De mooiste dorpen van Toscane - Buonconvento

Toscane heeft naast prachtige steden zoals Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano, Volterra, ... ook tal van kleinere pitoreske dorpen die in het Italiaans "borghi" worden genoemd. Deze "borghi" in Toscane maken net als deze in andere provincies deel uit van de classificatie "I Borghi più belli d'Italia" en zijn internationaal erkend omwille van hun cultuurhistorische waarde.

Ligging Buonconvento en hoe te bereiken

Met de auto:

Autosnelweg A1 - afrit Firenze Certosa, vanaf Firenze Certosa autoweg SR2 richting Siena - afrit Siena zuid, vervolgens autoweg SS2 Cassia richting Rome ca. 25km

Bron: Twice25, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Twice25, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De oorspong van de naam

De naam is afkomstig van de Latijnse woorden Bonus Conventus en wil letterlijk zeggen: gelukkige gemeenschap. Een gemeenschap die de vruchtbaarheid van de aarde benut en de voordelen van de rivieren Arbia en Ombrone. In Buonconvento hielden reizigers halt om van de gastvrijheid van deze gemeenschap te genieten.

Geschiedenis

 • 1191: De koning van Frankrijk Filippo Augusto, op zijn terugreis van de derde kruistocht, schrijft in een document zijn positieve ervaring in Bon-couvent beleefd, neer. Dit is het eerste historische document waarin de naam Buonconvento verschijnt.
 • 1208: Siena heft een extra belasting van 30 lire aan de inwoners van Buonconvento, voor de tijd een niet gering bedrag, om de uitgaven voor de oorlogvoering tegen Firenze te bekostigen. Dit feit bevestigt de welvaart die Buonconvento in het begin van de 13de eeuw had.
 • 1313: Keizer Hendrik VII van Luxemburg, op zijn doortocht in Italië om de rust te herstellen, overlijdt op 24 augustus in Buonconvento na eerder de stad te hebben overwonnen en onderworpen.
 • 1316: Buonconvento wordt ingenomen door de troepen van Uguccione della Faggiola.
 • 1358: Opnieuw wordt Buonconvento veroverd, ditmaal door de inwoners van Perugia. Hierbij wordt de stad grotendeels verwoest.
 • 1371: Er wordt begonnen met de bouw van de stadsmuren die 12 jaar zal duren.
 • 1385: Binnen de stadsmuren wordt begonnen met Palazzo Podestorile.
 • 1400: In het begin van de 15de eeuw groeit de invloed van Buonconvento en krijgt het bestuur over 32 boerengemeenten.
 • 1480: De gouverneurs van Siena overhandigen de priviléges van het burgerschap aan Buonconvento.
 • 1559: Met de val van Siena wordt Buonconvento toegevoegd aan het Groothertogdom Firenze, onder het gezag van de machtige familie de Medici. Buonconvento behoudt echter het gezag over de 32 boerengemeenten en wordt zo het centrum van de valei van de Arbia.

Bezienswaardigheden

De stadsmuren:
De robuste 13de eeuwse stadsmuren die eens Buonconvento volledig omsloten, zijn kenmerkend voor Siena en omgeving. Er waren geen openingen aanwezig, enkel twee houten stadspoorten namelijk Porta Senese aan de noordzijde versus Siena en Porta Romana versus het zuiden. Deze laatste werd vernield gedurende de tweede wereldoorlog door de Duitse troepen. De stadsmuren zijn gedurende eeuwen intact gebleven, in de 19de eeuw echter hebben ze grondige transformaties ondergaan met de bouw van enkele gebouwen waaronder het theater dei Risorti, tegen de stadsmuren.

Via Soccini:

Buonconvento wordt praktisch in twee verdeeld door de Via Soccini. Deze straat kreeg haar naam in navolging van de historische familie Soccini die nogal van zich lieten spreken in de 16de eeuw door op te komen tegen de Christelijke kerk. In deze straat ontstond het zogenaamde "Socianisme". Deze straat is tevens de mooiste straat van Buonconvento en men vindt er tal van prachtige paleizen terug, ooit behorende aan de machtigste families van Buonconvento.

De mooiste paleizen zijn ongetwijfeld:
 • Palazzo Podestarile: Het 14de eeuwse paleis heeft een rechthoekig grondplan met de typische toren; aan de voorgevel treffen we twee gotische bogen aan en 25 antieke medaillons in steen.
 • Palazzo Comunale: Het huidige stadshuis heeft een prachig baksteen fronton.
 • Palazzo Taja: Het paleis is in de tweede helft van de 17de eeuw gebouwd in baksteen door een nobele familie. Aan de zuidzijde treffen we een groot balkon aan met een balustrade in smeedijzer.
 • Palazzo Borghesi: Recht tegenover Palazzo Taja treffen we Palazzo Borghesi aan. Dit paleis werd in de 14de eeuw gebouwd door een familie uit Siena waarvan we hun medaillons nog aantreffen op de prachtige voorgevel.
 • Palazzo del Glorione: Verder in de straat vinden we Palazzo del Glorione terug. Dit paleis was ooit een hospitaal. Op het gelijkvloers is er momenteel het museum "museo della Confraternita della Misericordia"gehuisvest dat de geschiedenis van dit hospitaal beschrijft.

Kerk SS. Pietro en Paolo:

De huidige voorgevel is in neo klassieke stijl en is uitgevoerd in de 18de eeuw. Aan de linkerkant vindt men een marmeren gedenkplaat terug met datum 1103; deze datum corrispondeert waarschijnlijk met de bouw van de funderingen van de kerk. In 1313 overleed in deze kerk keizer Hendrik VII.

Palazzo Ricci-Socini:

De belangrijkste kunstwerken die toebehoorden aan deze kerk zijn nu ondergebracht in het museum "Museo d'Arte Sacra della Val d'Arbia" in het palazzo Ricci-Socini. Dit 19de eeuwse paleis werd in 1907 door de familie Ricci gemoderniseerd in de voor de tijd geldende stijl, namelijk een combinatie van klassiek en liberty.

Via del Sole en via Oscura:

In Buoncenvento zijn er naast de via Soccini nog twee belangrijke straten die in verbinding staan met laatstgenoemde: de via del Sole en de via Oscura.
 • Via del Sole: In deze straat hebben de gebouwen een éévoudigere architectuur aangezien er tot en met het einde van de jaren '30 de middenklasse woonde.
 • Via Oscura: Het begin van deze straat is vooral gekenmerkt door bogen en gewelven die de straat afdekken. Dit creëert een effect van licht en donker (chiaro scuro). Dit gedeelte van de straat wordt dan ook "chiasso buio" genoemd (klaar- donker in dialect) en is het meest karakteristiek van deze straat samen met het middeleeuwse gedeelte.

Art nouveau - liberty: In Buonconvento treft men ook de art nouveau, in het Italiaans liberty, aan. Voorbeelden treft men vooral aan in volgende paleizen:
 • Palazzo Ricci-Socini
 • Palazzo Farnetani in via Soccini 51
 • Palazzo Ricci in via Roma 3
 • Palazzo Castellani Bettarini in via Roma
 • Villa Rondinella

Lokale gerechten

Buonconvento maakt deel uit van het grondgebied "terre Senese" in is bijgevolg rijk aan locale producten zoals wijn, kaas, salami, rundsvlees. In de restaurants vindt men dan ook een ruim aanbod aan typische schotels zoals bruschetta, panzanella, pappa al pomodoro, pici con le briciole, pappardelle al sugo di lepre, tagliolini in passato di ceci, arista di maiale con fagioli
© 2010 - 2024 Guntherd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Let op bij het kopen van een boerenwoning in ToscaneToscane is er vol van: de fascinerende boerenwoningen die ooit deel uitmaakten van een boerderij. Nu worden ze volop geb…
Wijn uit ToscaneWijn uit ToscaneToscane is een zeer bekende wijnregio in Italië. Sinds de 13e eeuw wordt daar wijn verbouwd. De regio heeft een zeer gun…
Winkelen in Toscane: winkels, outlets en marktenWinkelen in Toscane: winkels, outlets en marktenDe prachtige Italiaanse regio Toscane is een paradijs voor shoppers. Grote steden zoals Pisa en Florence hebben talrijke…

De mooiste dorpen van Toscane - Castelfranco di SopraToscane heeft naast prachtige steden zoals Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano, Volterra, ... ook tal van kleiner…
Paul Cézanne en de Sainte-VictoirePaul Cézanne en de Sainte-VictoireCézanne was gefascineerd door het 1011m hoge kalksteenmassief dat zich ten oosten van Aix-en-Provence verheft: de Montag…
Bronnen en referenties
Guntherd (25 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.