Leuke uitstapjes met kinderen op Texel

Texel is het grootste waddeneiland en makkelijk bereikbaar met auto of openbaar vervoer en de boot. Eenmaal op Texel geniet je meteen van de prachtige weilanden, de vele schapen, de stranden en de duinen. Maar er is veel meer op Texel. Winkels, musea, restaurants, strandtenten, Ecomare, te veel om op te noemen. Ook voor gezinnen met jonge kinderen is er genoeg te doen, zowel buiten als binnen. Hierbij 10 aanraders, verspreid over het eiland en voor verschillende weersomstandigheden.

Wat is er te doen op Texel bij mooi weer

Natuurlijk kun je bij mooi weer naar het strand, kastelen bouwen of vliegeren. Of een mooie fiets- of wandeltocht maken. Er zijn prachtige duingebieden en bossen op Texel. Maar als je toch een keer wat anders wil doen met je kinderen? Dan ga je naar het Piratenschip of het Sommeltjespad.

Piratenschip, jachthaven Oudeschild

In de jachthaven van Oudeschild ligt een groot, houten piratenschip waar kinderen heerlijk kunnen klimmen en klauteren en met kleine graafmachines kunnen spelen. Vlakbij het piratenschip is ook een waterspeelplaats.
Naast het schip is een groot terras. Als je er een goede plek bemachtigt, kun je vanaf hier je kinderen prima in de gaten houden.

Het Sommeltjespad, De Koog

Het Sommeltjespad is een natuurpad voor kinderen van 1,5 kilometer lang. Sommeltjes zijn een soort Texelse kabouters die 's nachts tot leven komen en overdag veranderen in stenen paddenstoelen, lieveheersbeestjes of konijntjes, of in houten uiltjes of vleermuizen. Er is dus onderweg van alles te zien en te ontdekken.

Op stap bij iets minder mooi weer

Als het bewolkt is, of miezerig, kun je naar Ecomare, de Zelfpluktuin, de Vogelbush of Labora. Hier kun je binnen rondlopen of schuilen als het harder gaat regenen, maar mocht het toch droog worden, dan kun je ook naar buiten.

Ecomare, De Koog

Ecomare is het oudste zeehondenopvangcentrum van Nederland. Je kunt hier zowel buiten als binnen van alles zien. Buiten zijn de bassins met zeehonden en bruinvissen, en de hokken met vogels die Ecomare ook opvangt. Twee keer per dag worden de zeehonden gevoerd en vertelt de dierenverzorger van alles over de bewoners van Ecomare.
Binnen zijn er tentoonstellingen, en beneden zijn er aquaria met verschillende soorten vissen, schelpen, krabbetjes en nog veel meer. Er is ook een restaurant. Vanaf Ecomare zijn er verschillende wandelpaden.

De Zelfpluktuin, Oudeschild

Bij de Zelfpluktuin kunnen ouders en kinderen, de naam zegt het al, zelf fruit en bloemen plukken. Er is van alles te plukken in het voorjaar, de zomer en het najaar. Tomaten, aardbeien, bramen, allerlei soorten bessen en bloemen. Er is een klein binnenterras waar je koffie en smoothies kunt drinken en aardbeientaart en -ijs kunt eten. Buiten is er een kleine speeltuin en zijn er diverse hokken met dieren. Je kunt een wandeling maken over het terrein.

Eureka, tuincentrum en Vogelbush, Oosterend

Eureka is van oorsprong een tuincentrum, maar er is inmiddels veel meer te zien! Er is een tropische vogeltuin, een vlindertuin, en er zijn vele soorten roofvogels en uilen te bewonderen. Er zijn regelmatig demonstraties en workshops. Het personeel is goed geïnformeerd en weet van alles te vertellen. Eureka heeft ook heel veel verschillende soorten orchideeën.

IJsboerderij Labora, De Cocksdorp

Bij Labora wordt zelfgemaakt ijs verkocht, ook in meeneemverpakking. Gemiddeld zijn er zo'n twintig smaken te koop. Tijdens openingsuren kan men een kijkje nemen bij de melkrobot, die volautomatisch de koeien melkt. Buiten is er een kleine speeltuin met twee trampoline's en diverse klimtoestellen, een glijbaan, een graafmachine en een wip. Ook is er een voetbaldoel, ballen zijn beschikbaar. Achter een hek staan herten, een ezel en een geit.

Wat gaan we doen op Texel als het regent?

Jutten is populair op Texel: er zijn wel twee juttersmusea! En er is ook een leuke binnenspeeltuin en een overdekt zwembad! Ook bij regen hoeven de kinderen zich niet te vervelen.

Juttersmusea: Kaap Skil, haven Oudeschild en Schutters- en Schipbreukmuseum Flora, De Koog

Flora is de kleinste van de twee juttersmuseu, maar zeker niet minder de moeite waard. Bij beide musea zie je natuurlijk heel veel strandvondsten, inclusief scheepswrakken. Jutters vertellen (sterke) verhalen, en bij Kaap Skil zijn er regelmatig demonstraties touw vlechten en wol spinnen.

Kinderspeelparadijs Texel, Vakantiecentrum De Krim, De Cocksdorp

In dit overdekte speelparadijs kunnen kinderen heerlijk klimmen, klauteren en glijden. Voor de ouders is er een terras. De toegang is gratis.

Zwemparadijs Calluna, De Koog

Een familiezwembad met veel voorzieningen, zoals een 85 meter lange glijbaan, golfslagbad, bubbelbaden en een solarium. Er is een klein peuterbadje en een klein buitenzwembad. Er is veel zitgelegenheid en er is een snackbar. Ideaal dus als het slecht weer is.
© 2014 - 2024 Fiep, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
7 Tips voor uitjes met kinderen op Texel7 Tips voor uitjes met kinderen op TexelAan de westkant van Texel ligt een uitgestrekt strand. Water en zand doen het over het algemeen altijd goed bij kinderen…
Vakantie op TexelVakantie op TexelHet eiland Texel is erg in trek als binnenlandse vakantiebestemming. Het is het grootste waddeneiland. Jaarlijks bezoeke…
Heerlijk op vakantie naar TexelHeerlijk op vakantie naar TexelWaarom zou je ver weg gaan, als we in Nederland zelf een prachtige plek hebben om op vakantie te gaan? Texel is een van…

De Acht Zaligheden: WintelreDe Acht Zaligheden: WintelreWintelre, in het Brabants uitgesproken als Wentersel, is een van de Acht Zaligheden. Dat zijn acht dorpen in de Noord-Br…
Nunspeet, dorp op de VeluweNunspeet, dorp op de VeluweNunspeet is een gezellig dorp gelegen op de Veluwe in Gelderland. Het dorp heeft een ideale ligging; het ligt niet allee…
Bronnen en referenties
  • http://www.texel.net/nl/wat-te-doen/voor-kinderen/
Fiep (14 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.