Met de fiets en de veerpont door Zeeland

Zeeland is een fietsprovincie bij uitstek. Rust en ruimte in overvloed. Op de fiets door Zeeland houdt ook in dat men regelmatig aan het water uitkomt. De enige oplossing om toch verder te gaan is dan vervoer over water. Gelukkig is er het “rondje met een pontje”! Speciaal voor het toerisme zijn er een aantal in de vaart gebracht. Buiten het toeristenseizoen varen deze niet omdat dit voor een exploitant niet rendabel te krijgen is. Er is keuze genoeg. Belangrijk is het weer goed in de gaten te houden. De Zeeuwse wateren zijn grote en open vaarwateren, waar flinke golfslag kan ontstaan. Te veel soms en dan zijn de pontjes tijdelijk uit de vaart.

Eilandhoppen met de fiets in Zeeland: doe het 'rondje met een pontje'

In de periode vóór de watersnoodramp in 1953 telde Zeeland meer dan honderd verschillende pontjes. Dat was toen de enige mogelijkheid om van eiland naar eiland te komen. Dammen, bruggen en tunnels hebben daar in de periode na 1953 verandering in gebracht. Maar omrijden betekent vaak heel veel extra kilometers. Speciaal voor de toeristen zijn er daarom ook diverse veerdiensten in de zomermaanden: het zogenaamde 'rondje met een pontje'.

Veerschepen en veerpontjes

Deze pontjes zijn niet de grote veerschepen zoals die tot 2003 tussen Vlissingen en Breskens en Kruiningen en Perkpolder gevaren hebben. Deze grote, dubbeldeks, veerschepen namen per keer honderden auto’s en vrachtwagens mee. De veerboten zijn al lang verdwenen na de komst van de Westerscheldetunnel in 2003. Het gaat hier puur om het overzetten van voetgangers en fietsers met kleine scheepjes. Meestal gewoon de fiets aan boord dragen en lekker uitwaaien aan dek. Praatje met de schipper en medepassagiers. En vooral genieten van de natuur en de reis tijdens de overtocht.

Almanak met vertrektijden en prijzen

Het leuke is om een fietsroute uit te zoeken waarin een overtocht met één of meerdere pontjes zit. Meerdere routes kan ook want er zijn nogal wat pontjes. Voor het plannen van de tocht is er bij de VVV Zeeland een almanak beschikbaar. Daarin staan zaken als vertrektijden, locaties, prijzen en allerlei nuttige informatie. Deze almanak is verkrijgbaar gedurende het seizoen dat de pontjes varen; van mei t/m september.

Hou de wind in de gaten!

Zeeland is een vlakke en vooral open provincie die aan zee gelegen is. De wind kan er erg sterk zijn, of tijdens de trip behoorlijk toenemen. ’s Middags steekt er vaak een windje van zee op terwijl het ’s morgens tijdens vertrek nog bijna windstil was. Omdat dijken, dammen of bruggen onbeschut zijn en zich vaak over vele kilometers uitstrekken, is het goed om het weer en met name de wind in de gaten te houden. Een stuk van 5 kilometer recht tegen de wind in, of juist de wind in de rug hebben, is een wereld van verschil!

Uit de vaart

Als de wind te sterk is varen sommige pontjes (tijdelijk) niet. De Ooster- en Westerschelde zijn zeearmen waar met een stevige wind en zeker bij tij tegen de wind in, behoorlijke golven staan. Tijdens het fietsen kan men dit al een beetje inschatten. Staan er op het water al behoorlijke schuimkoppen? Goede kans dat het pontje wat nog op de route ligt niet vaart. In de almanak staan ook de telefoonnummers van de veerpontjes. Een telefoontje naar de schipper kan teleurstellingen voorkomen en er kan dan nog voor een andere route gekozen worden.

Routes met veel keuze: zeehonden, containerschepen, Oosterschelde, Veerse Meer, Yerseke en Zierikzee

Hieronder enkele voorbeelden van verschillende routes met verschillende pontjes. Voor de goede orde: dit zijn ze niet allemaal, maar slechts wat voorbeelden.

Anna Jacobapolder-Bruinisse

Vanuit Anna Jacobapolder vaart een oude vissersboot uit Wieringen toeristen naar Bruinisse. Een thuisbasis van met name mosselvissers. De vaartijd bedraagt ongeveer 20 minuten.

Yerseke-Gorishoek- Wemeldinge

Dit is een route tussen twee dicht bij elkaar gelegen dorpen en de overkant op Tholen. Yerseke, wel bekend als centrum van de oester- en mosselhandel. Wemeldinge is een gezellig dorp met behoorlijk wat toerisme en vooral duikers, die hier de Oosterschelde onderwaterwereld komen verkennen. Een veerboot vaart elke dag in juli en augustus toeristen met hun fiets van de ene plaats naar de andere.

Perkpolder-Hansweert

Dit is een langere overtocht van bijna een uur tussen Hansweert, aan het uiteinde van het kanaal door Zuid-Beveland en Perkpolder. Perkpolder was tot 2003 onderdeel van de veerdienst Kruiningen-Perkpolder. Het is een ander soort tocht dan de meeste vaartochtjes in Zeeland. Je vaart langs zandbanken (vaak mét zeehonden!) en tussen de zeeschepen en de allergrootste containerschepen die van en naar Antwerpen varen. De veerboot vaart vanaf begin juni tot en met begin september. Het is goed om er rekening mee te houden dat de boot niet elke dag vaart. Raadpleeg de almanak of bel de schipper van de boot!

Kortgene-Wolphaartsdijk

Dit is een korte vaartocht van 10 minuten. Met deze veerdienst steek je het Veerse Meer over. De veerdienst verbindt Zuid-Beveland met Noord-Beveland en is vaak onderdeel van het “rondje Veerse Meer”. De veerboot vaart elke dag vanaf eind juni tot begin september

Burghsluis-Colijnsplaat-Zierikzee

Er kan gekozen worden uit diverse trajecten:
  • Burghsluis – Colijnsplaat; vaartijd: 90 minuten
  • Colijnsplaat – Zierikzee; vaartijd: 45 minuten
  • Zierikzee – Burghsluis; vaartijd: 75 minuten

Aan boord van de veerboot is een ruime salon waar men wat kan drinken en eten en uit de wind kan zitten. Het schip heeft een zonnedek waar een prachtig uitzicht over de Oosterschelde gegarandeerd is. Er is een goede kans om tijdens de vaartocht zeehonden van zeer dichtbij te zien!

Veere - Kamperland

Ook een korte oversteek van het Veerse Meer, maar nu op een andere locatie. De veerdienst vaart in juli en augustus elke dag en in het voor- en naseizoen op de dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag. Een mooie kans om ook het mooie plaatsje Veere een bezoek te brengen.

"Rondje met een pontje" wordt "Zeeuwse pontjes"

De slogan “rondje met een pontje” wordt door heel Nederland gebruikt. Mensen die specifiek zoeken naar mogelijkheden in Zeeland en die deze woorden intikken op een zoekmachine, komen snel bij deze optie terecht. Om zich te onderscheiden als provincie is de naam “Zeeuwse pontjes” bedacht.
Ook blijkt de praktijk vaak weerbarstiger dan de theorie. Het is vaak lastig om uit te zoeken waar, wanneer en hoe vaak een pont de oversteek maakt. Ondanks het feit dat er een almanak voor is. Men is daarom bezig met de dienstregeling duidelijker te maken voor het publiek. Dit zal gebeuren door betere bewegwijzering, borden met de vaartijden te plaatsen bij de pontjes en meer on-line promotie
© 2016 - 2024 Explorer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Veerse Meer: een metamorfose van zeearm naar meerHet Veerse Meer is een meer in de provincie Zeeland, dat is ontstaan na de watersnoodramp van 1953. Na de ramp kwam het…
Fietsen in SurinameIn Suriname wordt veel gefietst. Er zijn diverse fietsverhuurbedrijven in Paramaribo. In de stad is het vrij druk om te…
Fietsen in Zeeuws-VlaanderenFietsen in Zeeuws-VlaanderenFietsen in Zeeuws-Vlaanderen is heerlijk. Er zijn veel fietspaden en het verkeer is rustig. Een snelweg kom je niet tege…
Oesters: zeebanket uit ZeelandBehalve mosselen staat de Zeeuwse vissersplaats Yerseke ook bekend om zijn oesters. Om oesters te kweken moet er veel we…

Slaapstrandhuisje huren in ZeelandSlaapstrandhuisje huren in ZeelandWil je genieten van een geweldige vakantie aan zee en heerlijk vertoeven en slapen op het strand? Dan is het huren van e…
Slaapstrandhuisjes in NederlandSlaapstrandhuisjes in NederlandDe populariteit van het huren van een vakantiehuisje op het strand groeit jaarlijks. De slaapstrandhuisjes, zoals ze wel…
Bronnen en referenties
  • http://routes.vvvzeeland.nl/nl/rondje-pontje/rondje-pontje
  • www.zeelandnet.nl
  • http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/toeristische-veerdiensten-varen-verder-als-de-zeeuwse-pontjes-1.6221007
Reacties

Ineke, 11-08-2019
Woensdag wil ik naar Westenschouwen fietsen. Kan ik vanaf Schouwen-Duiveland met de fiets een veerdienst richting Goes nemen?
Burghsluis Colijnsplaat?
Of een andere mogelijkheid? Reactie infoteur, 14-08-2019
Helaas ben ik waarschijnlijk te laat met mijn reactie maar kijk even op : www.vvvzeeland.nl en zoek op veerpontjes. Daar vind je alle informatie. Veel plezier!

Valère van Damme, 07-08-2019
Beste: ik ben een vlaaming die graag fietst, nu heb ik zojuist een route gevonden, maar die vertrekt van uit kruiningen en loopt een 50 km langs zierikzee (mosselen& oesters). Nu mijn vraag is, kan ik nog een veerboot nemen van walsoorden naar kruiningen. en omgekeerd… en op welke dagen? Reactie infoteur, 07-08-2019
Beste, kijk maar eens op de volgende website. Daar staat alle informatie over veerpontjes in Zeeland.Ik heb voor U het gedeelte betreffende de veerpont Hansweert- Perkpolder vice versa geselecteerd. Hansweert ligt enkele km westelijk van Kruiningen. Veel fiets- en vaarplezier!

https://www.vvvzeeland.nl/nl/veerpont-perkpolder-hansweert-mps-onderneming-oid234604/

Explorer (63 artikelen)
Laatste update: 31-07-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.