Sittard, de stad op het smalste stukje Limburg!

Sittard is een stad op het smalste stukje van de provincie Limburg. Het is een oude stad, die in de loop er tijd heel groot geworden is. Vanwege die grootte zijn er op verschillende plaatsen leuke bezienswaardigheden of activiteiten te doen.

Allereerst, de geschiedenis

De oudste bewoners van Sittard dateerden van 7600 jaar geleden. Dit waren boeren. In 1243 wordt Sittard tot stad benoemd. Sittard is een vestigingsstad gebleven tot 1677, het Sittard's rampen jaar. In dit jaar was de verwoesting van Sittard heel erg groot.

Met de tijd zijn er steeds meer dorpjes of gemeenten bij Sittard gevoegd. Dit begon in de tijd van de Duitse bezetting. Toen is Broeksittard aan Sittard toegevoegd. Nu maken Limbricht, Einighausen, de Winddraak, Guttecoven en Munster-Geleen deel uit van Sittard. Er zijn uit de oude tijden veel mooie gebouwen overgebleven. Sittard is altijd een centrum geweest van spiritualiteit en onderwijs. Ook nu is dat nog zo. Er zijn meerdere MBO en HBO scholen in Sittard. De beroemdste persoon uit Sittard is wel Toon Hermans. Ook is Sittard ooit gebruikt als filmset voor de serie de Flodders en voor de film Betrayed.

Bezienswaardigheden

Bij de chocoladefabriek van Rousseau is er de mogelijkheid om een kijkje achter de schermen te nemen. In Sittard is er in 1995 begonnen aan de restauratie van de Stadbroekermolen. Die is nu weer geheel in bedrijf, en kinderen mogen hier hun eigen meel malen, dan het deeg kneden en bakken. Als beloning voor het harde werken mogen ze het brood mee naar huis nemen. Kasteel Limbricht is een heel mooi kasteel. Er kunnen ook bruiloften gevierd worden in het kasteel. Ze zorgen dan voor een troubadour.

De pub is een vakwerk woonhuis dat gebouwd is rond 1535. Het is een van de weinige huizen die de grote stadsbrand van 1677 overleefden. Het is al een lange tijd een ontmoetingsplaats voor de schoolgaande jeugd. Nu is er Café de Gats gevestigd. Voor mensen die van oude bezienswaardigheden houden, is Sittard dus een prima stad om te bezoeken. Ook kun je er super winkelen in de mooie en historische binnenstad.

Evenementen

Er zijn in Sittard verschillende evenementen. Hier komen er een paar op een rijtje:
  • De Kennedymars, deze vindt elk jaar plaats op de zaterdag voor Pasen. Het is een wandeltocht van 80 km, maar er zijn op die dag ook kleinere versies te lopen onder een andere naam.
  • De Sint Joseph markt. Door de mensen uit Sittard wordt dit de Sint Joep markt genoemd. Dit is een grote markt die al sinds tijden op 19 maart gehouden wordt.
  • Sittardklassiek, dit is een tocht voor klassieke auto's die elk jaar op de eerste zondag in september gereden wordt.
  • De oktoberfeesten, deze feesten worden elk jaar in het tweede weekend van oktober gehouden.

Veel plezier met uw bezoek aan Sittard!
© 2011 - 2023 Arabella2000, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuid-Limburg (Nederland)Zuid-Limburg (Nederland)Zuid-Limburg is het zuidelijkste deel van Nederland. Zuid-Limburg bevat een prachtige, omvangrijke natuurlijke omgeving,…
Plaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZPlaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZMet carnaval krijgt een groot aantal steden in Nederland een andere plaatsnaam: Den Bosch wordt Oeteldonk, Breda heet Ki…
Jeugdsportfonds: kinderen laten sporten in moeilijke tijdenJeugdsportfonds: kinderen laten sporten in moeilijke tijdenWanneer je krap bij kas zit en van het minimum moet leven is het heel moeilijk om geld vrij te maken om je kinderen te k…
Hoogste berg van NederlandHoogste berg van NederlandWat is de hoogste berg van Nederland? Vroeger was dit een makkelijk te beantwoorden vraag. De Vaalserberg was met 321 de…

Dagje uit voor de kleine beursDagje uit voor de kleine beursEen dagje uit met het gezin hoeft niet altijd veel geld te kosten. Een dagje naar een pretpark met een gezin met een paa…
Walcheren, het hart van ZeelandWalcheren wordt gezien als het bloeiende groene hart van Zeeland. Met zijn steden als Middelburg en Vlissingen is er alt…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sittard
Arabella2000 (2 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.