Reizen naar Azië: de beste reismaanden per land in Azië
Mensen snakken vaak naar hun vakantie. Een oord ver weg lijkt in Nederland dan het paradijs. Mooi weer, eindelijk eens geen regen. Maar wie zich niet goed voorbereidt, komt bedrogen uit. Want ook in Azië kan het slecht weer zijn. Je hebt er stormseizoen, maar ook vooral regenseizoenen. Kijk hier voor de beste reistijden naar de verschillende landen in Azië.
Drie weken in de moessonregen lopen - het kan als je niet goed uitzoekt wanneer het regenseizoen is
Wie 3 weken door de regen in Bali moet banjeren heeft het vaak al snel gehad. Maar het hoeft niet, als je eerst goed kijkt op welke momenten je het best kunt reizen naar de landen in Azië. Sommige landen hebben bovendien 2 regen of stormseizoenen of die regenseizoenen zijn in de verschillende delen van het land anders. Let daar op bij het kiezen van een bestemming.
De beste reistijden van alle landen in Azië:
- Afghanistan – van mei tot en met september
- Bangladesh – van december tot en met april
- Bhutan – mei, september en oktober
- Birma – november tot en met februari
- Brunei – februari en maart
- Cambodja – november tot en met februari
- China – april en mei, september en oktober
- Filippijnen – december tot en met mei
- Hong Kong – oktober tot en met december
- India – december tot en met februari
- Indonesië – mei tot en met september
- Japan april, mei, september en oktober
- Kazachstan – mei en juni, september en oktober
- Kirgizië – april, mei, september en oktober
- Noord Korea – april tot en met juni, september en oktober
- Zuid Korea – september en oktober
- Laos – november tot en met februari
- Malediven – december tot en met februari
- Noord Pakistan – april, september en oktober
- Zuid Pakistan - november tot en met februari
- Rusland – mei tot en met augustus
- Singapore – februari tot en met oktober
- Sri Lanka – februari en maart
- Tadzjikistan – maart tot en met mei, september en oktober
- Taiwan – oktober en november
- Thailand – november tot en met februari
- Turkmenistan – maart tot en met mei, september en oktober
- Vietnam – december tot en met februari
De bijzonderheden per land, de tyfonen, de tegentijden, de extreme temperaturen per land in Azië
In het onderstaande overzicht is te vinden in welk land de overige bijzonderheden te vinden zijn. Stormen, moessons, extreme koud of extreme hitten worden daar per land genoemd.
Afghanistan
In dit land is het winters koud en in de zomer heerst er een mild klimaat. Voor dit land altijd wel even kijken of er geen negatief reisadvies geldt, want een echt veilig land is het beslist niet.
Bangladesh
Van mei tot oktober is het moessonseizoen in Bangladesh. Daarna volgen stormen, cyclonen en overstromingen. Vanaf november is het land beter te bezoeken. Het is dan wel wat koeler dan tijdens de moesson.
Bhutan
Bhutan is verdeeld in delen waar het veel regent en waar het minder regent. Vooral in de dalen kan het van juni tot en met augustus flink tekeer gaan. In het voor- of najaar is de kans op het beste weer. Overdag met temperaturen tussen de 15 en 25 graden, maar wel afhankelijk van waar iemand zit. Op grote hoogte is het altijd veel kouder. Het najaar is de beste periode om een trektocht door de Himalaya te maken.
Birma
Maart en april zijn in Birma de heetste maanden. Pas in de maanden daarna wordt het voor de meeste westerlingen wat prettiger om in het land te vertoeven, maar dan valt er weer veel regen. Daarom zijn de maanden november, december, januari en februari eigenlijk het best om naar Birma te reizen.
Brunei
Het regent best vaak in Brunei, het zelfstandige staatje bij Indonesië. De meest droge maanden zijn tussen februari en april.
Cambodja
Van mei tot en met oktober zorgt de moesson in Cambodja altijd voor flink wat overstromingen. Vooral in Phnom Penh. In juli en augustus gaat die moesson naar de andere gebieden. Van november tot april is de kans het grootst op droge dagen
China
China is een enorm land, met in elk gebied zo z’n eigen moessons. De beste reismaanden in zijn algemeenheid vallen in het voor- en het najaar. Het is dan ook niet te warm. ’s Avonds koelt het echter wel af.
Filippijnen
Van juni tot en met september is het regen- en tyfoonseizoen op de Filippijnen. Geen tijd dus om dan af te reizen naar de eilandengroep. Van december tot en met mei is het koel en droog en dus ideaal om naar de Filippijnen te reizen.
Hongkong
In oktober, november en december is de temperatuur in Hong Kong heerlijk en de regent het er bijna niet. Heet, met onweer en met nimmer aflatende regen is het van mei tot en met augustus. In september zijn er bovendien ook vaak cyclonen. Tussen april en oktober woedden ook vaak tropische stormen.
India
Ook India is zo groot dat het wel uitmaakt naar welke regio iemand afreist. In zijn algemeenheid is het van december tot en met februari de beste tijd om naar India te reizen. Daarna is het stikheet in het landen dit duurt tot mei. Daarna volgen moessonregens die voor alleen nog maar meer klammigheid zorgen. Aan de Indiase oostkust zijn er tussen juni en oktober veel tropische stormen en vloedgolven. Dus ook geen goede tijd om daar dan naartoe te gaan.
Indonesië
Ook Indonesië is groot. Heftige regen valt er op de eilanden in het noorden eigenlijk het hele jaar door wel, maar de echte moessons zijn er van december tot en met maart. Van mei tot en met september is het het beste weer om naar Indonesië te reizen.
Japan
Japan heeft diverse klimaten. Wie het land wil bezoeken doet er goed aan dit te doen in september of oktober en in maart tot juni. Dan is de algemene weerssituatie het best.
Kazachstan
In de zomer is het in Kazachstan niet om uit te houden zo heet en in de winter is het verschrikkelijk koud. Beide geen aanraders. In mei, juni, september en oktober zijn de temperaturen het minst extreem.
Kirgizië
In Kirgizië hebben ze gemiddeld 247 zonnige dagen. Succes verzekerd dus. In de zomer kan het wel heel erg heet worden en in de winter heel erg koud. In het voor en in het najaar is de beste tijd om naar dit land te reizen.
Noord-Korea
In de zomer is het in Noord-Korea het fijnst om te reizen als het om de temperatuur gaat. Helaas is het in juli en augustus ook regentijd, dus die combinatie is niet de beste. In de winter is het in Noord-Korea erg koud dus wie dat niet wil, doet er ook goed aan om in die periode thuis te blijven. In september en oktober, is het vaak zacht en droog. Goede maanden dus om te gaan reizen naar dit Aziatische land.
Zuid-Korea
In september en oktober heb je in Zuid-Korea niet de extremen die je in andere maanden wel hebt. Dan namelijk is het er of ongelofelijk heet, of extreem koud. In het voorjaar zijn de temperaturen ook lekker, maar dan regent het weer meer. In de hete zomermaanden komen veel tyfonen voor.
Laos
In Laos is het regenseizoen van juni tot en met oktober. Van november tot en met april is het echter droog. Daarbij moet wel aangetekend worden dat het in maart en april in Laos ontzettend heet is. In de bergen is het tussen december en februari in Laos behoorlijk fris. Dikke kleding is dan nodig.
Malediven
Op de Malediven schijnt de zon eigenlijk altijd wel. Van mei tot november is het echter moessontijd met veel regen. Ook is de zee dan erg wild, dus zwemmen in de zee is dan geen optie. Tussen november en april is het veel rustiger op de Malediven. De Malediven zijn islamitisch. Dat heeft geen invloed op het klimaat, maar er heersen wel wat andere regels op de eilandengroep waar mensen zich goed bewust van moeten zijn.
Maleisië
Echt droog is het nooit in Maleisië, want een buitje valt er zomaar. En die duren vaak een paar uurtjes. Het meest natte seizoen is in het oosten echter van november tot en met februari. In het westen is de moesson er van september tot en met december.
Mongolië
Mongolië is een land dat geteisterd wordt door het weer. In de winter is het er koud en guur, in de zomer zijn er voortdurend zandstormen. Eigenlijk is de beste tijd om naar Mongolië te reizen in de maanden juli, augustus en september. Dan is het echter wel weer regenseizoen.
Nepal
Van juni tot en met half september is het slecht in Nepal. Het regent er dan eigenlijk constant. In de wintermaanden sneeuwt het er verschrikkelijk en is het bovendien erg koud. In maart, april en mei en oktober zijn al die extremen verdwenen en is het goed reizen door Nepal.
Oezbekistan
Oezbekistan is een land van extremen. Het kan er in de winter min 35 graden worden en in de zomer plus 50 graden. Wie toch door het land wil reizen, kan het best in april en mei gaan of in september of oktober.
Noord Pakistan
Wie het Noorden van Pakistan wil bezoeken kan dat het beste doen in de zomer. Maar dan wel in het berggedeelte, want in het laagland is het dan ongelofelijk heet. In het laagland kan daarom het best gereisd worden in april, september of oktober.
Zuid Pakistan
In het zuiden van Pakistan is het het best reizen van november tot en met februari. Pas wel op met Pakistan, ook daar kan het gevaarlijk zijn en houdt dus altijd de website van buitenlandse zaken in de gaten of er ook een negatief reisadvies heerst.
Rusland
In de steppes van Rusland kan het tussen mei en september behoorlijk heet worden. Maar toch is het dan de beste tijd om te reizen. Van november tot en met maart is het namelijk ongelofelijk koud in het land.
Singapore
De gemiddelde temperatuur in Singapore is 30 graden Celsius. Het probleem is echter dat het er vaak regent. De meeste stortregens vallen tussen november en januari. Maar ook in andere maanden kun je zomaar opeens binnen 2 minuten drijfnat zijn.
Sri Lanka
Sri Lanka heeft twee moessons. Dit zijn Yale en Maha. Yala gaat zijn gang in het zuidwesten tussen mei en juni. Maha is van november tot en met januari bezig in het noordoosten. In het oosten van het land is het van maart tot en met september erg droog, maar ook heel erg heet. De allerbeste reistijd is daarom in februari en maart.
Tadzjikistan
Van juni tot en met oktober word je in Tadzjikistan gezandstraald door de vele zandstormen. In oktober tot en met mei heb je er weer last van sneeuwstormen. In de zomer is het er bovendien extreem heet en in de winter weer extreem koud. Maart, april en mei en september en oktober zijn daarom de beste reismaanden. Maar dan nog kan er een flinke storm de kop opsteken.
Taiwan
In de herfst is het op Taiwan eigenlijk het lekkerst. Het is er dan niet heet, niet koud en er valt weinig tot geen regen. Tyfoons heb je van juni tot en met september.
Thailand
Van juni tot en met oktober is het regenseizoen in Thailand. In de hete zomermaanden april en mei is het afzien. Koh Samui aan de oostkust heeft veel minder last van de moesson dan de westkust waar Phuket ligt. In het noorden kan het vooral in de ochtend en de avond best fris zijn. Wat dikke kleding is geen overbodige luxe.
Turkmenistan
In de zomer door Turkmenistan reizen is vragen om moeilijkheden. Het is er dan extreem heet en droog. In maart, april en mei en september of oktober is het er koeler.
Vietnam
Ook in Vietnam zijn twee regenseizoenen. In het noorden begint het in maart en duurt het tot en met september, in het zuiden is het van mei tot en met oktober. Van december tot en met februari is het de beste tijd om door Vietnam te reizen. Ook is de temperatuur dan niet zo hoog en de luchtvochtigheid niet zo hoog. Die combinatie is namelijk voor veel westerlingen dodelijk. Het kan in het land heel erg heet worden tijdens die extreme maanden.