China, land vol cultuur en religie

China, land vol cultuur en religie China is één van de grootste landen ter wereld en ligt in Azië. Het land heeft een rijke geschiedenis en een bijzondere cultuur. In China zijn verschillende religiën, zoals het Boeddhisme, het Christendom en de Islam. Ook zijn er veel Chinezen die geloven in het Taoïsme, wat een filosofische en religieuze stroming is.

Algemene informatie

  • Continent: Azië
  • Originele naam: Zhōngguó
  • Taal: Chinees
  • Valuta: Yuan

Grote steden van China

In China zijn een paar grote steden. Zo heb je bijvoorbeeld Peking, Shanghai en Hongkong.

Hong Kong

Hongkong is vooral een goede stad voor jongeren, omdat het een moderne stad is. Veel rondreizen beginnen hier, vanwege het grote vliegveld. Hongkong is een echte wereldstad. Een metropool waar steeds meer toeristen op afkomen. Een bezoek aan Hongkong is een geweldige ervaring. De stad is met geen enkele andere wereldstad te vergelijken.

In Hongkong vind je veel bezienswaardigheden. Eén van de bekendste gebouwen van Hongkong is de Bank of China Tower. Een ander interessant gebouw is Hongkong City Hall, met een hoogte van 305 meter. De grootste wolkenkrabber van Hongkong is Jardine House. Er zijn ook veel boeddhistische tempels, zoals bijvoorbeeld Wong Tai Sin Tempel en 10.000 Buddha’s Temple. Het is aan te raden om deze tempels te bekijken.

Het bekende stadspark van Hongkong is Hongkong Park. Ook aan te raden is de Zoölogische en Botanische Tuinen, een echte must om te zien als je de stad bezoekt. In Hongkong is ook een attractiepark, het Ocean Park. Er zijn attracties, maar is ook een haaienaquarium. Hongkong heeft tevens veel winkelmogelijkheden en je kunt er goed uit eten gaan bij de vele eetgelegenheden.

Peking

Shanghai is de grootste stad van China en heeft qua inwonersaantal de meeste inwoners van de wereld. Shanghai is daarnaast de grootste havenplaats van de wereld en heeft daarmee de positie van Rotterdam overgenomen. Peking is de hoofdstad van China en wordt ook vaak Beijing genoemd. Na Shanghai is Penking de grootste stad qua inwoners. Het is een centrum van veel vervoer en handel in China. Zo heb je er bijvoorbeeld een grote internationale luchthaven, Beijing Capital International Airport, maar de stad kent ook nog een groot aantal nationale luchthavens. Tevens is er een uitgebreid metronetwerk en komen er veel treinen uit het hele land de stad in.

Peking beschikt over een rijke geschiedenis, omdat er al ruim 3000 jaar mensen wonen. De grootste toeristische trekpleister is het Keizerlijk Paleis met de Verboden stad. Tegenwoordig is dit een museum. In Peking vind je meer dan twintig belangrijke tempels, zoals bijvoorbeeld de Tempel van de Hemel. Het Tiananmen-plein is het grootste plein ter wereld en wordt ook vaak Plein van de Heilige Vrede genoemd.

In Peking kun je een dagje uit naar de Beijing Zoo, met onder anderen de reuzenpanda. Ook een aanrader is Jingshanpark, een voormalig keizerlijk park met veel mooie planten en bloemen. In Peking zelf kun je goed uit eten gaan, omdat er talloze eettentjes zijn. Ook zijn er veel terrassen en bars waar je ’s avonds terecht kunt voor een drankje.

Shanghai

Shanghai is de grootste stad van China. De stad wordt ook vaak geschreven als Sjanghai. De stad is ontstaan als vissersdorp. Het leefde toen vooral van de visserij. Tegenwoordig is het een echte wereldstad, met de grootste haven ter wereld. Ook is de textiel tegenwoordig erg belangrijk. Er zijn meerdere internationale luchthavens in de stad, waaronder Sjanghai Pudong.

Het oude centrum is geschikt voor wandeltochten. Je kunt er oude tempels vinden die je kunt bezichtigen. Ook is er veel moderne architectuur te vinden. Vanaf de Jinmao wolkenkrabber heb je een prachtig uitzicht over de stad. Er zijn ook veel parken en botanische tuinen in Shanghai die de moeite waard zijn. Natuurlijk vind je ook talloze restaurants in Shanghai. ’s Avonds zijn er ook talloze cafe’s, bars en discotheken waar je terecht kunt. En uiteraard kun je ook heel goed shoppen in de stad.

Bezienswaardigheden in China

Behalve de grote steden is er in China nog veel meer te zien. Eén van de bekendste bezienswaardigheden is de Chinese Muur. Deze is op een aantal plekken opengesteld aan bezoekers. De Muur is te zien vanuit de ruimte. Ook heeft China veel tempels en kloosters die zeker de moeite waard zijn om te bekijken, omdat je er veel over de cultuur van China kunt leren. Ook zeer de moeite waard is het Beihaipark, één van de best bewaarde klassieke Chinese tuinen.

China bezoeken in de zomertijd

De beste periode om China te bezoeken is van april tot oktober. In de wintermaanden kan het vaak erg koud zijn, zeker in de hoger gelegen plaatsen. Veel plaatsen kunnen in het voorjaar ook nog aardig fris zijn. Zelfs in de zomerperiode zijn er plekken waar het vooral in de avonduren erg fris is.

Warme zomers, koude winters

In China heb je verschillende klimaatzones. Dit komt omdat het land erg groot is. In China heb je voornamelijk warme zomers en koude winters. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot een hoogte van 25 tot 40 graden. ’s Avonds koelt het in veel gebieden snel af en kan het rond de 15 graden zijn. Na oktober komen de temperaturen niet meer boven de 15 graden en in de winter kan de temperatuur dalen tot –20 graden.

Regen in China

In China heb je het hele jaar door kans op regenbuien. Regen valt meestal in de avonden en de nachten. Meestal zijn de buien erg kort en hevig. Het wolkendek is dan bijna altijd helemaal dicht. Er is gemiddeld 1 millimeter regen per dag. In de tropische gebieden kan het erg warm en vochtig zijn. In het noorden is dit doorgaans niet het geval.

Visum aanvragen

Om China in te mogen heb je een visum nodig. Dit visum kost ongeveer €35 en is voorzien van een pasfoto. Het visum kun je aanvragen bij de ambassade of bij een visumbureau. Er is een speciaal aanvraagformulier voor het verkrijgen van een visum naar China. Je paspoort moet zes maanden na terugkeer uit China nog geldig zijn en minstens twee lege pagina’s bevatten. Doorgaans duurt het ongeveer vier werkdagen om je visumaanvraag te verwerken. De visumaanvraag moet minimaal 40 dagen het bezoek worden ingediend.

Inentingen en malariatabletten

Inentingen zijn voor China niet verplicht. Toch worden ze wel aangeraden. Vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A worden aangeraden om te nemen. Raadpleeg altijd de GGD als je op reis wilt naar China voor de huidige stand van zaken over de vaccinaties. Ook is het verstandig om tabletten te slikken tegen malaria en eventueel een muskietennet mee te nemen. Let ook op wat je eet en controleer vooral het vlees voordat je het eet.

Warme zon in China

Pas op tijdens je reis naar China voor de zon. Vooral in de subtropische gebieden kan de straling van de zon erg sterk zijn. Kies dus een goed zonnebrandmiddel en zet altijd iets op je hoofd. Omdat je in warme gebieden veel vocht verliest is het ook noodzakelijk om regelmatig te drinken. Strooi ook extra zout op het eten als je veel vocht verliest. Water is bijna overal te koop in flessen.

Betalen met Yuan

De munteenheid die in China wordt gebruikt is de Yuan. Pinnen is mogelijk in alle grote steden. In kleinere steden kan een pinoptie vaak ontbreken. Ook zullen niet alle pinautomaten het doen, ook niet als ze wel een Maestro- of Cirrussymbool hebben. De creditcard is vrijwel overal bruikbaar. Met de creditcard kun je ook geld bij banken opnemen. Het is daarnaast in China gebruikelijk om fooien te geven voor de verleende diensten.

Pas op voor vals geld

Geld wisselen met particulieren wordt sterk afgeraden. Accepteer ook nooit biljetten die gescheurd of kapot zijn. Er zijn ook veel valse biljetten van 50 en 100 Yuan in omloop. Controleer dus altijd goed of je wel echt geld in handen krijgt. Vraag bij de banken of ze het geld kunnen controleren door het door een telmachine te halen. Op deze manier weet je zeker wat je krijgt. Er zijn in China, behalve in Hongkong, geen plekken om je geld om te wisselen. Het is dus beter om alle Yuans uit te geven voor je vertrek.

Chinese taal

In China worden verschillende talen gesproken, maar de officiële taal is het Algemeen beschaafd Chinees. Deze taal wordt gebruikt op scholen en in de media. De taal is erg ingewikkeld en woorden kunnen op verschillende manieren worden uitgesproken, waardoor de betekenis volledig veranderd. Chinezen zijn doorgaans wel erg onder de indruk als toeristen de taal proberen te spreken. Maar als je Engels praat zullen de meeste Chinezen ook wel enigszins begrijpen wat je wil zeggen.

Geschreven Chinese taal

De Chinese letters zijn karakters die voor ons niet te lezen zijn. In China kennen ze ook de pinyin, waarbij de woorden zijn uitgeschreven in Westerse letters. Weinig Chinezen zijn echter bekend met pinyin en de uitspraak is vaak heel anders dan de geschreven woorden. Als je een adres hebt dat in pinyin is geschreven kun je dit het beste laten zien in plaats van op te lezen. Voornamelijk schoolgaande kinderen begrijpen het pinyin, omdat zij het in de lessen leren.

Gebruiken in China

In China is het gebruikelijk om elkaar een hand te geven, zowel bij mannen als bij vrouwen. In het openbaar kussen of knuffelen wordt vrijwel niet gedaan. De meeste Chinezen worden hier erg nerveus van. Ook durven Chinezen geen gêne te tonen. Om dit te verbergen zullen ze lachen. Dit doen ze bijvoorbeeld als ze iets niet hebben begrepen of een moeilijke vraag hebben gesteld.

Gewoontes aan tafel

Als je met een groep uit eten gaat is het in China niet gebruikelijk dat ieder voor zich bestelt. Elke schotel op tafel is beschikbaar voor iedereen. Je kunt uit deze schotels eten met je eigen eetstokjes. Soep is altijd de laatste gang in China, omdat Chinezen voedsel dat in de maag plonst ongezond vinden. Het is in China normaal om luidruchtig te eten. Dit gaat gepaard met slurpen en boeren. Het laten van een boer wordt gezien als compliment voor de kok.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in Hong KongBeleggen in Hong KongDe beurs van Hong Kong is een aantrekkelijke plek om te beginnen voor beleggers die willen investeren in Chinese bedrijv…
Shanghai Disney Resort: Chinees park met Nederlands tintjeShanghai Disney Resort: Chinees park met Nederlands tintjeIn Shanghai bevindt zich het Shanghai Disney Resort. Net als alle Disney parken heeft het park een kasteel, maar anders…
Beleggen in ChinaBeleggen in ChinaSteeds meer westerse investeerders ontdekken China als nieuwe markt om in te investeren. Door de groeiende economie is C…
Jackie Chan, een kung fu meesterStuntman, kung fu meester en vooral een bekende filmster. Jackie Chan, vooral bekend om zijn kung fu films met een komis…

Driemaal kaarsenrondegang: Wian Thian (Makha Bucha) ThailandDriemaal kaarsenrondegang: Wian Thian (Makha Bucha) ThailandEen belangrijk jaarlijks voorkomende Boeddhistische gebeurtenis is Wian Thian in februari. Het is de derde maanmaand van…
Cuba, zon, zee, strand en salsaCuba, zon, zee, strand en salsaCuba is een land in Zuid-Amerika. Cuba bestaat uit meerdere eilanden, waarvan het grootste en belangrijkste eiland het v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ginkgotree, Wikimedia Commons (CC0.0)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ginkgo-_Kew-Garden.jpg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.