Mooie fietsroute rond IJsselmeer, zonder saaie Afsluitdijk

Mooie fietsroute rond IJsselmeer, zonder saaie Afsluitdijk Een van de meest populaire fietstrajecten in Nederland is de route rond het IJsselmeer. Op één saaie hindernis na is dat werkelijk een prachtige toeristische fietsroute. Want die lange Afsluitdijk, die ooit van de Zuiderzee het IJsselmeer maakte, wil je liefst zo snel mogelijk achter je hebben. Maar als je slim bent hoef je daar tijdens de fietstocht helemaal geen last van te hebben, waardoor je nog meer zult genieten van je "rondje IJsselmeer".

Rondje IJsselmeer

Rond het IJsselmeer fietsen, zonder die vervelend saaie en Afsluitdijk van 32 kilometer met tegenwind te moeten afleggen, is dat eigenlijk wel mogelijk aan één stuk? Ja dat kan heel goed door gebruik te maken van één van Nederlands oudste veerdiensten, namelijk het traject Enkhuizen-Stavoren. Reeds als kind op de lagere school zijn we geobsedeerd door dat raadselachtige stippellijntje over het IJsselmeer, waarmee de veerdienst Enkhuizen-Stavoren op de oude schoolatlassen en landkaarten werd aangegeven. Wat een sensatie om op latere leeftijd die als kind gewenste oversteek alsnog te maken. De dienst gaat in de zomer zo’n 3 maal per dag en neemt een kleine 1,5 uur in beslag. Uiteraard in beide richtingen.

Slaapgelegenheden onderweg

Stel dat je bagage meeneemt en niet wilt kamperen, dan kun je onderweg gebruik maken van de organisatie “Vrienden van de fiets”, waardoor je tegen een gunstige bedrag bij particulieren kunt overnachten inclusief ontbijt. Eventueel kun je de ook iets duurdere pensions opzoeken via de plaatselijke VVV’s. Maak je de tocht in het hoogseizoen, dan is het verstandig enkele dagen vooraf te reserveren, maar zolang je buiten de schoolvakantie reist, kun je ook de zelfde dag rond het middaguur ergens reserveren, zodra duidelijk is waar je die dag denkt te stoppen om te overnachten.

Hoe kan zo’n fietstocht er van dag tot dag uitzien?

Je kunt vanzelfsprekend de fietsroute rond het IJsselmeer op elk van de onderstaande punten beginnen, maar in dit voorbeeld starten we in de Zaanstreek.

Dag 1 van Zaanstad naar Enkhuizen

Je gaat via Krommenie en Uitgeest naar Akersloot, waar je met het pontje het Noord-Hollands kanaal oversteekt, om vervolgens het schitterende poldergebied te doorkruizen op weg naar Hoorn. Als je van fietsknooppunt tot fietsknooppunt gaat, kom je weinig autoverkeer tegen, maar wel schilderachtige rietkragen, landweggetjes, kronkelende dijken, stolpboerderijen, molens en aalscholvers. Vanaf Hoorn tot Enkhuizen kun je de oude Zuiderzeedijk volgen. In de oude Zuiderzeestad Enkhuizen gaan we overnachten.

Dag 2 van Enkhuizen naar Lemmer in Friesland

Aangezien Enkhuizen een leuk stadje is, pakken we de volgende dag pas rond het middaguur de boot naar Stavoren. Uiteraard gaan de fietsen mee op dek. We fietsen de korte route van Stavoren naar Lemmer, via één of twee andere Friese stadjes naar keuze. Als we nog moe zijn van het relatief lange traject van gisteren (65km), gaan we in 35 km rechtstreeks naar Lemmer. In het fraaie Zuiderzee stadje Lemmer hebben we in de loop van de dag al een slaapplaats gereserveerd.

Dag 3 van Lemmer naar Giethoorn

Een route om nooit te vergeten vooral als je die voor de eerste keer doet, omdat je natuurlijk via de romantische Weerribben fietst. Er is in dat veengebied zoveel pleziervaart dat de plaatselijke brugwachter nog moet oppassen dat hij niet overspannen raakt. Zodra je in Giethoorn bent, natuurlijk een rondvaart maken. Niet te laat in Giethoorn aankomen, want vooral tot 18.00 uur valt er veel te beleven, maar later wordt het er doodstil.

Dag 4 van Giethoorn naar Deventer

Je kunt natuurlijk dicht langs het IJsselmeer fietsen, bijvoorbeeld via Harderwijk, maar het is ook leuk een stukje IJssel te volgen. Dat doen we via Zwolle om zo snel mogelijk het mooie autoluwe traject langs de IJssel te kunnen volgen. Onderweg genieten we van verschillende ooievaars, als we geluk hebben. In Deventer vinden we zeker een overnachtingsadres, desnoods aan de andere kant van de rivier. In de gezellige stad is 's-avonds genoeg te doen.

Dag 5 van Deventer naar Amersfoort

We gaan over de Veluwe via Apeldoorn aangezien in die omgeving heel veel te beleven en te zien valt zoals Paleis “Het Loo” met de koninklijke stallen. De tocht over bos en hei via fietsknooppunten is mooi en tevens gezellig toeristisch, met voortdurend gezellige medefietsers.

Dag 6 van Amersfoort naar Abcoude

Het Gooi dat we nu passeren is van oudsher het natuurgebied met veel heide waar de Amsterdammers rond 1950 in groten getale op de zomerse zondagen naar toe fietsten om op een handdoek te gaan zonnen teneinde even de 48-urige werkweek te vergeten.

Laatste dag van Abcoude weer naar huis in Noord Holland

In Abcoude kun je mooi de LF7 fietsroute oppakken, waarmee je op slimme wijze, dwars door het mooie Amsterdam, weer naar huis wordt gedirigeerd, om terug te kijken op een schitterende week gezond fietsen door de mooiste plekken van Nederland.

Flexibele planning

Het spreekt vanzelf, dat je de tocht op elke plek kunt beginnen en de route ook in tegengestelde richting kunt afleggen. De LF7- route van Abcoude naar de Zaanstreek is in beide richtingen bewegwijzerd.

Zuiderzeepad

Voor de wandelaars is er sinds enige tijd een complete wandelroute rond het IJsselmeer uitgestippeld waarin de Afsluitdijk ook is opgenomen. Totale afstand is 492 kilometer. Wandelen over speciaal voor voetgangers opengestelde dijken naar o.a. Muiden, Kampen en Enkhuizen is natuurlijk een sensatie. Meer info hierover op wandelnetwerk.nl waar ook een routeboekje is te bestellen. En uiteraard kun je ook dan met de boot Enkhuizen-Stavoren een stuk afsteken.
© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een fietsroute kiezenEen fietsroute kiezenOf u nu een wielrenner bent of een fanatieke gezelligheids fietser, de fietsroute is altijd een belangrijke factor voor…
Mooie fietsroutes in EuropaMooie fietsroutes in EuropaAls fietsliefhebber zijn er in Europa een aantal fietsroutes die je minimaal één keer in je leven gefietst moet hebben.…
Fietsroutes in en rond Het GooiFietsroutes in en rond Het GooiHet Gooi staat bekend als de tuin van Amsterdam. De uitgestrekte heide, grote plassen en landgoederen maken Het Gooi tot…

De provincie Friesland, een vakantiebestemming?De provincie Friesland, een vakantiebestemming?De provincie Friesland, is dat de juiste vakantie bestemming? Er zijn ontzettend leuke plaatsen om in Friesland te bezoe…
De 9 straatjes: hip winkelen in AmsterdamVoor wie houdt van het authentieke Amsterdam en dol is op trendy winkeltjes is het zeker een aanrader 'de negen straatje…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 17-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.