Nationale parken Noord-Amerika: Acadia

Nationale parken Noord-Amerika: Acadia Acadia nationaal park is gelegen in de staat Maine. Acadia nationaal park beslaat alleen eilanden en ligt helemaal niet op het vaste land. Desondanks is er in dit park genoeg te vinden qua fauna en flora. Men heeft de kans om grijze en rode eekhoorns te zien, maar ook om zwarte beren te zien. Het is hier uiteindelijk zeer gevarieerd en de kans om ook nog eens zeedieren te zien spreekt vele mensen aan.

Inhoudsopgave


Algemene informatie over Acadia nationaal park

De kosten om dit park te betreden liggen er aan hoe lang men wilt blijven. Men betaalt per persoon 5 dollar als hij of zij daar maximaal een week zal verblijven, elke volgende week kost weer 5 dollar extra. Voor het voertuig kost het 20 dollar per week, inclusief alle inzittenden in de periode van de 3e week van juni tot en met oktober. Na deze periode, maar wel in de periode dat het nationale park open is, kost het nog 10 dollar. Naast de mogelijkheid voor een week, kan men er ook voor kiezen om onbeperkt in dit park te kunnen komen, voor een jaar lang. Dit zal 40 dollar kosten. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om voor een pas te kiezen waarmee je alle nationale parken in kunt. Deze pas zal u 80 dollar kosten.

Waar dit park is gelegen in de staat Maine, ligt het ook op eilanden. Het grootste gedeelte ligt op één eiland, maar op verschillende andere, kleinere eilanden zijn ook delen van het nationale park te vinden. Het grootste eiland heet Mount Desert Island en is in totaal 272 vierkante kilometer groot. Van dit gedeelte is 123 vierkante kilometer nationaal park. Het oostelijk en westelijk gedeelte van het eiland worden voor een groot deel van elkaar gescheiden door een fjord. Dit fjord is het enige fjord aan de gehele oostkust van de Verenigde Staten.

Geschiedenis van Acadia

Het eiland werd het eerst bewoond door het Wabanaki volk. Dit volk woonde en leefde hier het eerst. In 1604 ontdekte Samuel de Champlain dit gebied. Deze Franse cartograaf en ontdekkingsreiziger merkte dit gebied op als een eiland waar 7 tot 8 bergen omhoog rezen tot kale rotsen.

In 1916 werd dit park bekender en bekender. Meer mensen kwamen hier en in 1919 werd dit park een nationaal park. Begin 1929 werd de naam veranderd van Lafayette naar Acadia. Er werd in dit nationale park gewerkt aan enkele bruggen en zodoende werd een groot gedeelte bereikbaar.

Het jaar 1947 is een zwarte bladzijde op de lijst van dit nationale park. Op deze dag brandde een relatief groot gedeelte van het park weg, uiteindelijk 40 vierkante kilometer. De brand begon destijds op de 17 oktober en brandde door tot en met 14 november. De brand werd toen uiteindelijk volledig bedwongen en het nationale park was weer veilig.

Flora van het park

Het park herbergt een diverse flora. Deze diversiteit is onder andere nodig om het grote aantal verschillende soorten dieren te behouden dat hier leeft. Het park herbergt zowel bergen als een kustlijn. Daarnaast zijn er vele bossen en zijn er ook meren te vinden binnenin dit park. Het bos dat hier is, bestaat voornamelijk uit naaldhout. Er zijn dennen en sparren te vinden in het park.

Fauna van het park

De fauna van dit park is zeer divers. Er zijn maar liefst 40 soorten zoogdieren te vinden. Dit waren er vroeger meer, maar in ieder geval een tweetal soorten roofdieren zijn hier weg gegaan nadat er te weinig kleine prooien overbleven. Deze twee zoogdieren, de poema en de grijze wolf zijn dus gevlucht vanwege het te kleine aantal kleine prooi overbleven. Wel zijn er twee soorten eekhoorns, lynxen, zwarte beren, vossen en coyotes te vinden. Daarnaast zijn er ook bijzondere dieren te vinden zoals het stekelvarken en de bever. Naast zoogdieren zijn er in dit park ook verschillende soorten vogels te vinden. Het park heeft echter geen soorten die slechts in dit gebied leeft, dus de vogels vallen ook op andere plekken te vinden.

Andere bezienswaardigheden

Cadillac mountain is een van de mooiste bergen in dit gebied, volgens vele zeker de moeite naar boven waard. Daarnaast bestaat "thunder hole" dit plekje ligt bijna op zeeniveau en lanceert het water als het ware. De zee rondom het eiland en iets verder weg is ook de moeite waard. Men kan hier walvissen spotten, vissen of gewoon een rustig tochtje maken over het water. Er vallen verschillende zeedieren te vinden en volgens velen is hier de zee op gaan de moeite waard. Wel moet er rekening worden gehouden met zeeziekte.

Mogelijk activiteiten in het park

Qua activiteiten heeft dit park zeer veel te bieden. Zo kan men hier wandelen of hiken over wandelpaden met een totale lengte van bijna 200 kilometer. Vaak zijn het relatief korte wandelpaden, maar omdat ze veel aan elkaar verbonden zijn vallen er ook meerdaagse wandeltochten te doen. Naast wandelen kan men hier ook fietsen, maar dit moet veelal over paden waar ook met paarden wordt gelopen. Dit zorgt ervoor dat fietsers niet goed door kunnen fietsen en ze mogen eigenlijk nergens anders komen. Waar dus paarden zijn, wordt ook paardgereden en dat is ook hier het geval. Er is een speciale route voor paardrijders van maar liefst 91 kilometer lengte.

Naast deze sporten die op veel plekke kunnen worden gedaan, kan er ook op de meren worden gekanood. Er zijn kano's te huur, dus dit is makkelijk te doen. Ook mag er met motorboten worden gevaren, maar hier zit een strenge restrictie op. In dit park is daarnaast plaats voor een extremere sport: het beklimmen van rotsen en het abseilen ervan. Dit valt te doen op verschillende punten in het park.
© 2013 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een bezoek aan Boston: de prachtige haveneilandenEen bezoek aan Boston: de prachtige haveneilandenOp slechts enkele minuten van Boston, net voor de kust, ligt het Boston Harbour Islands National and State Park. Het is…
Eilanden; BakereilandEilanden; BakereilandIn de noordelijke Stille Oceaan, halverwege Hawaï en Australië ligt het onbewoonde Bakereiland. Het is 1,4 km² groot en…
Nationale parken Noord-Amerika: American SamoaNationale parken Noord-Amerika: American SamoaAmerikaans Samoa, niet gelegen dichtbij de Verenigde Staten, maar dichterbij Australië. Toch liggen deze eilanden niet e…
Beer: bruine beerBeer: bruine beerBruine beren zijn te zien in dierentuinen, maar komen ook in het wild voor. Er zijn verschillende ondersoorten van de br…

Veerboten naar CorsicaCorsica is een eiland in de Middellandse Zee. Het eiland ligt voor de Italiaanse kust, Corsica hoort echter bij Frankrij…
Kazachstan: toeristische attracties AlmatyTot 1997 was Almaty de hoofdstad van Kazachstan. Almaty is ongetwijfeld de meest populaire en toeristische stad van Kaza…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org
  • http://www.acadia.national-park.com/
  • http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/maine/acadia/acadia.html
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.