Sama Park; een uitje voor het hele gezin

Sama Park; een uitje voor het hele gezin Het Sama Park is een botanische tuin gelegen vlakbij de plaatsen Cambrils, Salou en Miami Playa aan de Costa Dorado in Spanje. In 1881 werd gestart met de aanleg van deze tuin bij het landhuis van de oorspronkelijk Cubaanse Markies de Marianao. Tegenwoordig is deze tuin met zijn tropische beplanting, het schildpaddenmeer en piratengrot een bezoek nog meer dan waard. Voor jong en oud valt er wat te beleven!

Baix Camp Tarragones

Het Sama Park is gelegen tussen de Spaanse gemeenten Cambrils en Montbrio del Camp, ongeveer 5 kilometer van de kust en ligt zo'n 90 meter boven de zeespiegel. Het park ligt in een landelijk gebied tussen de citrus- en amandelbomen, olijfbomen en hazelaars. Oorspronkelijk is het park opgezet als tropische tuin bij het daarin gelegen landhuis. Deze was in bezit van de Markies de Marianao die nauwe banden had met Cuba en daar ook familie had wonen. In 1881 werd een begin gemaakt met de beplanting van de tuin. Hiervoor werden veelal tropische planten en bomen gebruikt. De markies had voor ogen om zijn eigen stukje exotische kolonie - Cuba was vanaf ongeveer 1500 in Spaanse handen geweest- in het Spaanse platteland te maken.

Ontwerpers

De Markies heeft de bekende landschapsarchitect José Fontsere de opdracht gegeven de tuin te ontwerpen. José Fontsere was één van de leermeesters van de - nu heel beroemde- Antonio Gaudi en het schijnt dat Gaudi ook betrokken is geweest bij het ontwerp van de prachtige waterpartij die centraal staat in deze tuin. Er wordt zelfs gefluisterd dat Gaudi zich bij het ontwerpen van het beroemde Parque Güell heeft laten inspireren door deze waterpartij. De tuin is ingedeeld rondom een aantal zichtassen, met bomenrijen langs de belangrijkste looppaden, afgewisseld met open stukken, een 'boomgaard' met citrusbomen en bijzondere architectonische structuren. De tuin is praktisch geheel ommuurd en is ongeveer 14 ha. groot.

Indeling van het park

In het park bevinden zich de volgende belangrijke onderdelen:

De uitkijktoren

Deze bevindt zich in de meest zuidelijke hoek van de tuin en is de moeite van de beklimming meer dan waard. De toren bestaat uit verschillende niveau's vanwaaruit je steeds een verschillend uitzicht hebt over het landgoed. Het hoogste niveau - het dak- geeft een 360 graden uitzicht. Bij mooi en helder weer - in dit gebied bijna altijd- is door de kantelen zelfs de 5 kilometer verderop gelegen Middellandse Zee te zien. Daarnaast geeft dit een prachtig uitzicht over het oude huis. Ook voor de minder dapperen of de hele kleine kinderen is de uitkijktoren leuk: onderin bevindt zich een soort grot alwaar het in de schaduw heel goed toeven is.

Dierentuin

Nadat de beplanting van het landgoed was begonnen gaf de Markies opdracht tot de bouw van vele gebouwen en gebouwtjes die dienden als hokken en verblijven voor de dieren die hij was begonnen te verzamelen in zijn privédierentuin. In de laatste spaanse burgeroorlog zijn echter de meeste dieren hieruit verdwenen. Vele van deze verblijven zijn -hoewel dus nu veelal leeg- nog steeds te bewonderen. Vooral het imposante papegaaienpaviljoen gelegen naast de uitkijktoren en momenteel bevolkt met voornamelijk valkparkieten, is de moeite van het bekijken waard. Vergeet er vooral niet omheen te lopen, zelfs de achterzijde, waar zich een beeld bevindt, is gebouwd met aandacht voor detail.

De schelpenfontein

In het park bevinden zich verschillende fonteinen waarvan de schelpenfontein er slechts een is. Deze ligt in het tuingedeelte wat zich het dichtst bij het huis bevindt. De schelpenfontein lijkt op het eerste gezicht en van ver af een gewone fontein maar dichterbij valt op dat er vele schelpensoorten zijn gebruikt in dit waterornament.

Schildpaddenmeer met eiland en piratengrot

Centraal in het park ligt het grote meer dat maar liefst 1 ha. groot is. Het water wordt bevolkt door vele tientallen waterschildpadden en vissen in alle maten. In het meer bevinden zich drie eilandjes die onderling zijn verbonden door bruggen. Deze bruggen zijn weliswaar van beton en cement maar lijken bedriegelijk echt op hout door hun houtlook. Let daar maar eens op. Op het grootste eiland bevindt zich een soort berg gemaakt van zeer grote keien. Onderin deze berg bevindt zich een grot die direct aan het water grenst. Bovenop de berg staat een metalen prieel in een prachtige groen koper kleur. Vanuit dit prieel heb je een mooi uitzicht over het gehele meer. Het meer zelf wordt van water voorzien door een eigen bron die is gelegen op ongeveer 5 km. diepte. Deze bron wordt ook gebruikt voor de irrigatie van de vele planten en bomen die de tuin rijk is. De bron is erg belangrijk voor het park want zonder dit water zou de tuin niet lang(er) kunnen bestaan.

Het huis

Het huis zelf is niet te bezichtigen en weliswaar in licht vervallen staat, maar zelfs alleen van buitenaf de moeite van het bekijken waard. Het Sama park is nog steeds in privébezit en kan in stand worden gehouden dankzij de betalende bezoekers die de botanische tuin en zijn bezienswaardigheden komen bekijken. Daarnaast worden er in de tuin regelmatig feesten en partijen en zelfs openluchtconcerten gehouden. In het portiershuisje links na de ingang kunt u voor een paar euro uw toegangskaartje kopen en een Nederlandse plattegrond met achtergrondinformatie verkrijgen. Parkeren kan vlakbij de ingang op eigen terrein en is gratis.

De bomen en planten

Hoewel de tuin bekend staat als een botanische tuin, zijn de bomen en planten niet de grootste trekpleister van het park. Toch staat de tuin vol met vele prachtige exotische en zeer volwassen bomen en planten die zeer zeker de moeite van het bekijken waard zijn. Zo vind je grote bananenbomen in de tuin van maar liefst 20 meter hoog, palmen, mandarijenboompjes, eucalyptusstruiken en op het eiland staat een 20 meter hoge Taxodium Dactara, een van oorsprong Mexicaanse boom die zelfs uniek is voor Spanje. Er zijn ook bekendere bomen in de tuin te vinden zoals eiken en kastanjes.

Waar te vinden?

Het Sama-park bevindt zich tussen de gemeenten Cambrils en Montbrio del Camp.
Bron: Parc sama.esBron: Parc sama.es


Tips vooraf

  • Neem vanuit je (vakantie)huis wat (oud) brood mee: in het meer bevinden zich tientallen roodwang- en andere waterschildpadden in alle maten die naar je toe komen zwemmen als je begint te voeren. Gooi ze het voer toe en laat ze niet rechtstreeks uit je hand eten. Denk aan je vingers!!! Er zijn ook heel veel enorm grote vissen in het meer die wat brood ook best kunnen waarderen. Het is spectaculair om te zien hoe zij zich druk maken om wat voer.
  • Denk eraan dat het in het Sama Parc enkele graden warmer zal zijn dan aan de kust. Ben je van plan om het park midden in het zomerseizoen een bezoek te brengen? Doe dit dan in de vroege ochtend of late middag. Of beter nog: maak gebruik van die ene (licht) bewolkte dag in je vakantie en plan je bezoek juist dan.
  • In het park zelf is geen mogelijkheid tot het kopen van drinken of eten. Zorg dat je wat te drinken meeneemt voor je (kleine) kinderen en gooi ook een flesje water voor jezelf in je tas. Op hete dagen zul je het nodig hebben. Soms is er in het kantoortje bij de ingang ijs te koop, maar niet altijd dus ga daar maar niet vanuit.
  • Er is wel een toiletruimte middenin de tuin aanwezig. Het water uit de kranen daar kun je niet drinken. Neem bij de ingang in ieder geval een plattegrond mee, er zijn amper bordjes in de tuin aanwezig zodat het toilet eigenlijk alleen met behulp van de kaart te vinden is. Deze bevindt zich in de buurt van de speeltoestellen.
© 2011 - 2024 Dierendokter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Veda’s, de heilige boeken van het HindoeïsmeVeda’s zijn de basisgeschriften van de Hindoes. Al de overige literatuur van het Hindoeïsme is hier op een of andere man…
Bekende bestemmingen voor jongerenvakantiesBekende bestemmingen voor jongerenvakantiesDe welbekende jongerenvakanties vol met zon, zee, strand en natuurlijk lekker uitgaan en genieten. Maar wat zijn nu de b…
Jongerenvakantie in SalouJongerenvakantie in SalouSalou is een bekende badplaats in Spanje waar voornamelijk jongeren komen. Er zijn veel uitgaansgelegenheden en je kunt…
Oasis Park Fuerteventura; algemene informatieOasis Park Fuerteventura; algemene informatieOasis Park is gelegen bij de plaats La Lajita in het zuiden van het Canarische eiland Fuerteventura. Het dierenpark is e…

De zeven nieuwe wereldwonderen, gekozen door het volkDe zeven nieuwe wereldwonderen, gekozen door het volkJarenlang hebben de zeven wereldwonderen uit de oudheid standgehouden. Allemaal prachtige creaties die zich in het gebie…
Basiliek Santa Maria Maggiore in Rome: een Basilica MajorBasiliek Santa Maria Maggiore in Rome: een Basilica MajorDe Basiliek van Santa Maria Maggiore wordt nog steeds gebruikt. Haar geschiedenis reikt terug over meer dan anderhalf mi…
Bronnen en referenties
  • http://www.parc-sama.es/parc_sama_esp.html
  • Afbeelding bron 1: Parc sama.es (http://www.parc-sama.es/parc_sama_esp.html)
Reactie

Arie van Kampen, 28-08-2015
Beste,
Mijn vraag is of er een bus verbinding is van Cambriels naar het Samapark. we zitten in Salou.
Met vr gr Arie van Kampen Reactie infoteur, 31-08-2015
Voor zover ik weet is er helaas geen bus die stopt bij het park.

Dierendokter (46 artikelen)
Laatste update: 11-12-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.