Roemenië, ook wel klein Parijs genoemd

Roemenië, ook wel klein Parijs genoemd Roemenië is een land in Europa. Het land ligt aan de zwarte zee en grenst tevens aan de landen Bulgarije, Servië, Hongarije, Oekraïne en Moldavië.

Inhoudsopgave


Algemene informatie

  • Continent: Europa
  • Originele naam: România
  • Taal: Roemeens
  • Valuta: Nieuwe Roemeense Lei

Steden van Roemenië

Boekarest

Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en tevens de grootste stad van het land. De stad wordt ook wel Klein Parijs genoemd. Het centrum van de stad heeft een middeleeuws uiterlijk. Boekarest is is het industriële en culturele middelpunt van het land. In Boekarest komen heden en verleden samen. Door enkele natuurrampen zijn veel oude gebouwen verdwenen, maar er zijn er ook veel overeind blijven staan. Boekarest is sinds de val van het communisme in 1989 uitgegroeid tot een interessante stad met veel bezienswaardigheden voor toeristen. De stad heeft voor iedereen wel iets te bieden. Het Antimklooster is gebouwd aan het begin van de achttiende eeuw en er wonen nu nog steeds een aantal monniken. Ook vind je er de Roemeense versie van de Parijse Arc de Triomphe, namelijk de Arcul de Triumf. Het Cotroceni Paleis is de officiële residentie van de Roemeense president. In 1679 werd deze plek gebouwd als klooster. Inmiddels is het uitgegroeid tot één van de bekendste bezienswaardigheden in de stad. Wie tot rust wilt komen kan terecht in één van de parken. Zo is er bijvoorbeeld het Cismigiupark, dat midden in het centrum van Boekarest ligt. Er komen jaarlijks meer dan een miljoen mensen. Ook zijn er veel musea waar je terecht kunt om bijvoorbeeld meer over de geschiedenis van de stad te leren. Er zijn tevens diverse eetgelegenheden en ís avonds zijn er veel plaatsen waar je goed uit kunt gaan.

Andere steden

Sighişoara is een stad in Transsylvanië waar de echte Dracula, Vlad Tepes, heeft geleefd. Cluj-Napoca ligt ook in Transsylvanië en is het economische middelpunt van Roemenië. Laşi is de op één na grootste stad van Roemenië, met veel kunstwerken en bijzondere architectuur.

Natuur

Roemenië heeft veel natuur. Er zijn oerbossen vol met veel aparte dieren. Roemenië heeft de grootste populatie lynxen, wolven en beren van heel Europa. Er leven ook veel vogelsoorten en je kunt er een grote diversiteit vinden aan planten, bloemen en bomen. Er zijn in totaal veertien verschillende nationale parken en ruim 360 natuurreservaten.

Beste reistijd Roemenië

De beste reistijd voor Roemenië is van mei tot en met september. Daarvan zijn de maanden mei, juni en september qua temperatuur het best. Wel valt er in deze periode ook de meeste regen. In de winter kan het vaak erg koud zijn en in de zomer juist erg warm. Toch kun je in de zomer goed reizen in Roemenië. Vooral in de ochtenden kun je veel activiteiten doen.

Klimaat van Roemenië

In Roemenië heb je doorgaans warme zomers en koude winters. In het voor- en najaar is het doorgaans een goede temperatuur, maar kan het verschil tussen dag en nacht best groot zijn. De temperatuur in het voor- en najaar schommelt overdag tussen de 15 en 25 graden. In de zomer kan het veel warmer worden, terwijl het in de winter een stuk kouder kan zijn. Er kan in de winter tevens veel sneeuw vallen.

Reisdocumenten

Voor Roemenië heb je geen visum nodig als je er korter dan 90 dagen blijft. Wel heb je een geldig Nederlands paspoort of identiteitsbewijs nodig. Dit moet minstens zes maanden geldig zijn na binnenkomst in Roemenië. Je hebt ook een geldig paspoort of identiteitsbewijs nodig als je niet met het vliegtuig, maar de auto naar Roemenië gaat. Je hebt altijd de kans gecontroleerd te worden. Als je geen Nederlandse identiteit hebt kun je het beste contact opnemen met de ambassade.

Vaccinaties en gezondheid Roemenië

Het wordt aangeraden om bij een bezoek aan Roemenië vaccinaties tegen DTP en hepatitis A te nemen. Het is daarnaast aan te raden om een medicijnenpaspoort mee te nemen, zodat je medicijnen kunt meekrijgen bij apotheken. Een medicijnenpaspoort is in verschillende talen gesproken, zodat ze in Roemenië begrijpen wat je nodig hebt. De hygiëne in Roemenië is niet overal even goed, dus het is verstandig goed op te letten wat je eet en drinkt.

Nieuwe Roemeense Lei

In Roemenië wordt er betaald met de Nieuwe Roemeense Lei. Je kunt vooral in de grotere steden pinnen. De creditcard wordt bij grotere restaurants, winkels en hotels wel geaccepteerd. Reischeques kunnen zeer handig zijn en zijn op veel plekken in te wisselen. Het is in Roemenië gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten.

Roemeens

De officiële taal van Roemenië is het Roemeens. Er zijn ook mensen die Duits, Hongaars, Russisch en Turks spreken. Ook wordt er Romani gesproken, ook wel de taal van de zigeuners. Doorgaans kunnen Roemenen veel verschillende talen, zoals Engels en Frans. Ze krijgen dit al op jonge leeftijd als les op school. Je kunt in Roemenië dan ook goed terecht met Engels.

Uitvindingen en literatuur

De Roemenen zijn doorgaans erg trots op hun geschiedenis en uitvindingen. Zo werden bijvoorbeeld de insuline en de vulpen in Roemenië ontdekt. Ook zijn de Roemenen erg trots op hun literatuur, die de laatste jaren ook buiten Roemenië bekend begint te worden. Eén van de bekendste boeken die zich in Roemenië afspeelt en die Roemenië enigszins op de kaart heeft gezet was Dracula van Bram Stoker.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Goedkoop op Wintersport in RoemeniëGoedkoop op Wintersport in RoemeniëGoedkoop op wintersport dat kan in Roemenië. Roemenië is een van landen waar je echt spotgoedkoop op wintersport kunt. D…
Roemenië, Boekarest en het paleis van het VolkRoemenië, Boekarest en het paleis van het VolkBoekarest is een stad die bijna 550 jaar oud is. Er gaat een legende over de stichting van de stad, maar historisch gezi…
Roemenië, Boekarest de overige bezienswaardigheden, 2Roemenië, Boekarest de overige bezienswaardigheden, 2De bijna 500 jaar oude stad heeft een leuke historie. Als het kon spreken, dan werden er ongetwijfeld veel biografische…

Zambia, bezoek de beroemde Victoria FallsZambia, bezoek de beroemde Victoria FallsZambia is gelegen in Afrika en heette vroeger Noord-Rhodesië. Zambia grenst aan Congo-Kinshasa, Tanzania, Malawi, Mozamb…
Rusland, een land in twee continentenRusland, een land in twee continentenRusland ligt gedeeltelijk in Europa en gedeeltelijk in Azië. Vanuit politiek perspectief hoort het land bij Europa. Rusl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lys3rg0, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.