Cuba, zon, zee, strand en salsa

Cuba, zon, zee, strand en salsa Cuba is een land in Zuid-Amerika. Cuba bestaat uit meerdere eilanden, waarvan het grootste en belangrijkste eiland het veertien-na-grootste eiland van de wereld is. Het belangrijkste geloof in Cuba is Rooms Katholiek. Er zijn in het land ook veel Afrikaanse religies. Dit komt door de slavenhandel van vroeger.

Algemene informatie

  • Originele naam: Cuba
  • Taal: Spaans
  • Valuta: Cubaanse peso

Steden in Cuba

De grootste stad van de Cariben en tevens de hoofdstad van Cuba is Havana. Je kunt in deze stad vooral veel Spaanse architectuur vinden. Je kunt er veel cultuur snuiven in de vele musea en door de geschiedenis in de stad. De stad heeft zowel oude dingen als moderne dingen. Zo rijden er oldtimers over straat en zijn er moderne gebouwen. Dansen is in Havana erg belangrijk. Dit merk je overdag al, maar vooral s avonds komt de danscultuur echt tot leven. Er zijn dan ook talrijke dansgelegenheden in de stad te vinden, met veel swingende muziek.

Havana kent veel bezienswaardigheden. Zo heb je bijvoorbeeld de wijk Barrio Chinoook wel het Chinatown van Havana. De poort Pórtico Chino is de ingang van Barrio Chino en is 13 meter hoog, daarmee de hoogste van zijn soort. Callejón de Hamel is een steegje dat bekend is vanwege de muren die met graffiti zijn beschreven. Er zijn ook kastelen in Havana, namelijk Castillo de la Real Fuerza en Castillo del Morro.

Acuario Nacional is zeer geschikt als uitje om bijvoorbeeld met de kinderen heen te gaan. Het is het oudste aquarium van Cuba en er zitten meer dan 4000 zeedieren en meer dan 350 soorten. Er zijn ook veel musea in Havana, met uiteenlopende boeiende onderwerpen. Je kunt heel goed eten in Havana, met name bij Plaza de Armas, waar veel cafés, restaurants en bars liggen.

Baracoa is de oudste Europese nederzetting en dat kun je op veel plekken zien, zoals bij de drie forten uit Spanje. In Trinidad zie je veel overblijfselen uit een rijk tijdperk.

Natuur

Cuba beschikt over prachtige stranden aan een blauwe zee. Ook zijn er ondergrondse rivieren waar je kunt duiken. In Cuba kun je meer dan 60.000 verschillende plantensoorten tegenkomen. En overal aanwezig is de palm. De meeste dieren in Cuba zijn reptielen zoals krokodillen, leguanen, hagedissen, salamanders, schildpadden en niet-giftige slangen. Ook de kleinste vogel van de wereld, de kolibrie, komt uit Cuba. Dit is ook de nationale vogel, gezien de kleuren van het diertje hetzelfde zijn als de Cubaanse vlag.

Beste reisperiode

In Cuba is de het droogteseizoen van november tot en met eind januari. Maar ook in de zomermaanden kun je prima reizen naar Cuba, aangezien de regen meestal in de namiddag of de nacht valt. In het hele jaar is de temperatuur aangenaam. Let wel op dat in september en oktober het orkanenseizoen is in Cuba. Meestal hebben de orkanen een redelijk smal pad en trekken ze redelijk snel over, waardoor ze niet al te gevaarlijk zijn.

Klimaat in Cuba

Cuba heeft het hele jaar een subtropisch klimaat. Er zijn geen temperatuursverschillen en gemiddeld is het er zon 25 graden Celsius, maar kunnen oplopen tot over de 30 graden. Het natte seizoen is van mei tot en met oktober, maar de meeste regen valt aan het einde van de dag of in de nacht. In de herfst is er kans op cyclonen en stortbuien. In de bergen van Cuba is het gemiddeld koeler dan in de rest van het land.

Verplichte reisdocumenten

Als je een bezoek brengt aan Cuba, moet je een paspoort hebben dat na terugkomst in eigen land nog minstens zes maanden geldig is. Ook ben je verplicht een visum te hebben. Het visum moet je kunnen laten zien tijdens je vlucht. Veel organisaties regelen het visum voor Cuba voor je, tegen een schappelijke prijs. Je dient dan een kopie ven je paspoort aan de organisatie te geven.

Vaccinaties voor Cuba

Vaccinaties voor Cuba zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden. Het beste kun je vaccinaties nemen tegen DTP en hepatitis A. Neem voor vertrek altijd contact op met de huisarts of de GGD. Zij kunnen meer vertellen over de laatste stand van zaken. Ook Rabiës is aanwezig in Cuba. Als je een verhoogd risico hebt, kun je het beste ook hiertegen vaccinaties nemen. Malaria in Cuba is bijna uitgeroeid.

Gezondheidszorg

Sinds de revolutie van Cuba in 1959 is de medische zorg in het land prima. Bij noodgevallen kun je zonder problemen hulp krijgen. Ook zijn de meeste medicijnen goed te krijgen in het land. Neem wel altijd zelf je eigen medicatie mee, net zoals een medicijnenpaspoort, waarop de medicijnen genoemd staan die je gebruikt. Zorg tevens voor een goede reisverzekering met een ziektekostenverzekering. Voor toeristen kunnen de prijzen erg hoog oplopen als je medische hulp nodig hebt.

Geldzaken in Cuba

In Cuba zijn twee soorten geld in omloop, namelijk de Cubaanse peso en de inwisselbare peso. De inwisselbare peso is ongeveer net zoveel waard als een Amerikaanse dollar. De inwisselbare peso's zijn voor de toeristen. Het beste kun je cash euros meenemen en deze inwisselen bij wisselkantoren of in hotels. Pinnen is in het gehele land niet mogelijk, wel kun je geld opnemen met je creditcard. Houd rekening met hoge bankkosten als je dit doet.

Gesproken taal

In Cuba is de officiële taal Spaans. Het Spaans in Cuba is iets anders dan het Spaans uit Spanje. De Cubanen slikken vaak woorden in. De letter s wordt meestal niet uitgesproken en de letters c en z worden als een s klank uitgesproken. Mensen die Spaans spreken zullen in het begin dus wat moeite hebben met het Spaans van de Cubanen. In veel toeristische gebieden kun je ook met Engels terecht. Gidsen in Cuba spreken meestal ook nog Frans en Italiaans.

Cubanen

De Cubanen zijn meestal erg vriendelijk en behulpzaam. Houd er wel rekening mee dat de bevolking volgens de regels niet in het gezelschap van buitenlanders mogen zijn. Je mag best met een Cubaan over straat lopen, maar er eentje uitnodigen in je hotelkamer kan problemen opleveren. Veel Cubanen proberen toeristen aan de haak te slaan, in de hoop dat ze meegenomen worden naar een ander land. Zo kunnen ze de slechte economische situatie ontvluchten.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dwars door Cuba: tabak en karstWie Cuba denkt, denkt tabak, denkt Havanas. De wieg van al deze zielsverruimende rookwaren ligt in Pinar del Rio, 1 van…
Cayo's van CubaCayo's van CubaHet tropische eiland Cuba is een topbestemming in de Caraïben. De grote toeristische belangstelling is het gevolg van ee…
Excursies vanuit Varadero, CubaVanuit Varadero kun je tal van excursies maken waardoor je tijdens een verblijfsvakantie ook een goed beeld krijgt van d…

China, land vol cultuur en religieChina, land vol cultuur en religieChina is één van de grootste landen ter wereld en ligt in Azië. Het land heeft een rijke geschiedenis en een bijzondere…
Het Thaise Loi Krathong festival en de riviergodin vereringHet Thaise Loi Krathong festival en de riviergodin vereringNaast Songkran op 13 april, Wian Thian in februari en de verjaardag van de Koning op 5 december is Loi Krathong het bela…
Bronnen en referenties
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Cuba.svg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.