Roemenië, Boekarest de overige bezienswaardigheden, 1
Een stad als Boekarest, die al honderden jaren oud is, is genoeg te beleven. De geschiedenis van de stad alleen al is vrij interessant. Het was de communist Ceausescu die ongeveer 20% van de stad liet slopen voor zijn Paleis van het Volk. Naast dit paleis zijn er nog genoeg andere bezienswaardigheden in de stad en nabije omgeving.
Algemeen
De stad Boekarest is in 1462 gesticht door Vlad Tepeş, de zoon van een ridder uit de orde van de draak. Vlad was een Walachijense prins, die zijn documenten altijd ondertekende met de naam Dracula. Letterlijk vertaald betekend deze naam `zoon van de draak`.
Naast het Paleis van het Volk, het grootste gebouw van Europa, heeft Boekarest natuurlijk nog veel meer bezienswaardigheden.
Arcul du Triumf
Op de plek waar de huidige boog staat, werd in 1878 een boog geplaatst ter ere van de onafhankelijkheid. In 1922 werd deze triomfboog vervangen door een monument dat is opgericht ter ere van de gesneuvelde soldaten uit de 1e Wereldoorlog. In eerste instantie was dit gemaakt van hout, in 1935 heeft de architect Petru Antonescu de huidige boog gebouwd.
Het is een betonnen bouwwerk van 25 meter hoog. Versierd met beeldhouwwerk van nationale kunstenaars als:
George Enescu Museum
Een groot componist, de grootste uit de Roemeense geschiedenis, geboren in 1881. Toen hij in 1955 overleed had hij vele meesterwerken achtergelaten. Het gebouw, waar de meesterwerken zijn ondergebracht, is door Berendei ontworpen. In dit gebouw heeft Enescu zelf nog enkele jaren gewoond, het is opgetrokken in de neoclassistische stijl. Naast werken van Johann Sebastian Bach, zijn er manuscripten en muziekinstrumenten van Enescu te bezichtigen.
Ataneul Roman
Dit is een concertgebouw in de stad. Het gebouw is ontworpen door Albert Galleron uit Frankrijk. Het werd officieel geopend in 1888, een gebouw met een hoge koepel en zuilengang bij de hoofdingang. In dit concertgebouw zetelt het Enescu Philharmonisch Orkest, want hier maakte de gelijknamige componist ooit zijn debuut.
Cismigiupark
In het midden van de stad ligt dit 19e eeuwse park. Het is een drooggelegd stuk moeras, en is een ware groene oase. Dit park, ooit aangelegd door de Duitse Mayer, is het meest bezocht en oudste plekje van de stad. Jaarlijks bezoeken meer dan 1.000.000 mensen het park.
Stavropoleos kerk
Deze kerk is gebouwd in opdracht van Ioanichie Stratonikeas, een Griekse monnik. Het is opgetrokken in de Brancoveanustijl, een combinatie van Barok en Renaissance. De officiële opening van deze kerk was in oktober 1724. De kerk is zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant rijkelijk voorzien van iconen, fresco´s, smeedijzer en houtsnijwerk. Een prachtige schildering is het gevecht tussen de bijbelse Samson en de leeuw.
Helaas raakt het gebouw in 1838 tijdens de aardbeving zo zwaar beschadigd, dat de regering twee jaar na dato het kerkbestuur opdracht gaf tot reparatie. Halverwege 1888 wordt gemeld dat de kerk bijna een complete ruïne is, of de eerder opgedragen reparaties zijn uitgevoerd, en zinvol waren is niet te achterhalen.
In 1897 krijgt Ion Mincu, de architect, opdracht van het ministerie van Godsdienstzaken om een plan voor restauratie te maken. Aan deze restauratie wordt begin 1900 begonnen, nadat de kerk al tot historisch monument is verklaard. Nadat Mincu overlijdt, neemt zijn leerling Zagorit de boel over. Gedurende de 1e Wereldoorlog ligt het werk stil en daarna nam professor Dumitrescu de werkzaamheden over. De schilderingen zijn gerestaureerd door V. Damian, een priester die ook schilder was. Inmiddels staat de kerk op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.