Alleen vliegen met een baby

Alleen vliegen met een baby In je eentje vliegen met een baby hoeft niet moeilijk te zijn. Met deze tips zal het hopelijk vlot en stressvrij verlopen.

Goede voorbereiding

Zorg dat je goed bent voorbereid en alles bij je hebt wat je nodig kunt hebben:
 • Eten en drinken
 • Luiers
 • Speentjes
 • Knuffel
 • Schone kledingsets voor zowel baby als volwassene

Correcte documenten

Als de achternaam van de baby afwijkend is van de achternaam van de ouder, kan er bij de paspoortcontrole om aanvullende documenten worden gevraagd. De marechaussee adviseert ouders de volgende documenten mee te nemen:
 • verklaring toestemming voor vakantie van de andere ouder
 • recent uittreksel gezagsregister
 • recent uittreksel GBA
 • kopie van paspoort van toestemminggevende ouder
 • eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
 • eventueel het ouderschapsplan
 • eventueel geboorteakte

Makkelijke kleding

Draag tijdens het reizen kleding die het minste ongemak veroorzaakt bij de controles. Schoenen (het liefst zonder veters) die makkelijk aan en uit kunnen en draag geen riem. Ook sieraden moeten soms afgedaan worden bij de metaaldetectorpoortjes dus deze kunnen ook beter niet worden gedragen tijdens de reis.

Gebruik invalidentoilet

Aangezien normale toiletten vaak klein en smal zijn, is het aan te raden om gebruik te maken van het invalidentoilet. De kinderwagen/buggy en bagage kunnen in hun geheel mee naar binnen dus blijft het overzicht behouden.

Zitplaats in vliegtuig

Sommige vliegtuigen zijn uitgerust met speciale baskets waarin baby’s tot ongeveer zeven maanden kunnen liggen. Deze baskets zijn voornamelijk aanwezig op lijnvluchten en kunnen bij boeking worden gereserveerd. Tijdens het opstijgen en landen moet de baby echter wel op schoot worden gehouden.
Het is ook mogelijk om een eigen zitplaats te boeken (en te betalen) voor de baby. Afhankelijk van het type toestel, mag een maxi cosi mee aan boord worden genomen.

Hulp vragen

Schroom niet om hulp te vragen. Medepassagiers zijn vaak bereid om te helpen met het dragen van bagage of het vasthouden van de baby dus doe daar je voordeel mee.

Goede reis!
© 2012 - 2024 Peri, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderen en vliegenKinderen en vliegenEr komt vast een keer een moment dat u samen met uw kinderen op reis wilt. Of dat één van uw kinderen alleen op reis gaa…
Vliegen met een babyVliegen met een babyEen vliegreis maken en je baby meenemen, kan dat? Veel ouders vragen zich af of het verantwoord is en of het niet schade…
Zo voorkom je een jetlag bij baby'sZo voorkom je een jetlag bij baby'sMet je baby naar een andere tijdzone vliegen kan nogal wat slaapproblemen opleveren. Zeker als er een groot tijdverschil…
Spelend leren met je baby van 0-4 maandenSpelend leren met je baby van 0-4 maandenAl vanaf de geboorte is je baby helemaal aan je gehecht en vindt het niets heerlijker dan de hele dag bij je te zijn. Je…

Reizen naar KirgiziëReizen naar KirgiziëKirgizië, ook wel bekent als Kyrgyzstan, ligt in Centraal-Azië. Voor de meeste mensen is het een onbekend land, maar de…
Hoogteziekte bij beklimmen van hoge bergenHoogteziekte is de naam voor een aantal ziekteverschijnselen die kunnen optreden bij het naar grote hoogten gaan zonder…
Bronnen en referenties
 • Defensie.nl
Peri (7 artikelen)
Gepubliceerd: 28-12-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.