Reizen naar Kirgizië

Reizen naar Kirgizië Kirgizië, ook wel bekent als Kyrgyzstan, ligt in Centraal-Azië. Voor de meeste mensen is het een onbekend land, maar de mensen die er geweest zijn willen nergens anders meer naartoe. Er zijn namelijk weinig plekken op aarde waar je nog zo veel puur natuurschoon vindt. Besneeuwde bergtoppen, afgewisseld met weidevelden vol met Edelweiss, hemelsblauwe meren en zelfs woestijnen. Wie van natuur en ruimte houdt kan zijn hart ophalen in Kirgizië. De helft van het land ligt boven de 3000 meter, met bergtoppen tot ruim 7000 meter. Met 5 miljoen inwoners in een land dat vijf keer zo groot is als Nederland, kom je alleen nomaden buiten de steden tegen.

Tot 1917 werd Kirgizië bewoond door nomaden, in 1936 werd het ingelijfd door de Sovjet-Unie. Na het uiteenvallen van de Sovjet Republiek in 1991 verklaarde Kirgizië zich onafhankelijk. De hoofdstad Bishkek is met zo’n 800.000 inwoners het culturele en politieke hart van het land. Het is een jonge stad, zoals zoveel voormalige Sovietsteden. Je vindt hier brede boulevards, Stalin-standbeelden en typische sovjetgebouwen. Wil je echt wat van het land zien, dan moet je de stad uit. Omdat Kirgizië nog niet echt ontdekt is door hordes toeristen, moet je zelf veel regelen. Maar de mensen zijn gastvrij en helpen je graag.

Wat kun je allemaal in Kirgizië doen?

Slapen bij nomaden

Je bent niet in Kirgizië geweest, als je niet in een yurt geslapen hebt en van het nomadenleven hebt geproefd. Je brengt een of meerdere dagen door bij een familie. Je helpt met de paarden en schapen, maar je kan ook wandelen of paard rijden. Verschillende organisaties regelen deze zogenaamde home-stays. Deze heeft verschillende yurtenkampen, die gerund worden door een nomadenfamilie. Hier tref je wel andere toeristen, maar heb je ook de gemakken van een wc en douche.

Trektocht in de bergen

Natuurlijk ga je de bergen in. Er zijn trektochten te boeken van een halve dag tot meer dan twee weken. Maar er is meer mogelijk in de bergen. Wat dacht je van raften, abseilen, klimmen, skiën (ook in de zomer) of een helikoptervlucht boven de bergtoppen? Zorg wel dat je altijd een gids bij je hebt.

Het meer Issyk kul

Neem een modderbad in het Issyk kul meer. Dit bergmeer ligt op 1600 meter hoogte en is het op een na grootste ter wereld. Langs de kust liggen oude Sovjet resorts, waar rijke Russen en Chinezen nog jaarlijks op vakantie gaan. Kirgizien smeren zichzelf in met modder uit het Issyk kul meer, omdat je dan een jaar lang niet ziek zou worden.

Paardrijden

Kirgiezen doen alles te paard. Ze vervoeren hun schapen en geiten te paard, drinken paardenmelk en houden wedstrijden. Reisbureau’s in de hoofdstad Bishkek kunnen een tocht voor je regelen, ook kunnen ze vertellen waar paardenevenementen zijn. Een dag paardrijden door de bergen kost ongeveer 25 euro.

Jagen met een adelaar

Van oudsher jagen nomaden met afgerichte adelaars. Ook nu worden er nog competities gehouden. In Jeti-Oguz, in de buurt van Karakol, woont de beste adelaar-jager van Kirgizië.

Ontdek de zijderoute

Kirgizië ligt langs de zijderoute, de handelsroute die van oudsher van Europa naar China liep. Her en der zijn er nog restanten uit die tijd te vinden, zoals Tash Rabat. Deze ruine dateert uit de Middeleeuwen en bood een handelaren een schuilplaats tegen bandieten en slecht weer. Het was een van de belangrijkste pleisterplaatsen op de Zijderoute. Tash Rabat is kortgeleden gerestaureerd. Ook zijn er mogelijkheden om te slapen in een van de omliggende huizen of yurts.

Sneeuwluipaarden

Tot de jaren ’90 had Kirgizië de grootste sneeuwluipaarden populatie ter wereld. Maar door de jacht leven er nu nog maar zo’n 250 in het wild. Wil je helpen met het beschermen van sneeuwluipaarden of wil je ze in levende lijven zien, dan kan je terecht in het rehabilitatiecentrum ten noorden van het meer Issyk Kul.

Hoe regel je de reis?

Slapen

Buiten de steden zijn er geen guesthouses en hotels te vinden. Je kan terecht bij de mensen thuis (bijvoorbeeld via de home-stays) of je moet zelf kamperen.

Eten en drinken

In de steden vind je verschillende soorten restaurants en eethuizen. Naast de lokale gerechten, vind je hier Russische, Chinese en Indiase restaurants. Lokale gerechten bestaan uit veel vlees, vooral lam en schaap, soep en rijst. Langs de weg worden meloenen en abrikozen verkocht, ook vind je langs de drukkere wegen shaslik-tentjes. Logeer je bij een familie thuis, dan bestaat de kans dat ze een schaap voor je slachten. Het oog wordt gezien als de delicatesse en het is onbeleefd om dat hapje te weigeren.

Prikken

DTP, hepatitis A en buiktyfus vaccinatie wordt aangeraden.

Papieren

Kirgizië is vrij te bereizen. Sinds juli 2012 is een visum niet meer nodig.

Betalen

Kirgizië is voor Nederlanders een relatief goedkoop land, vooral voedsel en vervoer kost weinig. Als richtlijn kun je ongeveer 50 euro per week per persoon aan houden. De munteenheid is de som. Amerikaanse dollars zijn op veel plaatsen om te ruilen, pinautomaten zijn er alleen in Bishkek.

Reizen

Verschillende maatschappijen vliegen op Bishkek, waaronder Turkish Airlines, Lufthansa, Aeroflot en British Airways. Er zijn een aantal binnenlandse vluchten, maar deze zijn niet frequent en de kwaliteit van de vliegtuigen laat te wensen over. Binnenlands vervoer kan het beste met de bus. Het is wel belangrijk om dan wat Russisch te spreken. Hou er rekening mee dat de wegen bij slecht weer onbegaanbaar zijn.

Lezen

Er zijn verschillende reisgidsen voor Centraal-Azië of de Zijderoute waarin aandacht wordt besteed aan Kirgizië. ‘Kirgistan entdecken’ is een goede reisgids die alleen over Kirgizië gaat.Tsjingiz Aimatov is de bekendse schrijver van Kirgizië, zijn boek Dzjamilja is ook in het Nederlands vertaald.

Lees verder

© 2013 - 2024 Mikster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Reizen naar Azië: de beste reismaanden per land in AziëReizen naar Azië: de beste reismaanden per land in AziëMensen snakken vaak naar hun vakantie. Een oord ver weg lijkt in Nederland dan het paradijs. Mooi weer, eindelijk eens g…
Vakanties voor mensen met een licht verstandelijke beperkingU heeft vast wel eens gedacht, kon ik maar op vakantie. Kon mijn kind maar op vakantie. Konden we zelf maar eens een kee…

Kazachstan: toeristische attracties AlmatyTot 1997 was Almaty de hoofdstad van Kazachstan. Almaty is ongetwijfeld de meest populaire en toeristische stad van Kaza…
Alleen vliegen met een babyAlleen vliegen met een babyIn je eentje vliegen met een baby hoeft niet moeilijk te zijn. Met deze tips zal het hopelijk vlot en stressvrij verlope…
Bronnen en referenties
  • www.nabu.de
  • www.ecotour.kg
Mikster (27 artikelen)
Gepubliceerd: 03-01-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.