Oosterbeek: het groenste dorp van Europa!

Oosterbeek: het groenste dorp van Europa! Waar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog de Slag om Arnhem plaatsvond, staat nu een bruisend dorp met een rijke geschiedenis. Restaurantjes en cafés kenmerken de straatjes van Oosterbeek. Desondanks is de Tweede Wereldoorlog nog steeds voelbaar. Tienduizenden mensen vanuit de hele wereld komen Oosterbeek bezoeken vanwege onder andere het oorlogsmuseum en de Airborne begraafplaats. Oosterbeek is met haar geschiedenis en huidige status misschien wel het interessantste dorp van Nederland

Oosterbeek: het groenste dorp van Europal


Geschiedenis van Oosterbeek

Het Zweiersdal is een beekje dat ten zuiden van Oosterbeek stroomt. Van deze beek zou de naam Oosterbeek zijn afgeleid. De eerste kerk die gebouwd werd lag namelijk ten oosten van deze beek. Deze kerk, die in de tiende eeuw gebouwd werd, is tot op heden nog intact. Daarmee is het één van de oudste kerk in Nederland (de Sint Servaas-basilisk in Maastricht is de oudste).

Schildersdorp

Pas in de negentiende eeuw begon Oosterbeek zich te ontwikkelen. Destijds ontdekte verschillende schilders de prachtige groene weilanden van Oosterbeek. Daarna ontstond er een storm van schilders die het dorpje aandeden. Begin negentiende eeuw stond Oosterbeek bekend als schildersdorpje. Halverwege de negentiende eeuw kwam er echter verandering in de status van Oosterbeek: het bosrijke gebied wordt ontdekt door de rijkere mensen. Binnen een aantal jaren veranderde Oosterbeek in een villadorp. Dit is op het moment van schrijven nog steeds de status van Oosterbeek. Ruim 3% van de huizen in Oosterbeek is 1 miljoen euro of meer waard.

Slag om Arnhem

Tijdens de Slag om Arnhem kreeg Oosterbeek het zwaar te verduren. Vrijwel het gehele zuidelijke gebied van Oosterbeek werd tijdens de Slag om Arnhem verwoest. In het huidige hotel Hartenstein was tijdens deze slag het hoofdkwartier van de Britse Luchtlandingsdivisie. Door bombardementen werd een groot deel van Hartenstein verwoest.

Na de oorlog

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd Oosterbeek weer opgebouwd. Tot op heden is de oorlog nog steeds voelbaar in de groene villawijk. In 2005 kreeg Oosterbeek een prijs voor het groenste dorp van Europa.

Cijfers en feiten

Oosterbeek heeft in totaal 5.500 inwoners met een bevolkingsdichtheid van 2.128 inwoners per vierkante meter. Oosterbeek ligt in de gemeente Renkum. Van de 5.500 inwoners zijn er 2.385 vrouwen en 2.665 mannen. Meer dan de helft van de inwoners is gehuwd. Slechts 12% van de inwoners is allochtoon. De bovenstaande en volgende cijfers komen allemaal uit 2013, tenzij anders vermeld.

Leeftijdscategorie Oosterbeek

 • 0-14 jaar – 18%
 • 15-24 jaar – 10%
 • 25-44 jaar -19%
 • 45-64 jaar – 31%
 • 65 en ouder – 22%

Zoals te zien is zijn de meeste mensen 45 jaar of ouder. Dit heeft als reden dat Oosterbeek een duur villadorp is. Vooral oudere en rijkere mensen kunnen dit betalen. Er zijn dan ook weinig studentenhuizen te vinden in Oosterbeek.

Veiligheid Oosterbeek

In 2013 is in totaal 161 keer ingebroken in woningen, garages, schuren of tuinhuizen. Er kwamen in totaal 209 aangiftes binnen van diefstal uit voertuigen. 23 aangiftes kwamen binnen voor diefstal van voertuigen. Deze aangiftes waren vrijwel allemaal vanwege diefstal in de buurt van bezienswaardigheden.In 2013 vond er 1 overval plaats.

Woningen gemeente Renkum

De prijs van een woning bedroeg in 2013 360.000 euro. Het landelijke gemiddelde lag op dat moment op 322.000 euro. Er stonden in december 2013 693 huizen te koop. De reden dat deze woningprijs hoger ligt dan het gemiddelde is Oosterbeek. Daar is de gemiddelde huizenprijs 419.000 euro.

Bezienswaardigheden in Oosterbeek

Zoals eerder vermeld in dit artikel, beschikt Oosterbeek over heel wat bezienswaardigheden. De meeste daarvan hebben allemaal te maken met de Tweede Wereldoorlog.

Airborne begraafplaatsen

De Airborne begraafplaats is wereldwijd misschien wel de meest bekende militaire begraafplaats. Officieel heet de de begraafplaats 'Arnhem Oosterbeek War Cemetery'. Op de begraafplaats, ook wel het ereveld genoemd liggen op het moment van schrijven 1754 militairen van de luchtmacht, zeemacht en landmacht. Allen zijn gesneuveld tussen september 1944 tot april 1945. Ruim driekwart van deze militairen kwamen om in de buurt van Oosterbeek en Arnhem tijdens de Slag om Arnhem.

Gebruikelijk op Britse erevelden staat er ook op de Airborne begraafplaats een Cross of Sacrifice. Dit monument is bedoeld om alle militairen te gedenken die gesneuveld zijn, maar nooit gevonden zijn.
 • Adres: Van Limburg Stirumweg, 6861 WL Oosterbeek
 • Kosten: geen

Airborne Museum 'Hartenstein'

Hartenstein werd in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Na de oorlog werd het volledig opgebouwd en in 1980 opende het Airborne Museum in het pand. Het museum behandeld een aantal thema's zoals de Slag om Arnhem en Operation Market Garden. Een aantal jaar geleden breidde het museum zich uit met de zogenoemde 'Airborne Experience'. Hier kunnen bezoekers zelf in de voeten treden van een soldaat.

Elk jaar dient het museum als verzamelplaats voor veteranen die de Slag om Arnhem herdenken.
 • Adres: Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek
 • Kosten:€8,50 voor volwassenen
 • Openingstijden: 11.00 tot 17.00 met uitzondering van feestdagen

Het 'Airborne-monument'

Het zogenoemde 'Airborne-monument' is een gedenkzuil. Op deze zuil worden vijf mannen uitgebeeld waarvan één de vrijheid uitbeeldt. De andere vier mannen beelden burgers en soldaten uit. Het oorlogsmonument heeft aan vier zijden een reliëf. Elke reliëf staat ergens voor:
 • Oostkant: landing van de geallieerden.
 • Westkant: medewerking van het verzet aan de Airborne.
 • Zuidkant: de hulp van de vrouwen aan de gewonden.
 • Noordkant: de laatste weerstand.

Het monument bevindt zich recht tegenover het Airborne Museum 'Hartenstein'

De Oude Kerk Oosterbeek

De Oude Kerk van Oosterbeek is één van de oudste kerken van Nederland. Tijdens de Slag om Arnhem werd de kerk door de Britten overgenomen. Tijdens de bombardementen werd de Oude Kerk deels verwoest. Na de oorlog werd de kerk opgebouwd en deels uitgebreid. Tegenwoordig vindt men hier verhalen van oorlogsslachtoffers. Ook kan er in de kerk worden getrouwd. De kerk is elk jaar van 1 mei tot 1 oktober opengesteld voor publiek.
 • Adres: Benedendorpseweg 134, 6862 EB Oosterbeek
 • Kosten: geen
 • Openingstijden: van 1 mei tot 1 oktober van 10:00 tot 15:00

Tuin de Lage Oorsprong

Tuin de Lage Oorsprong was een stukje paradijs op aarde. De rijke opbrengsten uit de fruittuin waren legendarisch. Op het landgoed werden de meest exotische planten gekweekt voor de hoger-gestelden in Oosterbeek. Helaas raakte de tuin in hevig verval tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig werd de tuin hersteld, maar het bleef afgesloten voor publiek. Pas in 2008 mocht het publiek genieten van deze prachtige tuinen.

Tegenwoordig is de Lage Oorsprong meer dan alleen een tuin. Er is een labyrint in Romeinse stijl aangelegd waar kinderen kunnen rond speuren. Daarnaast is er een pluktuin aangelegd waar bezoekers bramen en bessen mogen plukken. Er zijn negen kleine watervalletjes aangelegd waar kinderen heerlijk in kunnen spelen. Deze watervalletjes zijn aangesloten op de natuurlijke beekjes en riviertjes die door de tuinen heenlopen. Daarnaast is er elke maand een kunstexpositie te bezichtigen.
 • Adres: Van Borsselenweg 36, 6862 BJ Oosterbeek
 • Kosten: €4,50 voor volwassenen. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Bij elke deelname van een bijzondere activiteit komt er €3,00 boven de genoemde prijs.
 • Openingstijden: 13 april t/m zondag 5 oktober iedere woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 - 17.00

Park Bato's wijk

Het was Samuël Voorhoeve die de tuin in 1900 voor het grootste deel heeft aangelegd. In zijn tijd was het een afgesloten tuin behorend bij het landhuis van Oosterbeek. Tegenwoordig dient de tuin als wandelpark, fietspark, sportpark en ontmoetingsplek. Vanuit het park is er een mooi uitzicht te zien over de Betuwe (het uitzichtpunt bevindt zich ruim 25 meter hoger dan het park zelf!). Meer dan 100 verschillende planten en boomsoorten groeien in het meest bruisende park van Oosterbeek. Daarnaast is er een grot te vinden die in 1905 is ontdekt. De grot komt uit in een grote vijver.

Overnachten

Oosterbeek beschikt over een aantal overnachtingsmogelijkheden. In totaal zijn er drie hotels, één B&B en een camping. Voor een dorp met een dergelijke oppervlakte zijn dit relatief veel overnachtingsmogelijkheden. Dit komt omdat er elk jaar tienduizenden toeristen naar Oosterbeek komen. Op herdenkingsdagen zijn dit soms duizenden tegelijk.

Hotel De Bilberberg

Hotel De Bilberberg is een hotel gelegen in het bosrijke gebied van Oosterbeek. Met een zwembad, sauna, vergaderzalen, sportcomplex en een restaurant is dit hotel het meest bezochte van Oosterbeek. Daarnaast ook de meest luxe. Een kamer kost gemiddeld €79,00 per nacht inclusief ontbijt.

B&B De Oude Herbergh

De Oude Herbergh is een Bed and Breakfast gelegen boven een pannenkoekenhuis. In totaal telt deze B&B zes kamers met een badkamer en douche. De gemiddelde prijs voor een kamer is €60,00 per nacht inclusief ontbijt.

Galant Hotel

Vlakbij het station in Oosterbeek bevindt zich het Galant Hotel. Dit hotel is één van de velen van het hotelketen. Omdat de prijzen erg wisselen, wordt er geen prijs gegeven in dit artikel. Het hotel ontvangt voornamelijk dagjestoeristen.

Hotel Dreyeroord

Ondanks dat Hotel De Bilberberg misschien de meest luxe is, is Hotel Dreyenoord de duurste. Een hotelkamer kost al gauw €89,00 per nacht exclusief ontbijt. Maar het hotel is wel, zoals velen zeggen, het pareltje van de Veluwe. Het hotel is eigenlijk een oud Zwitserse chalet, omgebouwd tot een mooi hotel.

Camping Aan Veluwe Oosterbeek

Zoals de naam al aangeeft: de camping bevindt zich in de bossen op de Veluwe. De camping beschikt over ruim 60 campingplaatsen. Elke plaats heeft een eigen sanitairvoorziening. Daarnaast is er een groot voetbalveld aanwezig en is er garantie op wifi.

Airborne wandeltocht

Elk jaar vindt er in Nederland de Airborne wandeltocht plaatst. Zoals aan de naam te verwachten is, wordt met deze wandeltocht de Slag om Arnhem herdacht waarin 1700 Britse en Poolse soldaten het leven lieten. Al deze 1700 soldaten liggen begraven op de Airborne Begraafplaats. De wandeltocht vindt elk jaar op de eerste zaterdag van september plaats. De wandeltocht begint bij het Airborne Museum 'Hartenstein' en vervolgt zijn weg naar:
 • De Airborne Begraafplaats.
 • De bossen van de Bilderberg, waar hevige vuurgevechten plaatsvonden.
 • Het landingsterrein in Wolfheze, waar soldaten werden gedropt.
 • De Oude Kerk.

Naast deze bijzondere oorlogsplekken doet de wandeltocht ook nog vele andere oorlogsmonumenten aan. Afhankelijk van de keuze van de wandelaar is de afstand van de tocht 10, 15, 25 of 40 kilometer.

Omgeving

Oosterbeek heet niet voor niets 'het groenste dorp van Europa'. Oosterbeek ligt namelijk aan de voet van de Hoge Veluwe met Arnhem en Wageningen als dichtstbijzijnde steden. De meest bekende, leuke en interessantste bezienswaardigheden in de omgeving van Oosterbeek worden hieronder beschreven.

Nationaal Park 'De Hoge Veluwe'

Het park 'De Hoge Veluwe' is bij uitstek het meest bekendste park van Nederland. Met 5.400 hectare is dit park het grootste laaglandnatuurterrein van Europa. Het park wordt gekenmerkt door de eindeloze naaldbomen, de heidevelden en de natuurlijke moerassen. In het nationale park komt 67% van alle plantsoorten, boomsoorten en diersoorten die in Nederland leven voor zoals de edelhert, vos, moeflon, korhoen, fazant en wasbeer. Ook wilde zwijnen komen in grote getale voor. Het park is voor 1/3 afgesloten voor publiek. Dit heeft als reden dat flora en fauna niet te veel verstoord mag worden. Voor sommige delen van het park wordt een toegangsprijs gevraagd.

Kröller-Müller Museum

Voor de echte liefhebbers van moderne kunst, kan een bezoek aan het Kröller-Müller Museum niet missen. Het museum bevindt zich ten midden van het Nationaal Park 'De Hoge Veluwe'. Alleen daarom is een bezoek aan het museum al een mooie ervaring. Het museum wordt jaarlijks bezocht door ruim 250.000 bezoekers vanuit de hele wereld. Kosten variëren per seizoen.

Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum is een museum dat beeld geeft over het leven in de afgelopen eeuwen in Nederland. Vrijwel alle gebouwen die te vinden zijn in het museum zijn originele gebouwen die verplaatst zijn, zoals complete kerken tot een stoomzuivelfabriek. Maar ook gebruiksvoorwerpen van eeuwen geleden zijn te bewonderen. Een dag naar het Nederlands Openluchtmuseum is een belevenis voor zowel jong als oud.

In weekenden vinden er altijd speciale activiteiten plaats zoals het ploegen met paarden. Op de site van Nederlands grootste openluchtmuseum staat precies welke activiteiten er in welk weekend zijn te doen.

Koninklijke Burgers' Zoo

Deze dierentuin is misschien wel de meest bezochte attractie in Gelderland. De dierentuin staat op nummer vier van de best bezochte attracties van Nederland. Het dierenpark beschikt over meer dan 1000 diersoorten en meer dan 2300 plantsoorten. De dierentuin is onderverdeeld in een aantal themaparken:
 • Ocean's. Hier komen de meest tropische vissen voor tot aan haaien.
 • Woestijn. In de lente staan hier de cactussen het mooist in bloei.
 • Savanne. Neushoorns, giraffes en olifanten lopen allemaal rond op de savanne.
 • Reptielenhuis. Van slangen tot aan giftige kikkers zijn te vinden in dit pas geopende reptielenhuis.
 • Vogelhuis. Van uilen tot aan roofvogels tot aan de schattigste kleine vogeltjes.
 • Apenhuis. Sinds 2011 wonen er twee grote gorilla's in het dierenpark.
 • Tijgervallei. Deze vallei is de grootste trekpleister van het dierenpark.
 • Mangrove. Dit deel van de dierentuin is in 2012 geopend.
 • Bush. Dit overdekte deel doet de bezoeker geloven dat hij of zij daadwerkelijk in de bush loopt.
 • Rimba. Dit deel is het nieuwste deel van het park.

Arnhem centrum

Met de trein vanuit Oosterbeek is het slechts 10 minuten voordat men in Arnhem aankomt. In het centrum van Arnhem is voor zowel jong als oud genoeg te doen:
 • De Korenmarkt. Een gezellig plein met meer dan 25 kroegen en discotheken. Vooral op donderdag en zaterdagavond komen jongeren vanuit de omgeving hier naar toe om te stappen.
 • Jansplaats. Dit pleintje vlakbij de Korenmarkt is een wat rustiger pleintje met veel eettentjes.
 • Centrum. Arnhem Centrum wordt gekenmerkt door de vele winkeltjes verspreid over het hele centrum.
 • Winkelcentrum Presikhaaf. Presikhaaf is een buitenbuurt van Arnhem waar zich een groot winkelcentrum bevindt.
 • Winkelcentrum Kronenburg. Nog iets groter en bekender dan Presikhaaf is het winkelcentrum van Arnhem-zuid. In Kronenburg zitten ruim 50 winkels.

Naast bovengenoemde activiteiten zijn er nog tal van dingen te doen in Arnhem. Raadpleeg hier internet voor of andere hulpbronnen.

Kaart met bezienswaardigheden

Hieronder ziet u een kaart met de bezienswaardigheden van Oosterbeek en omgeving, maar ook het station en overnachtingsmogelijkheden die in dit artikel zijn genoemd.

Oosterbeek en omgeving

Legenda
A. Arnhem Oosterbeek War Cemetery
B. Airborne-museum 'Hartenstein'
C. Airborne monument
D. Tuin de Lage Oorsprong
E. Oude Kerk Oosterbeek
F. Camping Aan Veluwe
G. Station Oosterbeek
H. Hotel Dreyeroord
I. Hotel De Oude Herbergh
J. Hotel De Bilderberg
K. Park Bato's Wijk
L. Burgers' Zoo
M. Nationaal Park 'De Hoge Veluwe
N. Krφller-Mόller Museum
O. Nederlands Openluchtmuseum
P. Arnhem Centrum
Q. Grensgebied Oosterbeek
© 2014 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liberation Route volgt het spoor van geallieerden in 1944/45Liberation Route volgt het spoor van geallieerden in 1944/45De Liberation Route volgt het spoor van de geallieerden in 1944/45 die de bevrijding moesten brengen. Het idee voor de D…
Nationale Herdenking op 4 mei op AmelandNationale Herdenking op 4 mei op AmelandTijdens de Nationale Herdenking op 4 mei wordt er op Ameland stilgestaan bij degenen die op Ameland, in Nederland of waa…
Normandië (D-day): musea, bezienswaardigheden en strandenNormandië (D-day): musea, bezienswaardigheden en strandenNormandië ligt in Noord-Frankrijk en is vooral bekend van de geallieerde invasie in de Tweede Wereldoorlog, ook wel D-da…
Kanchanaburi en de brug over de rivier KwaiKanchanaburi en de brug over de rivier KwaiKanchanaburi is een stad in Centraal Thailand die door veel reizigers wordt bezocht vanwege zijn historie. Hier kunnen t…

Paesens en Moddergat – TweelingdorpenPaesens en Moddergat – TweelingdorpenModdergat is een dorp dat boven in Friesland tegen de dijk aan ligt. Het is een oud vissersdorp, dat één gemeenschap vor…
Hierden, een dorp op de VeluweHierden, een dorp op de VeluweHierden is een dorp in de gemeente Harderwijk in de provincie Gelderland. Het ligt in het noorden van de Veluwe en telt…
Bronnen en referenties
 • http://www.oorlogsmusea.nl/museum/10/Airborne-Museum-Hartenstein.htm
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Oosterbeek
 • http://www.airbornemuseum.nl/
 • http://www.booking.com/searchresults.nl.html?aid=318615;label=New_Dutch%20NL_5226368785-2%2Agd9fSqeyM6jk_heIcwvA;sid=90b7058315ded48dca2d5c4cff94f4a6;dcid=1;city=-2150788;hyb_red=1;redirected_from_city=1;src=city
 • http://www.airbornefeelings.nl/page/Agenda
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 24-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.