Op vakantie in Zeeland: water, wind en strand

Op vakantie in Zeeland: water, wind en strand Zeeland is een provincie in Nederland en is de perfecte kortbij-bestemming om er op vakantie te gaan. Wie houdt van water, wind en weidse stranden kan in Zeeland zeker en vast zijn gading vinden. In Zeeland vind je een overvloed aan pittoreske dorpjes, vissershavens en zeehavens. Grote steden in Zeeland zijn Middelburg, Vlissingen en Goes. Door de uitvoering van de Deltawerken is de bereikbaarheid van Zeeland fors verbeterd. Hoge appartementen vind je in Zeeland aan de kustlijn niet. Deze hoogbouw is voorbehouden voor de Belgische kust. De traditie wil dat een portie Zeeuwse mosselen niet mogen ontbreken op je to-do lijstje. Zeeland heeft alles in zich voor een ontspannende vakantie aan zee.

Situering en historiek Zeeland in Nederland

Zeeland ligt in het zuidwesten van Nederland. Deze Nederlandse provincie grenst aan de Nederlandse provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant. Ook grenst het via de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen aan België. De hoofdstad van Zeeland is Middelburg en de bewoners van Zeeland worden Zeeuwen genoemd. Zeeland heeft gedurende zijn hele geschiedenis een strijd tegen het water gevoerd. Toevoegingen en verlies van land waren schering en inslag. De hele provincie Zeeland ligt immers onder het zeeniveau.

Het landschap van Zeeland is een combinatie van polders en dijken. Door de jaren zijn de kleinere eilandjes samengevoegd tot de grotere eilanden die er nu nog altijd zijn. Belangrijk in de geschiedenis van Zeeland is de watersnood in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Een dergelijke ramp mocht nooit meer gebeuren en hierom werden vanaf 1960 de Deltawerken uitgevoerd. Door deze Deltawerken werd Zeeland veel beter verbonden met de rest van Nederland. Ook werd de Oosterschelde afgesloten. In het jaar 1987 werden de Deltawerken voltooid. Door deze werken kreeg de Zeeuwse economie en het Zeeuws toerisme een enorme boost. Zeeland is immers nu vlot te bereiken.

Het klimaat in Zeeland

Het Zeeuwse klimaat is een gematigd maritiem klimaat, onder invloed van de zee. In de zomer wordt het nooit heet, maar is het dikwijls toch aangenaam warm. De winters zijn zacht en de gemiddelde temperatuur zakt bijna nooit onder het vriespunt. Bij een gematigd maritiem klimaat dien je rekening te houden met een groot aantal regendagen. Ook de warme zeestroming van de Atlantische Oceaan heeft een invloed op het klimaat. Het zeewater is in de zomer iets hoger en in de winter iets lager dan de andere kuststeden aan de Nederlandse kust. Dit komt omdat de zee in Zeeland minder diep is en de zon dus een grote invloed heeft.

Bron: Rebel1965, PixabayBron: Rebel1965, Pixabay

Pittoreske dorpjes en badplaatsen

Pittoreske dorpjes, vissershavens en badplaatsen zijn schering en inslag in Zeeland. De stad Domburg is de meest prestigieuze badplaats van Zeeland en kan weleens vergeleken worden met de badplaats Knokke uit België. Domburg kent een drukke, gezellige winkelstraat met erachter een brede duinengordel en een gigantisch zandstrand. Omdat er geen hoogbouw is, heb je uiteraard een fantastisch zicht op de Noordzee. Een ander rustig dorpje in Zeeland is Veere. In Veere primeert de rust. Het is een middeleeuwse stad die nog grotendeels bewaard is gebleven. Je kan het een beetje vergelijken met Damme in België. Eén van de oudste hotels in Europa Campveerse Toren is gelegen in Veere.

Vakantie in zeeland: gastronomie

Wie naar Zeeland op reis gaat, zal op gastronomisch vlak niets tekort komen. Er zijn bijzonder veel leuke adresjes om te gaan dineren. Uiteraard is Zeeland gekend omwille van de Zeeuwse mosselen die vooral geserveerd worden tijdens de mosselmaanden van juli tot april. Ook kreeften, oesters en andere schaaldieren zijn populaire gerechten in de restaurants. Een gouden tip is het vissershaventje Yerseke, waar alles draait rond de mossel en oestercultuur.

Middeleeuws verleden

Zeeland heeft een middeleeuws verleden. Een mooi voorbeeld hiervan is het stadje Zierikzee. Zierikzee is met 550 beschermde gebouwen een heuse monumentenstad in Nederland. De stad wordt afgesloten door twee oude stadspoorten en op de vele terrasjes aan de Nieuwe Haven is het zalig genieten. Ook Middelburg heeft een rijke middeleeuwse historie. Middelburg heeft het Zeeuws Museum met de volledige geschiedenis van Zeeland - als trekpleister. Daarnaast is Middelburg vooral gekend omwille van de winkelstraten, terrasjes en de verschillende musea.

Aankomst Ronde van Frankrijk 2015 in Neeltje Jans te Zeeland

In de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk 2015 reden de wielrenners van Utrecht naar Zeeland, een etappe van 166 kilometer. Na Rotterdam en Goeree-Overflakkee kregen de wielrenners voor het eerst te maken met het Zeeuwse landschap en uiteraard de zeewind. De finishstreep was aan het Topshuis op Neeltje Jans. Het decor van de aankomst was indrukwekkend. Nooit te voren finishte de Tour de France letterlijk in zee. Zeeland is dan ook de enige regio in Europa die zon mooi decor kan bieden. De etappe eindigde met een massaspurt en André Greipel van het Lotto-Soudal team won deze etappe.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toerisme in Nieuw-ZeelandToerisme in Nieuw-ZeelandNieuw-Zeeland, bekend van de vogel die kiwi wordt genoemd, Lord of The Rings en natuurlijk de prachtige natuur. Een vaka…
Studeren in Nieuw-ZeelandNieuw-Zeeland is een erg populair land bij internationale studenten. Waarom willen er eigenlijk zo vee mensen in Nieuw-Z…
Nieuw-Zeeland: Voor een ideale vakantie tussen Kiwi en MaoriNieuw-Zeeland is het jongste land op aarde. Het is het allerlaatste stuk landmassa dat werd ontdekt. Nieuw-Zeeland heeft…
Walcheren, het hart van ZeelandWalcheren wordt gezien als het bloeiende groene hart van Zeeland. Met zijn steden als Middelburg en Vlissingen is er alt…

Goedkope en gratis dagjes weg in eigen landGoedkope en gratis dagjes weg in eigen landSteeds minder mensen kiezen voor een vakantie in het buitenland. Veel mensen kiezen ervoor om als alternatief dagjes weg…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rebel1965, Pixabay
  • Zeeland-Perfecte kortbijbestemming, De Zondag, 19 juli 2015
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeeland_%28provincie%29, 23 juli 2015
  • VVVzeeland.nl, http://www.vvvzeeland.nl/nl/, 23 juli 2015
  • Afbeelding bron 1: Rebel1965, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.