Almelo, een stad in Twente

Almelo is een stad in het oosten van Nederland. Hoewel veel mensen deze plaats slechts kennen door de eredivisie-voetbalclub Heracles heeft deze plaats een rijke historie en ook vandaag de dag is er genoeg te doen.

Almelo

De uit Almelo afkomstige cabaretier Herman Finkers zei eens: 'Het stoplicht gaat op rood, het stoplicht gaat op groen. In Almelo is altijd wat te doen.' Almelo kan inderdaad bogen op een respectabel aantal verkeerslichten, maar ook is het de thuishaven van de voetbalclub Heracles. Ook horen diverse bekende bedrijven thuis in Almelo, zoals Bolletje, Ten Cate, Urenco en Preston Palace.
Ook op recreatief gebied en uit historisch oogpunt is Almelo een interessante plaats.

De geschiedenis

De naam Almelo stamt van de woorden Aa en Lo. De Aa is een riviertje dat door Almelo stroomt en Lo betekent een bos op zandgrond. Reeds in 1236 wordt melding gemaakt van Huis Almelo, hetwelk tot op de dag van vandaag bestaat en in nog steeds in handen is van de grafelijke familie van Rechteren Limpurg. De huidige graaf houdt zich bezig met het onderhouden van de bossen die zijn eigendom zijn en het restaureren van historische panden in de binnenstad. Uit historische documenten blijkt dat Almelo in 1420 al stadsrechten had. De stad had weliswaar een gracht, maar geen stadsmuren en is om die reden dan ook nooit van militair belang geweest.

Vanaf 1818 is Almelo opgesplitst geweest in Ambt Almelo en Stad Almelo tot beide kernen in 1914 weer samengevoegd werden.
Vanaf de 17e eeuw werd de weverij steeds belangrijker. In 1830 kwam de eerste stoommachine in Almelo en zette daarmee de industrialisering van de textielindustrie in gang. Halverwege de 19e eeuw nam deze industrie een hoge vlucht toen in 1855 het Overijssels Kanaal aangelegd werd en in 1865 de spoorlijn Almelo-Salzbergen een feit was. Rond de volgende eeuwwisseling waren er dan ook veel welgestelde families in Almelo. Nu nog zijn de in die tijd gebouwde landhuizen en villa's terug te vinden in Almelo.
Vanaf 1960 kreeg de textielindustrie het moeilijk door de buitenlandse concurrentie, hetgeen hoge werkloosheidscijfers ten gevolge had. Zelfs nu nog zijn de effecten hiervan zichtbaar in de cijfers.

Geografie

Almelo is 69 m2 groot en heeft op 1 januari 2014 72.435 inwoners.
Almelo ligt in de regio Twente in de provincie Overijssel en is verdeeld in twaalf wijken en kernen.

Almelo is gelegen aan de A35. Er zijn twee treinstations: het intercitystation Almelo en het kleinere station Almelo de Riet. Almelo ligt aan de spoorlijn tussen Amersfoort en Enschede en de lijn Almelo - Mariënberg.
Door en langs Almelo stromen verschillende waterwegen: de al genoemde Almelose Aa, maar ook het Twentekanaal, het Kanaal Almelo-Nordhorn, de Lolee en het Overijssels Kanaal.

Bezienswaardigheden en Amusement

Het koor van de Grote Kerk dateert uit de 15e eeuw, het schip uit 1733 terwijl de spits in de 18e eeuw werd geplaatst. Al in 1236 was er sprake van een burchtkapel. In de kerk staat de gravenbank, speciaal voor de graaf en zijn familie. In het centrum bevindt zich het Wevershuisje waar een expositie is over weven en regelmatig demonstraties gegeven worden van oude ambachten. Het Stadsmuseum laat de geschiedenis van Almelo zien, terwijl het Bakkerijmuseum de Meelzolder boven de geschenkwinkel van Bolletje is gevestigd. Alle drie de musea zijn gratis toegankelijk. De Rooms-Katholieke Georgiusbasiliek is de moeite van het bezichtigen waard, evenals de uit 1870 stammende korenmolen De Hoop. Vanaf Huis Almelo loopt de drie kilometer lange oprijlaan, de Gravenallee, tot aan het Kanaal Almelo-Nordhorn. Halverwege staat het tolhuisje, waar aan nog het bord te zien is met de tolprijzen.

Preston Palace biedt overnachting en vermaak in een pand met onder andere een zwembad met saunagedeelte, bowlingbanen en indoor kermis. In het Theater Hotel vindt een keur aan voorstellingen plaats en biedt eveneens de mogelijkheid tot overnachting. In 2008 is de nieuwe bioscoop, gerund door Movie Unlimited, opgeleverd. In juli vindt het gratis open lucht festival Hob Nob plaats. Verder is er het jaarlijkse Pleinconcert en het Straattheater.

Sport

Voetbalclub Heracles speelt sinds 2005 in de eredivisie. Andere grote voetbalclubs zijn Oranje Nassau en PH. In de sporthal de IISPA trainen onder andere de topturners van BOSAN/TON. Almelo heeft zowel een binnen- als een buitenzwembad. Ook is er een openlucht ijsbaan.

Religie

Almelo kent veel verschillende kerkgenootschappen. Rooms-katholiek, gereformeerd Vrijgemaakt, Christelijk gereformeerd, baptisten en PKN zijn enige voorbeelden hiervan. Vlak achter het station bevinden zich in een driehoek de gereformeerd Vrijgemaakte kerk, de uit 1974 daterende moskee (de eerste in Nederland) en een Koninkrijkszaal van de Jehova Getuigen. Ook kent Almelo de grootste Armeense gemeenschap van Nederland. Zij kerken in de Armeens-Apostholische Kerk.

Bekende Almeloërs

Naast de al eerder genoemde cabaretier Herman Finkers zijn er nog veel meer bekende Nederlanders die in Almelo geboren zijn. Zoals de eerste Nederlander in de ruimte Wubbo Ockels, zangeres Ilse de Lange, politicus Elbert Dijkgraaf, tv-presentatrice Daphne Bunskoek, sportverslaggever Tom Egbers, voetballers Mark Looms en Brian van Loo, dwarsfluitiste Berdien Stenberg, wielrenster Kirsten Wild en voormalig Idols jurylid Henkjan Smits.
© 2014 - 2024 Simmy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Preston Palace: all-inclusive hotel AlmeloPreston Palace: all-inclusive hotel AlmeloIn Almelo vind je één van de meest spectaculaire hotels van Nederland, namelijk Preston Palace. Het hotel van Preston Pa…
Preston Palace: tropisch zwembad en wellnessPreston Palace: tropisch zwembad en wellnessHet hotel Preston Palace is meer dan een gewoon hotel. Dankzij het all-inclusive principe kan er optimaal gebruik worden…
Theaterhotel AlmeloTheaterhotel AlmeloIn het Twentse Almelo staat middenin het dorp het theaterhotel van de Van der Valk ľketen. Theaterhotel Almelo is een vi…
Indooractiviteiten: een leuk dagje uit bij slecht weerHet komt met regelmatig in ons kikkerlandje voor dat het de hele dag regent. Veel mensen komen op een regenachtige dag h…

De Acht Zaligheden: HulselHulsel is het kleinste dorp dat behoort tot de Acht Zaligheden, de acht dorpen in de Noord-Brabantse streek De Kempen wa…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Almelo
Simmy (10 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.