbij te bestuderen. Bovendien staat het park bekend als één van de beste plaatsen in Zuid-Amerika om jaguars in het wild te kunnen spotten.

Kaieteur Falls

Der 250 meter hoge Kaieteur Waterval is één van de krachtigste watervallen ter wereld. De meeste toeristen bezoeken de attractie door een tour te boeken in Georgetown en dan per vliegtuig naar Kaieteur te gaan, deze tour gaat ook langs de kleinere Orinduik waterval. Het is ook mogelijk om een zevendaagse trektocht te maken die je door het prachtige Kaieteur natuurpark naar de waterval leidt.

Mount Ayanganna

De Ayanganna berg is de op-één-na hoogste berg van Guyana, maar een stuk makkelijker te beklimmen dan de hoogste Mount Roraima. Op deze ruim tweeduizend meter hoge berg kom je enkele watervallen en zeldzame diersoorten tegen. Het dunbevolkte gebied is het beste per vliegtuig te bereiken.

Gran Chaco / Bron: Ilosuna, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)Gran Chaco / Bron: Ilosuna, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)

Paraguay

 • Hoofdstad: Asuncion
 • Inwonertal: 6,6 miljoen
 • Oppervlakte: 0,4 miljoen km2 (12x Nederland)
 • Taal: Spaans en Guarani
 • Munteenheid: Guarani (1 Eur = 6316 PYG)
 • Hoofdattracties: Asuncion, Ciudad del Este, Encarnacion en Gran Chaco

Asuncion

De kleine hoofdstad van Paraguay heeft een bescheiden maar mooi centrum met als hoofdattracties het National Congres en de Nationale Kathedraal. Dichtbij de stad zijn het pitoreske Aregua en het etnografisch museum van San Lorenzo erg de moeite waard. Wil je Paraguay en haar bevolking echt leren kennen dan is Asuncion een goede plaats om een cursus Guarani te volgen.

Ciudad del Este

Deze stad in het uiterste oosten van Paraguay ligt vlakbij het drielandenpunt met Brazilië en Argentinië en is de dichtstbijzijnde Paraguayaanse stad bij de beroemde Iguazu watervallen. Deze watervallen zijn twee keer zo breed als de Niagara watervallen en staan bekend als een natuurwonder. Aan de Paraguayaanse kant van de rivier kun je een deel van het Atlantische Woudreservaat bezoeken.

Encarnación

Encarnación staat vooral bekend om haar Jesuïten Missie die als werelderfgoed door UNESCO is aangemerkt. Deze ruïnes in het nabijgelegen Trinidad zijn de belangrijkste toeristenattractie van Paraguay. In de stad zelf kun je genieten van enkele mooie kerken en het strand langs de rivier. Het carnaval van Encarnación is het populairste van Paraguay.

Gran Chaco

Gran Chaco is een enorm natuurgebied in Paraguay, Argentinië, Brazilië en Bolivia. Het Paraguayaanse deel is dunbevolkt, maar bevat wel meerdere nationale parken. Het nog grotendeels ongerepte gebied is het beste te bezoeken vanuit Filadelfia. Vanuit hier kun je tours boeken naar de parken en de prachtige flora en fauna aanschouwen.

Peru

 • Hoofdstad: Lima
 • Inwonertal: 29,8 miljoen
 • Oppervlakte: 1,3 miljoen (38x Nederland)
 • Taal: Spaans, Quechua en Aymara.
 • Munteenheid: Nuevo Sol (1 EUR = 3,8 PEN)
 • Hoofdattracties: Arequipa, Cusco, Iquitos en Lima

Arequipa

Een prachtige koloniale stad in het zuiden van Peru. Arequipa wordt omringt door drie grote vulkanen die vanuit de hele stad goed te zien zijn. Het centrale plein is omringt met Spaanse architectuur en gevuld met tropische palmbomen. In de omgeving van de stad kun je ideaal mountainbiken, raften en klimmen.

Cusco

Waar Arequipa een toonbeeld is van koloniale architectuur is Cusco dat van de oude indianenarchitectuur. De stad is omringt door Inca ruïnes en de bevolking zelf is ook overwegend afkomstig van de indianen. Cusco is de beste stad om een tour naar het wereldberoemde Macchu Picchu te te boeken. Je kunt hier per trein of bus heengaan of een trektocht maken via de beroemde Inca trail of de nog mooiere Salkantaya route. Ook voor wie geen zin heeft in de massaliteit van Macchu Picchu ligt de omgeving van Cusco vol imposante ruïnes.

Iquitos

De grootste geïsoleerde stad ter wereld. Iquitos is alleen te bereiken per boot over de Amazone rivier of per vliegtuig. Het is de beste plaats in Peru om het regenwoud te bezoeken. Vanuit Iquitos worden tours georganiseerd naar apeneiland, een krokodillenboerderij en over de riviertjes door het amazonewoud. In de jungle zijn ook meerdere lodges te vinden waar je de nacht door kunt brengen. Volg je de rivier verder stroomafwaarts dan kun je doorreizen naar Colombia of Brazilië.

Lima

De Peruaanse hoofdstad heeft een imposant centrum met grote koloniale overheidsgebouwen. Aan de kust kun je je in het hippe Miraflores storten in het bruisende uitgaansleven en de vele restaurants ontdekken. Het strand is helaas niet heel geschikt om te zwemmen, vanwege het koude water en de sterke golven. Het is echter wel een geschikte plaats voor een golfsurfcursus.

Presidentieel paleis in Paramaribo / Bron: Dr. Alfred Edward Hill, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Presidentieel paleis in Paramaribo / Bron: Dr. Alfred Edward Hill, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Suriname

 • Hoofdstad: Paramaribo
 • Inwonertal: 567 duizend
 • Oppervlakte: 0,16 miljoen km2 (4,6x Nederland)
 • Taal: Nederlands
 • Munteenheid: Surinaamse Dollar (1 EUR = 4,4 SRD)
 • Hoofdattracties: Albina, Brownsweg, Jodensavanne en Paramaribo

Albina

De belangrijkste reden om Albina, in het oosten van Suriname, te bezoeken zijn de schildpadden. Deze komen van over de hele wereld naar het strand bij het nabij gelegen Galibi om daar hun eieren te leggen. Ook het Galibi natuurreservaat dat hier ligt is een prachtig gebied met mooie natuur en enkele indianendorpen.

Brownsweg

Ten zuiden van Paramaribo ligt het Brownsberg Natuurpark. Het park is onderdeel van het Amazonegebied en daardoor rijk aan flora en fauna. Onder andere de brulaap, de trompetvogel en de agoeti huizen in het gebied. Vanuit Paramaribo zijn verschillende eendags- of meerdaagse tours te boeken waarin je onder andere het stuwmeer en enkele watervallen bezoekt.

Jodensavanne

De Jodensavanne ligt in het Surinaamse regenwoud nabij Paramaribo. Zij dankt haar naam aan de bewoning door Sefardische Joden van de 17e tot de 19e eeuw. De goed geconserveerde begraafplaats en de ruïnes van het dorp zijn een nationaal monument. In de omgeving van de Jodensavanne liggen ook een Afrikaanse begraafplaats en het dorp Redi Doti.

Paramaribo

De hoofdstad van Suriname is de ideale plek om de overblijfselen van de Nederlandse koloniale overheersing te zien. De prachtige binnenstad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en het presidentieel paleis en Fort Zeelandia zijn een lust voor het oog. Het Surinaams Museum geeft inzicht in de koloniale en moderne geschiedenis van het land en biedt gratis rondleidingen aan.

Uruguay

 • Hoofdstad: Montevideo
 • Inwonertal: 3,3 miljoen
 • Oppervlakte: 0,18 miljoen km2 (5x Nederland)
 • Taal: Spaans
 • Munteenheid: Uruguayaanse Peso (1 EUR = 29,9 UYU)
 • Hoofdattracties: Colonia del Sacremento, Punta del Diablo, Punta del Este en Tacuarembo

Colonia del Sacramento

Zoals de naam al zegt is Colonia een koloniaal stadje. Het historische centrum, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, heeft een ophaalbrug en een stadsmuur en staat vol met mooie oude gebouwen. Vanuit de vuurtoren aan de Rio del Plata baai is het mogelijk om het hele stadje te overzien.

Punta del Diablo

'Duivelspunt' is een populaire strandbestemming aan de Uruguayaanse kust. Het kleine dorpje groeit in het hoofdseizoen uit tot een enorm toeristisch vakantieresort waar je behalve zwemmen ook goed kunt surfen en zandboarden in de duinen. De livemuziek die tijdens het toeristenseizoen overal in het dorp gespeeld wordt vormt een van de hoofdattracties.

Punta del Este

Een grotere badplaats dan Punta del Diablo is Punta del Este. De stad heeft een directe bootverbinding met Buenos Aires waardoor je hier in het hoogseizoen veel Argentijnen tegen zult komen. Net als in Punta del Diablo zijn de hoofdattracties hier zon, zee en strand, maar de stad zelf heeft ook mooie architectuur en interessante musea.

Tacuarembo

Tacuarembo ligt in het binnenland van Uruguay en is een centrum van de Gaucho cultuur. Elk jaar vindt begin maart het populaire Gaucho festival plaats en het Museum van de Indianen- en Gauchocultuur kun je meer leren over de geschiedenis. De mooie omgeving maakt ook de reis van en naar Tacuarembo een mooie ervaring.

Venezuela

 • Hoofdstad: Caracas
 • Inwonertal: 28,5 miljoen
 • Oppervlakte: 0,88 miljoen km2 (26x Nederland)
 • Taal: Spaans
 • Munteenheid: Bolivares (1 EUR = 8,5 VEF)
 • Hoofdattracties: Caracas, Kavanayen, Maracaibo, Puerto Ayacucho

Caracas

De grootste stad van het land is de beste plaats om het bruisende stadsleven van Venezuela te ontdekken. Naast de mooie koloniale architectuur biedt de stad een levendig nachtleven en goede restaurants. Zin om even de stad uit te gaan, maak dan een wandeling op de Avila berg voor wat frisse lucht en een uitzicht over de stad. Er gaat ook een kabelbaan direct naar de top van de berg.

Kavanayen

Het charmante dorp in het zuidoosten van Venezuela is niet de meest gebruikelijke uitvalsbasis, maar we de mooiste om de Gran Sabana en het Cumaina natuurpark te bezoeken. De mooie omgeving met watervallen, savanne, jungle en tafelbergen is een lust voor het oog. Vanuit het dorp kun je onder andere een tour boeken naar Angel Falls, de hoogste waterval ter wereld.

Maracaibo

De meest moderne stad van Venezuela, aan het Maracaibo meer en vlakbij de Colombiaanse grens. De burg die vanuit de stad het meer over loopt is één van de mooiste constructies in Venezuela. Het centrum heeft enkele prachtige koloniale gebouwen en een plein gewijd aan Koningin Wilhelmina: Plaza Reina Guillermina. Het meer is vanwege olievervuiling geen geschikte zwemlocatie, de nabijgelegen Golf van Venezuela heeft wel enkele eilanden met mooie schone stranden.

Puerto Ayacucho

Puerto Ayacucho is de toegangspoort van de Venezolaanse Amazone. Het stadje ligt aan de brede Orinoco rivier, met aan de overkant Colombia. Aan de andere kant van de stad begint het Amazonewoud. Vanaf hier kun je uitstapjes maken naar de bergen in het regenwoud of Nationaal Park Yacapana met haar savanne en jungle.
© 2014 - 2024 Parnassus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overzicht van alle landen van Zuid-AmerikaZuid-Amerika is een continent op het zuidelijk halfrond van de wereld. Het continent ligt tussen Midden-Amerika en Antar…
Top 5: backpack-landen in Zuid-AmerikaTop 5: backpack-landen in Zuid-AmerikaZuid-Amerika heeft een unieke natuur en cultuur ten opzichte alle andere landen. Qua cultuur en natuur kan je zeker tere…
WK voetbal 2002Voor het eerst in de geschiedenis werd het WK georganiseerd door 2 landen, en ook nog eens 2 landen buiten de VS of Euro…
WK voetbal 1998In 1998 was het de beurt aan Frankrijk om het 16e Wereld Kampioenschap voetbal te organiseren. Om meer landen meet te ku…

Portugal, vakantielandPortugal is een prachtland om eens naar toe te gaan. Een geweldig mooie vakantiebestemming in de zomertijd. Met veel str…
Waar moet u om denken als u naar Amerika gaat?Waar moet u om denken als u naar Amerika gaat?Een reis naar Amerika is voor de meeste mensen geen jaarlijkse kost. Of u nou naar New York gaat, naar Florida of Washin…
Bronnen en referenties
Parnassus (7 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.