Aquaduct de les Ferreres: Romeins overblijfsel in Tarragona

Aquaduct de les Ferreres: Romeins overblijfsel in Tarragona De Spaanse stad Tarragona kent een lange geschiedenis. In de derde eeuw voor Christus stichtten de Romeinen hier de nederzetting 'Tárraco'. Overal in deze stad zijn dan ook nog overblijfselen uit de Romeinse tijd te bezichtigen. Een ervan is het aquaduct de les Ferreres, lokaal bekend als Pont del Diable (duivelsbrug). Het aquaduct is de moeite van het bekijken waard en ligt op slechts een half uurtje rijden vanuit de toeristische plaatsen Cambrils en Salou.

Tárraco

Tárraco was een Romeinse nederzetting die heden ten dage beter bekend staat als de Catalaanse stad Tarragona. Volgens de overlevering waren de Romeinen in 218 voor Christus al geland op het Iberische Schiereiland. Zij waren verwikkeld in een oorlog tegen het Carthaagse Rijk, met als resultaat de Tweede Punische Oorlog. Nadat de Carthagers waren verslagen bleef er een klein garnizoen Romeinen achter die zich settelden op de plek die later Tárraco werd genoemd. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat deze Romeinse nederzetting gevestigd werd dichtbij een Iberisch oppidum* die aan het eind van de vijfde eeuw voor Christus was gesticht. Tijdens de tweede en eerste eeuw voor Christus maakte Tárraco een snelle groei door en werd, samen met Carthago Nova - het huidige Cartagena- een van de twee belangrijkste steden in Hispania Citerior. Caesar verzamelde hier zijn troepen tijdens de burgeroorlog tegen Pompey waarna hij de stad als dank aan de inwoners vanwege hun loyaliteit de titel 'Kolonie' verleende. Rond 25 v.chr. was Tárraco het belangrijkst toen het de feitelijke hoofdstad van het Romeinse Rijk werd en keizer Augustus er zijn intrek nam. Zijn aanwezigheid zorgde voor een enorme groei van de stad en de bouw van vele nieuwe belangrijke bouwwerken, zoals het theater en de gebouwen rond het forum locale.
*Oppidum: een hoger gelegen plaats (meestal op een heuvel of plateau gelegen) waarvan de natuurlijke verdediging versterkt is door de mens.

Romeinse overblijfselen

De langdurige aanwezigheid van de Romeinen in dit gebied en het feit dat deze stad als hoofdstad van het Romeinse Rijk werd beschouwd, leverde Tarragona vele Romeinse gebouwen en architectonische structuren op waarvan er nu zelfs nog een groot aantal geheel of gedeeltelijk aanwezig zijn. Dit leverde de stad Tarragona in het jaar 2000 zelfs een plaats op op de werelderfgoedlijst van Unesco. Hierop staat niet alleen het aquaduct, maar ook een dertiental aantal andere Romeinse overblijfselen die allen aangeduid worden onder de verzamelnaam: Archaeological Ensemble of Tárraco.

Pont del Diable

In de Romeinse tijd liepen er minstens 2 aquaducten richting Tarragona om de stad van water te voorzien. De eerste vervoerde water van de rivier de Gaià, de andere uit de Francolí rivier. Mogelijkerwijs bestond er nog een derde aquaduct, hoewel daar slechts vage aanwijzingen voor zijn. Het is zelfs niet bekend of deze derde een aparte aquaduct was of een afsplitsing van het Francolí aquaduct. De waterleidingen brachten het water naar grote reservoirs - castella aquae- die dichtbij de stad gelegen waren. Voor het vervoer van het water werd gebruikt gemaakt van de natuurlijke afloop van het gebied, hoewel het op sommige plaatsen nodig was aquaducten te bouwen. Het aquaduct de les Ferreres is hier een mooi voorbeeld van. Deze is gebouwd in de eerste eeuw voor Christus en leidde het water over een natuurlijke vallei van het huidige Puigdelfí naar Tárraco. Het aquaduct is opgebouwd uit twee rijen boven elkaar gelegen bogen, die bestaan uit stenen blokken, afkomstig uit lokale steengroeven. Het onderste gedeelte bestaat uit 11 bogen, elk 6,30 meter breed en 5,70 meter hoog. Het bovenste gedeelte bestaat uit 25 bogen, van gelijke grootte. Op het hoogste stuk is het aquaduct 27 meter en het geheel is 217 meter lang. Het gedeelte waar het water in liep, bovenop het aquaduct, was oorspronkelijk afgedekt en waterdicht gemaakt door het gebruik van een speciaal type mortel waardoor (weg)lekken van het water werd voorkomen.

Waar te vinden

Het aquaduct de les Ferreres, ook bekend als Pont del Diable (duivelsbrug) ligt zo'n 4 kilometer ten Noorden van Tarragona, in de provincie Catalonië in Spanje. Het aquaduct ligt vlakbij de autosnelweg de AP7 (autopista del Mediterrani) vanwaar het aquaduct zelfs vanaf een speciaal aangelegde parkeerplaats aan de autosnelweg van bovenaf is te bekijken.


Om echt naast en onder het aquaduct te komen is het raadzaam het Parc Ecohistòric del Pont del Diable te bezoeken. Deze bevindt zich aan de N240 richting Valls. Let op: als je de borden Pont del Diable ziet moet je meteen van de weg af. Je rijdt dan een kleine parkeerplaats op vanwaar je te voet het Parc Ecohistòric in kunt. De toegang tot het park is gratis.
De coördinaten van het aquaduct zijn: N41 08 47.6 E1 14 36.6

Tips voor je bezoek:

Het Parc Ecohistòric del Pont del Diable is een redelijk groot natuurpark waar je behalve het aquaduct bekijken ook goed kunt wandelen. Je bent echter verplicht om in dit gebied water bij je te hebben! De toegang tot het park is gratis. Er bevindt zich wel een toiletruimte vlakbij het aquaduct. Er is vooralsnog geen mogelijkheid in het park tot het kopen van water of andere versnaperingen. Zorg dus dat je bevoorraad het park betreedt!!
© 2011 - 2024 Dierendokter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aquaduct een waterleidingsysteem van eeuwen terugAquaduct een waterleidingsysteem van eeuwen terugEen aquaduct is een waterleidingsysteem dat door de Romeinen sinds de vierde eeuw voor Christus is ontwikkeld. Het besta…
Amfitheater in Tarragona: arena uit de Romeinse tijdAmfitheater in Tarragona: arena uit de Romeinse tijdHet amfitheater van Tarragona, gesitueerd pal aan de Middellandse zee, is voor jong en oud de moeite van het bekijken wa…
Het aquaduct, viaduct en ecoductHet aquaduct, viaduct en ecoductAls u weleens met de auto gaat komt u ongetwijfeld weleens een aquaduct, viaduct of ecoduct tegen. Als u weleens met de…
Een dag rond het aquaduct in Håverud te Dalsland, ZwedenEen dag rond het aquaduct in Håverud te Dalsland, ZwedenPrince Eugen zei eens: Dalsland is Zweden in het klein. Dalsland is een provincie in het zuidelijk deel van Zweden, tege…

Garnaalvissers te paard in Oostduinkerke: uniek in de wereldGarnaalvissers te paard in Oostduinkerke: uniek in de wereldIedereen kent de zomerse beelden wel van de garnaalvissers te paard in Oostduinkerke met hun gele oliejekkers en hun sto…
De zeven nieuwe wereldwonderen, gekozen door het volkDe zeven nieuwe wereldwonderen, gekozen door het volkJarenlang hebben de zeven wereldwonderen uit de oudheid standgehouden. Allemaal prachtige creaties die zich in het gebie…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Oppidum
  • Unesco World Heritage list: http://whc.unesco.org/en/list/875/multiple=1&unique_number=1027
  • Museu d'Historia de Tarragona: http://www.museutgn.com/monumentos.asp?id=11
  • Lokale informatieborden bij dit aquaduct in Tarragona
Dierendokter (46 artikelen)
Laatste update: 11-12-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.