Beziens- en wetenswaardigheden rond het IJsselmeer

Vakantietijd en vakantie. Voor de een betekent dat lekker actief bezig zijn en veel dingen ondernemen, voor de ander juist heerlijk luieren en helemaal niets hoeven doen. Voor beiden geldt dat niets méér Hollandse sfeer ademt dan het IJsselmeer en de streek rondom die voormalige Zuiderzee. Je vindt er water en bootjes, weilanden en rietkragen, bonte klederdracht en pittoreske steden. Trek er eens op uit om - als het even kan - ook nog de sfeer van 'Ot en Sien' op te snuiven.

IJsselmeer

Het IJsselmeer is met zijn oppervlakte van 1.140 vierkante km en een kustlijn van meer dan 300 km niet alleen het grootste meer van ons land, maar heeft ook een heel eigen sound die het beste omschreven kan worden als 'maritieme kleinkunst-jazz'. Eigenlijk is het niet mogelijk om die voormalige Zuiderzee echt te ervaren zonder gezeild te hebben. Wil je je eens uitleven of het een keertje uitproberen (met zijn tweeen of liever met de hele familie) dan biedt Andijk Zeiljacht Verhuur allerlei zeiljachten aan voor een midweek of langer. Dus: zin een dagje het water op te gaan?

De inpoldering

Museum Nieuw Land vertelt het verhaal van het Zuiderzeeproject. Dit is wel het grootste Nederlandse inpolderingsproject aller tijden. Maak een reis door de tijd aan de hand van persoonlijke verhalen van mensen die in dit gebied leefden of geleefd zouden kunnen hebben.

Voormalig eiland Urk

Dit voormalige eiland staat bekend om zijn zangkoren. In de zomer zijn er diverse concerten bij te wonen. Daarnaast kun je in Urk onder leiding van een gids (die je op de meest onverwachte plekken brengt) de Ginkiestocht (een stegentocht) lopen.

Aldfaers Erf Route

Deze route is zowel fietsend, wandelend, als autorijdend af te leggen. Het is een bezienswaardige tocht die voert door het Friese polder- en terpenlandschap, zoals dat er vroeger uitzag. Onderweg kun je je te buiten gaan aan de heerlijkste versnaperingen, waaronder de drabbelkoeken, die gebakken worden volgens een eeuwenoud, geheim recept.

De steden en stadjes

Den Oever

Dit dorp, waar je de lekkerste paling kunt eten, ligt aan het begin van de Afsluitdijk. Hier wordt de beste paling van Nederland gevangen en gerookt. Ben je aangestoken door die lekkernij? dan kun je een workshop boeken bij Harm en Bart Kay waar je leert hoe je paling zout, rookt en gaart. Den Oever ligt op het voormalige en prachtige eiland Wieringen.

Enkhuizen

Dit schilderachtige plaatsje bouwde in de Gouden Eeuw zijn welvaart op, dat het grotendeels te danken had aan de Zuiderzee en de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Internationaal gezien is Enkhuizen de meest bekende stad in dit gebied; een faam die nog altijd voortvloeit uit de sinds mensenheugenis bestaande en nog ieder jaar opnieuw uitgegeven Enkhuizer Almanak. De stad heeft een monumentaal centrum, waar nog steeds veel terug te vinden is dat aan de beroemde VOC-periode herinnert. Een van die monumenten is de Drommedaris, een verdedigingsbouwwerk uit de 16de eeuw, bij de haven. Deze Drommedaris heeft een imposante toren. Behalve de historische binnenstad toont ook het Zuiderzeemuseum een levendig beeld van het leven aan zee in het verleden. Een belevenis is het om op het historische salonschip "Bep Glasius" (gebouwd in 1886) vanuit Enkhuizen over het IJsselmeer naar Stavoren te varen. Tevens wordt er een veerdienst onderhouden naar Urk en is het mogelijk een reisje te maken naar het verleden door mee te rijden in de met kolen gestookte stoomlocomotief. Aan de westkant van Enkhuizen ligt het viersterren hotel 'De Koepoort', met een terras dat uitzicht biedt op de oude toegangspoort van de stad. Bij de open haard van het restaurant kan men genieten van een aperitief om vervolgens heerlijk te dineren met een voortreffelijk glas wijn. Bij lekker zomerweer wordt het diner ook buiten geserveerd. Het hotel heeft een lobby met gezellige zithoekjes en kamers die alle voorzien zijn van douche, toilet, föhn, kluisje, kleurentelevisie, faciliteiten om koffie en thee te zetten alsmede een minibar.

Franeker

Deze stad heeft een planetarium, gevestigd in een prachtig grachtenhuis. Aan het plafond van de woonkamer ervan bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. De moeite waard om met eigen ogen te zien.

Harderwijk

Harderwijk is bekend om zijn Dolfinarium waarin dolfijnen de hoofdrol spelen in wel 10 verschillende shows en voorstellingen. In het Dolfinarium zijn behalve dolfijnen nog meer zee(zoog)dieren aanwezig, waaronder walrussen, zeeleeuwen, zeehonden, bruinvissen, roggen en haaien. Al die bijzondere dieren zijn van dichbij te bekijken. Elk kind krijgt een gratis dierenpaspoort vol wetenswaardige informatie en mooie foto's. Ook worden 's zomers de babydolfijnen geboren. Verder is het leuke en leerzame park in Harderwijk een bezoekje meer dan waard.

Hindeloopen

De Hindelooper kunst is wijd en zijd bekend. In de winkel van W.H. Glashouwer in deze stad kun je meubelen op maat laten ontwerpen en laten beschilderen in die typerende Hindelooper stijl. Verder is er een ruime keuze aan sitsen en bonten (dat zijn stoffen uit de tijd van de VOC).

Lemmer

Hier vind je het grootste nog in bedrijf zijnde stoomgemaal ter wereld. Het is het ir. D.F. Wouda-gemaal dat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Laat je door een ervaren gids meenemen in die wondere wereld van deze reus van stoom.

Makkum

Makkum is bekend om zijn Beautyresort 'De Leliehof'. Geniet er van de sauna of laat de stress uit het lichaam masseren door de vaardige handen van maseurs of maseuses.

Medemblik

In deze stad kun je de hele dag wel ronddwalen, zoveel is er te zien en te beleven. Het is er heerlijk winkelen en genieten op een van de talloze terrasjes. Met een echte museumstoomtram kan er een leuk tochtje gemaakt worden en kinderen beleven de dag van hun leven met een bezoekje aan 'De Oude Bakkerij', waar ze zelf hun koekjes kunnen bakken. Echt voor hen het leukste uitstapje dat je bedenken kunt.

Onderdijk

Dit dorp ligt tussen Andijk en Medemblik. Het is een aanrader voor natuurliefhebbers, want de plaats wordt omgeven door drie natuurgebieden, te weten:
  • de Groote Vliet;
  • het Egboetswater;
  • de Vooroever.
Opmerking
De VVV heeft er een wandeling uitgezet met een lengte van 23 km om heerlijk en mooi te wandelen.
© 2011 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooie fietsroute rond IJsselmeer, zonder saaie AfsluitdijkMooie fietsroute rond IJsselmeer, zonder saaie AfsluitdijkEen van de meest populaire fietstrajecten in Nederland is de route rond het IJsselmeer. Op één saaie hindernis na is dat…
Inpolderen, het nut van de randmerenInpolderen, het nut van de randmerenMet het inpolderen van delen van het nieuwe IJsselmeer, kreeg Nederland grote stukken nieuw land. Vreemd genoeg, zo lijk…
Fietsen, wandelen en lekker eten langs de GreenwayAan de westkust van Ierland is een meer dan honderd jaar oude spoorlijn verbouwd tot een schitterend wandel- en fietspad…
Herfst wandelen in WalesHet najaar is de ideale periode voor een wandelvakantie. In veel streken is het dan minder warm en de natuur tooit zich…

Burgh-Haamstede, gezellig dorp in ZeelandBurgh-Haamstede, gezellig dorp in ZeelandBurgh-Haamstede is een heel gezellig dorpje in Zeeland. In het hoogseizoen is het altijd gezellig druk met toeristen. Er…
Landal Heideheuvel, Beekbergen; algemene informatieLandal Heideheuvel, Beekbergen; algemene informatieLandal Heideheuvel is gelegen in Gelderland bij de plaats Beekbergen. Het park ligt in een mooi natuurgebied waar u volo…
Bronnen en referenties
  • Informatiegids ANWB.
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.