De zeven nieuwe wereldwonderen, gekozen door het volk

De zeven nieuwe wereldwonderen, gekozen door het volk Jarenlang hebben de zeven wereldwonderen uit de oudheid standgehouden. Allemaal prachtige creaties die zich in het gebied van de Middellandse zee bevinden. En toen vond men dat het tijd werd om er eens zeven nieuwe te kiezen. Miljoenen mensen hebben hun stem uitgebracht en volgende wereldwonderen zijn uit de bus gekomen: de Taj Mahal, Petra, Machu Picchu, de Chinese Muur, Chichen Itza, het Colosseum en het beeld van Christus in Rio de Janeiro. Weer zeven, omdat zeven een magisch getal is. Een getal dat staat voor totaliteit.

De zeven wereldwonderen uit de oudheid

Jarenlang hebben de zeven wereldwonderen uit de oudheid standgehouden.

Iedereen kende:
  • het beeld van Zeus
  • de vuurtoren van Pharos
  • de piramide van Cheops
  • de hangende tuinen van Babylon
  • de Kolossus van Rhodos
  • het Mausoleum van Halicarnassus
  • de tempel van Artemis.

Al deze wereldwonderen bevonden zich in het gebied rond de Middellandse Zee, het gebied dat gekend was door de Oude Grieken. Ondertussen zijn al deze wereldwonderen verdwenen, met uitzondering van de piramide van Cheops. We kennen ze nu nog enkel uit de beschrijvingen van verschillende Griekse schrijvers en uit oude schilderijen. De wereldwonderen waren met zeven, omdat zeven voor de Grieken een magisch getal was, dat stond voor totaliteit.

Op zoek naar zeven nieuwe wereldwonderen

In 2001 werd een stichting opgericht, New7Wonders Foundation. De oprichter van deze stichting was de Canadees-Zwitserse Bernard Weber. Volgens deze stichting was het tijd om 7 nieuwe wereldwonderen te kiezen, aangezien de wereldwonderen uit de oudheid bijna allemaal verdwenen waren. Uit 77 bouwwerken werden 21 mogelijke winnaars gekozen en van augustus 2006 tot juli 2007 konden mensen van over de hele wereld voor "hun" wereldwonder kiezen via internet, SMS of telefoon. Meer dan 100 miljoen mensen brachten een stem uit.

De zeven nieuwe wereldwonderen

Uiteindelijk kwamen er zeven winnaars uit de bus:
  • de Chinese Muur
  • de Taj Mahal
  • het Colosseum
  • Chichen Itza
  • Machu Picchu
  • Petra
  • het beeld van Christus de Verlosser.

De piramide van Cheops werd in de nieuwe lijst bekroond met een erepositie.

De afgevallen finalisten

De 13 afgevallen finalisten waren:
  • de Akropolis van Athene (Athene, Griekenland)
  • het Alhambra (Granada, Spanje)
  • Angkor Wat (Angkor, Cambodja)
  • de Eiffeltoren (Parijs, Frankrijk)
  • Aya Sophia (Istanbul, Turkije)
  • Kiyomizu-dera (Kyoto, Japan)
  • Moai (Paaseiland, Chili)
  • Neuschwanstein (Füssen, Duitsland)
  • Het Rode Plein (Moskou, Rusland)
  • Het Vrijheidsbeeld (New York, USA)
  • Stonehenge (Amesbury, Verenigd Koninkrijk)
  • Sydney Opera House (Sydney, Australië)
  • Timboektoe (Timboektoe, Mali)

De 7 nieuwe wereldwonderen: wat en waar

De Chinese Muur

Zoals zijn naam al laat vermoeden, ligt de Chinese of Grote Muur in China. Oorspronkelijk was de muur opgetrokken uit leem en met de bouw er van werd begonnen in het jaar 200. Later werd hij opgetrokken uit steen en werden de ontbrekende stukken aangevuld. Ooit was deze Muur 6440 km lang. Nu zijn er delen die vervallen zijn, die ontbreken of die al gerestaureerd werden. De Muur werd in eerste instantie gebouwd om het Chinese rijk te beschermen tegen aanvallen van wilde nomadenbendes, zoals de Hunnen. Later diende het imposante bouwwerk om de zijderoute af te schermen en om China te beschermen tegen aanvallen van de Mongolen. Het is een van de grootste bouwwerken die ooit door de mens werd gemaakt. De Muur strekt zich uit van de Gele Zee tot de Gobi-woestijn en er wordt beweerd dat de Muur zichtbaar zou zijn vanuit de ruimte. Ook dat is uniek voor iets dat door de mens werd gemaakt.

De Taj Mahal

De Taj Mahal bevindt zich in Agra in Indië. Het witte paleis met bijbehorende tuinen is eigenlijk een mausoleum. De Indiase grootmogol Shah Jahan gaf in de 17de eeuw opdracht tot de bouw er van toen zijn hoofdechtgenote stierf in het kraambed van haar 15de kind. Ze waren 17 jaar gehuwd. Er werd 22 jaar aan het graf gebouwd. De hoofdarchitect liet zijn eigen vrouw vermoorden om zo te voelen hoe immens groot het verdiet van de Shah wel was. Later werd ook het lichaam van de overleden Shah bijgezet in de Taj Mahal. Daar zorgde de zoon van de Shah voor, want het oorspronkelijke plan van Shah Jahan was om naast de witte Taj Mahal een zwart mausoleum voor zichzelf te laten bouwen. Vandaag de dag is het een toeristische trekpleister van formaat. Door het spel van de zon krijgt de Taj Mahal erg mooie kleuren, gaande van oranje, rood tot geel en soms zelfs goud. Sinds 1983 staat het sprookjesachtige, witte gebouw op de Wereld Erfgoedlijst van de UNESCO.

Machu Picchu

Een nagenoeg perfect bewaarde Incastad in de buurt van Cuzco in Peru ontdekt in juli 1911 door Hiram Bingham. De Spanjaarden hebben deze stad nooit ontdekt. Ze was dan ook goed verstopt tussen steile bergtoppen op een hoogte van zo'n 2400 meter. De drie- à vierdaagse klim te voet naar de stad via de Incatrail vraagt een goede lichamelijke conditie. Enerzijds is er het grote hoogteverschil en anderzijds kan men ook nog last krijgen van hoogteziekte. Maar gelukkig kan je er nu ook met de bus of met de trein naartoe. Het is wel aangeraden je bezoek zo'n zes maanden op voorhand aan te vragen, want door de grote aantrekkingskracht van de site zijn er lange wachtlijsten. De stad werd in de 15de eeuw gebouwd door Incakoning Pachacuti. Er was plaats voor zo'n 750 man. Waarschijnlijk was het een buitenverblijf voor de koning en zijn gevolg, aangezien er weinig woningen waren voor bedienden.

Het Colosseum

Dichter bij huis, in Italië en meer bepaald in Rome staat het Colosseum. Aan de bouw van het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk werd in de 1ste eeuw na Christus begonnen door keizer Vespasianus. Toen de keizer stierf was het majestueuse bouwwerk nog niet voltooid en daarom zette zoon Titus het werk van zijn vader verder. Tien jaar nadat de eerste steen was gelegd, was het gebouw eindelijk af. Oorspronkelijk stond er naast het Colosseum een enorm groot beeld van Nero als zonnegod en aan dit kolossaal beeld dankt het Colosseum dan ook zijn naam. De inhuldiging van het gebouw werd gedurende 100 dagen gevierd en er werden zo'n 5000 wilde dieren ingezet voor de gevechten. Zo'n 50.000 mensen konden in het amfitheater plaatsnemen en genieten van enkele bloederige spelen en gevechten. Soms waren het gevechten tussen dieren, soms tussen gladiatoren, soms tussen mens en dier. Maar steeds moest er één van de twee partijen sterven. Soms werd er ook water in het Colosseum gepompt, zodanig dat er watergevechten konden plaatsvinden. Over het Colosseum kon een zeil worden getrokken tegen de zon. In 442 raakte het Colosseum zwaar beschadigd door een aardbeving en later werden er ook heel wat stenen en marmer gebruikt voor de bouw van andere gebouwen in Rome en omstreken.

Chichen Itza

Een Maya-stad op het schiereiland Yucatan in Mexico. Sinds haar ontdekking in 1850 vormt ze een bron van raadsels en mysteries voor de geleerden. Chichen Itza betekent "bronnen van de Itza". Chichen Itza kwam pas tot bloei in de zesde eeuw. Het was een erg bloeddorstig en strijdlustig volk dat er verbleef, getuige de vele afbeeldingen van krijgers. In de negende eeuw raakte de stad in verval, maar in de tiende eeuw kwamen er opnieuw mensen wonen. Vooral de steile Kukulcan-piramide, opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO, is de reis meer dan waard.

Het beeld van Christus de Verlosser

Het beeld van Christus de Verlosser (Cristo Redentor) kijkt met uitgespreide armen uit over de baai van Rio de Janeiro in Brazilië. Onder het beeld bevindt zich een kapel waarin men kan trouwen of waar men een dienst kan laten opdragen. Je kan naar boven met de trap, met de lift of met de roltrap. De klim naar boven is geen lachertje. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste mensen voor de lift en de roltrap kiezen. Het beeld werd gemaakt in Frankrijk en in blokken per schip naar Rio de Janeiro vervoerd. In 1931 stond het beeld eindelijk compleet op zijn plaats. Naast de carnaval van Rio is dit beeld een belangrijke toeristische trekpleister.

De rotswoningen van Petra

In de film "Indiana Jones and the last Crusade" kan je één van de zeven nieuwe wereldwonderen bewonderen: de stad Petra in Jordanië. Verscholen tussen rotsen en kloven ziet men alleen een gevel van wat wel lijkt op een amfitheater, maar eens men binnenstapt, komt men in een hele stad uit. Ze werd gebouwd door de Nabateeërs, die Petra gebruikten als knooppunt tussen de vele handelsroutes in de buurt. In de zesde eeuw werd de stad aan zijn lot overgelaten. Aan het begin van de 19de eeuw werd de stad herontdekt door een Zwitser, Ludwig Burckhardt. De eerste opgravingen startten in 1929 en sindsdien groeit de stroom toeristen zonder ophouden. Om de site te beschermen, werd er een quota toegelaten toeristen per dag opgelegd. Om de verschillende delen van de stad te bezoeken, moet er flink wat geklommen worden, maar die inspanning is zeker de moeite waard. Ook een Romeinse straat is intact gebleven en kan bewandeld worden. De kloof in de buurt is indrukwekkend!
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zeven moderne wereldwonderen: Chichén ItzáDe zeven moderne wereldwonderen: Chichén ItzáOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…
De 7 nieuwe wereldwonderenDe 7 nieuwe wereldwonderenDe zeven nieuwe wereldwonderen is een lijst met zeven bijzondere gebouwen en constructies. Deze lijst is samengesteld do…
De zeven moderne wereldwonderen: Taj MahalDe zeven moderne wereldwonderen: Taj MahalWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…
De zeven moderne wereldwonderen: Machu PicchuDe zeven moderne wereldwonderen: Machu PicchuOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…

Aquaduct de les Ferreres: Romeins overblijfsel in TarragonaAquaduct de les Ferreres: Romeins overblijfsel in TarragonaDe Spaanse stad Tarragona kent een lange geschiedenis. In de derde eeuw voor Christus stichtten de Romeinen hier de nede…
Sama Park; een uitje voor het hele gezinSama Park; een uitje voor het hele gezinHet Sama Park is een botanische tuin gelegen vlakbij de plaatsen Cambrils, Salou en Miami Playa aan de Costa Dorado in S…
Bronnen en referenties
  • De zondag 4 december 2011
  • www.wereldwonderen.com
  • Wikipedia
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 19-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.