Kazachstan: toeristische attracties Almaty

Tot 1997 was Almaty de hoofdstad van Kazachstan. Almaty is ongetwijfeld de meest populaire en toeristische stad van Kazachstan. En dat is niet zonder reden; groene parken, historische gebouwen en musea maken deze stad populair bij jong en oud. Er word dan ook wel eens gezegd dat Kazachstan twee hoofdsteden heeft: Astana als politieke hoofdstad en Almaty als culturele hoofdstad. De naam ´Almaty´ komt van de woorden Alma-Aty (Appel Opa). Almaty wordt dan ook gezien als de plek waar de appel zijn oorsprong heeft. In het voorjaar bloeien er honderden wilde appelbomen in de heuvels van Almaty. Tussen deze groene heuvels ligt een miljoenenstad met geheel eigen kleur. De straten van Almaty lopen rechttoe-rechtaan. Je kunt er daarom gemakkelijk je weg vinden. In de meeste hotels kun je tegenwoordig wel aan een stadsplattegrond komen. (Deze zijn overigens ook beschikbaar in krantenkiosken en boekenwinkels.)

Panfilov park

Dit grote groene park is in 1870 aangelegd rond de felgekleurde Zenkov kathedraal (Zie foto). Het is nog één van de weinige gebouwen die over is uit de Tsarentijd. Misschien leuk om te weten dat dit gigantische bouwwerk helemaal gemaakt is van hout en oorspronkelijk zonder spijkers gebouwd!

Köktöbe

Een ander plek waar je eigenlijk ook wel geweest moet zijn is Köktöbe. ('groene heuvel') Je kunt vanuit de stad naar boven met een kabelbaan. Vanaf deze heuvel heb je bij helder weer een mooi uitzicht over de stad. Boven op het topje van de heuvel is een leuk restaurantje waarbij de eigenaars je een Kazachse yoert ervaring willen geven. Erg sfeervol!

Zelony Bazar

Op de bazar valt er altijd wel wat te zien en te beleven. Zelony bazar is een bekende bazar niet ver bij het Panfilov park vandaan. Leuk om souvenirs te kopen of je Russisch en/of Kazachs te oefenen! Heb je meer tijd en wil je een nog grotere culturele ervaring, dan kun je ook nog afreizen naar de Baragolka, de grootste bazar van Almaty en misschien wel van de hele regio. Vanaf deze bazaar worden producten (die voornamelijk gefabriceerd zijn in China) verspreid naar bazars door heel Kazachstan.

Plein van de Republiek

Dit is het grootste en bekendste plein van Almaty en het wordt nog altijd geassocieerd met de decemberprotesten in 1986 waarbij veel studenten om het leven kwamen. Aan het plein bevinden zich de voormalige regeringsgebouwen. Fonteinen en de Alatau bergen op de achtergrond maken het plaatje compleet.

Medey

Zit je ruim in je tijd, sla dan de Medey ijsbaan niet over! Medey is werelds' hoogst gelegen ijsbaan (1700 meter) en de trots van Kazachstan. De ijsbaan is gebouwd in 1972 en vele Sovjet schaatsers hebben hier getraind. In de winter kun je hier schaatsen huren en buiten het seizoen om, is het alleen tijdens de weekenden open.

Groot Almatinskoe Meer

Dit meer voorziet de stad Almaty van drinkwater en is vooral in de zomermaanden zeer zeker de moeite waard om te bezoeken. Het contrast van de altijd bruisende stad en het serene bergmeer kan bijna niet groter. De weg er naar toe is ook erg mooi. Gigantische bergen en een ijsblauw meer... Bereikbaar per taxi.
© 2013 - 2024 Anitas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in KroatiëVakantie in KroatiëKroatië is de vakantiebestemming bij uitstek. Je vindt er zon, zee en strand, maar ook cultuur: Romeinse ruïnes en oude,…
Wat te doen in New York?Wat te doen in New York?Wat te doen in New York? New York, de grootste stad van de Verenigde Staten is altijd erg populair onder toeristen. Gaat…
Moviepark DuitslandWanneer je alle attractieparken in Nederland al bezocht hebt en op zoek bent naar wat nieuws, kan Moviepark in Duitsland…

Nationale parken Noord-Amerika: AcadiaNationale parken Noord-Amerika: AcadiaAcadia nationaal park is gelegen in de staat Maine. Acadia nationaal park beslaat alleen eilanden en ligt helemaal niet…
Reizen naar KirgiziëReizen naar KirgiziëKirgizië, ook wel bekent als Kyrgyzstan, ligt in Centraal-Azië. Voor de meeste mensen is het een onbekend land, maar de…
Bronnen en referenties
  • De jaartallen en de spelling van de Russiche namen heb ik opgezocht in Lonelyplanet.
Anitas (1 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.