Roemenië, Boekarest de overige bezienswaardigheden, 2

Roemenië, Boekarest de overige bezienswaardigheden, 2 De bijna 500 jaar oude stad heeft een leuke historie. Als het kon spreken, dan werden er ongetwijfeld veel biografische boeken geschreven. Het behoorde ooit tot een koninkrijk, was onderdeel van de vazalstaat die bij Rusland hoorde, maar ook in Boekarest kwamen de communisten. Zij bouwden het grote paleis van het Volk. Nu is de stad onderdeel van een democratie.

Algemeen

Aan het ontstaan van de stad Boekarest is een leuke legende verbonden. De stad zou namelijk vernoemd zijn naar de herder Bucur. Hij brouwde en zeer goede wijn, die gretig aftrek vond. Zijn afnemers hebben de stad naar deze herder vernoemd.

Natuurlijk is er ook een historisch verhaal over de stichting van Boekarest. In 1462 was het Vlad Tepeş, de zoon van een ridder uit de orde van de draak. Vlad was een Walachijense prins, die zijn documenten altijd ondertekende met de naam Dracula. Letterlijk vertaald betekend deze naam `zoon van de draakí. Hij was een bloeddorstig vorst, die niet al te vriendelijk met zijn vijanden omging. Hij liet ze namelijk op houten staken spietsen. Deze staken plantte hij langs de toegangswegen naar de stad. Andere vijanden die de stad naderden keerden gelijk om. Niet omdat ze bang waren, maar vanwege de stank die de vele gespietste doden verspreidde.

Naast het Paleis van het Volk (het grootste gebouw van Europa) en de Stavropoleos kerk heeft Boekarest natuurlijk nog veel meer bezienswaardigheden.

Het Openlucht Museum

Ook dit 15 ha grote openluchtmuseum ligt in de buurt van Boekarest en is een nabootsing van het vroegere Roemeense platteland. Dit oudste openluchtmuseum ter wereld is in 1936 aangelegd en bezit vele gebouwen, zoals huizen, boerderijen en kerken uit de periode van de 17e tot aan de 20e eeuw. Enkele van deze huizen zijn gewoon van de ene locatie in het land, verhuisd naar het museum. Andere gebouwen zijn gewoon nagemaakt.

Universtiteitsplein

De Roemeense naam voor dit plein is Piata Universitatii en het ligt op het kruispunt van twee boulevards. Dit plein is zowel het intellectuele als het politieke centrum van de stad. Gebouwen als de universiteit (geopend in 1869, en plaats van zware gevechten tijdens de revolutie), het Nationale Theater (gebouwd tussen 1970 en 1984 met 900 plaatsen), het Intercontinental hotel, Gemeentelijk Historisch & Kunstmuseum (met meer dan 150.000 stukken) en de Russische Kerk (de Biserica Rusa uit 1906) zijn allemaal aan dit plein te vinden.

Een ruiterstandbeeld van Mihai Viteazul, die in 1600 de eerste drie provincies van Roemenië verenigde. Het standbeeld van de nationale held (zijn naam betekend overigens Michiel de Dappere) stamt uit 1876.

Mihai Viteazul / Bron: Aegidius Sadeler, Wikimedia Commons (Publiek domein)Mihai Viteazul / Bron: Aegidius Sadeler, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Ghencea begraafplaats

Sinds korte tijd zijn de, tot dan toe, onherkenbare graven van Nicolea Ceausescu, zijn vrouw Elena en hun beider zoon Nicu, voorzien van kruizen met hun naam. Nicu heeft zich dood gedronken, zijn ouders zijn in 1989 geëxecuteerd. Alledrie liggen ze in een ander graf, niet ver van elkaar verwijderd.

Festivals

Naast een aantal interessante bezienswaardigheden heeft de stad ook enkele culturele festivals te bieden, zoals:
  • ArtPhoto Image Festival; jaarlijks in mei en juni. Het bestaat uit tentoonstellingen, voordrachten en veilingen. Fotograven krijgen een uitnodiging om hun werk te presenteren.
  • Bucharest Street Music Festival; jaarlijks in juni wordt het oude centrum een weekend lang omgetoverd tot een sfeer van Middeleeuwse troubadourmuziek.
  • Music MultiSonic Fest; een platform voor verschillen muziekstijlen. Het doel is om een brug te slaan tussen de muziek en jazz. Live optredens zijn overal in de stad te vinden, waarbij improvisatie hoog in het vaandel staat.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op Wintersport in RoemeniëGoedkoop op Wintersport in RoemeniëGoedkoop op wintersport dat kan in Roemenië. Roemenië is een van landen waar je echt spotgoedkoop op wintersport kunt. D…
Hemels Festival in Leeuwarden bij de OldehoveHemels Festival in Leeuwarden bij de OldehoveOp Hemelvaarstdag is het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden, aan de voet van de Oldehove, het terrein van een Hemels Fest…
Roemenië, Boekarest en het paleis van het VolkRoemenië, Boekarest en het paleis van het VolkBoekarest is een stad die bijna 550 jaar oud is. Er gaat een legende over de stichting van de stad, maar historisch gezi…
Bezienswaardigheden in Praag - de Nieuwe StadDe Nieuwe Stad (of New Town, of Nove Mesto) werd in 1348 gesticht door Karel IV. Het gebied is zorgvuldig gepland en str…

Wales, een eerste kennismakingCroeso y Cymru: Welkom in Wales. Als je de grens tussen Engeland en Wales overgaat word je verwelkomt met deze tekst. Be…
Roemenië, Boekarest de overige bezienswaardigheden, 1Roemenië, Boekarest de overige bezienswaardigheden, 1Een stad als Boekarest, die al honderden jaren oud is, is genoeg te beleven. De geschiedenis van de stad alleen al is vr…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 18-11-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.