Roemenië, Boekarest de overige bezienswaardigheden, 2
De bijna 500 jaar oude stad heeft een leuke historie. Als het kon spreken, dan werden er ongetwijfeld veel biografische boeken geschreven. Het behoorde ooit tot een koninkrijk, was onderdeel van de vazalstaat die bij Rusland hoorde, maar ook in Boekarest kwamen de communisten. Zij bouwden het grote paleis van het Volk. Nu is de stad onderdeel van een democratie.
Algemeen
Aan het ontstaan van de stad Boekarest is een leuke legende verbonden. De stad zou namelijk vernoemd zijn naar de herder Bucur. Hij brouwde en zeer goede wijn, die gretig aftrek vond. Zijn afnemers hebben de stad naar deze herder vernoemd.
Natuurlijk is er ook een historisch verhaal over de stichting van Boekarest. In 1462 was het Vlad Tepeş, de zoon van een ridder uit de orde van de draak. Vlad was een Walachijense prins, die zijn documenten altijd ondertekende met de naam Dracula. Letterlijk vertaald betekend deze naam `zoon van de draak’. Hij was een bloeddorstig vorst, die niet al te vriendelijk met zijn vijanden omging. Hij liet ze namelijk op houten staken spietsen. Deze staken plantte hij langs de toegangswegen naar de stad. Andere vijanden die de stad naderden keerden gelijk om. Niet omdat ze bang waren, maar vanwege de stank die de vele gespietste doden verspreidde.
Naast het Paleis van het Volk (het grootste gebouw van Europa) en de Stavropoleos kerk heeft Boekarest natuurlijk nog veel meer bezienswaardigheden.
Het Openlucht Museum
Ook dit 15 ha grote openluchtmuseum ligt in de buurt van Boekarest en is een nabootsing van het vroegere Roemeense platteland. Dit oudste openluchtmuseum ter wereld is in 1936 aangelegd en bezit vele gebouwen, zoals huizen, boerderijen en kerken uit de periode van de 17e tot aan de 20e eeuw. Enkele van deze huizen zijn gewoon van de ene locatie in het land, verhuisd naar het museum. Andere gebouwen zijn gewoon nagemaakt.
Universtiteitsplein
De Roemeense naam voor dit plein is Piata Universitatii en het ligt op het kruispunt van twee boulevards. Dit plein is zowel het intellectuele als het politieke centrum van de stad. Gebouwen als de universiteit (geopend in 1869, en plaats van zware gevechten tijdens de revolutie), het Nationale Theater (gebouwd tussen 1970 en 1984 met 900 plaatsen), het Intercontinental hotel, Gemeentelijk Historisch & Kunstmuseum (met meer dan 150.000 stukken) en de Russische Kerk (de Biserica Rusa uit 1906) zijn allemaal aan dit plein te vinden.
Een ruiterstandbeeld van Mihai Viteazul, die in 1600 de eerste drie provincies van Roemenië verenigde. Het standbeeld van de nationale held (zijn naam betekend overigens Michiel de Dappere) stamt uit 1876.
Ghencea begraafplaats
Sinds korte tijd zijn de, tot dan toe, onherkenbare graven van Nicolea Ceausescu, zijn vrouw Elena en hun beider zoon Nicu, voorzien van kruizen met hun naam. Nicu heeft zich dood gedronken, zijn ouders zijn in 1989 geëxecuteerd. Alledrie liggen ze in een ander graf, niet ver van elkaar verwijderd.
Festivals
Naast een aantal interessante bezienswaardigheden heeft de stad ook enkele culturele festivals te bieden, zoals:
- ArtPhoto Image Festival; jaarlijks in mei en juni. Het bestaat uit tentoonstellingen, voordrachten en veilingen. Fotograven krijgen een uitnodiging om hun werk te presenteren.
- Bucharest Street Music Festival; jaarlijks in juni wordt het oude centrum een weekend lang omgetoverd tot een sfeer van Middeleeuwse troubadourmuziek.
- Music MultiSonic Fest; een platform voor verschillen muziekstijlen. Het doel is om een brug te slaan tussen de muziek en jazz. Live optredens zijn overal in de stad te vinden, waarbij improvisatie hoog in het vaandel staat.